RechtbankCURACAO – Met de eerste regendruppels verzamelen ook de journalisten zich ‘s ochtends vroeg voor de rechtbank. De pro-formazitting in de zaak van de doodgeschoten politicus Helmin Wiels begint een kleine twee uur later, maar op tijd komen is warm aanbevolen. De zaal zit uiteindelijk tjokvol.

Elvis K., bijgenaamd ‘Monster’, komt als eerste binnen. Hij draagt zijn kaki gevangenisuniform. Door de stilte die valt hoor je de boeien om zijn voeten. Vervaarlijk kijkt hij in de richting van Wiels’ vriendin Betty da Fonte en Aubert Wiels, de broer van de overledene. Daarna volgen de andere verdachten – Burney F., Carlos P. en Dangelo D.

Beschuldigingen
Officier van Justitie Gert Rip leest de beschuldigingen voor. Alle vier worden ze verdacht van het medeplegen van de moord op Helmin Wiels. P. en D. zouden medeplichtig zijn, waarbij laatstgenoemde ook genoemd wordt in verband met verboden wapenbezit en de moord op Raul Martinez (bijgenaamd ‘Bolle’). F. zou de moord op Wiels hebben uitgelokt door de opdracht te geven, het wapen te leveren samen met Luigi Florentina (‘Pretu’) en door voor de moord te betalen. K. wordt door Justitie aangewezen als de schutter en is bovendien verdachte van de eerdere moorden op Lionel Arnaud en Raikel Conception.

PlayStation
Na de onderzoekswensen vragen verschillende raadslieden om opheffing of schorsing van de detentie van hun cliënt. Alleen Elvis K. doet een dergelijk verzoek niet. Vooral Dangelo D. wekt verbazing. Hij zit vast in een politiecel in Barber. Voor zijn leven wordt gevreesd. D. vraagt daarom of zijn lasten verlicht kunnen worden met een televisie, tijdschriften en een PlayStation. Als hij niet overgeplaatst kan worden naar de SDKK wil hij naar Sint Maarten. Carlos P. zit vast in een politiecel in Rio Canario en zijn advocaat verzoekt daarom om hem vrij te laten vanwege de moeilijke omstandigheden. Volgens advocaat Marije Vaders is er tegen haar cliënt Burney F. ‘geen begin van bewijs’ en is het een raadsel waarom F. nog vastzit.

Vergiftiging
Elvis K. zit in blok 7 in SDKK in Koraal Specht. Hem is te verstaan gegeven dat hij om het leven gebracht zal worden door vergiftiging. Sindsdien eet hij slecht, zijn menu bestaat hoofdzakelijk uit noedels die hij uit de kantine meekrijgt. Advocaat Inderson wil dat K. de beschikking krijgt over zijn eigen kookstel of dat hij anoniem zijn maaltijd krijgt. Nu worden maaltijden nog gelabeld met de naam van de gedetineerde. De officier van Justitie stelt dat het niet zijn verantwoordelijkheid is, maar die van de SDKK-directie.

‘Chillen’
Officier van Justitie Rip gaat in de aanval om de vrijlating te voorkomen. Carlos P. was vlak voor en vlak na de moord in aanwezigheid van de schutter, betoogt hij. In de middag zijn Elvis K., Carlos P., Dangelo D., Raul Martinez en Luigi Florentina samen in Koraal Specht. Niet ver voor de moord op Wiels wordt er gezegd dat ze ‘moeten gaan, en snel ook’. K. en Martinez gaan in een goudkleurige Kia Picanto richting Marie Pampoen. P. zegt niet meegeweest te zijn, maar Rip gelooft dat niet. “De aanrijtijd naar Marie Pampoen is acht minuten. Om 17.07 uur is P. met dezelfde groep bij de woning van Monika B. in de Kaya Sakado. Volgens P. waren ze daarheen gegaan om te ‘chillen’. Maar het eerste wat hij daar deed, was samen met Martinez de auto wassen. Dat versta ik niet onder chillen!”

Belastende verklaring
Dangelo D. was ook een inzittende van de auto, aldus Rip. D. heeft een belastende verklaring over Elvis K. afgelegd. Des te opmerkelijker is het dat D. overgeplaatst wil worden naar blok 7 van het SDKK, waar K. vastzit. K. heeft volgens Rip gezegd dat hij D. ‘naar zijn moer wil sturen’. Op Sint Maarten zitten volgens de officier ook NLS-leden vast (No Limit Soldiers), straatbende uit Koraal Specht, red.). Een eventuele voorlopige vrijlating? “Dat kan dus niet”, zegt de officier resoluut. Er is geen ander alternatief dan Barber.

Geld achtergehouden
Ook tussen Burney F. en ‘Monster’ K. is het geen koek en ei. Rip zet na Vaders’ betoog gedetailleerd uiteen dat er sterke aanwijzingen en bewijzen tegen F. zijn. Er is tweemaal over hem gesproken met de Criminele Inlichtingen Dienst (CID). Dergelijke meldingen tellen niet als bewijs, maar wegen wel mee bij deze beoordeling. Volgens een ex-vriendin van K. hield F. geld achter. Er zou, zo zegt Rip, een half miljoen gulden betaald zijn voor de moord op Wiels. Schutter K. kreeg daarvan een ton en Florentina en F. zouden de overige 400.000 gulden achtergehouden hebben. D. is dus niet de enige die de woede van K. vreest.

Spreekrecht
Zowel Dangelo D. en Burney F. maken gebruik van hun recht om het woord te nemen. Vermeend opdrachtgever F., die volgens Justitie de ‘godfather’ van Koraal Specht genoemd wordt, leest voor van een handgeschreven A4-tje. D. oogt veel nerveuzer en zijn stem lijkt elke moment te kunnen breken. Het is een zware tijd onder zware omstandigheden en een PlayStation, tv en tijdschriften zouden welkome voorzieningen zijn, zegt hij. Elvis K. herhaalt zijn oproep om bescherming tegen vergiftiging. De rechter wijst alle verzoeken om voorlopige vrijlating af en stelt niet te kunnen oordelen over de omstandigheden waaronder de vier gevangen zitten. Geen PlayStation dus voor Dangelo D.

De volgende pro-formazitting is 16 april om 09.30 uur. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt 21, 22 en 23 mei plaats.

6 reacties op “Geen PlayStation in cel voor verdachte Dangelo D.”

 1. Het is toch geen vakantie noch huisarrest dat de heren hebben? Stel je voor:
  Onbeperkt televisie.
  Playstation.
  Onbeperkt telefonie.
  Onbeperkt bezoek.
  Maaltijden conform keuze menu etc. etc.
  Eigen zwembad en huispersoneel, het gaat toch niet om S. Berlusconi??????

 2. Om iemand, wie het ook is, met een moord tot zwijgen te brengen c.q. te laten elimineren/liquideren moeten er wel zwaarwegende obscure belangen aanwezig zijn, c.q. zijn geweest. R.I.P. H. Wiels is, zoals het e.e.a. zich daarna heeft voorgedaan, om die gewetenloze redenen het voorbeeld hoe voorzichtig je moet zijn. Een oom van me,:” Om problemen te krijgen moet je op probleem oorden aanwezig en met probleem personen omgaan”.

 3. Waarom vragen ze niet om de bruidssuite in Renaissance of voormalige Hyatt. Dichtbij of veraf van de rechtbank dus voor elk wat wils. Kunnen ze die ervaring aan Schotte doorgeven.

 4. De slager die zou wat mensen uit Colombia laten invliegen.. die doen hun ding en gaan meteen terug en zullen daarna ergens worden terruggevonden in stukjes in het amazane gebied

 5. Een half miljoen gulden voor de moord .Dat is niet de slager op de hoek die de opdracht gegeven heeft

 6. Jammer dat die Marije Vaders geen vak kon leren.

  Ik heb het eigenlijk helemaal gehad met haar.