• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Openbaar MinisterieCURAÇAO – G.A.F.L.(40) is vanmorgen door de rechtbank vrijgesproken van oplichting en verduistering. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste anderhalf jaar cel voorwaardelijk, 200 uur werkstraf en dat L. alle open rekeningen binnen een jaar betaalt. De rechter vond het echter geen strafrechtelijke zaak.

In 2009 zou L. geld in ontvangst hebben genomen van mensen die een auto door hem uit de Verenigde Staten wilden laten importeren. L. nam het geld in ontvangst maar voerde de auto’s nooit in, aldus de aanklacht. De officier van Justitie noemde hem een ‘smooth talker’: “L. heeft dat vandaag weer in de rechtszaal bewezen. Hij is iemand die met mooie praatjes geld van mensen aftroggelt, de kenmerken van een oplichter.”

Belazerd
De rechter sprak de vermeende oplichter vrij van een strafbaar feit. Daarmee wilde hij niet zeggen dat hij de daden van L. niet afkeurde. “De slachtoffers zijn door de man belazerd. Ik ben hier echter om misdaders te bestraffen. L. heeft geen valse naam opgegeven of een andere hoedanigheid aangenomen om de slachtoffers te belazeren. Er is hier dus geen sprake van een strafbaar feit. Deze zaak hoort thuis in het civiele recht. Ik spreek u van de feiten vrij. Ik raad de slachtoffers aan om hun recht civielrechtelijk te verhalen”, lichtte de rechter toe.

6 reacties op “‘Oplichter’ niet strafbaar, rechter wijst op civiel recht”

 1. @Nardy, Ja je krijgt gelijk van de rechter.. maar niet je geld want dat is allang opgemaakt.. en je hebt nog geluk als hij voor de rechter komt want vaak wil justitie niets doen of zijn de vogels allang gevlogen.. Je kan maar beter je verliezen accepteren..

 2. Als men aangifte doet bij politie of OM mbt financiele strafzaken zoals oplichtings- en verduisteringszaken (witteboordencriminaliteit), weet je eigenlijk dat het geen kans maakt. Of je het dossier nu compleet met onderzoeksrapporten en bewijzen aanlevert of niet.

  Wat krijg je dan? Slachtoffers willen toch graag de gestolen/verduisterde gelden terug. De gang naar de civiele rechter wordt ingezet, en je krijgt je recht. Daarmee heel vaak nog steeds niet je geld terug. Ik ken schrijnende gevallen waarin mensen hun pensioen of hun hele vermogen zijn kwijtgeraakt, en jarenlang moeten hebben procederen, om aan het einde vast te kunnen stellen dat er geen verhaal mogelijk was.

 3. Oplichting komt hier helaas vaak voor. Men belooft van alles en komt uiteindelijk niets na, waardoor de ander vaak volledig berooid achterblijft. De oplichter gaat gewoon door naar het volgende slachtoffer en kan ongestoord door blijven gaan. De rechter doet er immers niets tegen.
  Dan kun je jarenlang gaan procederen en hopen dat er een schadevergoeding in zit, maar ook daar zijn rechters niet scheutig in oftewel de oplichter weet dat hij eigenlijk geen enkel risico loopt.

 4. Ik wist niet dat G.A.F.L. een pseudoniem van de Raaf was!

 5. Wedden dat Schotte er ook zo van af gaat komen…

 6. Ik begin steeds beter te begrijpen waarom Gerrit Schotte nog vrij rond loopt.

  Eerst veroordeelde de rechter nog wel, maar hoefde de straf niet te worden uitgezeten (Brian Mariano).

  Nu wordt er zelfs niet eens meer veroordeeld!