• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

peter fontilusCURAÇAO – Regelmatig durven gedupeerde patiënten hun klacht niet door te zetten omdat ze niet met naam genoemd durven te worden. Dat zegt oud-inspecteur-generaal Peter Fontilus. In zijn tijd bij de inspectie heeft Fontilus een hoop klachten voorbij zien komen, meldt Caribisch Netwerk.

Niet elke klacht vindt doorgang. “Sommige mensen zijn bang voor represailles, want in het ziekenhuis zijn ze toch afhankelijk van dezelfde medische specialist”, zegt hij. Fontilus was ruim twintig jaar verbonden aan de Inspectie voor de Volksgezondheid. Hij is apotheker van oorsprong en was negen jaar inspecteur-generaal, totdat hij in 2011 met pensioen werd gestuurd door toenmalig minister van Gezondheid Jacinta Constancia.

Maanden
Het duurt maanden, in sommige gevallen zelfs jaren, voordat een klacht daadwerkelijk voor het Medische Tuchtcollege komt. Eerst moet er grondig onderzoek uitgevoerd worden, zoals het doornemen van de medische dossiers en het interviewen van behandelaars, verzorgers, familieleden en de klager zelf.

Doorverwijzen
Betreft het een klacht over een zorginstelling, zoals bijvoorbeeld het St. Elisabeth Hospitaal, dan dient die eerst behandeld te worden door de klachtencommissie van het ziekenhuis of de instelling. Zo’n klachtencommissie kan besluiten de klacht zelf af te handelen of, in ernstige gevallen, door te verwijzen naar de Inspectie. “In specifieke gevallen kan de Inspectie zelf besluiten een zaak op te pakken. Dit komt vaak voor bij ernstige gevallen. Zoals een patiënt die mogelijk door de behandeling is komen te overlijden”, zegt Fontilus.

Jan Huurman
Toch zou het volgens oud-inspecteur Jan Huurman sneller kunnen. Huurman vertelt dat bij zijn komst in 2012 er behoorlijk wat klachten lagen bij de inspectie. “De klachtbehandeling was gestopt want mijn voorganger was een paar maanden daarvoor verdwenen.” Huurman zegt dat hij in ongeveer 5 maanden 20 tot 25 klachten heeft weggewerkt. “We hadden de achterstand helemaal ingelopen, terwijl we onderbezet waren.”

Onaantastbare positie
Een medisch specialist krijgt zes tot acht weken de tijd om te reageren op de schriftelijk ingediende klacht. Door de angstcultuur komt het vaak niet zover. De medische specialisten lijken hierdoor een onaantastbare positie te hebben. Op de vraag of de oud-inspecteur-generaal een of meerdere specialisten kan noemen die mogelijk als ‘gevaarlijk’ bestempeld kunnen worden, antwoordt hij dat er inderdaad specialisten zijn die vaker “brokken schijnen te maken”.

Mondiger
“Vanwege het niet doorzetten van klachten, is het moeilijk om een goed beeld hiervan te krijgen”,zegt Fontilus. Anonieme klachten kunnen niet behandeld worden. “Het kan ook zijn dat vanwege de aard van het specialisme, de ingreep sowieso gevaarlijker is.” Hoe meer klachten, hoe makkelijker het wordt om op te treden. “De laatste jaren is een duidelijke trend te zien dat de burger steeds mondiger is en zijn klacht behandeld wil zien”, benadrukt de oud-inspecteur-generaal.

Machtpositie
Fontilus beaamt dat medische specialisten een machtspositie hebben, ook omdat zij niet in dienst zijn van het ziekenhuis. “Het ziekenhuis kan daarom ook niet altijd adequaat optreden tegen een disfunctionerende specialist”, zegt hij. “Dit zal niet per se veranderen als de specialisten in dienst zijn van het ziekenhuis”, benadrukt Fontilus. “Een ziekenhuis valt en staat bij de specialisten.”

Zaken scheiden
De oud-inspecteur-generaal heeft er moeite mee als artsen of medische instellingen bepaalde zaken niet goed van elkaar kunnen scheiden. “Het hebben van (financiële) belangen in nevenactiviteiten, kan de kwaliteit van zorg in gevaar brengen. Dit kan leiden tot onnodige, duurdere en soms zelfs gevaarlijke behandelingen, onderzoekingen en ingrepen.” Het is volgens hem om die redenen dat in de Verenigde Staten artsen die werken voor Medicare, geen belangen mogen hebben in klinisch-chemisch en/of radiodiagnostische laboratoria waar zij hun patiënten naar doorverwijzen.

Sluiting
“De kwaliteit van medische specialistische zorg is de afgelopen jaren sterk achteruitgaan en dat heeft direct te maken met de achteruitgang van het ziekenhuis. De Inspectie heeft de afgelopen jaren in diverse rapporten de vinger op de vele zere plekken gelegd, zonder enig resultaat. Jammer genoeg was (tijdelijke) sluiting nooit een acceptabele optie”, zegt Fontilus.
Ontwerp nieuw ziekenhuis

Sceptisch
Hij is sceptisch over de komst van het nieuwe ziekenhuis. “Sinds de jaren 70 hebben we hier over. Ik zie het niet zo snel gebeuren dat er in 2016 een nieuw ziekenhuis staat.” Mocht het toch zo zijn, betekent dat niet dat de zorg weer op peil is. “Het personeelsbeleid en werkwijze moeten drastisch aangepast worden. Zolang niet in alles de patiënt centraal staat, heeft zelfs de bouw van een supermodern ziekenhuis geen enkel effect.”

6 reacties op “Medische klachten vaak verzwegen door angstcultuur”

 1. Ami si no tin miedu. Ma hasie 2 biaha kaba i tabatin intenshon di hasie dia mi yu homber a muri. Mi tabatin mi motibu pa no hasie. Pero esei no ta kita ku mi ta kere ainda ku ta pa motibi di negligensia di SEHOS (Poli) i di e dokter ku a keda na loga di mi yu su dokter di kas , mi yu a muri. Mi ta haña ku mester bin ku un klachtenbureau kaminda tur hende ku tin un klacht por akudi ne. Danki pa atenshon.

  Sra. Astrid Hoyer
  Velpstraat 5

 2. De mensen hier zijn vaak uit ontwetendheid meegaand en geduldig.
  In NL zijn de meesten veel mondiger en zullen de artsen zich beter gedragen t.o.v. de patienten.
  Zelfs hier denk ik dat de artsen veel voorzichtiger zijn met de makamba. dan met hun eigen YDK.
  er zullen natuurlijk ook hier goede artsen zijn, maar de oude generatie artsen zijn vaak gewend om geen tegenspraak te krijgen.
  Dat maakt deze artsen arrogant en een soort van godheid.
  De verandering zal vanuit de patienten moeten komen, want de artsen die zichzelf op een voetstuk geplaatst hebben zullen er vanaf gegooit moeten worden(door deze patienten.)
  Hopelijk komt er wel een goede inspecteur, want ik denk niet dat de huidige inspecteur iets zal ondernemen, behalve maandelijks een vette loonstrook ontvangen.
  Zal wel een vriendje van Whiteman zijn!!!????

 3. Dit zijn wel zeer schokkende onthullingen van Peter Fontilus. Ik ben bang, dat Whiteman hier niets mee zal doen behalve schofferen zoals hij weer met Huurman heeft gedaan, waarop Huurman hopelijk zal reageren. We zijn er echt niet met de bouw van een nieuw ziekenhuis, als er specialisten blijven zitten die op het niveau en de staat van het oude ziekenhuis blijven werken.

 4. Dit laat zien dat de overheid zijn burgers niet serieus neemt. De juiste persoon op de juiste plek zetten. Daar gaat het om en niet om vriendjespolitiek.
  Ik schaam me diep hoe ze met dhr Van Eps zijn omgegaan. Zulke integere artsen die hun werk met passie doen, zijn dringend nodig op het eiland. Artsen die in het belang van de patiënten denken en werken.

 5. Het is triest dat de regering niet opkomt voor de belangen van de patiënten. Ik schaam me diep hoe ze met dhr Van Eps zijn omgegaan. Iemand die zijn werk met passie doet en altijd in het belang van de patiënten handelt. Zulke integere artsen met kennis heeft het eiland dringend nodig.

 6. Reden te meer dat het zo essentieel belangrijk is dat er een gedegen, integere en gekwalificeerde Inspecteur aanwezig moet zijn om de continuiteit en kwaliteit van de medische zorg te waarborgen. Die de patienten serieus neemt en hun klachten met respect behandelt!
  Huurman is de personificatie geworden van zo’n Inspecteur die opkomt voor de belangen van de patienten (http://www.petities24.com/inspecteur_huurman_moet_blijven)