• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

BankenwereldCURAÇAO – De Girobank is gisteren onder toezicht gesteld van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Deze noodregeling is uitgesproken door het Gerecht om bescherming te bieden aan alle deposanten en crediteuren.

De Girobank staat al enige tijd onder druk door solvabiliteitsproblemen. De CBCS zal alle bevoegdheden van de bestuurders en de commissarissen overnemen. Ook benadrukken zij dat het functioneren van de Girobank normaal verder zal gaan. Het is de bedoeling dat de bank spoedig weer voldoet aan de wettelijke eisen en regels, onder andere door het treffen van interne maatregelen.

51 reacties op “Noodregeling Girobank van kracht”

 1. Eric Garcia heeft Girobank aan de rand van het faillissement gebracht maar laat zich nog iedere avond in de Heeren bejubelen door bijna minderjarige latinas impressed met zijn salarisstrook van zo’n 30,000 per maand.

  Net zo gek als Gerrit Schotte, verdacht van grootschalig witwassen (vandaar de inval bij hem thuis) maar nog dagelijks zonder schaamte zijn opwachting makend in de Staten.

  Arme Eric, zijn zakken vol geld maar zijn reputatie geheel naar de haaien.

 2. Ik zag Eric Garcia gisteravond weer in de Heeren, omringd door meiden die zijn kleindochters hadden kunnen zijn.

  De man heeft de bank in de vernieling geholpen, spaargelden van klanten en werkgelegenheid van zijn personeel in gevaar gebracht. maar zit nu thuis met een salaris als dat van Zus de Lannoy en laat zich nog steeds feteren in de Heeren.

  Eric Garcia kent geen enkele schaamte.

 3. Girobank is ook de bankier van de restaurants (Steaks and Ribs, Perla del Mar) van Curacao’s grootste drugsbaron, Giovanni de Pool, naar alle waarschijnlijkheid witwastokos dus.

  Dat geeft wel te denken over de client acceptance policy van de bank en het toezicht daarop door de centrale bank.

  Ik hoop voor de klanten van Giro dat de opvolger van Garcia de directieleden selecteert op hun kritische blik, en niet op de lengte van hun rokken.

 4. Een vriend van mij wilde 10,000 gulden van zijn rekening bij de Girodienst opnemen en kreeg te horen dat hij maximaal 3,000 gulden kon krijgen.

  Er is dus geen geld meer voor klanten maar wel om Garcia die thuis zit zijn dikke BMW en een vet salaris te blijven betalen.

  En de Centrale Bank wil nu Garcia, de oorzaak van het failisement van Giro, als commissaris bij de Girodienst aanstellen. Ik vertrouw die Romero en Tromp daarom ook voor geen meter, ze zijn te dikke vriendjes met Garcia.

 5. Garcia en zijn vriendje van de Centrale Bank hebben bij de Heeren genoeg omgezet om daar tot 2050 de pagaras te financieren, en dat zonder lening van Girobank!

  He he.

  Bon ana i tur kos bon.

 6. Als ik het goed begrepen heb is het pensioenfonds APNA aandeelhouder van Girobank. Zou goed zijn als alle ambtenaren Eric Garcia zouden aanklagen voor zijn wanbeleid. Want door belachelijke leningen te verstrekken zoals die aan DAE krijgen ambtenaren straks een stuk minder pensioen.

  Maar misschien kunnen de ambtenaren van Garcia wel een biertje krijgen in de Heeren. Voor zichzelf heeft Garcia altijd wel goed gezorgd.

 7. Misschien moet de Heeren een security guard bij deur zetten en een wat strenger toelatingsbeleid voeren.

  Je wilt gasten als Eric Garcia en Nelson dos Santos (3 voudig moordenaar) toch niet dagelijks over de vloer hebben.

 8. Denk datt Eric G. zich drukker maakt om de miljoenen van Girobank geinvesteerd in Plaza Hotel Punda. Daar moet hij flink op afschrijven, anders doet zijn accountant dat wel voor hem.

 9. Als Garcia slim is heeft hij de dossiers van Mambo Boulevard en Ctex aan de pagara van Girobank gebonden. Want dat zijn de DAE’s van 2014.

 10. Benieuwd naar de nieuwjaarstoespraak van Garcia voor zijn personeel.

  Zoiets als ‘Ik had graag een kerstbonus voor jullie wilen doen, maar door mijn leningen verloren we 60 miljoen’.

  En: ‘Maar ik zit daar verder niet mee, want rijd nog steeds in een door de bank betaalde BMW’.

 11. Benieuwd of ik Garcia vanavond bij de pagara van de Heeren zie.

  Net als een pagara is dit jaar de reputatie van Garcia in rook opgegaan, en ik verwacht dat de Girobank beerput in 2014 nog verder opengaat.

  Het de grote bankdirecteur spelen in de Heeren is voor Garcia in 2014 in ieder geval over.

 12. Het wordt tijd dat er eens grote opruiming wordt gehouden in de raad van commissarissen van Girobank. Daarin zitten al vele jaren stilzwijgende marionetten van Eric Garcia zoals Anthony Cijntje (ruggegraat van een weekdier) en Philip Martis (ook nog nooit op een kritische noot te betrappen geweest).

  Zoals professor Kunneman afgelopen weekend in zijn column schreef: ‘Blijft een commissaris te lang zitten, dan wordt hij dikwijls als het ware onderdeel van het meubilair. Er komen dan te weinig nieuwe ideeën en hij geeft onvoldoende relevant tegenspel aan de directie.’

  Het zal duidelijk zijn dat het tegenspel aan de directie van trekpoppen als Centje en Martis nul komma nul is geweest. Maar de Centrale Bank laat ze gewoon zitten, naast hun belachelijke beslissing om Eric Garcia als toezichthouder te willen aanstellen.

  Het zou daarom interessant zijn om naast de geldstroom van miljoenen euros in een koffer via Amsterdam naar Malta ook eens de geldstromen van Girobank naar kopstukken van de Centrale Bank te onderzoeken. Denk dat dan wel eens zou kunnen blijken dat Garcia erg goed zorgt voor deze Heeren.

 13. Denk dat de Centrale Bank bij deze Giro gate een bedenkelijke rol gespeeld heeft. Niet alleen zijn Romero van de Centrale Bank en Garcia van Girobank stamgasten bij de Heeren, ook hebben Garcia en Tromp,president van de Centrale Bank, beiden een appartement in Miami waarnaar ze op en neer reizen.

  Dit verklaart wellicht de krankzinnige beslissing van de Centrale Bank om Garcia voor te dragen als toezichthouder op zijn eigen varkensstal.

  En ik denk dat het inderdaad voor de kassieres van Girobank moeilijk te verteren zal zijn dat iedere cent kasverschil op hun salaris wordt ingehouden (met ontslag na meerdere kasverschilletjes) terwijl Garcia de bank zo’n honderd miljoen gekost heeft en daarvoor nu beloond wordt met een onbeperkte vakantie met een salaris van 30,000 in de maand.

  Maar Anthony Cijntje zag dat het goed was.

 14. Kan iemand die arme man tegen zichzelf in bescherming nemen? Het is ronduit genant hoe hij zich omringd met foute dames die zijn kleindochters konden zijn waarbij ik niet eens uitsluit dat hij niet doorheeft dat die alleen achter zijn rijk gevulde portemonnee aan zitten. Denk dat het ook goed zou zijn als het personeel van de Heeren hem op een gegeven moment geen alcohol meer schenkt.

  Erg dat een mooie carriere op deze manier, met pek en veren via de achterdeur, moet eindigen.

  Nog erger is dat mensen medelijden met hem hebben. Ik heb liever dat men mij haat dan medelijden met mij heeft.

 15. En intussen ziet MCB lachend toe hoe Girobank in de vernieling wordt geholpen door Eric Garcia en de paljassn die hij in de directie en raad van toezicht om zich heen verzameld had.

  Toen het Venezuelaans Total Bank nog de meerderheid van de aandelen in handen had zag MCB Giro als een geduchte concurrent in opkomst.

  Nu slaat men ‘s ochtends op het hoofdkantoor van de MCB de handen op de knieen van het lachen als de ochtendkranten open gaan om te kijken met welk faillissement Giro nu weer in het nieuws komt. En daar kwam dan deze week zelfs het mogelijk witwassen van miljoenen euros bij.

  Zoals met alle pyrmaidespelen ging het een tijdje goed, en kon de bank slechte leningen met nieuwe slechte leningen verbloemen, maar als de pyramide eenmaal omvalt gaat het snel.

 16. Denk dat het tijd wordt dat iemand van de Girodienst gaat klokkenluiden, want ik hoor verhalen over een kredietcommitee die alle leningen van Garcia goedkeurde in ruil voor Audi’s, BMW’s en Merceddessen als ze Garcia zijn gang lieten gaan met zijn leningen kregen ze die.

 17. Website Girobank:
  ‘We are an organization with high integrity standards, where everyone is accountable’.

  Garcia: high integrity? accountable?

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!

 18. Het net rond Eric Garcia lijkt zich te sluiten nu er een bedrag van 3 miljoen euro cash van Girobank op Schiphol onderschept is, op weg naar Malta. Betalingen onder de tafel van DAE, CEMS of MIO?

  Hij heeft inmiddels de bank moeten verlaten, net als de door hem aangestelde marionet Stephen Capella.

  Nu moet de Centrale Bank nog uitleggen hoe ze het in hun botte hoofd hebben kunnen halen Garcia te vragen om aan te blijven als toezichthouder. Kan iemand dat Chos Romnero, drinkebroer van Garcia elke avond in de Heeren, eens vragen?

 19. Girogate, en hoe wast hij die miljoen provisie dan wit?

  Via zijn maatje Tromp van de centrale bank die ook zijn familielid Zus de Lannooy die geen enkele bankervaring had een baan gaf met een salaris van 300,000 gulden per jaar?

 20. De vraag die hier vreemd genoeg niet gesteld wordt is of er geen luchtje zit aan de rampzalige leningen die Garcia en zijn marionetten verstrekt hebben. Stel ik wil 10 miljoen lenen en kan die van een weldenkende bank niet krijgen omdat mijn bedrijf totaal niet levensvatbaar is. Zou het dan mogelijk zijn dat ik naar Garcia ga en daar 12 miljoen krijg?

  10 miljoen voor mij, 1 miljoen om de eerste jaren af te lossen zodat het een goede lening lijkt en 1 miljoen onder de tafel voor Garcia?

 21. Wat Seph Blattler is bij de Fifa, is Eric Garcia bij de Girobank. Beiden veel te oud om hun organisaties te leiden, beiden een lachwekkende indruk makend bij optredens in het openbaar en beiden dat allemaal niet beseffend omdat ze zich hebben omringd met meeprofiterende medebestuurders en mededirectieleden die hen alleen maar vertellen hoe geweldig ze zijn.

  Ook ik kijk uit naar de presentatie van de jaarrekening 2013 van de bank. Normaal gesproken immer een glossy met Garcia op de voorpagina strak in het pak. Dit keer, nu de jaarrekening over 2012 gebakken lucht blijkt te zijn geweest, wellicht verstopt op de middenpagina van de Viavia.

 22. Idioot. Garcia heeft de bank honderden miljoenen gekost en gaat nu toezicht houden op zijn eigen porkeria.

  Kan iemand deze man naar Betesda brengen?

  En zijn drinkmaatje Romerto van de centrale bank vertellen dat netwerken ok is maar ieder happy hour aflopen naar alcoholisme neigt.

 23. “Te gek voor woorden”: Vandaag in het Antilliaans Dagblad lees je dat Eric Garcia aanblijft als toezichthouder in de raad van Commissarissen. Nergens op de wereld zou men deze hoogst bejaarde man, die als directeur de persoonlijke verantwoording heeft voor dit debacle, wat onherroepelijk tot het einde van de GIRO-bank tot gevolg heeft deze toezichthouders en controle functie geven.
  Het CBCS verliest hiermee het complete vertrouwen van de bevolking en ondernemers van Curacao. Eric Garcia zittend achter zijn eigen bureau op zijn eigen kantoor blijft aan alle touwtjes trekken en ervoor zorgen dat zijn “vriendjes” zonder genoeg zekerheidsstellingen geld kunnen lenen, zoals Gino Nivallac en BLVD.

 24. In de Amigoe vanavond: ‘Deze toezichthouders zijn namens de CBCS gemachtigd om fysiek het toezichthouderschap uit te oefenen conform hetgeen de CBCS instrueert. Het gaat om Gregory Damoen, Girobank-directeur Eric Garcia, Dieudonné van der Veen en Philip Martis.

  Oftewel: de verantwoordelijke voor het DAE en andere debakels, Eric Garcia, gaat nu toezicht uitoefenen op zijn eigen wanbeleid?

  Dit riekt naar een herenakkoord met Chos Romero. Of beter: een Heerenakkoord, want beiden zijn stamgast in deze kroeg.

  Wel goed om te lezen dat Zus de Lannooy na 2 jaar eindelijk eens echt gaat werken voor haar 30,000 per maand.

 25. Philippe Maaskant, ik heb begrepen dat Ernst & Jong ionmiddels haar betalingsvoorwaarden heeft gewijzigd en van de bank volledige vooruitbetaling verlangt.

 26. Girobank is een duidelijk voorbeeld van een bedrijf waarvan de leiding het principe van ‘er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan’ niet kent.

  Als je 15 jaar na pensioengerechtigde leeftijd nog een bedrijf runt heb je toch tijd genoeg gehad om je af te vragen waarom de wetgever een pensioenleeftijd heeft ingevoerd. Misschien omdat de prestaties op hogere leeftijd wat minder worden?

  Voor het geld zal het Garcia het allemaal niet meer hoeven te doen, integendeel, hij heeft genoeg geld op de bank om DAE weer opnieuw op te kunnen starten. Het gaat hem denk ik alleen nog om het bankdirecteurtje kunnen spelen in de Heeren.

  Benieuwd of hij daar in februari ook zal zijn, de dag dat de bank haar jaarrekening over 2013 publiceert. Wat denken jullie?

 27. Nu begrijp ik ook de noodzaak van de verkoop van 2e hands kleding door de Girobank, vorige week.

 28. @Jeroen.. Bij de Chamber of Commerce staan de oide namen nog steeds als bevoegd.
  Lijkt me toch iets om aan te passen als je als CBCS de zaak overneemt..

  “In our opinion, the consolidated financial highlights derived from the audited consolidated financial statements of Girobank N.V. for the year ended December 31, 2012 are consistent, in all material respects, with those consolidated financial statements, in accordance with the Provisions for the Disclosure of Consolidated Financial Highlights of Domestic Banking Institutions, as set by CBCS.”

  Curaçao, April 23, 2013
  for Ernst & Young Accountants
  E.R. Statius van Eps CPA

  “…..your confidence reminds us of the reason we are so excited to serve customers each day.Curaçao, April 23, 2013”

  The Managing Board of Girobank N.V. 
  Eric L.Garcia
  Stephen A. Capella
  Richard Rajack
  Rochelle A. Monte
  Neysa Schoop

 29. De Enrico van dolfijnfm heeft een achternaam die met een S begint…

 30. Een kennisje van mij moest bij bank vertrekken omdat ze enkele guldens kasverschil in haar kassa had.

  Als je 40 tot 60 miljoen verliest door een idiote beslissing om dat bedrag te lenen aan de toen reeds half faillieto DAE toko blijf je gewoon ziiten.

  ‘We are an organization with high integrity standards, where everyone is accountable’.

  Except Eric Garcia.’

 31. @Enrico van der Meij, Ik bedoelde de andere Enrico.. Duizendmaal excuses aan u.

 32. Misschien kan RBC of MCB de failliete boedel van Girobank overnemen. Dat zijn grote banken waar bij elk ook nog een veel grotere international bank achter staat dus die gaan niet zo snel failliet en zullen ook niet tolereren dat de bank hier gerund wordt als een one man show zoals Eric Garcia dat deed.

  Het is onbegrijpelijk dat de Centrale Bank dat zo lang heeft toegestaan, Maar ook onderdirecteur Romero van de Centrale Bank schuift dagelijks in de Heeren aan (vreemd trouwens dat zijn werkgever dat toestaat), dus je kunt je afvragen of de relatie met Garcia / Girobank niet leidde tot ongewenste gunsten. Een bankier en een toezichthouder op een kussen, daar slaapt de duivel tussen.

  En zou Enrico Mey zijn afkoopsom van Dolfijn al bij de Girobank hebben weggehaald?

 33. Op Heer Tropez die schreef dat hij mij met een grote afkoopsom van Dolfijn zag lopen. Ik zou graag met die sufferd van de Heer Tropez in contact komen zodat hij mij kan uitleggen hoe groot die afkoopsom dan wel was en waar ik de afkoopsom gelaten heb. Wil hem graag alsnog ontvangen want ik heb deze dagen teveel uit gegeven en zou nog iets voor het goede doel willen doen.

 34. Welk bedrijf is de accountant van Girobank? Zij hadden dit moeten opmerken en er verslag van moeten maken… als de Girobank daadwerkelijk faillieet gaat kan je de accountant aanklagen!

 35. Gezien op de website van Girobank: ‘We are an organization with high integrity standards, where everyone is accountable.’

  Je blijft inderdaad lachen op deze klip!

  Eric Garcia zal, naar George Orwell, ongetwijfeld zeggen ‘all of us are accountable, but some are more accountable than others’.

 36. Jammer dat deze mooie bank tenonder gaat aan de egotripperij van 1 enkele directeur, terwijl de andere directieleden en de raad van toezicht collectief de andere kant opkeken.

  Benieuwd naar de afscheidswoorden voor Eric Garcia bij zijn pensionering. Zoiets van ‘ Hierbij een vergulde pen, een gevulde envelop en een natte zoen, en o ja, jouw directeurschap koste ons 120 miljoen’.

 37. Op de site van de centrale bank staat de roelichting op de wetgeving. Daar staat dat de noodregeling gewoon de liquidartefase is, en dat de rechter de centrale bank alle bevoegdheden geeft om dat zorgvuldig af te ronden. Deze fase komt als alle andere methoden niet hebben gewerkt en de bank dus niet meer te redden is. Het persbericht doet het voorkomen dat de zaak doordraait. De wetgeving zegt wat anders ben ik bang.

 38. In Nederland zou Eric Garcia een gouden handdruk krijgen van 20 miljoen gulden ofzo..

 39. ‘De CBCS zal alle bevoegdheden van de bestuurders en de commissarissen overnemen.’

  Als je Anthony Cijntje als commissaris hebt, hoef je niets over te nemen, want het enige wat die man als commissaris doet is maandelijks zijn riante vergoeding innen.

  Sterker nog, als toezichthouder zou ik het als een grote red flag zien als een organisatie waar ik toezicht op uitoefen Anthony Cijntje als commissaris neemt.

 40. Roberto, als een bank in de noodregeling van de Centrale Bank terecht komt is dat een brevet van onvermogen van de directie van die bank dus lijkt het mij niet meer dan normaal het functioneren van Eric Garcia nader te onderzoeken.

  En dan stuit je waarschijnlijk al snel op een hoop leningen waarvan het volledig onverantwoord was om die te verstrekken, met die aan DAE natuurlijk als dieptepunt.

  Als blijkt dat Garcia onverantwoorde risico’s heeft genomen met de tegoeden van klanten van zijn bank dient hij door de Centrale Bank op nonactief te worden gesteld. Een bank die zijn verplichtingen niet meer kan nakomen schaadt niet alleen het vertrouwen van de klanten in hun bank, maar ook het vertrouwen van de wereld in de financiele sector van Curacao.

  Benieuwd of de Centrale Bank die stap durft te nemen, want het vertrouwen in hen als toezichthouder is ook at stake hier.

 41. Wellicht een domino effect, maar ik heb heel snel al mijn geld daar weggehaald.. Er staat nog wat op mijn current account.. that’s it.. En mijn salaris deze maand gaat ook elders naartoe…

 42. Vroeger dachten we dat banken niet om konden vallen. In Amerika en ook Nederland hebben we recent gezien dat dat zeker wel kan gebeuren, en op een klein eiland als het onze is de kans daarop nog veel groter. En de Centrale Bank garandeert niets, dus je geld ben je dan kwijt.

  Als ik spaarder was bij Girobank zou ik deze week daar al mijn geld opnemen, nu ze nog wat cash hebben.

 43. Eric Garcia ………….Girobank de volgende Banco Latino S.A. hij was de architect van de devaluatie van de bolivar toen des tijds……………dat iedereen dat vergeten is zeg……

 44. Zielige reactie van “Bertha”. Wat een frustratie moet aan die reactie ten grond liggen! Maakje liever druk over de medewerkers van Girobank die nu zeker een ongemakkelijke tijd voor de boeg hebben.
  Eigenlijk moet je dit soort reacties negeren maar ik kan het niet laten. Denkt Bertha echt dat iemand interesse heeft in een dergelijke persoonlijke aanval? Had je echt niets beters met je tijd kunnen doen?

 45. Ik zie op de website van de Kamer van Koophandel dat Anthony Cijntje in de raad van commissarissen van Girobank zit.

  Die heeft dus jarenlang met zijn ogen dicht toezicht lopen te houden, intussen wel een vet salaris incasserend.

  Van Cijntje is alom bekend dat hij als je hem maar betaalt hij schrijft wat je wilt.Dat leverde hem in het politieke circuit dan ook de bijnaam Anthony Centje op. Centje zal dan ook zeker niet in de RVC van Girobank zijn gekozen voor zijn kritische blik.

  Misschien kan een klant van de bank deze clown ook eens voor de tuchtrechter brengen? Bij Terry Hernandez heeft dat goed gewerkt, die is inmiddels met zijn staart tussen zijn benen van het toneel verdwenen.

 46. Iedereen met verstand haalt zijn geld weg bij de Girobank, als dat nog kan. Er is geen garantiestelsel op Curaçao.
  Jammer, al die blauwe busjes verdwijnen dan (net als in Nederland toen de Postgiro verdween).

 47. Noodregeling = ander word voor omvallen en gered worden door belastingcentjes

 48. Bij VBC borrels hoor ik regelmatig de grap dat je op moet passen wanneer je een lening kunt krijgen bij Girobank, want dat blijkt vaak een voorbode van je faillissement te zijn.

  Ik denk dat leveranciers van Mambo Beach Boulevard en Ctex, waar Girobank ook tientallen miljoenen aan heeft geleend, er dan ook goed aan doen voortaan contante betaling te eisen.

 49. @Bertha, Nou valt wel mee.. Enrico van der meij zien we er lopen met zijn grote afkoopsom van Dolfijn.. Onze exminister Jamaloodin loopt er de populaire jongen te spelen.. Gerrit de Raaf zal er wel eens komen met byside nummer 234.. en onze doodrijder Nelson DS is ook aardig op pad de laatste tijd!

 50. Dacht niet dat de overheid op Curacao garant stond voor tegoeden rekening houders?

 51. Dit is het bewijs is van wat velen al wisten, en dat is dat de uiterste houdbaarheidsdatum van Erik Garcia, al bijna 15 jaar de pensioenleeftijd gepasseerd, reeds lang verstreken is.

  De goede man werd destijds door de Centrale Bank binnengehaald om bij Girobank orde op zaken te stellen wat hem gelukt is, echter niet door zijn managementcapaciteiten (daar is hij nooit op te betrappen geweest) maar omdat hij het geluk had dat een Venezuelaanse bank meerderheidsaandeelhouder werd en vele miljoenen in de bank investeerde.

  Waar Garcia niet op gerekend had was dat de Venezuelanen, in tegenstelling tot de vorige slapende meerderheidsaandeelhouder (de overheid), zich wel actief met de directievoering van de bank bezig hielden en Garcia weinig vrijheid boden. En dat vond Garcia maar lastig, want die had er een gewoonte van gemaakt om links en rechts grote leningen uit te delen, daarmee de resultatenrekening van de bank flink op te poetsen en er iedere avond de grote bankdirecteur mee uit te hangen in de Heeren. Of die leningen ooit nog eens terugbetaald zouden worden was van later zorg, ook omdat Garcia al zijn pensioen ontving naast zijn vorstelijke salaris waar zelfs Zus de Lannoy, grootverdiener bij de Centrale Bank, jaloers op zou zijn.

  De Venezuelanen zagen dit strooien met hun geld met lede ogen aan en maakten er een eind aan, waardoor Garcia net zoals iedere bankdirecteur zich aan de regels van good corporate governance moest gaan houden. Garcia voelde zich echter onder curatele gesteld en begon daarom alles alles te doen wat in zij macht lag om de Venezuelanen weg te krijgen. Wat hem, tot ongenoegen van het personeel van de bank, lukte middels een investeringsmaatschappij in New York waarin Garcia zelf ook aandeelhouder was. Deze maatschappij kocht de Venezuelanen uit waarna Garcia vrij spel had. Hij verving de Venezuelaanse directeuren door een stel ja knikkers, enkele van hen kortgerokt want Garcia is niet vies van vrouwelijk schoon, en Garcia kon doorgaan met zijn desastreuze beleid van onverantwoorde leningen verstrekken en er ’s avonds mooi weer mee spelen in de Heeren.

  Garcia had erop gerekend dat de bedrijven waaraan hij grote leningen had verstrekt het wel zouden volhouden tot na zijn pensionering. Echter, het zich laten adoreren in de Heeren beviel hem zo goed dat hij te lang bleef zitten. En toen vielen achtereenvolgens enkele grote leners zoals het internetbedrijf Mio en ambulancedienst CEMS om waardoor de bank wegens het ontbreken van enig onderpand tientallen miljoenen moest afschrijven.

  Ook een andere grote lener die een groot shopping center aan de Schottegatweg aan het bouwen was kon niet meer aan zijn verplichtingen voldoen waardoor Girobank met een onverkoopbaar pand bleef zitten. Om zijn gezicht te redden besloot Garcia in plaats van een groot verlies te nemen dit pand in gebruik te gaan nemen als haar nieuwe hoofdkantoor terwijl het gebouw volledig ongeschikt is voor het huisvesten van een financiele instelling. Inmiddels had de bank al haar zware verliezen lijdende filiaal in het modieuze Renaissance hotel gesloten. Garcia vond het goed voor zijn ego om te kunnen koketteren met een branch in het fancy Renaissance, terwijl iedereen aan had zien komen dat er in de uithoek van het hotel waarin de branch zat hooguit een verdwaalde cruisetoerist de bank binnen zou lopen.

  Maar met het omvallen van DAE had Garcia zijn hand pas echt overspeeld. Weer moest de bank vele tientallen miljoenen afschrijven wegens het verstrekken van ongedekte leningen aan een louche onderneming. De bank raakte nu echter in grote solvabiliteitsproblemen waardoor de Centrale Bank niets anders kon doen dan ingrijpen, wat ze feitelijk al veel eerder had moeten doen omdat zij wisten dat de bank die onder hun toezicht stond gerund werd door een alleenheerser die zich omringd had met ja-knikkende paladijnen.

  Het zal de komende avonden rustig zijn in de Heeren.