SchotteCURAÇAO – De huiszoekingen van vanmorgen, waarvan een onder meer in de woning van oud-premier Gerrit Schotte, zijn gedaan op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Er is niemand aangehouden.

“Tijdens de doorzoekingen zijn documenten en gegevensdragers in beslag genomen die van belang kunnen zijn voor het verdere onderzoek. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De komende periode zal verder onderzoek worden gedaan naar de in beslag genomen documenten en proces-verbaal worden opgemaakt. Op dit moment is nog niet bekend hoe lang het opsporingsonderzoek nog zal voortduren”, aldus het OM. Het OM geeft geen nader commentaar.

Zes woningen
Een rechter-commissaris, de officier van Justitie, personeel van de Landsrecherche en medewerkers van het Recherchesamenwerkingsteam (RST) vielen vanmorgen vroeg zes woningen binnen. Het ging om de MFK-sede, de woning van Schotte een woning in Mahaai/Van Engelen, bedrijfspanden aan de Schottegatweg en in Groot Kwartier en een kantoorruimte van de Staten. De doorzoeking in de Staten vond plaats na overleg met de voorzitter van de Staten en in aanwezigheid van de griffier van de Staten.

Onderzoek
Het onderzoek komt voort uit twee aangiften tegen Schotte van eind vorig jaar op basis van informatie die afkomstig was van enkele tientallen MOT-meldingen (Melding Ongebruikelijke Transacties). De procureur-generaal heeft de aangiften beoordeeld en in febrari opdracht gegeven aan de Landsrecherche om een nader feitenonderzoek uit te voeren. Het Openbaar Ministerie en de Landsrecherche hebben daarbij ondersteuning gevraagd van het Recherche Samenwerkingsteam. Na het feitenonderzoek volgde een opsporingsonderzoek door de Landsrecherche. De huiszoekingen van vandaag zijn daar onderdeel van.

14 reacties op “OM: huiszoekingen in witwasonderzoek naar Schotte”

 1. Goed dat Schotte en de malafide van der Dijs clan, die vanuit Miami hun louche praktijken gade slaan, eindelijk eens aangepakt worden.

 2. @Henki, Cooper wil er precies alles van weten want hij zal de volgende wel zijn..

 3. Het zou Jamaloodin te heet onder de voeten zijn geworden en is hij van het eiland vertrokken.

 4. Het beste wat Schotte kan overkomen is , is toch deze inval. Hij scheurt zijn broek, of alle grote smoelen krijgen een welvoeglijke trap onder hun staart om verder te kunnen gaan kroelen, wat zij al jaren onvermoeid mee bezig zijn. Naar mate alle haatgevoelens en afspiegeling van vuige laster zullen veranderen, veranderen ook hun invloed patronen mee, om zo richting en vorm te geven aan de figuur Schotte. Valt het mee, dan is het een zeteltje erbij, valt het tegen, dan is het ook zo; het leven kent niets beters dan wat gewoon is!

 5. zo blijkt maar weer eens dat de screeening niet goed genoeg s geweest, trouwens las de krant Amigoe vanavond over de inval , zie ik daar ineens Cooper staan?
  dacht dat er bij schotte was ingevallen.

 6. @ jan? wat is er zo onduidelijk? cryptische omschrijving soms?

  Hij kon toch verwachten dat hij een keer nat zou gaan? Dus het zou mij niet verbazen als hij niet alle belastende documenten in huis zou hebben.

  Dat er überhaupt wat gevonden wordt (als dat zo is) is voor mij dus verbazingwekkend als je weet dat je geen schoon geweten hebt dan laat je geen sporen achter en ben je op alles voorbereid toch? …uitleg nu beter??

  kortom om een lang verhaal kort te maken… we weten allemaal dat er iets niet klopt bij hem. Dus er moest een keer wat gebeuren ….nu maar hopen dat er ook daadwerkelijk wat uitkomt.

 7. Destijds hebben de verantwoordelijke voor de MOT-meldingen, zijnde de minister van financiën , ik ben zijn naam vergeten….., maar ook het OM een dubieuze rol gespeeld.
  Van die eerste konden we niets anders verwachten maar bij het optreden van het OM
  kunnen we onze wenkbrauwen wel fronsen. Die wilde het in de doofpot stoppen.Hoe zuiver is het OM/Piar eigenlijk ?
  ( ook de PAR kunnen we natuurlijk verwijten maken, ook in hun regeerperiode speelde al het e.e.a. maar zij deden of hun heus bloedde!).

 8. Mogelijk scenario zou kunnen zijn, en dat zou verklaren waarom de pers er zo massaal voor uitgenodigd was, dat deze inval de schijn van een onderzoek moet wekken, waarna vervolgens over een paar maanden/vlak voor de verkiezingen het onderzoek wordt gedropt wegens gebrek aan bewijs. Waarom zou het OM namelijk niet eerder ingegrepen hebben? De aangifte tegen Schotte dateert van ruim een jaar geleden! Inmiddels heeft Gerrit alle tijd ter wereld gehad om eventueel bewijs te vernietigen.

  Als dit scenario werkelijkheid wordt, dan is evident waar veel Curaçaoënaars al voor vrezen: het OM is corrupt en staat op de payroll van de maffia.

 9. Volgens de Amigoe is er door de politie een geld telmachine naar binnen genomen. Dit duit waarschijnlijk aan dat er een grote som contant geld gevonden.

  Misschien is dit een aanzet om ook een onderzoek te starten naar de dienstreizen die in de regeerperiode 2010 – 2012 naar Zwitserland zijn gemaakt. Je weet maar nooit Zwitzerland ligt aan de grens met Italie in de plaats Lugano is zelfs nog een wijk die bij Italie hoort en bewoond wordt door kapitaal krachtige Italianen. Reizen met een diplomaten paspoort houdt volgens mij ook in dat de bagage niet gecontroleerd mag worden.

 10. Timing is belangrijk. Verkiezingen geweest. Nieuwe nog even weg. Schotte geen coalitie partner. Het OM aan de slag en wakker…

  Maar….Zou het toeval zijn dat de Raad voor de Rechtshandhaving in haar jaarplan 2013 beloofde het OM onder de loupe te nemen? Loopt dat onderzoek van de Raad nu? Schrok het OM wakker van de eerste bevindingen van de Raad? Prima.

 11. Nu al ???? Zou hij nou echt zoveel boter op zijn hoofd hebben en bewijs hebben laten liggen al deze tijd ???

 12. Schotte heeft zelfs nooit uitleg gegeven over de tientallen MOT meldingen toen die in de publiciteit kwamen.

  Evenmin heeft hij gereageerd op de stortingen door mafiabaas Coralla op zijn rekening toen die bekend werden.

  Iemand die onschuldig was zou meteen met een verklaring zijn gekomen, maar Schotte hulde zich in beide gevallen in stilzwijgen.

  De inval bij Schotte is goed voor het rechtsgevoel van de burger, want die kreeg de afgelopen jaren het idee dat het OM een grote ballentent was.

 13. @Priscilla: hoezo heeft hij het niet zien aankomen? De tijd zal leren of er belastende informatie is aangetroffen.

 14. What’s new??
  Ik sta er van te kijken dat hij het niet heeft zien aankomen….
  wel een goeie actie!