• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Afschaffing slavernijCURAÇAO – Een Caribische commissie wil van meer landen herstelbetalingen voor slavernij. In eerste instantie werden Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland genoemd. Nu wil de Carribean Community Reparations Commission ook geld zien van Spanje, Portugal, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

“Nu wij dieper in onze geschiedenis graven, komen wij er achter dat de meeste Europese landen, ook die in Zuid-Europa en Midden-Europa, hierbij betrokken waren”, zei commissievoorzitter Hilary Beckles dinsdag op een persconferentie in Jamaica. Zo is de commissie bezig informatie te verzamelen over landen als Zwitsersland en Rusland, zei zij.

Leigh Day
De Caribische Gemeenschap of Caricom kondigde in juli aan herstelbetalingen te willen voor de slavernij en het uitmoorden van de oorspronkelijke bevolkingen door de vroegere koloniale mogendheden. De Caribische landen hebben daartoe het Britse advocatenkantoor Leigh Day in de arm genomen, dat onder meer succes had met het vorderen van compensatie voor honderden Kenianen die tijdens de opstand van de Mau Mau in de jaren vijftig en zestig door de Britse koloniale autoriteiten gefolterd waren.

Internationaal Gerechtshof
Advocaat Richard Stein kondigde dinsdag stappen bij het Internationaal Gerechtshof aan als onderhandelingen met de betrokken landen niets opleveren. “Dat is de effectiefste weg die de Caribische staten kunnen bewandelen als ze geen succes kunnen behalen in de diplomatieke dialoog”, zei Stein op de persconferentie in Jamaica. Volgens de Caricom-commissie zijn de wonden van de slavernij nog steeds voelbaar in het maatschappelijke leven in het Caribisch gebied.

© Novum

23 reacties op “‘Meer landen moeten dokken voor slavernij’”

 1. Wat een domheid. Zie de landen die als actieve leverancier gelden zoals Gambia, Senegal, Sierra Leone en Ghana. Daar is de quality of life een stuk slechter dan op bijvoorbeeld Curacao…
  Maar ook die landen zullen wel niet om compensatie worden gevraagd, hmmm… Raar.

  Mensen die graag in een slachtofferrol willen blijven hangen ipv te gaan werken zullen altijd blijven zeuren over “compensatie” voor iets wat ze niet hebben meegemaakt en dat al zo lang geleden is. Algehele domheid.
  Maar misschien moeten wij de Romeinen vragen om compensatie voor wat zij allemaal bij ons hebben “aangericht” 🙂

 2. Reeds gedane “herstel betalingen” voor de Nederlandse Antillen,

  Alles voor 1993 moet wordt nog opgeteld

  1993 €92.000.000
  1994 €67.000.000
  1995 €88.000.000
  1996 €103.000.000
  1997 €109.000.000
  1998 €139.000.000
  1999 €174.000.000
  2000 €205.000.000
  2001 €93.000.000
  2002 €88.000.000
  2003 €77.000.000

  Alles tussen 2003 en 2010 volgt nog.

  Bron: Luuk Leussink, Sociaaleconomische gevolgen van de staatkundige veranderingen op Curaçao.,

 3. @Gerrit, In principe zal je het land dienen te vragen voor geld zijn de landen die de slavernij uitvonden, die jouw voorouders tot slaaf maakte en ze verkochten.. zonder afrikaanse slavernij was er nooit transatlantische slavernij geweest..

 4. Het moge duidelijk zijn dat de Caribische commissie bestaat uit lapzwansers en zelf verrijkende zakkenvullers die over een ander zijn leed haar gram wil binnen halen,waarom gaan zij niet als vrijwillegers! de wijken in hun eigen land en leer hun hoe een regering te kiezen die hun niet belazerd beroofd en bedriegt en beliegt,dat zou al een heel stuk schelen in hun eigen portemonnee,nog beter is het ze te leren hoe een land ( of dat nu Nederland of welk land is die op hun verlanglijstje staat, maakt niet uit) zelf te bestelen op een slimme manier,dat doen de regerings leiders van de Caribische eilanden toch ook al jaren lang.En als iemand zich alsnog in deze tijd zich benadeeld vind omdat hij afstamt van de slavernij en daar nog last van ondervind en niet vooruit kan komen omdat hem dit elke dag weer hopeloos maakt,zou ik zeggen neem een tip van mij aan,je moet er wel wat lef en kei hardwerken voor over hebben daar het kort en krachtig moet worden uitgevoerd
  EEN KORTE UITLEG VOOR SLAAF AFSTAMMELING DIE ZICH NU NOG GETRAUMATISEERD IS EN DAAR VAN AF WIL EN VOOR EEUWIG WIL GENEZEN.
  Mijn vader is van Joodse komaf en heeft het II wereldfeest? overleefd door 4 jaar onder een trap te hebben geleefd met zijn broer,zus en vader en moeder, 75% van deze familie heeft een gratis treinkaartje enkele reis gehad richting Polen,elke dag in mijn jeugd moest ik aan horen hoe slecht die duitsers wel niet waren geweest,het verhaal werd met een
  pap lepel door mijn strot gegoten. Toen ik het ouderlijk huis verliet had ik mij vergenomen omdat alles wat mijn vader en familie was afgenomen en tekort was gekomen bij de duitsers terug te halen maar de vraag was hoe en zonder te zijn zo als hun.Ik heb daar ongeveer een jaar of 25 over na gedacht,en gewacht tot mijn kans zou komen en die kwam bij het vallen van de muur.Oostduitsland moest op wat voor manier dan ook opgebouwd worden,er werden miljarden geinvesteerd in nieuw-renovatiebouw. ( de weder op komst zou ik het maar noemen) .Het oostduitse ambtenarensysteem werkte als een benannenreplubliek net zoals in de Caribische,het werd en was een makkie om loonbelasting-inkomstenbelasting – BTW en sociale verzekeringsbank te plunderen.
  TIP.doe dit niet als privé bedrijf,zorg er voor dat je dit over diverse schijven laat lopen.
  Ik zou zeggen aan boven bedoelde getraumatiseerde mensen wat let je en ga je geld halen waar je denkt recht op te hebben en als je een adviseur nodig hebt in dit soort zaken zou ik je Gerrit de Raaf willen aanbevelen, die weet de knepjes in dit vak als geen ander en zorgt ervoor dat je toekomst verzekert is,SUCCES allen.

 5. @ Gerrit: Beste Gerrit, je wilt je deel van de herstelbetalingen? Gefeliciteerd kerel, want die herstelbertaling heb je al gehad! Je bent ruim gecompenseerd voor het leed je voorouders aangedaan! Moeten de nazaten van de Caraïbische eilanden het met wat kale eilandjes doen, jij, en je Surinaamse mede-slavennakomelingen hebben van Nederland als compensatie een heel land gekregen! Vol met bodemschatten, bauxiet, aardolie, goud, mooie gesteenten, bossen vol met prachtige bomen, rijke landbouwgrond, visgronden en wie weet wat nog meer. Had Nederland geruild met de Engelsen voor Nieuw Holland en nu is het van jullie!

  Er zijn natuurlijk wat vervelende zaken. Zoals die Bouterse en die Brunswijk die jou je erfenis hebben afgenomen en uitdelen aan hun vriendjes, maar ja, die hebben jullie zelf gekozen nietwaar? Het land is nu van jullie en als jullie het je nu weer laten afpakken, tja daar kan Nederland niets meer aan doen.

  Je wilt dat alle landen die zich aan slavernij hebben schuldig gemaakt worden aangesproken? Dat valt niet mee Gerrit, die zijn er namelijk niet. Overal is aan slavernij gedaan en overal vind je nog steeds slavernij. Erg hè.
  Zo zijn mensen nu eenmaal, liever laten ze anderen voor zich werken dan zelf de handen uit de mouwen te steken. In Nederland noemen ze dat uitkeringstrekkers, een andere landen noemen ze het parasieten. Gelukkig ben jij niet zo, nietwaar Gerrit? Jij gaat de handen uit de mouwen steken en wat maken van je erfenis! Goed Zo Gerrit!

 6. Als afstammeling van slaven die in Suriname gehouden werden wil ik ook mijn deel van off the money en waarom worden niet alle landen in de gehele wereld die deel hebben genomen aan de gehele handel en wandel van slavernij niet aangesproken ten aanzien van hun aandeel aan de slavernij zodat zij hun aandeel aan herstelbetaling kunnen betalen, of is het te gevoelig om alle deelnemers aan de slavenhandel te benoemen

 7. Tegenwoordig lijkt het alsof de hardwerkende ondernemers de slaven zijn van ambtenaren en politici. Elke zuur verdiende cent proberen ze van ons af te pakken. Op Curacao zijn bovendien de meeste ambtenaren en politici zwart en de hardwerkenden, waarvan bijna elke met zweet verdiende cent wordt afgepikt, meestal wit.

 8. Ohhh jeee, nu weten we allemaal waarom we zo’n hekel hebben aan alles wat van die slaven afstamt, we zijn ze gewoon zó spuugzat, dat we ze het liefst zo snel mogelijk weer willen terugsturen naar Afrika, mén, wat zal dat een hoop ellende schelen, in landen als de VS zijn gelijk alle getto’s verdwenen, Curaçao wordt weer een heerlijk relaxed en welvarend eiland!

  Kerstman, dit willen wij!!!!!!!!!!!!

 9. @Hans,

  duidelijk verhaal en geen speld tussen te krijgen.

 10. They came as slaves; vast human cargo transported on tall British ships bound for the Americas. They were shipped by the hundreds of thousands and included men, women, and even the youngest of children.

  Whenever they rebelled or even disobeyed an order, they were punished in the harshest ways. Slave owners would hang their human property by their hands and set their hands or feet on fire as one form of punishment. They were burned alive and had their heads placed on pikes in the marketplace as a warning to other captives.

  We don’t really need to go through all of the gory details, do we? We know all too well the atrocities of the African slave trade.

  But, are we talking about African slavery? King James II and Charles I also led a continued effort to enslave the Irish. Britain’s famed Oliver Cromwell furthered this practice of dehumanizing one’s next door neighbor.

  The Irish slave trade began when James II sold 30,000 Irish prisoners as slaves to the New World. His Proclamation of 1625 required Irish political prisoners be sent overseas and sold to English settlers in the West Indies. By the mid 1600s, the Irish were the main slaves sold to Antigua and Montserrat. At that time, 70% of the total population of Montserrat were Irish slaves.

  Ireland quickly became the biggest source of human livestock for English merchants. The majority of the early slaves to the New World were actually white.

  From 1641 to 1652, over 500,000 Irish were killed by the English and another 300,000 were sold as slaves. Ireland’s population fell from about 1,500,000 to 600,000 in one single decade. Families were ripped apart as the British did not allow Irish dads to take their wives and children with them across the Atlantic. This led to a helpless population of homeless women and children. Britain’s solution was to auction them off as well.

  During the 1650s, over 100,000 Irish children between the ages of 10 and 14 were taken from their parents and sold as slaves in the West Indies, Virginia and New England. In this decade, 52,000 Irish (mostly women and children) were sold to Barbados and Virginia. Another 30,000 Irish men and women were also transported and sold to the highest bidder. In 1656, Cromwell ordered that 2000 Irish children be taken to Jamaica and sold as slaves to English settlers.

  Many people today will avoid calling the Irish slaves what they truly were: Slaves. They’ll come up with terms like “Indentured Servants” to describe what occurred to the Irish. However, in most cases from the 17th and 18th centuries, Irish slaves were nothing more than human cattle.

  As an example, the African slave trade was just beginning during this same period. It is well recorded that African slaves, not tainted with the stain of the hated Catholic theology and more expensive to purchase, were often treated far better than their Irish counterparts.

  African slaves were very expensive during the late 1600s (50 Sterling). Irish slaves came cheap (no more than 5 Sterling). If a planter whipped or branded or beat an Irish slave to death, it was never a crime. A death was a monetary setback, but far cheaper than killing a more expensive African. The English masters quickly began breeding the Irish women for both their own personal pleasure and for greater profit. Children of slaves were themselves slaves, which increased the size of the master’s free workforce. Even if an Irish woman somehow obtained her freedom, her kids would remain slaves of her master. Thus, Irish moms, even with this new found emancipation, would seldom abandon their kids and would remain in servitude.

  In time, the English thought of a better way to use these women (in many cases, girls as young as 12) to increase their market share: The settlers began to breed Irish women and girls with African men to produce slaves with a distinct complexion. These new “mulatto” slaves brought a higher price than Irish livestock and, likewise, enabled the settlers to save money rather than purchase new African slaves. This practice of interbreeding Irish females with African men went on for several decades and was so widespread that, in 1681, legislation was passed “forbidding the practice of mating Irish slave women to African slave men for the purpose of producing slaves for sale.” In short, it was stopped only because it interfered with the profits of a large slave transport company.

  England continued to ship tens of thousands of Irish slaves for more than a century. Records state that, after the 1798 Irish Rebellion, thousands of Irish slaves were sold to both America and Australia. There were horrible abuses of both African and Irish captives. One British ship even dumped 1,302 slaves into the Atlantic Ocean so that the crew would have plenty of food to eat.

  There is little question that the Irish experienced the horrors of slavery as much (if not more in the 17th Century) as the Africans did. There is, also, very little question that those brown, tanned faces you witness in your travels to the West Indies are very likely a combination of African and Irish ancestry. In 1839, Britain finally decided on it’s own to end it’s participation in Satan’s highway to hell and stopped transporting slaves. While their decision did not stop pirates from doing what they desired, the new law slowly concluded THIS chapter of nightmarish Irish misery.

  But, if anyone, black or white, believes that slavery was only an African experience, then they’ve got it completely wrong.

  Irish slavery is a subject worth remembering, not erasing from our memories.

 11. show me the moneyyyyyyyyy !!

 12. De van oorsprong Surinaamse advocaat Gerard Spong heeft over dit onderwerp een lezing gehouden waarin hij tot de conclusie kwam dat een eis tot herstelbetaling niet haalbaar was. Het belangrijkste punt hierbij was de rol van Afrikaanse vorsten die om allerlei redenen hun onderdanen en vijanden verhandelden. Hij zag het als onontkoombaar dat in een proces ook hun rol aan de orde zou komen en dat achtte hij ongewenst.
  Zie hier de tekst: http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/uploads/lezing%20Gerard%20Spong.pdf

  Spong achtte een civielrechtelijk procedure wel kansrijk omdat het na 1818 verkregen kapitaal uit de slavenhandel onrechtmatig verworven vermogen was. De slavenhandel is na het verbod nog incidenteel doorgegaan tot 1825. Mijns inziens is die weg ook onbegaanbaar omdat die vermogens nauwelijks meer te traceren zijn en versplinterd na zes of zeven generaties.

  Deze week herdenken wij het leven van Mandela. Zijn leven stond in het licht van vergeving, verzoening en vooruit kijken. Het leven van de herstelbetalingseisers staat in het licht van rancune, wraak, haat en leven in het verleden.

  Een eis tot herstelbetaling zal nooit en nergens toegekend worden. Dit zou namelijk een doos van Pandora openen met onoverzienbare en onacceptabele consequenties. Bovendien is men al genoeg gecompenseerd met een eigen natie, en bovendien, hoe zouden de nakomelingen van de slaven van toen er aan toe zijn geweest als hun voorouders niet verkocht waren? Het waren als krijgsgevangenen, vijanden van de heersers, aanhangers van de verkeerde religie. Hun enige alternatief zou geweest zijn slaaf van Islamitische heersers of de dood. En zie eens hoe de broeders en zusters in Afrika ook nu nog moeten lijden onder armoede, onrecht en geweld. Wilt u met ze ruilen?

  De voorouders hebben zwaar geleden, maar nu leven hun nakomelingen als vrije mensen in hun eigen landen. Het constante gedrein om geld is weerzinwekkend. Iedereen met enig zelfrespect zou zich hiervan moeten distantiëren.
  Het is typisch dat men dit soort geluiden alleen maar hoort uit het Caraïbisch gebied. Uit de Verenigde Staten, uit Brazilië, niets! Daar kijkt men namelijk vooruit, niet achteruit.

 13. Helemaal voor INDIEN het geld dan wel gebruikt wordt door de belanghebbenden voor terugkeer van het land van oorsprong inclusief ter plaatse een geit of tien kippen naar keuze.
  OF NU onmiddellijk ophouden met dit achterlijk gezeeeeeuuuur.

 14. En zo gaan we weer naar de volgende zinloze zwarte pietendiscussie. Deze mensen die menen recht te hebben op herstelbetalingen, niet gehinderd door enige intelligentie, lijden allemaal aan tunnelvisie. Het zijn alleen maar de Europese landen die betrokken waren bij slavernij volgens hun. Hoe dom kun je zijn ? Waar kwamen die slaven dan vandaan ? Uit Europa soms ? Nee uit dat andere werelddeel beter bekend als Afrika. En zaten daar Europeanen die slaven vingen en verkochten ? Nee, het waren hun eigen mensen. Dus ga daar maar eens de hand ophouden en de discussie opstarten over slavernij. Waarom hebben jullie je eigen mensen tot slaaf gemaakt is dan de hamvraag. Maar nee we vergeten dit begintraject gemakshalve, want in Afrika valt niets te halen en komt ons daarom niet goed uit. Lekker het handje ophouden in Europa.

  Misschien moeten al die zogenaamde nazaten van slaven die lijden aan een of ander aangepraat slavernijsyndroom zich eens afvragen waarom je nooit geklaag hoort van bv Oprah Winfrey, Bill Cosby, Eddie Murphy, etc dat zij zo zielig zijn en afstammen van slaven. Deze mensen werken hard net zoals vele andere zwarte mensen en hebben iets bereikt. Dat geweeklaag over slavernij verleden komt alleen voor in het Caribisch gebied. Lekker janken met z’n allen want ik ben nazaat van een slaaf. En zo zijn we over 100 jaar nog bezig met deze discussie, want Europa zal nooit betalen.

 15. @Pukkie, Waarom moeten de voormalige kolonien betalen en de huidige leiders van die landen die de landen naar een faillisement hebben gebracht wegens gegraai in de schatkist niet??? Zij zijn de redenen dat het slecht gaat want de meeste landen waren welvarend toen ze onafhankelijk werden.. Daarnaast we weten hoe de politicie in de Caricom zijn.. als ze geld zouden krijgen verdwijnt het in eigen zakken..

 16. In de Volkkrant (NL) is hierover ook een discussie aan de gang. Een van de deelnemers vraagt zich het volgende af :
  Financiële genoegdoening
  Maar de centrale vraag is: aan wie moet die financiële genoegdoening uitgekeerd worden? Moet die compensatie terechtkomen bij de landen die ooit slavernij gekend hebben? Dat vinden de vijftien Caribische landen waaronder Suriname (het Caricom initiatief wordt door Bouterse gecoördineerd). Maar moet het binnen die landen dan geoormerkt worden voor de nazaten van de slaven? De meeste Caribische eilanden worden niet bestuurd door de afstammelingen van de slaven, maar van de slavenhouders. Cuba is daarvan het meest sprekende voorbeeld. De huidige Cubaanse regering bestaat bijna helemaal uit blanke Cubanen.

  Dat geldt al weer minder voor de Dominicaanse Republiek, maar ook daar is de politieke en economische elite lichtgekleurd. ‘Maar,’ hoor ik Desi Bouterse zeggen, ‘Cuba en de Dominicaanse Republiek zijn helemaal geen lid van Caricom; zij eisen dus ook geen herstelbetalingen. En de meeste Caricom landen hebben wel een neger als minister-president.’

  Ok, dus voor de Caricom-landen is financiële compensatie misschien een goed idee. Maar moeten de Hindoestanen in die landen ook profiteren van de compensatie? En de Libanezen?

  Kortom : Er zal nog heel veel water door de Caribische Zee vloeien voordat er een cent wordt betaald

 17. Volgens mij heeft Nederland haar herstelbetaling al voldaan bij het kwijtschelden van enkele miljarden schuld in 2010

 18. ze vergeten de slavenhouders, ook wil ik graag weten wie dan de vergoeding krijgt.
  hoeveel slavenbloed moet je hebben.
  hoelang gaat het slaaf zijn terug.
  Heb vroeger geleerd dat de Noormannen slaven hadden uit engeland en andere europese landen.
  Slaven die door de romeinen in de arena werden gezet.

 19. Als ze nog dieper gaan graven dan komen ze uiteindelijk uit in Afrika waar de grote afrikaanse rijken op slavernij dreven en juist hun welvaart te danken hadden aan slavernij.. Wanneer gaan ze de Afrikaanse landen aanklagen?
  En laten we ook beginnen met de nakomelingen van de Caribe indianen hard aan te pakken want zij waren het die de vriendelijke Awaraks verjaagde en uitmoordde… En meteen de Inca’s ook laten betalen want voordat de spanjaarden kwamen kwamen zij naar Ecuador om de lokale stammen tot slaaf te brengen en uit te moorden..

 20. Toe maar nog meer geld in het ‘vooruitzicht’ van de fata morgana (om niet hoeven te werken).
  De enige die aan deze onzalige actie zullen verdienen zijn de advocaten en adviseurs die ingeschakeld worden. De caraibische staten doen er goed aan de gelden die aan deze actie verspild worden aan te wenden voor bestrijding van de endemische corruptie die er heerst in het caraibisch gebied, bestrijding van de heersende misdaad epidemie en het aanleren van een gezonde arbeidsethiek.

 21. Hebben deze mensen nou echt niets beters te doen?
  Misschien wordt het tijd dat we een paar ambtenaren naar huis sturen, voor het leed die zij veroorzaken in onze gemeenschap

 22. Hmm dus ze willen geld ontvangen voor de indianen die zijn uitgemoord? Waarom hebben zij daar recht op? Als er al iemand recht op zou hebben.. maar dezelfde landen zitten al decennia met corrupte politici die de landen leegroven.. laat ze die maar aanpakken!

 23. Zou mooi uitkomen om onze eigen slavernij claim te kunnen betalen.

  “De claim, afkomstig van Cubanen die bij CDM hebben gewerkt, bedraagt 120 miljoen dollar inclusief rente. De Cubanen claimen dit bedrag omdat zij volgens eigen zeggen jarenlang als ‘moderne slaven’ in het bedrijf hebben gewerkt.”

  Heb gehoord dat Nederland zich wil aansluiten ivm een oude claim tegen de Turken. Nederland is ook nog steeds boos op de Turken.

  “In 1612 was er een overeenkomst dat Nederlandse slaven vrijgelaten zouden worden, maar in de praktijk kwam daar niets van terecht. Marokko, Tunis en Algiers vielen onder het gezag van de Turkse sultan, maar deze gebieden bezaten een grote autonomie. Bovendien verkochten de piraten de gevangenen snel op de slavenmarkt waardoor de gevangenen privé-eigendom werden waar de sultan niets meer over te vertellen had. Nog bijna twee eeuwen lang sleten Nederlandse zeelieden hun dagen als slaaf op de Noord-Afrikaanse kusten en op de Turkse galeien”….

  Komt nooit meer goed….en wat als de claim lager uitvalt dan de schuldsanering..?

  In Nederland zullen Bosman en Wilders het prima vinden..levert ze stemmen op.