• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

criminaliteitCURAÇAO – Zeker 100 jongeren die in de fout gaan worden door de stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curacao begeleid om op het rechte pad te blijven. In januari start een nieuw project tegen jeugdcriminalteit. Dat zegt projectleider Mildred Fransisca in gesprek met Radio Hoyer 2.

Het programma richt zich expliciet op het opzetten van Jeugdreclassering, Halt en een Veiligheidshuis. De stichting gaat daar 2,5 jaar en drie miljoen gulden uit het Criminaliteitsfonds in investeren. Op 3 december werd de stichting door minister Nelson Navarro van Justitie opgericht.

‘Getal hoger’
Volgens projectleider Mildred Fransisca komt het getal van 100 jongeren van het Openbaar Ministerie en ligt het getal veel hoger. “De politie komt dagelijks met jongeren in aanraking, maar die getallen worden niet bijgehouden. De stichting werkt ook preventief en niet alleen maar repressief”, aldus Fransisca.

2,5 Jaar
Het project loopt 2,5 jaar en in juni 2016 wordt het project geëvalueerd en voor een structurele manier van financiering gezorgd. “Het project is geslaagd als we drie organisaties hebben opgezet met professionals die onze jongeren een goede begeleiding kunnen bieden”, aldus de projectleider.

Eerdere initiatieven
Fransisca ontkent dat eerdere initiatieven spaak zijn gelopen. “De jeugdreclassering werd in 1997 uit de normale reclassering gehaald, maar vervolgens is er weinig gedaan om het professioneel op te zetten. Halt is opgenomen is het Wetboek van Strafrecht, maar er is nooit initiatief genomen om er iets mee te doen.”

Samenwerking
De projectleider erkent dat samenwerking niet het sterkste punt is op Curaçao en juist daarom is het veiligheidsconcept uit Nederland overgenomen. “Er zijn nauwe contacten met organisaties uit Nederland. Er is goede samenwerking met Nederland en ook op andere gebieden zullen protocollen worden getekend ter bevordering van de samenwerking”, zegt Fransisca.

Ze legt uit wat het project inhoudt.

10 reacties op “‘Zeker 100 jongeren moeten rechte pad op’”

 1. Een heel erg mooie Project pas nu .
  Want in mijn tijd ,na zes jaar gezeten .
  Ben ik zomaar in de maatschappij terug geschopte dat ik moet solitaire denken en zelfstandig doen om vooraanstaand in de maatschappij .
  Om niet terug te keren waar ik vandaan komt .
  En per ongeluk ben vooraanstaand ook geworden in de maatschappij ( 1981- 1995 )

 2. Leuke praat, maar zolang we ze vertellen dat ze de laatste mode aan moeten en de laatste gadgets moeten hebben zonder ze perspectief te geven in het leven zullen er meer van het rechte pad afdwalen. Waarom al die moeite doen als je het van een “zwakkere” af kunt pakken? Desnoods met geweld?

 3. Ach ja, vroeger deden ze criminelen een grote stalen kogel aan hun enkels en lieten ze de hele dag fysieke arbeid doen, geweldig effectief en goedkoop ook nog, dat zal ze leren!

 4. Met rolmodellen zoals die veelal in de politiek rondlopen, en hun vazallen in de maatschappij, lijkt het me bijna een mission impossible om deze jongeren op het rechte pad te krijgen/houden. Slecht voorbeeld doet immers navenant volgen.
  Zoals we zeggen in het bedrijfsleven:: het gaat om de tone at the top !
  Dus begin niet bij de jeugd, pakt eerst de criminele volwassenen/politici aan.Vele namen zijn bekend.Anders lukt het nooit.
  Maar helaas: het (bewuste?) onvermogen van het OM zal Curaçao de das om doen

 5. Dat er 100 jongeren de fout ingaat is allang bekend.
  Tevens ben ik van mening dat: de Minister haar kop uitsteekt om deze jongeren te helpen, maar als Orde en handhaving de cijfers niet bijhouden is het moeilijk om de vinger te verwijzen naar het politiek. Ben ook van mening dat er een veiligheidsindex moet komen, om de cijfers te meten. Toen ik nog Raadslid was in Rotterdam heb ik JIP meegemaakt die effectiever werkt naar jongeren t/m 27 jaar die in aanraking komt met de Justitie.

  JIP staat voor Jongeren Informatie Punt. Het JIP geeft informatie en advies over werk, school, drugs, geld, huisvesting, rechten en plichten, seks en vrije tijd. In veel plaatsen in Nederland vind je JIP’s, soms in een bibliotheek, buurthuis of school of als apart informatiepunt.

  Jongeren die in problemen komt met de Justitie worden automatisch aangemeld bij JIP, en krijgen meteen bezoek van de ambtenaar van JIP, zodat Justitie over de schutting van het gezin kan kijken wat de problemen zijn in het gezin. Een integrale aanpak!!

  Het verbaas mij wel, dat er bij Orde en Handhaving geen of nauwelijks een veiligheidsindex aanwezig is. Vraag is hoe kan politiek Korsow meten, als er geen veiligheidsindex is??????
  Verder wens ik de Minister succes en wijsheid in haar aanpak.

 6. Denk dat dit het antwoord is aan Nederland. Onze jongeren zijn geen probleem meer voor Nederland. We vangen ze hier wel op. Bosman wet is overbodig. Nu nog even afwachten of, en hoe het werkt. Hopen dat Nederland het ook zo ziet.

 7. Verspild geld en moete!!
  dit soort jongeren moeten een soort dienstplicht krijgen,waar ze dicipline geleerd wordt en werkervaring opdoen met goede opleidingen.
  kost ook een hoop geld, maar zal beter werken.
  zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  dus echt keihard aanpakken!!!!

 8. In Nederland hebben ze all drie de genoemde instellingen. Alles wordt daar consequent gekoppeld en de jonge overtreder is steeds in beeld bij die instanties. Er wordt wel degelijk resultaat geboekt bij het uit de criminaliteit houden van een behoorlijk deel van de “cliënten.

 9. ook deze jonge crimineeltjes hebben meer aan duidelijke regels dan aan begeleiding, begeleiding is vrj blijvend. Meer denk ik aan kleine stapjes, zoals lessen, scholing learning on the job.

 10. Zeker 100 ?????
  Zullen we dat getal maar gewoon met 100 vermenigvuldigen !
  Maak er maar gewoon 10,000 van, denk dat je dan eerder in de goede richting zit.