minister Stanley Palm thumbCURAÇAO – De Curaçaose Dokmaatschappij (CDM) heeft een schuld van 80 miljoen dollar en dreigt failliet te gaan, maar de overheid springt niet bij. Dat meldde minister Stanley Palm vanmiddag desgevraagd op een persconferentie in Fort Amsterdam. Het bedrijf heeft 275 werknemers in dienst.

De claim, afkomstig van Cubanen die bij CDM hebben gewerkt, bedraagt 120 miljoen dollar inclusief rente. De Cubanen claimen dit bedrag omdat zij volgens eigen zeggen jarenlang als ‘moderne slaven’ in het bedrijf hebben gewerkt.

‘Zeker niet’
“De overheid zelf kan niks doen, die staat er eigenlijk buiten. Maar 80 miljoen betalen, dat zeker niet”, zei Palm op een vraag van Radio Hoyer 2. De uitzendkrachten van CDM zijn ondertussen ook bezig om betaling af te dwingen. Volgens de minister is de helft inmiddels voldaan en wordt er nu gesproken over de andere helft. Volgens de bewindsman is het Land niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schuldenlast. “CDM heeft zelf alleen werknemers en geen asets, de eigenaar daarvan is de holdingmaatschappij en die is juridisch apart van de overheid”.

Directie
Nu de rechter de claim van de eisers gevalideerd heeft, is de directie aan zet, vindt Palm. “De Raad van Commissarissen en de directie hebben ook een verantwoordelijkheid. De regering heeft die 80 miljoen schuld niet veroorzaakt, lijkt me. Er zit voor hen niks anders op dan te onderhandelen.”

19 reacties op “Palm schiet CDM niet te hulp”

 1. Beste Luis, je diarree aan woorden doet niets af aan mijn stelling.

 2. vandaar het dok failliet gaat, van een kale kip is niks te plukken, daarna gewoon schottegat droogdokmaatschappij op starten als een nieuw bedrijf.
  Palm is nog niet zo dom.

  en laten we eerlijk zijn , we kunnen in de regio best wat betekenen als Dok, maar dan moeten we goede betrouwbare werkers hebben , met een 80-20% regeling komt dat nooit van de grond.

 3. Beste Yui Korsow,….There is nothing new under the sun. Het zal HEEL lang duren voordat het allemaal beter zal gaan. Ik moet in deze gevallen denken aan de ” I have a dream ” speech van Martin Luther King en hopen dat die droom ooit waar wordt en wij allemaal als gelijke broeders, zonder racisme, uitbuiting, etc, zullen leven. Realistisch weet ik wel dat nog ik, nog mijn kleinkinderen dit zullen meemaken. Maar ooit…….
  B.t.w…..ik herriner me dat die Cubanen rond de US $ 700 verdienden per maand. Hiernaast hadden ze vrije woning en onkosten. Ontbijt en lunch op werkdagen werd voor ze verzorgd ( cubaans eten ook nog), gratis vervoer naar werk v.v.
  Daar tegenover moesten ze wel 6 dagen per week 12 uur werken. Geen vakantiedagen. Contract van 1 jaar. Meeste feestdagen moesten ze doorwerken.
  Dit wisten ze al vanaf het moment van tekenen in Cuba. Het waren ook niet zomaaar mensen die ergens op een plaza geronseld werden…het waren ervaren dok werkers van een dry dock in Cuba. Ze waren blij met het werk, omdat ze veel meer verdienden dan in Cuba en ff uit de misere van eigen land konden zijn. Hoe hard ze moesten werken toch hadden ze op die manier betere kansen dan in eigen land.
  Uitbuiting? Absoluut!! CDM moest wist dat dit gebeurde en dus de aandeelhouders ( onze regering dus ) OOK!
  Maar wat maakt dat nou uit? Het is altijd het volk dat moet betalen!! Dus : Nothing new…..we just get screwed one more time!

 4. @ Tuur. Dat er een schadevergoeding betaald moet worden lijkt me redelijk, maar bedragen als 80 miljoen en 120 miljoen USD zijn natuurlijk belachelijk.

  Zo werkt dat in Amerika en dat weet iedereen ook op Curacao. Vanwege alle toegewezen claims is daar een ziektekostenverzekering voor velen onbetaalbaar.

 5. @fasten. En wat als de cubanen beslag leggen op de bankrekeningen en andere bezittingen van CDM? Over en uit!

 6. Gumbs, heeft al 5 rechtzaken gewonnen en is nog steeds niet op zijn plek.. dus deze hoef je ook niet te honoreren

 7. Beste Luis je geloofd dus dat er inderdaad sprake was van uitbuiting, maar deze uitbuiting werd vanuit Cuba zelf veroorzaakt. En ik denk na over jouw geloof en lees vaak opmerkingen dat onze slavernij in onze thuislanden begonnen is onze wat sterkere broeders namen onze voorouders gevangen en verkochten ze voor een lapje stof aan de witmannen uit het noorden. Dus what’s new ?

 8. Ooit van het begrip “Vrije Markt” gehoort?
  Een van de aspekten daarvan is geen inmenging van de overheid in goede tijden, dus ook niet in slechte tijden….

 9. In 2001 had ik 2 of 3 van de Cubaanse dokwerkers als buren. Ze woonden kosteloos in een leuk appartement van Naf. 1200,00.p/m. Werkten van zonsop- tot zonsondergaan, maandag tot zaterdag. Zondag gingen ze naar Campo. In onze gesprekken werd het me duidelijk dat ze, naar Cubaanse maatstaven, niet slecht verdienden en heel blij waren om op Curacao, onder die omstandigheden, te werken. Ze verdienden harde Dollars en hun familie kreeg het Cubaanse loon uitgekeerd in Cuba. Bij vertrek kochten deze mannen halve Punda leeg om mee te nemen naar Cuba en zij stuurden constant geld en kado’tjes naar huis.Inderdaad heb ik ook vehalen gehoord over de slechte medische zorg die ze kregen. Ongeacht wat ze hadden, het was haast onmogelijk om zich ziek te melden en ze moesten verplicht naar de arts van de Dok, die ze slecht behandelde en blijkbaar orders had om ze onder geen beding A.O. te geven.
  Ik geloof dat er inderdaad sprake was van uitbuiting, maar deze uitbuiting werd vanuit Cuba zelf veroorzaakt en deze mannen wisten ook waar ze voor getekend hadden. De Cur. Dok was zeker ook op de hoogte van de wantoestanden en is dus medeplichtig in deze. Nu die mannen in de USA zitten proberen ze,naar Amerikaanse traditie, natuurlijk uiterste van de kan te halen via een “lawsuit”. Een claim tegen Cuba is absoluut zinloos…dus de volgende op de lijst is CDM en dan Curacao.
  Ongelovig stom van CDM dat ze het verweer gestaakt hebben en daardoor door “default” de lawsuit verloren. Maar tja…..als onze bestuurders prut zijn…dan kan je niet veel beters verwachten van de “vriendjes” die zij als direkteuren benoemen bij de verschillende N.V.’s, Holdings, Stichtingen, etc, etc. Me rio para no llorar!!

 10. CDM, het zich al jaaaaaaren voortslepend debakel waar het al jaaaaaren overduidelijk is dat we er zelf niet uitkomen, alle kansen die er waren hebben we aan ons voorbij laten gaan, vaak gevoed door anti Nederlandse sentimenten, we hebben de zaak van de Cubanen gewoon ” laten gebeuren” zonder ook daar ons maar druk over te maken, het zou wel weer goed komen…. Zie nu het resultaat.

  En we blijven maar schreeuwen dan we zo een gunstige haven en faciliteiten hebben, maar als we er NIETS goeds mee doen dan kost het alleen maar geld, zo ook nu weer.

  Er zal naar goed Curaçaos gebruik wel weer een onderzoek uitgevoerd gaan worden wat handenvol geld kost, en de resultaten leggen we bij die van alle genegeerde onderzoeken die er al geweest zijn, wat een trieste bedoening is het hier toch.

 11. Dat er een schadevergoeding betaald moet worden lijkt me redelijk, maar bedragen als 80 miljoen en 120 miljoen USD zijn natuurlijk belachelijk.

  Dan staat het dadelijk voor de deur van het dok vol met mensen die graag een paar jaar als slaven behandeld willen worden.

 12. En waar zijn nu plots Jasjes en zijn nalopers gebleven met hun geschreeuw over een schadevergoeding voor slavernij 400 jaar geleden ? Ook de VOC was toen in Ederland een onafhankelijk bedrijf. De Moderne slavendrijvers wonen blijkbaar op Curacao.

 13. Met medeweten van deze regering kunnen er wel bedragen van meer dan 230.000 worden uitgekeerd aan zgn overtollig personeel van overh instantie UTS dus de belastingbetaler is straks weer de bekende klos. Eveneens meer dan normaal dat de werknemers v soab een eigen fitnessrui te hebben, kortom we gaan maar door hier met het belazeren van de ydk.

 14. ​Dok autonom? Ben bang dat de Cubanen eerst het Dok failliet laten gaan en als dat niet genoeg opbrengt, de rest van de USD 120 Miljoen bij de regering van Curacao komen halen.

  In oktober van dit jaar betoogde dezelfde regering immers nog in de USA dat het dok niet vervolgd kon worden omdat het van de Staat was. En Staten kunnen elkaar nu eenmaal niet voor eigen rechters dagen en veroordelen.

  http://www.law360.com/m/articles/478895/curacao-claims-sovereign-immunity-to-duck-80m-judgment

  In mei 2012 lazen we nog :

  “….Samen met Errol Martina, directeur Dòk, lichtte de minister de voortgang toe die het bedrijf heeft gerealiseerd in het eerste kwartaal. “Wij hebben voor de komende drie jaar een stijging van lonen, secundaire arbeidsvoorwaarden en incentieven, goedgekeurd van ongeveer 25 procent”, gaf Hakim aan….”

  Toen lag de Cubanen-claim er ook al. Hakim heeft dus Sinterklaas gespeeld en dan kan nu de claim niet meer betaald worden. “WE” hebben het geld uitgegeven. Nu is het: “ZE” zijn autonoom… Als we hieruit nog niet leren dat we deze bedrijven echt moeten privatiseren, dan worden we pas echt arm. Aqualectra volgt.. kassa!

  Het is erg pijnlijk dat Curacao nu in de juridische lesboeken als voorbeeld staat van een dader in een megazaak over moderne slavernij. En dat terwijl we tegelijk voor slavernij zelf schadevergoeding vragen. Asjes zei dit als Statenvoorzitter nog!

  “…Een andere aanleiding voor de Statenvoorzitter is het 63-jarig jubileum van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens deze week. Asjes vindt dat Nederland publiekelijk haar excuses moet aanbieden en dat Nederland betaalt voor de schade die de slavernij in het verleden heeft .

  We mogen dus aannemen dat deze regering deze ereschuld aan de Cubanen zal voldoen volgens de eigen normen. Ons verschuilen achter de “autonomie” van het Dok? Pikken we het als Nederland zich verschuilt achter de WIC als “autonoom” bedrijf?

  En waar ging het allemaal om? Het Dok vond het niet eens nodig om zich in de USA bij de rechter te verdedigen. Ja dan gaat het duur worden.

  “In their 2006 lawsuit, the Cuban workers said they were kidnapped and trafficked to Curacao, where the Cuban government forced them and many others to work for Curacao Drydock in slave-like conditions on ships and oil platforms, for 112 hours a week. The men claimed they were never paid and worked for 15 years to satisfy a debt Cuba owed Curacao Drydock. They eventually escaped and made it to the United States. After the workers sued the shipyard under the Alien Tort Statute and the RICO Act, Curacao Drydock unsuccessfully tried to move the case to Curacao. The company then abandoned its defense of the lawsuit and lost by default. The district court in Miami ordered Curacao Drydock to pay the plaintiffs $80 million.”

  In de stukken van de rechtszaak staan ook voorbeelden van het onthouden van noodzakelijke medische zorg en andere schokkende zaken..

  Zal Asjes de grootsheid opbrengen het excuus te maken en de vergoeding te geven, of gelden voor Curacao andere normen dan voor Nederland?

 15. OPvallend dat niemand het heeft over de slavernij van deze cubanen terwijl de ydk het wel de hele dag over slavernij heeft van 400 jaar geleden

 16. Toch nog even een nabrander voor onze huidige en toekomstige ministers van economische zaken: ik heb me laten vertellen door een echte doctorandus economie dat economie meer inhoudt dan de “kennis van de kosten van een blikje sardines”. En jullie geloven het niet, maar ik geloof die “iemand” wel.

 17. Laten wij a.u.b. niet vergeten dat de vorige minister van economische zaken de mogelijkheid in de schoot geworpen kreeg om op een “ik dacht kosteloze” manier de dokmaatschappij van de hand te doen. Maar neen, die soukkoopman wist het beter en beloofde ons gouden bergen. Waar blijft hij nu met zijn grote mond. En ja ik weet dat hij minister was in het desastreuze kabinet Schotte maar toch, smoel so !

 18. @ VICTOR. Je vergeet, dat de gigantische inkomsten voor Curacao de reis- en verblijfkosten in Japan ruimschoots hebben overtroffen of zitten die verdiensten nog in de pijplijn? De regering helpt geen banken, verzekeraars, vliegmaatschappijen etc. en kan dat ook niet na de rooftocht van Gerriet Schotte met MFK en PS en MAN.

 19. Palm schiet CDM niet te hulp. Hij gebruikt ons belastinggeld liever voor peperdure snoepreisjes naar Japan waar een B baseballer in een C competitie een lullig recordje heeft verbroken.