SnowdenCURAÇAO – Het Europees Parlement heeft vandaag besloten dat het klokkenluider Edward Snowden formeel uitnodigt om een verklaring af te leggen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. De bedoeling is om de hoorzitting begin januari via een videoverbinding plaats te laten hebben.

Claude Moraes, de belangrijkste rapporteur van het Europees parlement over het afluisterschandaal, zei volgens de Britse krant The Guardian blij te zijn met de uitslag van de stemming in het parlement. De komende weken worden er vragen opgesteld voor Snowden die vervolgens worden doorgestuurd naar zijn advocaat. De bevraging zal volgens Moraes ‘rigoureus en eerlijk’ zijn.

Gevolgen
“Een van de vragen die ik de heer Snowden wil stellen is waarom hij heeft besloten de informatie openbaar te maken en wat de complicaties en implicaties zijn van zijn daden. Ook wil ik vragen stellen over zijn huidige situatie in Rusland, zijn mening over de gevolgen van de onthullingen op de veiligheid en de inlichtingendiensten (…)”, aldus Moraes.

Videoverbinding
Volgens Europarlementariër Sophie in ‘t Veld is er nog geen duidelijkheid over de wijze waarop Snowden moet worden bevraagd en wordt er nog gesproken over de mogelijkheden. Een live videoverbinding zou de verblijfplaats van Snowden kunnen verraden en is daarom volgens haar geen goede oplossing. De conservatieve Europese Volkspartij, de grootste partij in het Europees Parlement, wil dat Europarlementariërs Snowden rechtstreeks vragen kunnen stellen. Axel Voss stelde namens de EVP voor om parlementariërs af te laten reizen naar Rusland om Snowden in persoon te ontmoeten.

Videoconferentie
Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz gaf de commissie die onderzoek doet naar de afluisterpraktijken opdracht om een oplossing te vinden. “We gaan opnieuw contact opnemen met Snowden en hem vragen of hij toch bereid is tot een videoconferentie”, aldus commissielid Jan Philipp Albrecht.

© Novum

1 reactie op “Europees Parlement wil Snowden horen”

  1. Lekker hypocriet weer… eerst hem onder druk van Amerika praktisch al veroordelen.. maar nu EU het “slachtoffertje” is geworden van de Amerikaanse afluisterpraktijken is er ineens ruimte om hem uit te nodigen…