• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

beveiligingscameraCURAÇAO – “Zodra het donker wordt, rent iedereen Punda uit”, vertelt manager Shirley Doortje van The Gift Shop op het Gomezplein. ” Ke-Chi Chang van Curaçao Surveillance Services is al tien jaar bezig met een plan om camera’s over heel Punda te installeren. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Veel winkeliers in Punda voelen zich hopeloos, maar de oplossing is nabij. Enkele camera’s zijn zelfs al actief. Dinsdag overlegt Chang met de politie, het ministerie van Justitie en de minister van Justitie Nelson Navarro.

Alarm
De veiligheid in Punda is volgens winkeliers overdag perfect, maar laat ’s nachts te wensen over. “We betalen honderden guldens aan een alarmsysteem”, vertelt Arish Bhadya van Phone House. “Ook betalen we gezamenlijk Securitas, zij moeten de hele buurt in de gaten houden. De dieven wachten gewoon tot ze doorlopen.” Camera’s door de hele stad lijkt Bhadya een goede oplossing. “De enige manier waarop je inbrekers buiten houdt is door hen in de gaten te houden. De overheid moet daarin investeren. Ook meer politie op straat na 19.00 uur helpt.”

Zelfredzaamheid
Politiewoordvoerder Reginald Huggins: “We zijn bezig met nieuwe plannen, maar we kunnen niet alles oplossen. Er komt ook zelfredzaamheid bij kijken.” Het plan van Chang om 24/7 camera’s alles te laten opnemen, juicht hij toe. “We hebben veel overlegd met CSS en zitten op één lijn. Ik hoop dat het plan snel wordt gelanceerd.” De politie gaan een belangrijke rol spelen zodra het camerasysteem actief is. “Een surveillanceteam let 24/7 op de camera’s”, vertelt Chang. “Zodra er iets buitengewoons gebeurt, wordt het beeld van de camera naar een ander scherm gesleept. Dit scherm ziet de politie ook. Zij kunnen dan direct inschatten wat er gebeurt en of er hulp ingeschakeld moet worden.”

Camera’s
De vijf camera’s die al hangen nemen nog geen beelden op. Dat is de volgende stap. Uiteindelijk zouden er camera’s overal tussen het Wilhelminaplein en de Pontjesbrug moeten komen. De beelden hiervan worden 90 dagen bewaard. “In Europa, Amerika en ook Zuid-Amerika zijn soortgelijke systemen al jaren actief. De technologie is nu ook op Curaçao en het is tijd om deze stap te maken”, zegt Chang. Het systeem is zo uitgerust dat het in de toekomst zou kunnen worden uitgebreid met gezichtsherkenning en andere nieuwe technologieën.

Elisa Koek in gesprek met Ke-Chi Chang

6 reacties op “Camera’s moeten inbraken in Punda tegengaan”

 1. er moeten camera’s en alle andere technische snufjes die heden ten dage voorhanden zijn in heel Curacao geplaatst worden. We gaan Jamaica en Vnezuela achterna wat criminaliteit betreft.

 2. Ik stel voor dat alle politici van Curacao ook met een helm op moeten lopen 24/7 met een camera.. zodat het volk kan zien wat ze daadwerkelijk doen voor het geld (sorry Gerrit de Raaf dan zal iedereen ook zien wat je doet met je bysides) Tevens kunnen we cameras zetten bij de overheidsdiensten zodat we zien wat onze ambtenaren doen voor ons geld!

 3. Heeft ook een geweldige omzet in caps, zonnebrillen en shirts met capuchon tot gevolg.
  De camera’s vooral goed hoog hangen, dan is helemaal niemand te herkennen.

 4. Het wordt tijd dat er iet’s aan de achterlijke manier dat de mensen op curacao met mekaar om gaan.
  Curacao is een heel mooie land maar de dieven en de hulpeloze situatie dat de mensen tegen aan lopen zal alleen maar erger worden.
  Mensen doe er iet’s aan voordat het te laat is

 5. Iedereen heeft de beelden gezien van de moordenaars van de chinees bij janwe en ze zijn nog niet opgepakt… weinig nut dus

 6. Eigenlijk moeten de cameras, allang, overal aanwezig zijn in deze tijden en DIRECT met gezichtserkenning en OOK DIRECT tenminste met erkenning van de KLEUR of MODEL van het voertuig van de criminelen. Er zijn gewone straten van wijken in bijna heel Europa en andere landen waar alles en iedereen wordt gefilmd-waarom dus niet op Curacao, het is alleen een kwestie van investering maar heeft enorme waardevolle en financielle voordelen, en op klein eiland , zoals Curacao, omdat zonder veel moeite de criminelen via filmmateriaal op te sporen zijn. BOVENDIEN brengt het SWING op de arbeidsmarkt men heeft mensen nodig voor de installatie.