slavernijCURAÇAO – De Commissie Herstelbetalingen van de Caricom is in februari klaar met het rapport over herstelbetalingen voor de slavernij. De commissie meldde dinsdag dat het zes onderwerpen op de agenda heeft gezet. Die moeten besproken worden met de vroegere koloniale mogendheden.

Die zes onderwerpen zijn volksgezondheid, onderwijs, culturele instituties, culturele ontheemding, psychologisch trauma en de wetenschappelijke en de technologische achterstand. Die zouden tijdens een ontmoeting van de regeringshoofden van de Caricom-landen besproken moeten worden. Eerder lieten de landen al weten een Brits advocatenkantoor in de arm genomen te hebben om langs juridische weg herstelbetalingen af te dwingen.

Gezondheid
Volksgezondheid is een belangrijk onderwerp. Volgens commissievoorzitter Hilary Beckles lijdt de bevolking van Afrikaanse origine veel meer dan anderen aan diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Volgens Beckles heeft dat zijn oorsprong in de koloniale periode.

Cultuur
De commissie hekelt ook het gebrek aan culturele instituties in de Cariben. “De Europeanen hebben geinvesteerd in de ontwikkeling van instituties zoals musea en onderzoekscentra om hun burgers een kijk op de koloniale geschiedenis mee te geven die hen definieert als heersers en begunstigden van de slavernij”. Dergelijke faciliteiten kent het gebied niet. Met de transatlantische slavenhandel werden slaven ook van hun lokale cultuur ontheemd, betoogt de commissie.

Dehumanisering
De vier eeuwen durende dehumanisering, waarin slaven niet als mens geclassificeerd werden, heeft zijn sporen nagelaten, stelt de commissie-Beckles. Ook het gebrekkige onderwijs komt volgens de commissie voort uit de slavernij. De Engelsen verlieten hun koloniën in een staat waarin 70 procent van de bevolking analfabeet was. Datzelfde constateren Beckles en de zijnen ook op het gebied van wetenschap en technologie. Die achterstand heeft het gebied niet in kunnen lopen.

21 reacties op “Caricom-rapport herstelbetalingen slavernij in februari klaar”

 1. Ik kom uit Naarden.. 400 jaar geleden is vrijwel iedereen daar uitgemoord door de Spanjaarden.. Ik ga Spanje dus aanklagen en miljoenen eisen!!

 2. Ook het gebrekkige onderwijs komt volgens de commissie voort uit de slavernij. De Engelsen verlieten hun koloniën in een staat waarin 70 procent van de bevolking analfabeet was. Datzelfde constateren Beckles en de zijnen ook op het gebied van wetenschap en technologie. Die achterstand heeft het gebied niet in kunnen lopen.

  Als eerste zullen de zogenaamde aangeklaagde landen toch wel de vraag gaan stellen hoe de uitkomsten van deze pseudo onderzoeken zich verhouden met de Afrikaanse gebieden waarvan verondersteld wordt waar de vroegere slaven vandaan komen en dan denk ik even aan het midden westen van Afrika. Ben zeer benieuwd naar de resultaten !

 3. @GB, Slavernij gebeurt tot de dag van vandaag! Ga daar maar wat aan doen dan over de rug van je dode voorrouders geld te willen verdienen terwijl je er zelf niets van maakt!

  en aangezien jij er geld mee wil vallen dan zal je idd naar de bron moeten gaan!

 4. Caricom landen krijgen hulp. Singapore, Australie, Canada. Die landen geven studiebeurzen en technische hulp. Weet niet of deze donor landen de besteding van gelden optimaal vinden.
  Kon allemaal wel eens raar uitpakken voor Caricom.

 5. De Afrikanen deden zelf ook aan slavenhandel= bagatalisering en victimblaming;
  Het gebeurde toch overal= Goedpraten;
  Hou op met slachtofferrol= Victimblaming;
  enz enz enz.
  Feit is dat het slavernijverleden tot op de dag van vandaag levens be-invloedt (ook in Afrika). Jezelf proberen te verbergen achter hoge muren van steen en selectieve blindheid houdt die be-invloeding niet tegen.

 6. Waarom gaat de discussie nooit over Afrika ? Waarom altijd over de kolonisator ? Het is allemaal begonnen in Afrika waar stammen oorlogen voerden met andere stammen en mensen slaaf weren gemaakt. Dit was big business voor hun. Er was dus nog geen ‘blanke kolonisator’ met slaven. Toen ontdekte men dat slaven verkopen aan blanken nog meer geld in het laadje bracht. En de rest van het verhaal kennen we al.

  Waarom wordt alleen aandacht geschonken aan het laatste gedeelte van slavernij waar de blanke een rol speelde ? Waarom is er nog nooit een discussie gevoerd met Afrikaanse landen over slavernij en herstelbetalingen ?

  Als al die zielige nazaten van slaven met hun aangepraat slavernij trauma nu eens gewoon teruggaan naar Afrika en daar vragen gaan stellen in plaats van het handje op te houden bij de blanke kolonisator.

  Om voor eens en altijd deze onzinnige discussie te stoppen moet aan alle nazaten van slaven een keus worden gegeven: we betalen een enkele reis naar het land van je keuze in Afrika of je blijft waar je bent en gaat aan het werk zonder nog ooit een woord vuil te maken aan slavernijverleden. Ben benieuwd hoeveel er op het vleigtuig stappan.

 7. De aanklacht van de Caricom commissie moet gezien worden als politieke chantage. Het geld is op, men heeft gefaald in goed bestuur, iemand moet daar de schuld van krijgen en wie anders dan de voormalige moederlanden zijn daar bij uitstek geschikt voor?
  Men wil geld. Alleen maar geld eisen komt onsympathiek over, dus geeft men wat zaken waar dat geld voor nodig is en zegt men dat die tekortkomingen een gevolg zijn van de slavernij. Onzin natuurlijk, het zijn gevolgen van een verkeerde (westerse) leefstijl en slecht beleid.
  Men doet dat om sympathie te wekken in de aangeklaagde landen zodat er druk op de respectievelijk regeringen komt. Vervolgens schermt men met een proces in de verwachting dat men daar van zal schrikken en over de brug gaat komen.

  Als ik de aangeklaagde landen mag adviseren zou ik zeggen: Laat het maar op een proces aankomen. Zou men namelijk geheel of deels aan de eisen van de Caricom landen tegemoet komen dan kun je er op rekenen dat ze, als het geld op is, weer terug komen met de mededeling dat ze nog steeds last hebben van de slavernij en dat er meer geld nodig is, en dat tot in het oneindige. Met een proces ben je daar in één keer van af.

  Een proces zal de Caricom zeer veel geld gaan kosten, vele miljoenen, terwijl de uitkomst zeer onzeker is. Een rechter gaat niet af op beweringen, die wil bewijzen zien. Van alle veronderstelde gevolgen van de slavernij moet hard gemaakt worden dat het door de slavernij komt. Als dat al mogelijk is dan gaat daar veel onderzoek in zitten en gaat dat zeer veel geld kosten.

  Stel dat de rechter uiteindelijk beslist dat er schade is en dat er een vergoeding moet komen dan moet eerst bepaald worden hoeveel de nakomelingen van de slaven al gehad hebben aan ontwikkelingshulp, wat de waarde is van de door hen bij de onafhankelijkheid verworven natie is, en in hoeverre hun kwaliteit van leven beter of slechter is dan die van de nakomelingen van de in Afrika achtergebleven broeders en zusters. Dat moet dan verrekend worden met de door de rechter vastgestelde bruto schadevergoeding.

  Maar, als jouw kwaliteit van leven beter is dan die van dat van de gemiddelde Afrikaan, als jouw gezondheidsproblemen een gevolg zijn van verkeerd en te veel eten en te weinig beweging, als gebrekkige opleidingsmogelijkheden en geen slavenmuseum een gevolg zijn van slecht beleid, ja, wat zeur je dan? Ga aan het werk!

 8. Zou het niet beter zijn om eerst de oorspronkelijke bewoners (de Indianen) van de caricom landen te compenseren alvorens verder te claimen?

 9. Het is de oorzaak en de schuld van alles. Denk dat -nu de redelijkheid er af is- de discussie weinig anders dan pathetisch gevonden kan worden. Dit gaat averechts werken. Stom!

  Volksgezondheid: de mensen die in Afrika zijn achtergebleven zijn er qua gezondheid duidelijk beter van af gekomen.?

  Cultuur: Met de transatlantische slavenhandel werden slaven ook van hun lokale cultuur ontheemd.  Ja, Ghana gaat heel voorzichtig met die erfenis om. De Fante leverden slaven aan de Europeanen, maar haalden ze bij de  Ashanti.

  Over cultuur en dehumanisering (bron: de slaaf Olaudah Equiano over de cultuur in Afrika)

  “…I remember a man was brought before my father, and the other judges, for kidnapping a boy; and, although he was the son of a chief or senator, he was condemned to make recompense by a man or woman slave. Adultery, however, was sometimes punished with slavery or death..”

  Overspel leidde toen daar al tot een bestaan als slaaf. Die cultuur zijn ze bij de overtocht kwijtgeraakt. Jammer! Compensatie!

  “Ook het gebrekkige onderwijs komt volgens de commissie voort uit de slavernij. De Engelsen verlieten hun koloniën in een staat waarin 70 procent van de bevolking analfabeet was.”

  Ja, en bedankt voor de groei van 0 naar 30%. Alleen jammer dat die 30% er daarna vaak een rotzooi van maakte.

  “Datzelfde constateren Beckles en de zijnen ook op het gebied van wetenschap en technologie. Die achterstand heeft het gebied niet in kunnen lopen.”

  Zonder koloniale bezetting hadden ze voorop gelopen in de wetenschap?

 10. Met deze argumenten op tafel begrijpt iedereen, behalve de commissie, dat dit nergens toe gaat leiden. Wat een onzin.

 11. De Engelsen verlieten hun koloniën in een staat waarin 70 procent van de bevolking analfabeet was..

  en denk je dat toendertijd de Engelse bevolking wel allemaal konden lezen??

  En mbt voeding.. slaven kregen juist wel goed eten want ze waren economische waar.. een sterke gezonde slaaf leverde meer op.. en het is eenmaal zo dat bepaalde ziektes meer voorkomen bij bepaalde groepen.. sikkelcel ziekte komt alleen bij afros voor en bv kanker komt meer voor onder blanken..

 12. Wat een onzin. Slavernij was een wereldwijf fenomeen en de enige wereldmacht die het vrijwillig heeft afgeschaft over de gehele wereld is de westerse wereld. Hier een goed stuk over de ECHTE geschiedenis van Slavernij door Econoom Thomas Sowell http://www.youtube.com/watch?v=ao7FKReHYKY

  Caricom zijn gewoon hongere oplichters

 13. Wat een enorme onzin over diabetes type 2 en hoge bloeddruk. In eerste instantie hadden ze in de koloniale periode nog geen Coca Cola, waar meenigeen nu een litertje of 2 per dag van wegtiikt. Ook de overdaad aan KFC, in varkensvet gefrituurde friet en broodjes met varken midden in de nacht wordt vrijwillig iedere dag weer naar binnen gewerkt. Kijk naar Afrika, daar heeft men dezelfde problemen en is men ook nog geen klap vooruit gekomen. Helaas moet men daar echter de hand in eigen boezem steken en kan de o zo bekende slachtoffer-rol niet aangenomen worden.

 14. “Volksgezondheid, onderwijs, culturele instituties, culturele ontheemding, psychologisch trauma en de wetenschappelijke en de technologische achterstand”, dat zijn de onderwerpen waarover men wil “praten” met de vroegere kolonisators.
  Als de voormalige moederlanden daar in het verleden over wilden praten dan noemde men dat inmenging in binnenlandse aangelegenheden, nu heet het herstelbetaling. Vreemd woord trouwens, herstelbetaling, wat moet er gerepareerd worden?

  Op zich is het wel positief dat ze de compensatie in die richting zoeken en niet in een grote zak met geld. Het zal welk een teleurstelling zijn voor die onnozele lieden die verwacht hadden een flink herstelbedrag op hun bankrekening gestort te krijgen.

  Zijn de problemen op de genoemde gebieden niet vooral een gevolg van incompetentie van de leiders, veroorzaakt door corruptie en nepotisme? In ieder geval geeft men zichzelf hiermee een dik brevet van onvermogen.
  De vroegere moederlanden zijn zeker wel bereid om de helpende hand toe te steken, maar niet op de manier van help ons anders dwingen we je. Op deze manier gaan landen niet met elkaar om.

  Het probleem van de meeste Caricomlanden is dat ze economisch niets te bieden hebben, dus geen vuist kunnen maken. De enige weg om hulp te krijgen is een beroep te doen op compassie bij de rijke landen, niet door met processen te dreigen, dat maakt geen indruk. De enige die daar beter van gaan worden zijn de advocaten, niet de armen.
  Een proces zou wel invloed kunnen hebben op de publieke opinie, maar het kan net zo goed negatief als positief werken. De schaal kan lopen van: “Mijn god, wat zijn wij fout geweest, we moeten helpen” tot “Ik heb nooit wat met slavernij te maken gehad, dus doen jullie zelf maar beter je best”.

  Er zijn in de Europese landen vast nog wel mensen die zich schuldig voelen over het verleden en die bereid zijn over de brug te komen, maar of ze politiek gezien nog genoeg invloed kunnen uitoefenen, dat is maar de vraag. In Europa gaat het ook niet geweldig en er is al heel veel geld die kant uit gegaan.

  De leiders van de Caricomlanden moesten zich eerst maar eens gaan beraden over welke relatie ze met Europa willen en wat de beste weg is om zover te komen. Hun eigen functioneren, dat is een binnenlandse aangelegenheid, daar bemoeit Europa zich niet mee. Dat moeten de Caricom volkeren zelf oplossen.

 15. Teveel Calimero filmpjes gekeken ?

 16. Wat een domheid. Zie de landen die als actieve leverancier gelden zoals Gambia, Senegal, Sierra Leone en Ghana. Daar is de quality of life een stuk slechter dan op bijvoorbeeld Curacao…
  Maar ook die landen zullen wel niet om compensatie worden gevraagd, hmmm… Raar.

  Mensen die graag in een slachtofferrol willen blijven hangen ipv te gaan werken zullen altijd blijven zeuren over “compensatie” voor iets wat ze niet hebben meegemaakt en dat al zo lang geleden is. Algehele domheid.
  Maar misschien moeten wij de Romeinen vragen om compensatie voor wat zij allemaal bij ons hebben “aangericht” 🙂

 17. En de Afro Amerikanen onder leiding van, ja van wie eigenlijk, maken zich ook op voor een gesprek, ja met wie eigenlijk over het 6 stappenplan dat de “wijzen” van Caricom hebben bedacht. Dit wordt de klucht van de eeuw. Is de Caricom niet zo’n hobbyistenclubje vergelijkbaar met Parlatino maar nu onder aanvoering van een moordenaar ?

 18. En de Afro Amerikanen onder leiding van, ja van wie eigenlijk, maken zich ook op voor een gesprek, ja met wie eigenlijk over het 6 stappenplan dat de “wijzen” van Caricom hebben bedacht. Dit wordt de klucht van de eeuw.

 19. Onzin – moet je eens kijken hoeveel IT bedrijven er zijn in India – de oud Engelse kolonie – en wat is dat nou voor gezeik.. het is zoo lang geleden.. Ik wil even een claim indienen in Noorwegen – zonder dat de vikingen in mijn gebied waren geweest was ik mischien niet zo lang.. nu kost het me een kapitaal aan kledings kosten.. mag ik ff vangen aub?

 20. Ze kunnen het niet loslaten,……

 21. Als de machthebbers van de landen van de caricom niet de schatkisten hadden leeggeroofd hadden ze hun museums kunnen opzetten..

  En misschien heeft het eten van de bevolking van afrikaanse landen er mee te maken aangezien ze voornamelijk kip en rijst en kfc eten…

  Nederland is ook al met claims bezig tegen o.a frankrijk en spanje wegens napoleon and hertog Alfa