• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Pascal SahouryCURAÇAO – “Het is hier een wespennest”, zegt anesthesiologist Pascal Sahoury als je hem vraagt hoe de medische zorg functioneert op Curaçao. Sahoury kwam in 1995 op het eiland en begon in 2000 zelfstandig met de Pain Clinic. Caribisch Netwerk sprak met hem.

Die zou in eerste instantie ondergebracht worden bij de Taams Kliniek, maar die pasten ervoor omdat pijnbestrijding niet in het pakket van de SVB zit, tijdrovend is en geen geld opbrengt.

Witte jassenmaffia
Sahoury zegt vanaf het begin veel tegenstand van zijn collega’s te hebben ondervonden. Het woord ‘kartel’ vindt hij te mild: “Het is witte jassenmaffia”. Bepaalde specialisten willen geen patiënten doorverwijzen of weigeren zelfs patiënten te accepteren die bij hem onder behandeling staan.

Non grata
“Lang nabehandelen wil hier niemand”, gaat Sahoury verder. “Kankerpatiënten worden vaak aan hun lot overgelaten. Het worden patiënten non grata. Terminale zorg is een apart vak, waar ik in gespecialiseerd ben. Ik weet niet veel van oncologie maar wel van pijnbestrijding, daarom moeten we samenwerken. Dat gebeurt niet”. Hij zegt dat patiënten niet meer welkom zijn bij de oncoloog als ze bij hem onder behandeling zijn. “Terwijl we elkaar nodig hebben. We zijn dienstverleners die werken voor één doel.”

Behandelaar centraal
Sahoury vindt het vreselijk dat patiënten worden behandeld als kinderen. “We zeggen allemaal dat de patiënt centraal staat, maar in de praktijk staat de behandelaar centraal. Als behandelaar moeten we van ons voetstuk stappen en naast de patiënt gaan staan. Natuurlijk is de behandelaar een medisch expert, maar we moeten dit niet verwarren met alwetendheid op het gebied van het individuele welbevinden en levensplezier van de patiënt.”

Monopolie
Oud-inspecteur van Gezondheid Jan Huurman heeft ook te maken gehad met de machtspositie van medische specialisten. “Het probleem op Curaçao is dat medische specialisten een monopolie hebben. In Nederland kun je een second opinion halen bij een andere specialist, in een ander ziekenhuis, in een andere stad, hier niet.”

Overkoepelende inspectie
Verder denkt de oud-inspecteur dat een inspectie voor alle eilanden de oplossing is. “Naar mijn opvatting, moet er een inspectie komen voor de benedenwindse eilanden. Een inspectie op elk eiland is te klein. Met een overkoepelende inspectie kun je veel kritischer en objectiever te werk gaan.”

Toezicht
Sahoury vindt het kwalijk dat de inspectie geen ruggengraat heeft. “Hier zijn minstens zes inspecteurs nodig, ze zouden het beleid moeten toetsen. Onze apparatuur en methodes zijn verouderd en dat wordt al jaren geaccepteerd. Patiënten worden niet beschermd en patiënten komen niet zelf op voor hun recht want er bestaat geen patiëntenvereniging.”

Zorg doorgelicht
Hij zegt dat de medische zorg volledig doorgelicht moet worden. “13,5 procent van ons nationaal bruto product komt van de zorg. Mensen leveren 12 procent van hun totale bruto inkomen in aan de Basis Ziektekosten Verzekering voor zorg met vele beperkingen en ook nog eens verschillende klassen”, zegt Sahoury. “Terwijl een verzekering in Amerika 6000 dollar per jaar kost voor twee personen en je goede medische zorg krijgt in topziekenhuizen. Blijkbaar doen we hier iets verkeerd.”

7 reacties op “‘Witte jassenmaffia heerst in de medische zorg’”

 1. @ Dr. Anon schreef: de elite gaat toch zonder moeite naar Amerika, Colombia of Europa voor behandeling.

  Net als elders.

  In NL heeft het tot 1999 geduurd, voor de salarissen in de AMS en van vrijgevestigde specialisten genivelleerd werden.
  En dat in een situatie van veel (regionale) concurrentie, waarbij veel specialisten reeds sinds geruime tijd in loondienst waren.

  Het SeHos is in meerdere opzichten vergelijkbaar met het (inmiddels voormalige) Ruwaard van Putten zkh in Spijkenisse.
  Laatstgenoemde moest eerst failliet gaan, om de vrijgevestigde dwarsliggers eruit te kunnen zetten.
  (reken maar dat die nu knie-diep in de financiële problemen zitten, en terecht)
  In die zin, is het gunstig dat (eindelijk) een nieuw ziekenhuis wordt gebouwd, met een beetje mazzel valt het nog veel duurder uit.

 2. Als je dit verhaal leest biedt het geen perspectief voor de toekomst van de medische zorg op het eiland. Ook niet na de bouw van een nieuwe ziekenhuis.

 3. @ observator & Zorro:
  Zoals als gezegd, dit is het topje van de ijsberg.

  Whiteman doet precies wat hem opgedragen wordt. Hij beweert voor het volk te zijn, maar hij waait met alle windrichtingen mee. Zolang zijn buitenlandse rekeningen maar gevuld worden. Gek genoeg is daar niet zoveel geld voor nodig. Vraag maar aan het brave hondje Ashley Duits en zijn baasje.

  Vandaag ook de grond gebroken voor het nieuwe ziekenhuis met veel tam tam. Een grote dure grap, die financieel compleet onhaalbaar is. Dezelfde mensen die het sehos runnen zullen het nieuwe ziekenhuis ook gaan runnen. Als dat ding ooit echt gebouwd wordt dan is
  een ligdag is dan zo ongelooflijk duur dat Curaçao het nooit kan dragen.

  De dupe van deze poppenkast: de gemiddelde eilandbewoner, de elite gaat toch zonder moeite naar Amerika, Colombia of Europa voor behandeling.

  Corruptie en hebzucht regeren dit eiland. Als je niet wil mee doen, dan ruimen ze je wel uit de weg op welke manier dan ook.

 4. @ Henk,Hallo ik weet niet of je ooit in die Heimat bent geweest,daar hebben ze geen pijnstillers nodig,weet je waarom,omdat ze van de ochtend tot in de dieppenacht door zuipen snap en bier geeft plezier,even goed een pretige kerst toe gewenst,maak er wat van,groet Mossel

 5. Hebben we na de Windt, van Erp, Fontilus en Sahoury alle aanklachten tegen de medisch specialisten nu gehad of is dit slechts het topje van de ijsberg? Whiteman doe iets.

 6. Dr. Sahoury slaat de spijker op de kop. Welke politicus of politieke partij doet iets aan dit op hol geslagen monster; de medische zorg op Curaçao?

 7. Hallo, er moet wel voldoende geld zijn om dit soort dingen te betalen.
  Een paar dagen geleden was in het nieuws dat in Duitsland veel minder mensen decubitus krijgen dan in Nederland. De reden hiervan was, dat er in Nederland teveel pijnstillers gebruikt wordt t.o.v. Duitsland. Teveel pijnstillers werkt zenuwverslapping in de hand, gevolg niet eens weten dat het lichaam aan het doorliggen is.
  Daarnaast belemmert gevoelloze zenuwen het genezingsproces.