• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag heeft Haiko de Groot zijn mening klaar over Stanley Palm, die afwezig was bij de behandeling van de begroting.

Deze week vindt de begrotingsbehandeling plaats in de Staten van Curaçao. De patiënt Curaçao, aldus de premier, is aan het bloeden en uitgerekend Stanley Palm, in zijn hoedanigheid van minister van Economische Ontwikkeling laat het, onvoorstelbaar maar waar, afweten. Voor de beeldvorming, Palm is niet aanwezig omdat hij een reeds eerder gecancelde vergadering met touroperators in Amerika, niet wederom kon afzeggen.

Natuurlijk is een vergadering met touroperators van belang voor het eiland, maar ik vraag mij af of een bezoek aan het buitenland dat tot doel heeft om afspraken te maken met touroperators een hoger doel dient dan het belang van het parlementaire systeem waarin de regering haar mandaat ontleent aan het vertrouwen van het parlement.

Minister Palm hoort regeringsverantwoordelijkheid af te leggen tegenover het parlement en het antwoord moet dus luiden dat zijn afwezigheid niet anders kan worden uitgelegd dan minachting van het parlement. Palm en zijn ministerie spelen een meer dan cruciale rol in de poging economisch herstel te versterken met investeringen en ondersteuning van innovaties van bedrijven en de wetenschap, waarbij de overheid een aanjagende rol kan spelen.

Er is niets nieuws onder de zon wanneer ik stel dat de economie in zwaar weer verkeert: de werkloosheid blijft oplopen en veel bedrijven in de problemen zitten. Het bestrijden van de oplopende werkloosheid zou het allerbelangrijkst moeten zijn waarmee het ministerie van Economische Ontwikkeling zich bezighoudt. Het zou voor Palm dus het aangewezen moment zijn om tijdens de begrotingsbehandeling een investeringsagenda te presenteren, voor de economie en werkgelegenheid.

Het bizarre aan het geheel is dat nergens wordt uitgelegd met welk project Palm bezig is. Sterker nog, ik sluit niet uit dat Palm het ontwijkende gedrag vertoont in een poging het parlement bij gebrek aan visie en antwoorden, de wind uit de zeilen te nemen. Nogal diffuus dus en de overeenkomst met het reisje naar Japan is gauw gemaakt.

Er is vrijwel geen enkel argument denkbaar op grond waarvan een minister zijn afwezigheid tijdens de begrotingsbehandeling kan verklaren en dus onafwendbaar onacceptabel. Het politieke wangedrag, het lijkt nog het meest op vluchtgedrag uit angst voor zware kritiek uit de Staten, mag wat mij betreft, niet in de laatste plaats vanwege het scheppen van een precedent, niet zonder repercussies blijven.

Alex Rosaria en het bestuur van PAIS hebben dus een serieus probleem. Het heeft er alle schijn van men deze minister niet in de hand heeft en het gerucht dat hij als geldschieter van PAIS, als contraprestatie aan een baantje werd geholpen, zal hopelijk geen lang leven zijn beschoren.

Alex Rosaria, je mag het weliswaar betreuren dat minister Palm niet aanwezig was en namens PAIS benadrukken dat je van mening bent dat de minister aanwezig had moeten zijn, daarmee is het laatste woord nog niet uitgesproken. Toon je een leider en laat zien dat het bij PAIS obligaat is dat men met dit soort politiek wangedrag historie is.

5 reacties op “Ingezonden: ‘Minachting parlementaire democratie’”

 1. Palm had als tegengeluid middels een Persbericht iets moeten vertellen over de fabuleuze resultaten die hij heeft geboekt met Royal Caribbean en Norwegian Cruiselines tijdens zijn dienstreis naar de USA, waardoor er binnen anderhalf jaar een Megapier wordt aangelegd, volledig gefinancierd door deze tour operators, en waardoor het cruisetoerisme wordt verdubbeld, met allerlei positieve gevolgen voor de lokale economie van Curacao, werkgelegenheid, etc. Maar nee hoor, het blijft weer oorverdovend stil vanuit het Ministerie van EO. Waarom? Het is al jaren bekend dat de tour operators helemaal niet willen investeren in Curacao. Dat hebben voorgangers van Palm toch ook al geprobeerd, meen mij te herinneren dat El Hakim als een stuiterbal al die organisaties afreisde en probeerde afspraken te maken en Steven Martina was ook een sterk onderhandelaar. Waarom zou Palm het dan wel lukken? Omdat hij zo’n leuk smoelwerkje heeft? Nee, daar trapt de gemiddelde investeerder nou net niet in. Het gaat om de inhoud, en een goed project, waarin staat wat het kost, en wat het de investeerder oplevert, dit ontbreekt tot nu toe. Laat Curacao eerst eens een aantal goede projectfiles schrijven, tenders uitschrijven, maak het concreet, pas dan kom je in het vizier van de investeerders. Niet omdat weer de zoveelste Minister met een charmante lach en een goed maatpak komt aanwaaien in het gezelschap van een leuke assistente met de bekende Curacaose charme en warmte. Nee, business is ijskoud. Laatst waren er Chinese investeerders op het eiland. Zij willen gewoon de tenders kunnen inkijken. Uhhhhmmmm….we don’t have anything specific at the moment….was het hakkelende antwoord van MEO….tsja, omdat er binnen het Ministerie geen know how is om die projecten op te stellen. Is helemaal niet erg hoor, maar er zijn diverse instanties die dat wel kunnen. Het kost wel geld, dat had Palm in zijn begroting naar voren moeten laten komen, en dan pas de boer op. Ondertussen heeft Aruba de plannen weldegelijk klaar. Het ietwat naieve Curacao wordt links en rechts ingehaald door economieen die WEL hebben begrepen wat de goede volgorde voor Economische Ontwikkeling is.

 2. Dat de moraal van onze bestuurders toch nog verwondering wekt verbaast mij enigszins. Na ook het “fijne” voorbeeld van onze, ik dacht voorlaatste statenvoorzitter, die na de val van hem en daarna ook de regering, door het volk (groot deel) tot minister president werd getorpedeerd. Deze zogenaamde volksvertegenwoordigers lachen zich toch een breuk over al dat onbenul om hen heen.
  Sorry Arthur, maar ook ik blijf lachen op deze rots.

 3. Goed stuk. Het is inderdaad een aanfluiting dat Palm er niet was. In de begroting worden de ministers worden beoordeeld door de Volksvertegenwoordigers, op hun beleid, plannen en aktes.

  Het Budgetrecht is de grootste macht van het Parlement.

  Desondanks gaat de minister een paar dagen naar Miami te vertrekken, want afspraken met de cruiseliners gaan voor. Megapier enzo.

  Leuk gebracht door Palm, maar de wet aangaande begroting is het belangrijkste van de regering. Waarom is Palm’s reis belangrijker dan het parlement en dus van de bevolking?

  En wat is de rol van de partijleider in dit geheel?

  @Jackson, je weet dat de straat het zegt.

 4. Hoezo speculeren…. ??

  “Alex Rosaria en het bestuur van PAIS hebben dus een serieus probleem. Het heeft er alle schijn van men deze minister niet in de hand heeft en het gerucht dat hij als geldschieter van PAIS, als contraprestatie aan een baantje werd geholpen, zal hopelijk geen lang leven zijn beschoren.”

 5. Het gesnoepreis van Palm rijst inderdaad de pan uit. Zijn partij, PAIS, gaat waarschijnlijk bij nieuwe verkiezingen drie zetels verliezen omdat ze zwijgend en besluiteloos in regering en Staten hebben gezeten, en voor het verlies van de vierde zetel zorgt het gereis van Palm wel voor.

  Ik begrijp Palm overigens wel, die moet als hoogopgeleide intellectueel met mooi CV verantwoordig gaan afleggen aan de Staten die bestaan uit een verzameling MAVO 3-ers, winkeldievegges, wanbetalers en meineedpleegsters.

  Als ik vragen over een begroting moest gaan beantwoorden van Pik Pisas of Rudney Garmes, die beiden nog niet het verschil weten tussen debet en credit, dan zou ik ook permanent op reis zijn.