• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

racismeCURAÇAO – Het aantal racistische incidenten in Nederland is vorig jaar met een kwart toegenomen tot bijna 2100. Het aantal antisemitische incidenten is juist afgenomen, blijkt uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar politiemeldingen. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Voor de stijging van het aantal racistische voorvallen is volgens de onderzoekers geen eenduidige verklaring te geven. “In ieder geval gaat het niet om een andere registratiewijze of meer aandacht voor het onderwerp binnen de politie”, schrijven zij. In alle politieregio’s steeg het aantal meldingen van racisme, behalve in de regio Zaanstreek-Waterland. De regio Amsterdam-Amstelland telde de meeste incidenten, namelijk 283.

Antisemitisme
Het aantal gevallen van antisemitisch schelden was in 2011 al afgenomen tot 1098. Vorig jaar daalde het verder naar 931. Het aantal gevallen van intentioneel antisemitisme, zoals het kladden van een hakenkruis op een synagoge, nam juist toe van dertig naar 58.

Voetbalgerelateerd
Veel antisemitische incidenten zijn voetbalgerelateerd. Vooral fans van ADO Den Haag en Feyenoord willen bij wedstrijden tegen Ajax het woord ‘jood’ nogal eens in kwetsende vorm gebruiken, constateerden de onderzoekers. Ajax-fans gebruiken ‘joden’ vaak als geuzennaam. Het schelden met dit woord komt vooral voor in de drie politieregio’s in Zuid-Holland.

Middelbare scholen
In een eerder onderzoek werd al geconcludeerd dat zogenoemd voetbalgerelateerd antisemitisme zich ook op middelbare scholen manifesteert. Directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting is hier bezorgd over. Hij schrijft dat met scholen, de overheid en voetbalorganisaties wordt overlegd over hoe dit probleem moet worden aangepakt.

© Novum

5 reacties op “Kwart meer racistische voorvallen in NL”

 1. @GB:
  “Het is racisme om bij een sollicitatie al bij voorbaat te worden afgewezen omdat je een donkere huidskleur hebt. Je wordt niet eens voor een gesprek uitgenodigd.”

  Inderdaad: zie de belevenissen van Jeffrey Koorndijk:
  http://www.powned.tv/nieuws/raar/2013/11/is_niks_is_een_neger.html

  Het is ook riskant om iemand te groeten:
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/2029471063/Asielzoeker+uit+Lage+Zwaluwe+duikt+onder+na+mishandeling+en+bedreiging.aspx

  En deze:
  www.ad.nl/ad/nl/1022/Celebs/article/detail/3549661/2013/11/22/Gordon-voorpaginanieuws-grote-Chinese-krant-na-grap.dhtml

 2. Beste GB je kunt ook zeggen; wat die gasten zaaien zullen ze ook oogsten en persoonlijk denk ik dat je dan dichter bij de waarheid zit.

 3. Nee Mattie, dat is geen racisme.
  Het is racisme om bij een sollicitatie al bij voorbaat te worden afgewezen omdat je een donkere huidskleur hebt. Je wordt niet eens voor een gesprek uitgenodigd.
  Ik vraag me af wat de jongeren doen die bij voorbaat geen baan kunnen krijgen vanwege hun kleur. Uitkering trekken of misdaad plegen? Mmmm dan komen ze alsnog op Opspring Verzocht. De cirkel is rond.

 4. Ach ja als nu Sinterklaas en de kerstman racistisch zijn dan is het normaal dat de melding stijgingen..

 5. Is het nog juist om van racisme te spreken als je bij het tv programma Opsporing Verzoch objectief vasstelt dat alle gezochte daders een getint uiterlijk hadden en Papiamentu of Arabisch spraken, oftewel Antilliaans of Marokkaans zijn?