• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Nicolas MaduroCURAÇAO – De lokale verkiezingen in Venezuela zijn enigszins vertraagd bij gebrek aan stembureaumedewerkers. In onder meer Caracas en de deelstaat Miranda gingen stembureaus daardoor later open. Dat melden verschillende Venezolaanse media.

Er wordt een geval gemeld van een stembureau waar slechts een enkele medewerker kwam opdagen. Waarnemers en zelfs wachtende kiezers zijn daarop uitgenodigd om in te springen. Om 07.00 uur lokale tijd was volgens de nationale kiesraad ongeveer 70 procent van de stembureaus open. Ongeveer een uur later draaiden alle stembureaus wel op volle toeren volgens de waarnemende instantie. Op social media is veel geklaagd door kiezers die al uren in de rij stonden toen de stembureaus open hadden moeten gaan. Tot zover zijn er geen geweldsincidenten gerapporteerd.

Oproep
President Nicolás Maduro heeft een oproep gedaan aan de kiezers op de wat hij noemde ‘dag van loyaliteit en liefde’: “Als ik zeg Chavista, zeg ik vaderland!”. Zijn rivaal, MUD-leider Henrique Capriles, deelt in zijn wekelijkse column direct een sneer uit. Verkozen autoriteiten zijn er niet om “loyaliteit te eisen van burgers, maar om hen te dienen en voor hen te werken.”

Testcase
Maduro ligt in eigen land al langer onder vuur vanwege de belabberde economische situatie. De inflatie neemt steeds grotere vormen aan. De lokale verkiezingen worden daarom gezien als testcase voor Maduro. Het zou bepaald geen steun in de rug zijn als de partij op lokaal niveau macht moet inleveren. De kiezers stemmen voor de verdeling van ongeveer 300 burgemeestersposten en 2500 gemeenteraadszetels. De uitslagen worden rond morgenavond verwacht.

www.versgeperst.com