• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Sinterklaas aangepastCURAÇAO – Sinterklaas en Zwarte Piet zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom op scholen in Suriname. Deze dag, in Suriname ook wel ‘Kinderdag’ genoemd, zou volgens velen in het teken moeten staan van het kind zelf. “Bijfiguren die niets van doen hebben met onze cultuur dragen hier niet aan bij.”

Dit stelt het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling in Suriname. Het sinterklaasfeest is in Suriname al sinds de jaren tachtig afgeschaft. De laatste jaren werd het feest toch gevierd, aangedreven vanuit een commercieel oogpunt.

29 reacties op “Sinterklaas niet meer welkom in Suriname”

 1. Twee verschillende personen die kijvenover een een zwarte piet .Het is te gek voor woorden .Er is al zoveel ellende op deze wereld . De laatste tijd alleen het stomme geauwehoer over zwarte piet ?Gewoon een fijn kinderfeest ,en dat moet het blijven

 2. Blijf nuchter als altijd, voelt niet aangevallen en zeker geen slachtofferrol Ajb.
  Chapeau Suriname.
  Zoals iedereen weet, op Curaçao zijn we altijd ontzettend traag maar ook wij zullen ooit er een normaal en fijne kinderfeest van maken.
  No hard feelings Nederland. It’s just application of the Law of democracy!

 3. mensen begrijp me niet verkeert ik ben half antiliaan/surinamer ben in bonaire geboren houd van alle twee landen maar heb meer met suriname,dan antillen.en gaat meer over het besluitloosheid hoe ze in suriname koloniale zaken aanpaken dan wij,,en sterk in hun schoenen staan dan het onze,,dat is alles.

 4. nog wat ,,heel curacao en eilandjes omheen zijn corrupt doen aan drugs en witwas praktijken,,en nederland en de marine staat kijk met 1 oog naar toe,,hahaha wie is dan corupt heb daar gewoond en gewerkt je waant je meer in een feest stadje dan een serieuze staat ,,zie het maar als een feest eiland meer niet en die mensen daar zijn nederig naar nederlanders toe .we moeten dit slaven ethiek niet vervoelijken maar bestrijden en niet blijven buigen en ons belachelijk laten maken want achter ons rug lach de witte mens ons uit geloof me maar ,,hoe dom kan een mens dan zijn..

 5. @ errol. Over domheid gesproken en zo veel in 2 reacties.

 6. hahaha,,,,ik las ook rare reacties van een paar maloten hier die op een ander planeet wonen denk ik die het helemaal over andere feiten hebben die nergens opslaan .ten eerste over niet voor hun kids zorgen iets die de witte hollander al een tijd heeft ingehaald,,dan bedoel ik witte mannen ,,anno nu,,,lopen net zo hard weg voor hun verplichtingen als niet witte gaan ook als de hel vreemd,,zorgen ook niet voor hun kroost ,pedofile is schering en inslag bij de witte mens,gezin ombrengen.graaien van miljoenen aan geld zowel de witte man als vrouw maken zich aan de genoemde feiten schuldig,dus weet waar over je praat als jij voor de domme ben gebleven kunnen wij niets aandoen dat je zo dom bent en in het vervolg niet zo hard schreuwen de media volgen en kranten lezen dat doet veel dan eigenlijk iets wat je dwars zit …dan bedoel ik het vaarwel zeggen van de racistiche feest sinterklaas .

 7. surinamers zijn met dat betreft hele sterke mensen,,zijn geen ja knikkers,niet nederig en geen hiele likkers zo,als de bevolking van curacao.en hebben bewezen de slaven staat nederland niet nodig te hebben en het prima redden.nederland heeft nooit vat op surinamers kunnen hebben met wat betreft op hun hoofd staan surinamers zijn niet nederig naar mensen maar wel vriendelijk dat is het verschil met die andere kolonies.dit vind ik dus dit meer een prachtige besluit waar surinamers voorstaan en uitstraalt dat wij geen domme volk zijn die met zich laat sollen.dat betreft in het algemeen staan surinamers in nederland sterk in hun schoenen en de hollanders niet kunnen hebben dat ze ons niet kunnen buigen we zijn goed gebekt en kunnen ons sterk verwoorden in de maatschapij aldat valt sinds dicenia niet goed bij de hollanders ze haten die slimheid en dat stamt al vanaf de slaven en koloniale tiijd. weg met deze vorm van rachisme die nog lang heeft geduurd.laat curacao maar een voorbeeld aan deze volk nemen.

 8. @ ridge schreef: Het is jouw ding ,doe het dan alleen.

  www.stnicholascenter.org/pages/around-the-world

  (een eigen Mandela ?)

 9. @ Wimpie ,

  Dan ook maar alle dingen direct weg doen die de Europeaan of blanke heeft bedacht, zal het knap rustig en vervelend voor je worden, man man wat een dom gezwam toch weer,
  wel weer kenmerkend

 10. Kinderdag.. Nou laten die surinaamse mannen maar beginnen met zorgen voor eigen kinderen want de meeste maken ze wel overal maar zorgen niet voor ze!

 11. Nu hebben we een eigen Mandela op 5 december te vieren. dat is ons traditie .
  Net als sinterklaas van jouw is ja ,waarom willen jullie altijd landen dwingen om jullie traditie voort te zetten ? Het is jouw ding ,doe het dan alleen .Ik vind suriname op dit gebied veel sterker dan Curacao, want als men daar niets niet wil ,dan gebeurt het ook niet.Maar dat is de rede waarom DAR &BOOS niet van Curacao weg willen.Ze willen hun traditie over de hele wereld verspreiden ook al wil een ander dat niet ,goed he”?
  80% van de Nederlandse bevolking is ongelovig ,maar toch vechten ze voor iemand die heilig is ,en erger nog hij komt uit Turkije. Een ongelovig land die in de Turkse heilige geloofd ,waarom moeten wij dan de zwartepiet spelen? Wij zijn niet de slaven van toen misschien wel slimmer dan de gemiddelde hollander. Als sinterklaas alleen in Curacao en Suriname gevierd worden ,waarom komt hij nooit vanuit Curacao of Suriname ,hij komt steeds vanuit een land waarvan GEEN SINTERKLAAS wordt gevierd. waarom denken jullie niet verder.Dat manier van denken noemen we IN HET NEDERLANDS,Dictator.

 12. @ Surinamer. De slavenhandel in Brazilië heeft langer geduurd dan in de andere landen. Door de constante toestroom van nieuwe mensen uit Afrika, zijn tot op de dag van vandaag in Brazilië, gebruiken en verhalen in omloop gebleven die authentieker zijn dan hetgeen de mensen in Afrika zich nu herinneren. Deze taferelen zijn uitsluitend toegankelijk voor afstammelingen van deze slaven. Suriname ligt daar niet ver vandaan. Eigen Afrikaanse Cultuur shoppen in Brazilië ? Waarom niet.

 13. @ Ernie Wong. Sinterklaas is de voortzetting van Wodan, de god van de donder. Wodan reed op een wit paard langs de hemel, slingerde bliksems in het rond en werd steeds afgebeeld, vergezeld van twee raven , in de standaard ravenkleur : zwart. Het is niet bekend of deze raven uit eigen beweging meevlogen, of dat ze werden gedwongen dit te doen. Gaan alle vogelliefhebbers nu in de stress ? Ik hoop het niet.

 14. Moeten we niet eens een onderzoekscommissie naar West Afrika sturen ? Er zal heus wel ergens tussen de puinhopen “daar” een verhaal verscholen zitten van een of ander volksfeest waar onze verre voorouders zich mee bezig hielden, dan hebben we tenminste iets “eigens”.

 15. @Ernie Wong, dat van dat witte paard is een mooie observatie. Volgend jaar gaan we de zwarte piet EN het witte paard in de discussie gooien!

 16. Goed zo. Schaf al die duivelse Europese feesten af. Goed voor het nationaal besef.

 17. Hebben ze soms een minderwaardigheidscomplex in Suriname? Ik begrijp niet dat ze zelfs bij de VN meedoen aan die flauwekul. Die kunnen zich beter druk maken over relevante dingen zoals Syrie en Mali. Het verbaast mij nog dat ze zich niet afvragen waarom Sinterklaas altijd op een WIT paard moet rijden en niet op een ZWARTE. Ze maken zichzelf onsterfelijk belachelijk.

 18. Goed zo, het is toch iets vroeger van de onderdrukkers. Als Curaçao onafhankelijk wordt in de toekomst, ook afschaffen alles wat te maken heeft met Europa.

 19. En de Kerstman dan?

 20. Dan kunnen ze Allerheiligen ook afschaffen. Ander doet Sinterklaas toch nog mee , via de achterdeur. Alleen Piet, die is niet heilig. Maar welke donkere man heet er nu Piet ? Ik ben hem nog niet tegengekomen. Zonder Sinterklaas dan.

 21. Ach, wat moet je met een volk dat als president een drugsdealer en meervoudig moordenaar kiest. Dat zo graag onafhankelijk wilde worden maar daarna in notime failliet was.

  Daar wil je als Sinterklaas toch niets mee te maken hebben.

 22. met dit besluit zullen ze echt hun bestaan verbeteren.
  een beetje zielig is het wel…
  maar ja zoals Observator al genoemd heeft is het land beter af zonder Sinter klaas.
  Ze hebben daar tenslotee hun eigen cultuur…..een moordernaar als MP, die in de drugshandel zit met zijn geliefde zoontje!!!
  gezellige cultuur!!!

 23. Iedere Surinamer kan gewoon thuis in alle vrijheid Sinterklaas vieren.

 24. Surinaamse cultuur… kaboela en winti.. gaan ze dat lekker doen!

 25. Uiteraard hebben Sint & Piet niets te maken met de cultuur welke de huidige Surinaamse regering propageert. Op hoofdlijnen is deze als volgt samen te vatten:
  -Drugs; de leiders dienen nog diverse straffen uit te zitten in Nederland
  -Martelen van politieke tegenstanders; 8 december 1982
  -Moord; 8 december 1982 en diverse andere gebeurtenissen.
  -Corruptie; te veel om op te noemen
  -Illegale wapenhandel; met FARC
  -Internationaal terrorisme: FARC, Hizbollah ed.
  Wie dergelijke zaken goed beheerst wordt de onbetwiste leider van het land Suriname.

 26. @ Neen: Inderdaad, GELUKKIG niet.

 27. Ach Bar en boos & Tuna, gelukkig is het niet jouw land en mogen zij zelf vieren ( Hoe crimineel de regering, zij tonen momenteel meer verstand dan jij. Schaam je je niet een beetje?)

  Goed Zo Suriname!

 28. Hoezo dictatuur? Zelfs de onschuldige kinderen worden daar dus nu al geterroriseerd.

 29. “Bijfiguren die niets van doen hebben met onze cultuur dragen hier niet aan bij.”

  Ik zou eerst eens kijken naar de figuur welke president speelt, een veroordeeld drugsfiguur met daarnaast de reputatie om zijn tegenstanders uit te nodigen voor een gesprek in een fort wat dan meteen hun laatste is.

  Klinkt als echt een `cultuur` om trots op te zijn.