• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

staking grootCURAÇAO – Duizenden ambtenaren waren aanwezig bij de bijeenkomst van de vakbonden. De meesten zien  het niet als een staking. “Ik ben niet aan het staken”, legt een douanier uit. “Ik wil informatie hebben over mijn toekomst en misschien gaan we daarna staken”. Dat meldt Caribisch Netwerk.

De New Song Kerk in Muizenberg was vanmorgen om half negen overvol. Terwijl sommige bezoekers nog hun best deden om een parkeerplek te vinden, was er geen lege stoel meer te bekennen. “Ik wil naar binnen, maar ik pas er niet meer bij”, vertelt een politieagent. De vakbonden hadden gehoopt op 2000 mensen en dit lijkt te zijn gelukt.

Maatregelen
Zeven vakbonden riepen ambtenaren op om vanmorgen het werk neer te leggen. De reden is uitgelekte overheidsmaatregelen voor de ambtenaren zoals het halveren van vakantiegeld en het afschaffen van periodieke salarisverhogingen. Volgens de vakbonden wil de overheid maatregelen doorvoeren waarvan sommige nooit zijn goedgekeurd tijdens het Centraal Georganiseerd Overleg Ambtenarenzaken (CGOA). Een belangrijke aspect is de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA), waarin de salarisstructuur van ambtenaren is opgesteld.

‘Ik verdien dit niet’
“Ik wil niet zomaar conclusies trekken, maar ik ben niet blij met wat ik hoor”, gaat de politieagent verder. “Het is crisis en ik wil best iets inleveren, maar het moet wel op de juiste manier gaan. Over twee jaar ga ik met pensioen en de basisverzekering is al erg genoeg. Het is schandalig hoeveel de ouderen moet betalen. Alles wordt alleen maar duurder en we krijgen niets terug. Nu begrijp ik dat ik mijn vakantiedagen ook nog moet inleveren. Ik ben een oude man en verdien dit niet.”

Geld voor onderhoud
Een groepje brandweermannen arriveert iets na negen uur bij. Ook zij wachten buiten vanwege de drukte. “We zijn met een hele groep gekomen, want we willen weten waar we aan toe zijn. Ik ben niet van plan te gaan staken, maar het is belangrijk om alle informatie te hebben. Ik hoop dat het niet zo ver hoeft te gaan.” De kans dat er straks geen branden meer worden geblust, is volgens de mannen klein. “We gaan niet met z’n allen staken, dat doen we nooit. Een groepje net zoals nu en later een ander groepje.” De mannen hopen dat er meer geld loskomt voor het onderhouden van hun brandweerwagen, maar zien het somber in. “Alles wordt alleen maar slechter voor iedereen. Het laatste waar de overheid aan denkt is het onderhouden van de wagens. Het is wel zonde, want we hebben nieuwe auto’s gekregen en die kunnen lang mee, mits ze onderhouden worden.”

Stem
Binnen in de zaal wordt steeds hard gejuicht en geapplaudisseerd. Een lerares vertelt dat ze erg blij is met de vakbonden. “Ze geven ons een stem terwijl de overheid ons vergeet. Ik hoop dat de stem van deze vakbonden en de duizenden mensen hier wel wordt gehoord.”

Een reportage door Elisa Koek

7 reacties op “Ambtenaren massaal aanwezig bij bijeenkomst”

 1. Wat heeft iedereen hier toch tegen ambtenaren? Die mensen doen toch niets?

  Dan toch even een ambtearengrap:
  Een ambtenaar komt te laat op zijn werk. “Sorry, chef” zegt de man, “maar ik stond in de file voor de Julianabrug.” “Oh”, zegt zijn chef, “was het een lange file?” Ambtenaar : “Geen idee, ik stond helemaal vooraan….”

 2. Schandalig dat deze ambtenaren durven te staken met deze hoge salarissen en gouden voorwaarden dat bijeen moet worden gebracht door een kleine groep laag betaalde werkende mensen en toeristen.

  Iedereen weet dat het systeem ziek is en de infuusfles bijna leeg is misschien de ambtenaren nog beter dan de burger.

  Wij hebben 150.000 inwoners op het eiland tel daarvan af 48.000 mensen die pensioen of andere uitkering van SVB ontvangen, 28.000 schoolgaande kinderen, 4400 ambtenaren, 7000 job-werkers, bedrijven en al bekende mensen die geen premies afdragen, mensen in de onderstand 1200, semi ambtenaren en medewerkers van bedrijven die door overheid betaald schat ik op 2000.

  Houdt in 150.000 – 90.600= 59.400 inwoners die het voor de andere mensen moeten verdienen.

  Deze mensen hebben nog niet door wat de gevolgen zijn van de nieuwe die in februari ingevoerde BZV wet. Die gaan ze begrijpen in de loop van 2014 als de belasting aangiftes in de brievenbussen gaan vallen.

  Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat het niet goed is dat 35% van de bevolking het brood moet verdienen voor de overige 65% die nu lopen de schreeuwen dat ze iets moeten inleveren, schande.

  Sommige aantallen heb ik gegokt (zal in grote lijnen kloppen) misschien een leuke uitdaging voor iemand die tijd heeft om de correcte aantallen uit Senso 2012 te halen.

 3. @Nathan, De politie functioneert toch al niet, Kwaliteit van onderwijs is al treurig raar.. Dus die kunnen we wel missen.. Het volk heeft al jaren moeten bloeden en toen hoorde we niets van deze mensen want ze hebben hun goede voorwaarden.. Nu moeten ze net als iedereen inleveren en is het moord en brand.. en zeker mbt ambtenaren die zijn we liever kwijt dan rijk.

 4. Ook al staakt er 70 procent. We zullen het niet merken…………….Niemand merkt het, of die mensen er nu wel of niet zijn…..Aankomen op je werk, krantje, radio aan, tv aan, koffie, thee, en maar lullen, die hele dag lullen…. En dan…lekker weer naar huis…weer een dag lekker gewerkt. NIEMAND mist jullie

 5. Jazeker, ontsla maar onderwijzers, politie-agenten, brandweermannen e.d. Die hebben we er natuurlijk genoeg van. En dan kunnen wij maar zelf onze kinderen lesgeven, onszelf verdedigen met onze eigen wapens en zelf branden blussen. Dan zien we hoe overtollig het ambtenaren apparaat is!

 6. ik ben blij dat de bonden het LMA niet erkent, want ik heb vaak genoeg met ambtenaren mening verschillen gehad over het LMA waarbij de ambtenaren beweerden dat ik dat niet mocht doen omdat het in de LMA stond.

  Het beste is dat de regering nu door pakt, en de bonden gelijk geven voor wat betreft het LMA.
  Dus geen rechten en ook geen plichten. Dus geen moeilijke beoordelingen jarenlange op non aktief zetten met behoud van salaris enz.

 7. Duizemden ambtenaren waren aan het staken, maar niemand heft er iets van gemerkt of ze gemist.

  Wellicht kunnen we de beoogde bezuinigingen daarom wel bereiken door alle ambtenaren die gisteren gestaakt hebben een afvloeiingsregeling aan te bieden.