• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Giovanni Atalita deelt zijn veiligheidstips met aankomende stagiaires.

Weet hoe je jezelf moet beschermen op straat. Misschien ben je nog nooit geconfronteerd met een overvaller, maar het is belangrijk om te weten hoe je in een dergelijk geval moet handelen. De beste manier om jezelf te beschermen tegen een straatoverval is om je blootstelling aan mogelijke overvallers in te perken. Blijf in groepen, loop in goed verlichte gebieden en let op je omgeving. Overvallers kijken eerst naar makkelijke doelwitten voordat ze iemand aanvallen die voorbereid is. Berovingen en overvallen zijn zware misdrijven. Ze worden beschouwd als geweldsmisdrijf omdat ze de dreiging of gepaard gaan met bedreiging van of het gebruik van fysiek geweld, meestal met geld als motivatie.

1. Indien mogelijk, loop niet alleen in de avonduren. Blijf in groepjes, er is altijd een veiligheid in de macht van het getal.
2. Laat een familielid of vriend weten hoe laat je ongeveer je bestemming bereikt. In noodgevallen kan de politie dan snel worden gewaarschuwd.
3. Blijf in goed verlichte gebieden lopen. Vermijd steegjes, verlaten terreinen, bebost gebied en andere sluipwegen of verlatne gebieden. Die zijn meestal niet goed verlicht of drukbezocht.
4. Loop waar mogelijk op de stoep. Loop zodanig dat je bosjes, portiekjes en andere schuilplaatsen vermijdt.
5. Als je op straat loopt, loop dan tegen het verkeer in. Het is dan moeilijker om je te volgen en in een auto gestopt te worden.
6. Loop met zelfvertrouwen en op een wandeltempo dat zelfvertrouwen uitstraalt. Stop niet om met vreemden te praten.
7. Draag kleren en schoenen die je beweging niet beperken. Belast jezelf niet met teveel gewicht dat je bij je draagt (zware tassen, et cetera).
8. Wees je altijd bewust van je omgeving, waar je ook bent. Als je een koptelefoon ophebt, draai het volume niet zo hoog dat je je ogeving niet meer hoort.
9. Lift niet en accepteer geen lift van vreemden.
10. Meld een verdachte activiteit bij de politie, of bel 911 als het een noodgeval is.
11. Neem niet veel geld mee en draag geen dure juwelen. Als het niet anders kan, verdeel het geld over verschillende plaatsen (portomonnee, broekzak, et cetera).

Basisbeginselen
1. Waar je ook bent, wees alert en let op je omgeving.
2. Straal uit dat je kalm bent en weet waar je naartoe gaat.
3. Vertrouw je instinct. Als iets of iemand je ongemakkelijk maakt, blijf of ga weg van die situatie of persoon.
4. Ken de buren en omwonenden waar je woont en werkt.
5. Zorg dat je weet waar de politiebureaus, brandweerkazernes en ziekenhuizen in de buurt zijn. Zorg dat je weet welke winkels tot laat open zijn.

Als iemand je overvalt
1. Stribbel niet tegen. Geef je bezit en niet je leven.
2. Ga direct naar de politie. Probeer de kenmerken van de dader te onthouden.
3. Zelfverdedigingsmaatregelen zijn het effectiefst als je ze preventief toepast. Wegrennen, verstoppen, schreeuwen en alarm slaan vallen daar ook onder. ‘Brand!’ roepen is effectiever dan ‘Help!’.

Veiligheid rondom ATM’s
1. Gebruik alleen ATM’s die je kent. Probeer pinautomaten in banken te gebruiken in plaats van losstaande automaten.
2. Wees bewust van je omgeving. Kijk om je heen voor je een transactie aangaat. Als je iets verdachts ziet, ga weg en probeer een andere automaat.
3. Als je ‘s avonds een ATM moet gebruiken, let op dat hij goed verlicht is.
4. Loop niet weg van een ATM met het geld nog in je hand. Als je het geld al telt, doe dat bij de automaat zelf.
5. Als je een transactie doet vanuit je auto, let op je omgeving. Hou je autodeuren gesloten.

Aanvallen
Een aanval is in feite een vechtpartij – uitgevoerd met of zonder wapen – in huis, of in een publieke gelegenheid tussen vreemden, vrienden, bekenden en/of geliefden. De meest serieuze aanvallen wordne uitgevoerd met dodelijke wapens en/of met de intentie om te doden. Andere aanvallen worden ‘eenvoudige’ aanvallen genoemd. Die kunnen uit de hand lopen als het niet opgelost wordt. Raak je betrokken bij een verhitte discussie, loop weg. Blijven om ‘een punt te maken’ laat alleen maar zien dat je een slecht beoordelingsvermogen hebt. Draag geen wapen. Wapens doen situaties eerder uit de hand lopen en kunnen gebruikt worden om onschuldigen mee te raken. Vermijd bovenmatig drankgebruik. Heb je gedronken, wees je bewust van het gevolg daarvan. Alcohol speelt een rol bij veel aanvallen.

9 reacties op “Ingezonden: Veiligheidsadviezen voor op straat”

 1. En waarom geen taser (langdurig) gebruiken? Minder effectief, maar een busje haarlak leegspuiten in de ogen van de overvaller ook een idee. Spuitbus verf gaat ook.
  Zo leren ze misschien toch een lesje, nu handje afhakken helaas niet meer in de mode is.

 2. Waarom gewoon niet elke toerist een geweer geven bij aankomst op Hato? En als ze weer terug naar huis gaan leveren ze die weer in

 3. Nou vind dit geen slecht idee, een Survival Manual in de taal van de ons bezoekende toeristen, dus zeker in het Engels, Spaans, Nederlands. Maar laten wij zeker de lokale markt niet vergeten en eigenlijk zouden wij daar mee moeten beginnen. Het gevaar zit er dan wel in dat de atrakors hem ook lezen (als ze tenminste kunnen lezen ) en hun “werkwijze” op de, in de Survival Manual genoemde gedragsregels aanpassen
  Het idee dat een land moet overgaan tot dit soort maatregelen is toch wel tenen krommend en een brevet van onvermogen aan onze regering. En dan hoor ik ons stamhoofd gisteren op zijn bekende arrogante manier zeggen dat zij niets te bewijzen hebben, maar voor jouw info hier hebben wij het zo’n bewijs dat je niet in staat bent dit land te besturen.

 4. De beste man heeft het niet zo met nederlanders.. Wellicht een manier om zo de staigaires af te schrikken..

 5. gewoon wegblijven,,er zijn zat eilanden en landen op de wereld ,waar het wel veilig is..waar veiligheids adviezen overbodig zijn..waar je met een gerust hart sávonds kunt lopen..waar dit soort criminaliteit in de kiem wordt gesmoord,om het leefbaar ,en gezellig te houden voor elke persoon die er leeft en vertoeft

 6. Nog een additionele tip: gooi je portemonnee van je af, en vlucht zelf in tegenovergestelde richting. De overvaller zal de portemonnee gaan pakken, en je kunt zo veilig ontkomen.

 7. Zie hier het zelfde maar dan in het Engels? Ik noem het een goede vertaling…..

  Mis alleen de auto veiligheid.

  http://mpdc.dc.gov/page/guarding-against-robbery-and-assault

 8. Italita,(onze panfluit speler) is nu ineens expert mbt beveiliging.. Goed om te weten dat na jarenlang roven van de MAN van overheidsgelden Curacao nu is afgegleden naar het nivo Haiti en Venezuela.. Curacao is een warzone geworden waar je dus vogelvrij verklaard bent..

 9. helaas zijn dit soort adviezen heden ten dag nodig op Curacao.
  De regering moet ingrijpen voor het te laat is.
  ik hoor van mensen ydk en makamba dat ze het eiland willen gaan verlaten als het zo door gaat.
  Alleen de criminelen zullen blijven!!

  Maar eerst moeten de criminelen uit de politiek gehaald worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!