minister Stanley Palm thumbCURAÇAO – De financiële situatie bij ontwikkelingsbank Korpodeko is ronduit slecht. Dat maakte minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling gisteren bekend. De penibele situatie kwam volgens de minister in september aan het licht.

Korpodeko meldde toen aan Curinde en Curaçao Port Authority (CPA) dat het de aandelen door wilde verkopen aan derden. Vorig jaar had de ontwikkelingsbank te kampen met een verlies van 5,9 miljoen gulden. Daarnaast zijn er teveel klanten die hun leningen niet terugbetalen.

Bestuur
Naast de financiële situatie maakt Palm zich ook zorgen over het bestuur van de organisatie, aangezien zij weigerde mee te werken aan een eerder onderzoek. De minister wil een overheidsonderzoek laten uitvoeren door Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB) om na te gaan waaom de bank zulke risicovolle leningen uitkeert.

11 reacties op “Korpodeko in financiële problemen”

 1. En alweer een leeggeroofd overheidsbedrijf.

 2. Ik heb me altijd verbaasd over het gemak waarmee Korpodeko in allerlei pyramide spelletjes stapt. Iedere gek op het eiland snapt dat het de bedrijven alleen te doen is om geld achterover te drukken en toch krijgen ze leningen van Korpodeko.
  Het maakt niet uit hoe slecht het businessplan in elkaar steekt………..Korpodeko heeft geld voor ze.

  Nu hebben we dan CDM met een vordering van 80 miljoen USD, UTS mag door slecht management even 48 miljoen afschrijven, Aqualectra doet het nog slechter, RDK wordt leeggeplukt om gratis scholen aan te kunnen bieden aan mensen die dat niet nodig hebben etc etc
  Wanneer ik alles optel hebben we in de paar jaar NA 10-10-10 inmiddels weer 500 miljoen af kunnen schrijven door wanbeleid, amateurisme, corruptie etc.

  Om het even in perspectief te plaatsen………..dat is 3333 NAF per persoon (dus ook de kleine babies, opa’s oma’s etc)
  En het mooie is dat niemand verantwoordelijk is !!

  Soms zou je willen dat Nederland gewoon orde op zaken komt stellen. Dan noemen we het maar kolonialisme, dat noemen we het maar racisme, maar ik krijg er de balen van dat mijn belastingcenten in de zakken van een stel graaiers blijft terechtkomen.

 3. @ Half full glass. alle goede leningen (de krenten uit de pap) worden uiteindelijk ingepikt door de commerciele banken

  Volgens mij is de commerciele Girobank ook het schip in gegaan met DAE en met de vele faillissementen worden genoeg leningen bij de commerciele banken niet terugbetaald. Die banken hebben echter deskundigen om ervoor te zorgen dat door de bank genomen het consumptief krediet geld blijft opleveren.

 4. Het is wel te verwachten dat een ontwikkelingsbank niet een winstoogmerk heeft, maar zulke verliezen zijn de consequenties van:
  1) een slechte governance structuur (12-13 leden tellende Raad van Bestuur), en maar 1 Directielid die weinig tot geen bevoegdheid heeft! Bijna geen Bestuurslid heeft echte bankervaring
  2) lage kwaliteit personeel – ambtenaren salarissen (if you pay peanuts you get monkeys!)
  3) alle goede leningen (de krenten uit de pap) worden uiteindelijk ingepikt door de commerciele banken – slechte leningen blijven achter
  4) politieke inmenging bij het benoemen van Bestuursleden
  Met als resultaat dat de Bank nooit een degelijk uitwerking kon geven aan de visie en doelstellingen van een echte ontwikkelingsbank.

 5. Straks zijn alle overheids nv’s failliet. mag je water eerst 2 uur koken en hebben we 4 uur elektra per dag.. Haiti here we come!

 6. Ik begrijp er niks van dat al die overheids nv’s zo slecht gaan of word er gestolen als de Raafen. Ik heb zelf een redelijk groot bouwbedrijf gehad in NL en D “500 medewerkers”.Ik ben geen boekhouder had geen diploma’s ja een zwemdiploma.Keek alleen elke vrijdag de loonstaten met uitbetalingen na en de ingekomen bank, check en kontante betalingen.Zoals iedereen weet werd en word er in de bouw grootschalig gerommeld ook door je eigen medewerkers ( het meest?).Deze werkwijze is eenvoudig en makkelijk het heeft mij geen windeieren op gelevert,elke week haalde ik er wel een paar grappemakers tussen uit die de boel probeerde te belazeren “tot op een beetje benziene geld toe” meestal waren dit medewerkers die net in dienst waren genomen,praatje gemaakt dat het zeker? een foutje was?tweede kéér, game over.Ik wil niet veel zeggen maar ik denk dat er totaal geen controle bij de overheids nv’s zijn ze kunnen het niet of willen het niet dat laatste zal wel van toepassing zijn.Ik zou wel eens vrijwillig de boekhouding van die nv’s door willen zien.haal binnen een mum van tijd ongeregelheden er tussen uit vooral in het ontdekken van valse factuuren ben ik zeer sterk ! .Nou parlement doe maar een bericht op dit forum en ik sta u geheel vrijwillig bij. Ik heb maar een eis en die is dat na de controles ik een ander indentiteitsbewijs krijg,wand er zullen er velen zijn die mij na deze controle met genoegen na het hiernamaals willen helpen.

 7. Noem mij eens een organisatie die hier niet in de problemen zit, dan zijn we sneller klaar dan nu met de continue stroom aan mededelingen dat zo ongeveer alles hier op de rand van de afgrond staat.

 8. @Ras, Veel leningen zijn politiek.. Een bedrijf sponser de MFK en krijgt er zgn miljoenen leningen voor terug die ze nooit terug betalen..

 9. Vindt je het gek, FMK ex minister speelde Sinterklaas met belastingsgeld van het volk,zie DAE ,Korpodeko en dokmaatschappij allemaal in tijd van twee jaar naar de kloten geholpen.Nog te volgen,Aqaulektra,UTS,CAP,CTB,Boo,RDK,etcetra etcetra.Bedankt Hakim,Jamaloodin,Cooper,Weilen Wiels en natuurlijk hoofd boosdoender Gerrit de Raaf,bedankt jongens.Wanneer komt de afrekening eens met deze heren laaielichters OM?.

 10. Denk dat die 15 million die ze konden afschrijven wegens het falliesement van DAE er ook mee te maken had. Waarom betalen de bedrijven gewoon niet het geld terug? Als ik bij de bank mijn hypotheek niet betaal krijg ik problemen. waarom deze bedrijven niet?

 11. Typisch een overheidsorganisatie waar de directie riant beloond wordt (directeur Isidora die nog nooit op een verstandig of verstaanbaar woord te betrappen is geweest verdient een megasalaris) voor idiote beslissingen.

  Zoals de beslissing om tientallen miljoenen te steken in DAE, waarvan zelfs Stevie Wonder kon zien dat dat in een faillissement zou eindigen.