Foto nelsonmandela.org: Nelson MandelaCURAÇAO – De begrafenis van Nelson Mandela is vanochtend begonnen. Voor aanvang van de begrafenisceremonie losten militairen saluutschoten in Qunu, het plattelandsdorp in de provincie Oostkaap, waar de op 5 december overleden oud-president van Zuid-Afrika zijn jeugd doorbracht. Mandela werd 95 jaar oud.

Ondertussen werd de kist van Mandela onder begeleiding van militairen naar een enorme tent gebracht waar de ceremonie plaatsheeft.

Aanvang
Enkele duizenden gasten zijn aanwezig bij de begrafenis. Ze zijn bijeengekomen in de tent waar Mandela’s kist, die bedekt is met de Zuid-Afrikaanse vlag, staat opgesteld. In de tent hangt, voor een rij kaarsen, ook een groot portret van Mandela. In totaal staan er 95 kaarsen, voor elk jaar van zijn leven. Bij aanvang van de ceremonie werd het Zuid-Afrikaanse volkslied gezongen.

Dankwoord
“Ik denk dat iedereen het er mee eens is dat de persoon die hier ligt, de beste zoon is die Zuid-Afrika ooit heeft gehad”, sprak ANC-politicus Cyril Ramaphosa. Een woordvoerder van de familie Mandela bedankte de militaire artsen die Mandela hebben verzorgd in het ziekenhuis en zijn huis. “U heeft geweldig werk verricht bij het verzorgen van onze vader. We kunnen u daarvoor niet genoeg bedanken”, aldus Ngangomhlaba Matanzima. Hij vroeg daarop de aanwezigen te gaan staan en sommigen applaudisseerden. Hij zei dat Mandela nu zal rusten bij zijn voorvaderen. “We danken hen dat ze ons een dergelijk icoon hebben willen lenen.”

Kleindochter Mandela
Nandi Mandela, een kleindochter, sprak over de jeugd van haar opa die het uiteindelijk tot president en wereldwijd icoon bracht. “Het is aan onszelf om in dit leven alles te bereiken wat je wil”, zei ze. “Vaarwel Madiba, een goede reis naar het land van onze voorouders gewenst, je hebt je race gelopen.”

Hartverscheurend
Ahmed Kahtrada, een anti-apartheidsstrijder die samen met Mandela vastzat op Robbeneiland, bracht de liefde, het geduld en de tolerantie van Mandela in herinnering. Hij noemde het pijnlijk toen hij Mandela voor de laatste keer zag, in een ziekenhuisbed. “Hij hield mijn hand stevig vast, het was echt hartverscheurend”, zei hij met een brok in zijn keel. “Ik had gehoopt dat ik dat nooit zou hoeven zien. Ik ontmoette hem 67 jaar geleden en ik herinner me de lange, kerngezonde, sterke man, de bokser, de gevangene die met gemak het pikhouweel en de schep hanteerde als wij dat niet konden.”

Genodigden
Onder de aanwezigen zijn naast Mandela’s weduwe Graça Machel, zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela, ook de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, diverse politici, buitenlandse diplomaten, veteranen van de militaire tak van het ANC, maar ook de Britse prins Charles, miljardair Richard Branson, aartsbisschop Desmond Tutu en Oprah Winfrey.

Teraardebestelling
Na de ceremonie komt een kleinere groep genodigden bijeen voor de daadwerkelijke teraardebestelling op de begraafplaats van de familie. Met de begrafenis van Mandela wordt de rouwperiode van tien dagen afgesloten.

© Novum

2 reacties op “Begrafenis Nelson Mandela begonnen”

  1. Was er iemand aanwezig van Curacao?? Asjes, Wereldreiziger Stanely Palm? Gerrit de raaf?

  2. Hij was een groot leider,Asjes,Gerrit de Raaf,Cooper neem het voorbeeld,maar helaas kunnen jullie dat nu niet en nooit niet,Losers
    EN ZIJ BLIJFEN HUN EIGEN VOLK,VOOR LIEGEN,BEDRIEGEN EN BELAZEREN,MET PRAATJES DIE ER NIET BESTAAN,OMDAT ZE FEITELIJK HEEL ANDERS WILLEN DOEN VOORKOMEN DAN ZE ZIJN.