Foto Koningshuis: Willem-AlexanderCURAÇAO – Koning Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wonen dinsdag in Johannesburg de herdenkingsdienst voor de donderdag overleden Nelson Mandela bij. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren bekend.

De herdenkingsdienst wordt gehouden in het Soccer City-stadion. In het stadion, dat werd gebouwd voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010, passen zo’n 95 duizend mensen. Mandela gaf er drie jaar geleden tijdens de sluitingsceremonie van het WK zijn laatste publieke optreden. De koning is van plan woensdag in Pretoria persoonlijk afscheid de nemen van de anti-apartheidsstrijder, die ligt opgebaard in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering. Timmermans reist na de herdenkingsdienst weer terug naar Nederland omdat hij verplichtingen in de Tweede Kamer heeft.

Begrafenis
Of de koning volgende week zondag ook bij de begrafenis van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika is, is volgens een woordvoerder van de RVD nog niet bekend. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag al dat de koning er mogelijk bij is. Zelf zal hij de uitvaart in ieder geval niet bijwonen.

Bouterse
De Nederlandse delegatie zou bij de herdenkingsdienst op de Surinaamse president Desi Bouterse kunnen stuiten. Het is de eerste keer sinds de arrestatie van zoon Dino Bouterse, eind augustus in Panama, dat het Surinaamse staatshoofd naar het buitenland reist. Bouterse junior staat momenteel terecht in de Verenigde Staten wegens drugssmokkel, wapenhandel en terrorisme. Na de aanhouding van zijn zoon werd gespeculeerd of president Bouterse nog wel naar het buitenland zou durven reizen. De voormalige legerleider, die in 1999 in Nederland bij verstek werd veroordeeld voor drugssmokkel, kiest er wel opnieuw voor om een tussenlanding op Schiphol te omzeilen. Hij vermijdt dat echter en vliegt via Brazilië naar Zuid-Afrika.

© Novum

7 reacties op “Koning naar herdenking Mandela, Bouterse ook”

 1. www.interpol.int/Wanted-Persons/(wanted_id)/2010-45232

  Toch typisch dat Ronnie Brunswijk wel op deze lijst staat en Bouterse niet.

 2. Waarschuw de Israelische geheime dienst in Afrika en Bouterse wordt als kerstpakket op het bureau van Teeven bezorgd.

 3. Go Bouta go.

 4. Bouterse een moordernaar en drugs handelaar, die naar deze begrafenis gaat?
  het moet niet gekker worden….

 5. @Sundude; Asjes heeft geen gelegenheidspak voor Zuid-Afrika. Hij zou een enorme blamage voor Curacao zijn.

 6. Minister Palm gaat Curacao vertegenwoordigen.

  Die leest iedere dag de international rouwadvertenties om te kijken of er weer een snoepreis voor hem in zit.

 7. Ik neem aan dat wij ook een delegatie sturen olv Dhr Asjes