• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

SnowdenCURAÇAO – Edward Snowden is bereid Brazilië te helpen bij zijn onderzoek naar Amerikaanse spionage in ruil voor asiel. Dat meldt de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo vandaag. Snowden schrijft in een brief onder de indruk te zijn van de Braziliaanse kritiek op de Amerikaanse spionagepraktijken.

Op basis van informatie van Snowden zijn de afgelopen maanden diverse onthullingen gedaan over spionage in Brazilië door de Amerikaanse NSA. Onder meer president Dilma Rousseff en staatsoliebedrijf Petrobras zijn afgeluisterd. Snowden schrijft in de brief dat hij de Braziliaanse regering alleen bij haar onderzoek kan helpen als hem permanent asiel wordt geboden.

Permanent asiel
“Ik heb aangegeven bereid te zijn te helpen, als het gepast en legaal is. Helaas doet de Amerikaanse regering haar best om mij hierin te beperken”, schrijft Snowden. “Totdat een land mij permanent politiek asiel biedt, zal de Amerikaanse regering het mij lastig blijven maken me uit te spreken.”

‘NSA wankelt’
Snowden schrijft dat de NSA door zijn onthullingen aan het wankelen is gebracht. “Zes maanden geleden onthulde ik dat de NSA met de hele wereld wil meeluisteren. Nu luistert de hele wereld mee, en laat de hele wereld van zich horen. En de NSA is niet blij met wat er wordt gezegd. De cultuur van willekeurige, wereldwijde surveillance (…) staat op instorten.”

Geen spijt
Snowden heeft geen spijt van zijn onthullingen, ondanks de prijs die hij heeft moeten betalen. Zo wil de Amerikaanse regering hem vervolgen en is zijn paspoort ingetrokken. “Ik zou deze prijs opnieuw betalen. Ik ben niet iemand die crimineel gedrag negeert (…). Ik ben liever statenloos dan monddood.”

© Novum

1 reactie op “‘Snowden wil Brazilië helpen in ruil voor asiel’”

  1. Deze man is een HELD!!!