• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag houdt Philippe Maaskant ons op de hoogte van de website Wikicrimes, die de criminaliteit op Curaçao registreert.

Ruim anderhalf jaar is de criminaliteit op Curaçao, zoals die in de pers gemeld werd, bijgehouden op de website Wikicrimes. Het ging daar niet om alle soorten criminaliteit, maar vooral om moord, geweld, schietpartijen, inbraak en diefstal. Burenruzies en familieruzies zijn achterwege gelaten, drugszaken en witwassen van geld ook. Het gaat om zaken waar de ‘brave burger’ onverwacht last van kan hebben. Natuurlijk kennen we wel ongeveer de goede en slechte buurten, maar klopt dat ook? In de bijlage staat het op de kaart van Curaçao.

De vraag is dus: en nu? Wat moeten we met deze wetenschap? Als we even net doen of dit een open examenvraag is van de politieacademie (ja, ja, ik weet het..) dan zouden we (niet gehinderd door de actuele situatie en wat de bonden er van vinden, zucht..) het antwoord kunnen beginnen met het noemen van verantwoordelijkheden. De zone Oost en West geven duidelijk een ander soort problematiek dan de centrale zones. We stellen dan vier zones in met elk een duidelijk verantwoordelijke politieofficier. De centrale zone wordt gezien de omvang van de zaken opgedeeld in Noord en Zuid van het Schottegat.

Verder moet er een intensieve samenwerking komen met particuliere beveiligers. Hoe dat zou kunnen wordt in het stuk verder uitgewerkt. Het zijn natuurlijk maar suggesties van een bezorgde amateur. Maar hopelijk kunnen de reacties erop ons zullen helpen de veiligheid te verbeteren. Iedereen kan meedoen en zelf ook zaken melden op de website.

wikicrimes

8 reacties op “Ingezonden: Criminaliteit geregistreerd, en nu?”

 1. @Frits, Misschien iets van Safari? Op PC met andere browsers zie ik geen probleem.

 2. Die wikicrimes website werkt niet zo prettig, ligt dat aan mijn Apple laptop?

  Ik probeer te zien of de gewapende overval bij Nos Krusero appartments erbij staat van vorige week Dinsdagochtend..

 3. @Betrokken eilandbewoner in het buitenland,

  Het filmpje is inderdaad een mooi voorbeeld.
  Hoop dat we op Curacao al onze eigen ervaringen met criminaliteit op wikicrimes blijven zetten. We zullen het zelf moeten doen. Ooit zal de overheid wakker worden en er wat aan doen, maar dat gaat pas gebeuren als de druk toeneemt.

  In de USA was er ook een kleine stad waar bezuinigd moest worden op de politie.
  Die hebben toen burgers verplicht wapens aan te schaffen. (Bekende criminelen werden daarvan uitgesloten). Waarom vind ik dat geen gek idee meer voor Curacao?

  Eventueel die je dat selectief. Wie zich meldt krijgt na een check een vergunning, wapen na betaling af te halen bij de politie. Dan even instructie en 3 daarmee afgeschoten kogels eerst in het CSI archief, als wapen DNA. Als burger overvallen worden als je thuiskomt en eventueel je gouden tanden uit je kaken laten trekken of….gaan we er wat aan doen?

 4. Beste heer Maaskant,

  Prima initiatief. Ga zo door.

  Wat nu?

  Zie de introductie van deze documentaire: http://www.youtube.com/watch?v=CO2mGny6fFs

  Curacao is geen LA, en de Politiebond al helemaal geen PD. Maar waarom zou dit op een kleinere schaal niet werken voor Curacao?

 5. Dit is een heel goed initiatief. Hoe meer cijfers er beschikbaar zijn, des te beter. Het zou goed zijn indien elke geverifieerde aangifte door de politie op deze website zou worden geplaatst. Dat gebeurt natuurlijk nooit en daarom moeten wij burgers het maar zelf doen. Net zoals alle andere dingen die de overheid eigenlijk hoort te doen.

 6. Het is alsof de zogenaamde RODE ZONES over het hele eiland verspreidt liggen en waarom zijn er geen cameras aangebracht op de straten of is het dan DUUR op curacao de cameras aan te brengen

 7. Criminaliteit geregistreerd en nu? Nu niets Philippe, want de site waar dit op wordt bijgehouden heeft geen officiële status, dus interesseert het degenen die over ons zouden moeten waken niet, noch worden er gegevens aan ontleent. Heb dit in het begin al aangegeven en ook dat er een demoniserende werking van een dergelijke site uit zo kunnen gaan waar het dan nog maar de vraag is of we daar als eiland in zijn geheel wel gebaat bij zijn.

  Dit betekent niet dat ik geen waardering voor je werk/analyse heb, (heb het volledig verhaal gelezen in de knipselkrant) maar met hetgeen er op Curaçao beschikbaar is om de dagelijkse criminaliteit te kunnen bestrijden is er niet meer ruimte om er tegenover te zetten dan dat we dat nu al doen ben ik bang. Ja, er zou met een ander plan dan wel structuur naar dit probleem gekeken kunnen worden, maar er wordt hier op Curaçao daar alleen maar van alles over beloofd en geroepen, zoals ook nu om het feestdagen offensief van de criminelen een halt toe te roepen, zonder dat daar geld voor beschikbaar is? of zelfs zonder dat het plan al maar zelfs ingediend en of mogelijk nog in een voorbereidende fase is. Niemand schijnt er echt iets vanaf te weten.

  We verzinnen en toeristenpolitie korps welk helaas blijkt voort te komen uit het al zo geplaagde bestaande politiekorps wat het al zo `moeilijk` heeft en dan praten we voorzichtig in eerste instantie over 12, jawel 12 man.

  Zoals gebruikelijk hier zijn we domweg te laat zoals met zoveel zaken, de vergelijking met toenemend verkeer en het niet aanpassen van de infra om dat allemaal in en over goede banen te geleiden gaat ook op voor de criminaliteit. Het tijdperk van ontkennen heeft niet bijgedragen aan een adequate bestrijding en we zijn naar oud Curaçaos gewoonte weer achter de feiten aan het aanlopen. We plukken de steeds wrangere vruchten van jarenlang waardeloos beleid op dit gebied, en daarnaast zijn er lieden geweest die de Nederlandse invloeden binnen het apparaat wat juist voor ons zou moeten werken alleen maar gedwarsboomd hebben, wat ook niet echt bijdroeg aan een adequate bestrijding van de misdaad. `Nos mes por` gaat ook hier helaas niet op.
  Dit varieert uiteraard per regering en degenen die vanbuiten af invloed op de diverse figuren binnen de regering hebben, en zo verpillen we telkens maar weer energie aan het opnieuw uitvinden van het wiel totdat de volgende nitwit langs komt en het weer anders wil, of daar toe door derden wordt aangezet.

  Ben bang dat Wikicrimes voor Curaçao dus geen verschil gaat uitmaken vwb de bestrijding van de criminaliteit. Heb het vaker gezegd, maar beloningen daar is men hier wel gevoelig voor, mogelijk werkt dat zelfs beter dan maar geld blijven pompen in wat korpszaken. Er zijn velen op dit eiland die precies weten wie wat heeft gedaan, maar men is te bang om de mond open te doen, of men doet het niet omdat men er van profiteert.

  Een oplossing heb ik niet, scholing en opvoeding en het ook aanspreken dan wel bestraffen van de opvoeder(s) daar zie ik op termijn wel heil in, maar ben bang gezien het beeld van de huidige stand van zaken dat dit nog wel eens lang zal kunnen gaan duren, zo niet ellenlang.

 8. Hier staat slechts de recap. Het volledige stuk staat op:
  http://www.scribd.com/doc/190944654/Criminaliteit-op-Curacao