vakbonden thumbCURAÇAO – In het New Song-gebouw zijn de vakbonden vanmorgen bijeengekomen met hun achterban. De zeven vakbonden STSK, Straf, Sitek, SAP, NAPB, Curatca en ABVO liggen overhoop met de regering. Inzet van het conflict zijn bezuinigingen op arbeidsvoorwaarden van ambtenaren.

Met drie kwartier vertraging werd de ontmoeting afgetrapt door een pastoor, gevolgd door het volkslied. Vakbond SEU was aanwezig in de zaal om hun steun te betuigen aan de protesten en kreeg daarvoor zowel applaus. Ook was er spreektijd voor voorzitter Errol Bishop. Qua informatie volgde een sessie die vergelijkbaar is met de persconferentie van gistermiddag.

staking mediumMismanagement
Vakbondsleider Wendy Calmes wees erop dat de overheid na het sluiten van het sociaal plan in 2010 vijf jaar lang niet meer aan de arbeidsvoorwaarden mocht komen. Die overeenkomst loopt medio 2015 af. Volgens de regering is de situatie intussen drastisch veranderd, de bonden zien dat heel anders. Zij spreken van mismanagement door een falend overheidsbeleid, waarvan de kosten verhaald worden op het eigen personeel.

Plannen
Als de plannen van minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening doorgaan, halveert het vakantiegeld van 6 naar 3 procent. Verder wordt de loontrede en loonindexering bevroren en wordt de VUT-regeling afgeschaft. Ook gaat de pensioenleeftijd dan van 60 naar 65 jaar zonder overgangsregeling. Op de bijeenkomst kunnen de leden zich uitspreken over de plannen en wat de volgende stap moet zijn van de bonden. Rond 11.00 uur is het programma afgelopen.

staking groot

9 reacties op “Vakbonden en achterban bijeen in New Song-gebouw”

 1. als we nu eerst alle ambtenaren aanpakken volgens de regels, dubbele banen die niet zijn gemeld bij de Minister.
  las laatst dat politieagenten zich ziek melden om dan in de avond als bewaker te kunnen werken.
  Volgens het LMA is het verboden om naast je werk als ambtenaar een tweede baan te hebben zonder toestemming van de Minister.
  Als al deze banen vrij komen zal het percentage van onze werklozen op ons eiland zeker dalen met 3 a 4 %.

  tevens hebben we uitgeruste ambtenaren , inplaats ambtenaren die moeten uitrusten van hun tweede baan.

 2. Het leuke van dit soort acties is eigenlijk de wetenschap dat ze in het geheel geen bijval zullen krijgen van wie dan ook op het eiland.

  De gemiddelde Curacaoenaar kan amper rondkomen, maar deze zwaar overbetaalde nietsnutten vinden dat zij niets bij hoeven te dragen aan de economie van dit eiland.
  Het klopt dat de dames en heren politici er een verschrikkelijke puinhoop van hebben gemaakt, doch velen zijn aan een baantje bij de overheid gekomen middels diezelfde politici (in de vorm van pastechi’s).

  Het trieste is eigenlijk wel dat algeheel ontslag niet eens een negatieve invloed zal hebben op de productiviteit. Die was namelijk al nul en lager kan niet.
  2,5 jaar wachten op een vergunning ? Het is volgens de ambtenaren de gewoonste zaak ter wereld.

 3. @ Sambo….”ik vind het terecht dat ze net als de rest van Curacao wel iets kunnen inleveren”

  wat heeft de rest van Curacao ingeleverd wat de ambtenaren NIET hebben ingeleverd?
  Volgens mij is het juist andersom! Er zijn kostenverhogende maatregelen genomen (ob e.d.) die ALLE burgers raken dus ook de ambtenaren. Of hebben die een pasje waardoor zij minder kunnen betalen dan de rest van de burgers op Curacao. Ik ben benieuwd wat de rest heeft betaald dat de ambtenaren NIET hebben betaald.

 4. Men moet eens kijken naar de rest van de bevolking die ook geen overgangsregeling had vwb de pensioengerechtigde leeftijd en meer van dit soort zaken, waarom de ambtenaren dan wel?

  Ik hoop dat er nu keihard wordt doorgepakt vwb deze groep, opdat we kunnen eindigen met maar 1 soort werknemer, gelijke monniken met gelijke kappen.
  Pakt men nu niet door dan zitten we in 2015 weer met een bak vol herrie.

  De realiteit van het “land Curacao” moet ook tot de ambtenaren doordringen.

 5. ikke, ikke, ikke en de rest mag stikken…

 6. Als ze Curacao willen platleggen moeten ze vooral zo doorgaan met dit domme gedoe.

  Er is geen geld er moet juist bezuinigd worden.

 7. Pelase soru ku bo ta bon informa. E salario promedio di un ambtenar NO ta 120.000 pa aña.

 8. iedereen weet dat de ambtenaren niet functiioneren naar het loon wat ze krijgen.
  ze zitten op gouden troontjes hun nagels te lakken of spelletjes te spelen op de computer en wel lekker vette salarissen krijgen.
  ik vind het terecht dat ze net als de rest van Curacao wel iets kunnen inleveren.
  anders de hele boel ontslaan en opnieuw solliciteren.
  dan kunnen we alleen de mensen aannemen die wel hebben bewezen goed hun werk te doen.
  gemiddel ambtenaren salaris ruim 120.000 NAF ler jaar???
  belachelijk en onbetaalbaar!!!!!!!!!!!!
  de vakbonden moesten verboden worden….
  in de rest van de wereld zouden deze bonden geen poot hebben om op te staan!!!
  keihard aanpakken dit probleem met de ambrtenaren!!
  niet tevreden?; daar is het gat van de deur=>

 9. Volgens de regering is de situatie intussen drastisch veranderd, de bonden zien dat heel anders. Zij spreken van mismanagement door een falend overheidsbeleid, waarvan de kosten verhaald worden op het eigen VOLK.

  Correctie want het volk moet er voor bloeden!