Zieken CURAÇAO – “De medisch specialist stelde een diagnose terwijl hij ongeïnteresseerd aan de telefoon zat en notabene naar het verkeerde been keek. Hij stelde een verkeerde diagnose”. Elba Valks-Henriquez stond op het punt haar been te verliezen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Ze is de praktijk uitgestormd en kwam uiteindelijk bij vaatchirurg Randolph van Eps terecht. Van Eps is, sinds hij in 2010 tevergeefs zijn diensten aanbood aan het Sint Elisabeth Hospitaal, weer werkzaam in Nederland. Elk jaar is hij kort op Curaçao en ziet dan zoveel mogelijk patiënten, die hij eventueel in Nederland verder kan behandelen.

Verkeerde diagnose
Valks-Henriquez ging uiteindelijk naar Nederland. Van Eps heeft haar been kunnen redden. “Ik heb al het vertrouwen in de medische zorg op Curaçao verloren”, zegt Valks-Henriquez. “Als ik niet voor mijzelf was opgekomen, had ik geen been meer.”

Terugkeren
Van Eps wilde graag terug naar zijn geboorte-eiland met de overtuiging dat een toegewijde vaatchirurg hard nodig is op Curaçao. Zelfs in het ziekenhuis waar hij werkte in Rotterdam was de dialyse afdeling gevuld met Curaçaose dialyse patiënten. Daarnaast had hij verschillende patiënten met doorbloeding problemen die een bypass ingreep van hem kregen.

Moeizaam
Om op een effectieve en efficiënte manier op Curaçao te kunnen werken wilde hij ook in het St. Elisabeth Hospitaal praktijk kunnen uitoefenen. Omdat er geen vaatchirurg op Curaçao werkzaam is, ging hij ervan uit dat het geen probleem zou zijn om binnen te komen. Het tegendeel bleek waar te zijn.

Toelatingscommissie
Van Eps zegt dat hij drie jaar geleden vanaf het begin tegengewerkt werd door chirurgen in het ziekenhuis. “Ik werd geblokkeerd door de vakgroep chirurgie die tevens de toelatingscommissie vormt.” Zijn vrouw, Susanne van Eps-Habibe, zegt simpelweg: “Medische specialisten hebben hier 20 tot 30 jaar de tijd gehad om een kartel te vormen dat bijna niet valt te doorbreken.”

Overbodig
De toelatingscommissie vond dat er geen vaatchirurg nodig was. “Alle vijf chirurgen van SEHOS deden al immers jaren vaatchirurgie. Over de kwaliteit van vaatchirurgie en de vereisten waar je aan moet voldoen om als chirurg vaatchirurgie te mogen uitoefenen werd niet gesproken. Interessant detail is dat de voorzitter van de toelatingscommissie een buitenpoli deelde met een van de chirurgen”, zegt van Eps.

Vraag
“In de korte tijd dat ik op Curaçao werkte heb ik wel kunnen ervaren hoe groot de vraag naar vasculaire- en wondzorg is”, zegt van Eps die met pijn in zijn hart terugkijkt naar zijn verblijf op Curaçao. “Wat mij het meest dwarszit, is dat op dit eiland een ervaren en gecertificeerde vaatchirurg had kunnen functioneren. Het gaat niet per se om mij, maar zo een vaatchirurg is hard nodig. Er worden ontzettend veel amputaties uitgevoerd. Dit hadden we omlaag kunnen brengen.”

Concurrentie
Vaatoperaties worden op Curaçao meestal uitgevoerd door een algemeen chirurg. “In Nederland mag dat allang niet meer”, zegt Van Eps. Hij meent dat de specialisten van het Sehos hem uit angst voor concurrentie hebben geweerd. “Het was al snel duidelijk dat alle operaties die met bloedvaten te maken hebben naar mij zouden worden verwezen.” Zijn doel was om samen met een of twee van de chirurgen de vaatchirurgie verder te ontwikkelen. “Er is genoeg werk op het eiland en geen reden om tegen te werken, puur uit broodnijd.”

Financiële prikkels
Van Eps-Habibe zegt dat financiële prikkels een rol spelen. Ze is jurist en diende de declaraties van haar man in bij de verzekeraars. “Een been amputeren is binnen een half uur gepiept. Daar wordt 700 gulden voor gedeclareerd. Met amputaties loop je binnen. Een been redden daarentegen kost veel meer tijd en moeite en daar kan je maar 56 gulden per week voor declareren.”

Veel amputaties
Voormalig inspecteur van Gezondheid Jan Huurman drong destijds aan op minstens twee vaatchirurgen, gekeken naar de hoeveelheid suikerpatiënten en het grote aantal nierdialyses. Huurman sprak ook van een grote en onacceptabele hoeveelheid amputaties, namelijk drie-en-een-half keer zoveel als in Nederland.

24 reacties op “Gered van onnodige amputatie”

 1. @M.D,
  En zo voorkom je inderdaad medische missers: controle-op-controle.

 2. In een academisch ziekenhuis vroeg een patiënt aan de betreffende opname personeel waarom hij bij iedere afdeling van dat ziekenhuis steeds dezelfde vragen moest beantwoorden. Overal werd het bloeddruk en lichaamstemperatuur gemeten, overal controle polsband en zo door. Antwoord, :” Gezond wantrouwen, meneer. Straks wordt bij u het verkeerde geamputeerd. Is eerder gebeurd hoor”. Ja, ja.

 3. Ik dr. Paul de windt, orthopedisch enwervelkolom chirurg al 32 jaar werkzaam op de antillen heb al drie amputaties verricht en voor een gigantisch aantal patienten, die andere medici wilden amputeren het been gered. Sterker nog ik was ookdegene die vond dat colllega van Eps toegelaten moest worden tot het st Elisabeth. Ik vind dat nog steeds. Overigens ben ik door die incompetente Javier Hernandez ook het ziekenhuis uitgezet. Iedereen , die nu zijn rug nek, thoracaal of lumbaal de wervels breekt, waar ik dus niet meer voor gebeld wordt. Nu verlamd blijft of op tafel in Colombia overlijdt. Terwijl mijn percentage genezing als ik binnen 2 uur gebeld werd 89 procent genazen van hun dwarslaesie. I’m still there en beschikbaar

 4. Je stapt bij een kaakchirurg binnen en hangend in zijn stoel vraagt hij aan mijn dochter, en wat denk je dat ik voor jou kan doen? Een foto laat maken en na 1 minuut een diagnose heeft? En na een relaas waar ik als moeder niet aan het woord kom bijna, maar mevrouw dat heb ik je net al uitgelegd toch? Een nare man met heel negatieve vibes die op de Gosieweg zijn praktijk heeft. Mijn dochter wist gelijk, hier wil ik niet meer heen, wat een negatieve attitide heeft die dokter. BAH BAH……

 5. Ik begrijp de bovenstaande reacties, ook ik heb fouten van medici ondervonden. Tegelijkertijd heb ik zelf ook positieve ervaringen van een arts die niet wilde opereren zonder een second opinion.

  De oplossing is volgens mij heel eenvoudig. Er moet een algemene patientenvereniging opgericht worden die erkend wordt door medici en politiek. Deze vereniging moet zich sterk maken om bestaande misstanden in de gezondheidszorg aan te kaarten en op te lossen (Huurman heeft een dergelijke vereniging bij mijn weten ook bepleit). De patientenvereniging kan ook fungeren als spreekbuis voor (groepen) patienten.

  Ook moeten patienten met zorgen, klachten of twijfels mogelijkheden hebben om dit voor te leggen aan een onafhankelijk medisch tuchtcollege.

  Wie neemt het initiatief?
  ,

 6. Holy smokes! That was close! 🙁

  Looking at statistcs of third world countries and amputations we are spot on…I fear a bling bling new hospital wont help us either…

 7. Ik ben blij dat mijn dushi via, via met Van Eps in contact is gekomen…… een pak van mijn hart. Ze is ook al eens bij een andere lokale arts geweest i.v.m. problemen met haar knie en bloeddoorstroming. Dat leverde haar direct dystrofie op. Die arts kon beter bloemist worden. Hij is met pensioen nu, dus kan niet al teveel schade meer aanrichten!

 8. @Ben van A

  ja dat klopt, ik kon even niet op zijn naam komen.
  maar heb begrepen dat deze arts graag amputeerd en zichzelf een soort godheid vindt.
  zijn papiamentstalige patienten worden soms uren in de wachtkamer gezet en komen dan nog niet aan de beurt en mogen dan de volgende dag terug komen om weer uren te wachten.
  makamba”s zo als ik zouden wel goed door hem behandelt worden…
  ik ken hem verder niet, maar heb veel verhalen gehoort van mensen die met hem te maken hebben gehad.

 9. Zolang nepotisme/vriendjespolitiek blijft bestaan zal met de komst van een nieuw ziekenhuis niks veranderen! Mijn advies zou zijn:
  1. Alle specialisten in loondienst van SEHOS (wegvallen financiele prikkels bij beoordeling medische zorg & beheersbaarheid kosten overheid)
  2. In het leven roepen van een commissie die objectief kan beoordelen welke specialisme er hard nodig zijn op het eiland en op basis hiervan beleid voeren
  3. Voorzitter van de Medische Tuchtcollege wordt nu bijgestaan door specialisten van Curacao; hiervoor moet een rouleersysteem komen onder de specialisten van de eilanden, zodat niet bijvoorbeeld chirurg X de klacht van zijn vriend chirurg Y hoeft te behandelen, maar door een chirurg van een ander eiland
  4. Structurele aanwezigheid van een integer & bekwame Inspecteur voor de Volksgezondheid

  @Petra; wij komen helaas niet meer terug, maar neemt niet weg dat wij altijd zullen blijven opkomen voor de belangen van vaatpatienten en deze groep heeft recht op goede zorg door zelfs twee gecertificeerde vaatchirurgen. Op dit moment heeft Curacao geen gecertificeerde vaatchirurg !

 10. @Sander: die dokter met dat half afgezette been is Dr. Paul de Windt. Je mag best zijn naam noemen als je hem bedoelt. Dat is in het belang van iedereen die het weten wil.

 11. Titanic, ben het helemaal eens met jou, laat van Eps terugkomen, laat van EPS terug komen laat van EPS terug komen.

 12. De grootste grap van de medische maffia dokter van leeuwen, degene die dit soort zaken moet behandelen in het Curaçaose tuchtcollege, die mag zelf niet eens meer zijn beroep uitoefenen op sint maarten door wanpraktijken aldaar

 13. wie was ook al weer het baasje van de gezondheidszorg de afgelopen jaren.
  Ons kent Ons is het motto.

 14. Schrijnend is dat van Eps yu di terra is. Waar zijn (en waren) de politici die zo hard schreeuwen dat onze kinderen thuis moeten komen? Misschien biedt de 20-80 regel wel uitkomst in dit geval.

 15. In alle mini staatjes (Curacao is een dergelijk mini staatje) in onze regio geld dat in het land der blinden ‘een-oog’ koning is.De meeste professionals (niet alleen onze medische specialisten) in deze kleine gemeenschappen leiden binnen korte tijd na hun vestiging aan beroepsblindheid en beroeps paranoia; iedereen die meer weet is immers een gevaarlijke concurrent die beslist buiten het eigen konikrijkje gehouden moet worden.

 16. Misschien wil neuroloog Jansen-Steur ook wel komen helpen, die heeft na zijn rechtzaak waarschijnlijk ook wel wat tijd over!

 17. zo ver ik het weet, wordt er hier door een bepaalde arts heel snel besloten te amputeren.
  Deze arts heeft zelf ook een deel van zijn been moeten verliezen door een schotwond of zoiets dergelijks.
  wat dat betreft is dat zijn karma geweest, maar hij gaat gewoon door met onnodige amputaties.
  niets geleerd dus!!!
  Want als Arts ben je belangrijk en het volk (de patient) is onmondig en leeft in angst voor dit soort artsen.
  Kortom een arrogante arts.

 18. Hoe heeft u het voormekaar gekregen om di reis naar nl vergoed te krijgen ????

 19. Het blijkt weer hoe nalatig en ongeïnteresseerd ze met hun patiënten omgaan. Dit is geen incident. Ze zijn helemaal niet betrokken met patiënten en het gaat ze ook niet om hun welzijn. Ik kan zo een paar gevallen noemen van mensen die voor een simpele ingreep naar het ziekenhuis moesten en die in het ziekenhuis zijn overleden. Of bij een kind onjuiste diagnose stellen. Dat het kind een tumor had en in Nederland blijkt dit niet het geval was.
  Het zijn horrorartsen! Een betere benaming kan ik niet verzinnen. Het gaat ze meer om hun zaken vullen met gemeenschapsgeld. Het lijkt wel op een slachthuis. Het verschil is dat ze in een slachthuis dieren beter behandeld worden dan de patiënten in het ziekenhuis op Curaçao. Onbegrijpelijk hoe ze met mensen omgaan. En als er iemand is die kennis van zaken heeft in dit geval Van Eps, wordt hij tegengewerkt. Ondertussen blijven mensen sterven door dit soort gasten. Ik denk dat iedere bewoner van Curaçao een boek hierover kan schrijven. Uit mijn directe omgeving hoor ik mensen regelmatig zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in de artsen en ze liever thuis doodgaan, dan dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden. Men wil een ziekenhuis laten bouwen, maar als er geen geschikte artsen zijn heeft het helemaal geen zin. En een overheid die nog steeds niet opkomt voor de belangen van de burgers. Ik vraag me soms af of er een tuchtcollega op Curaçao bestaat.

 20. Komt allemaal goed. In het regeer programma staat dat onze regering er hard aan werkt. Ambtenaren worden onder druk om resultaten te bereiken.
  Wat zegt het regeerprogramma dat er allemaal staat te gebeuren?

  1. Inventariseren bestaande onderzoeken gezondheidszorg
  2. Opstellen effectief preventiebeleid openbare gezondheidszorg
  3. Oprichten Instituto di Salú GMN
  4. Invoeren essentiële wetgeving GMN
  5. Verkorting wachtlijsten bij specialisten GMN
  6. Realiseren Hospital Nobo GMN
  7. Introductie wijkmaatschappelijk werk

  Vooral van pt 1. heb ik hoge verwachtingen!
  We gaan onderzoeken welke onderzoeken er lopen. Gut gut.
  We hadden beter op dit ministerie iemand kunnen zetten die van binnenuit de zaken kent. Kennelijk is Whiteman niet op de hoogte???

 21. Ik wil weten wie de chirurgh is die haar been wilde afhakken.
  En sorry hoor maar de medische zorg en specialisten op het eiland zullen alleen maar slechter worden met de nieuwe regeling dat alle specialisten onder contract bij de SEHOS in dienst moeten zijn om hun werk te doen.

 22. Is toch te gek voor woorden….

 23. Randolph van Eps, Jan Huurman, ik ben geschokt. Wat raden jullie aan, aan ons burgers? Via het rechtsysteem? Hoe kunnen we dit veranderen? Ik wil hier wat aan kunnen doen.

 24. Onvoorstelbaar.
  Curacao: “Quo va’dis”.