CorruptCURAÇAO – Venezuela is het meest corrupte land in Zuid-Amerika. Dat concludeert Transparency International in een rapport dat vandaag is verschenen. Het land scoorde 20 punten op de Corruption Perception Index (CPI). De CPI loopt van 0 (zeer corrupt) tot 100 (zeer transparant).

Uruguay (73) en Chili (71) doen het relatief goed, evenals Puerto Rico (62). Venezuela (20), Paraguay (24), Honduras (26), Nicaragua (28) en Guatemala (29) blijven achter. Meer dan tweederde deel van de 177 landen in de index van dit jaar scoort lager dan 50 punten.

Ranglijst
Denemarken en Nieuw-Zeeland staan gedeeld eerste met 91 punten. Afghanistan, Noord-Korea en Somalië scoren alledrie slechts 8 punten en gelden daarmee als minst transparant bestuurde landen. Nederland scoorde 83 punten. Curaçao is niet opgenomen in het onderzoek.

TI Rapport

9 reacties op “Venezuela meest corrupte land in Z-Amerika”

 1. @Neffie: Uruguay en Chili worden in Nederland zeker niet als bananenrepublieken gezien. Dat Uruguay een heel fatsoenlijk land is waar veel wordt gedaan tegen corruptie is al langer bekend in Nederland.

  Met 83 punten, je zou dat als een rapportcijfer 8,3 kunnen zien, staat Nederland als achtste op een lijst van 175 landen. Toch niet slecht. Of dat al dan niet recht geeft op commentaar vanuit Nederland op wat er op Curaçao gebeurt, ach, dat moet ieder maar voor zich uitmaken.
  Ik denk niet dat men in Nederland denkt: “Wij zijn niet corrupt, dus mogen we iedereen de les lezen”. Nederlanders zijn gewoon bemoeizuchtig, of positiever gezegd, maatschappelijk betrokken. Dat zit in de calvinistische cultuur.

  Dat op Curaçao iedereen vrijelijk zijn mening kan uiten op wat “hoger geplaatsten” doen is heel positief, één van de voorwaarden voor het bestrijden van corruptie. Transparantie omtrent wat de overheid met het belastinggeld doet, duidelijkheid en openbare besluitvorming rond de gunning van overheidsopdrachten, en armoedebestrijding zijn andere voorwaarden.

  Voor de gehele lijst, zie: http://cpi.transparency.org/cpi2013/results/

 2. Curacao is zuid amerika.
  Tegen over venezuela.
  C pi perception index.
  Dus indruk die een land geeft.
  Zegt nog niks over absolute werkelijk heid.
  91 beste indruk.
  Ned op 83 punten..

  Er is een andere organisatie en dit zette nederland en zwitserland op de hoogste plaats.

  Je kan zeggen wat je wilt.
  Tuurlijk corruptie is overal
  Maar in nederland wordt je ervoor vervolgd,maar hier wordt je ermee gevolgd.

 3. Zelf nu zijn wij niet tevreden. ,CURACAO hoort nog bij Nederland kunnen we dat niet samen delen?

 4. Dat verklaart waarom Gerrit zo vaak in Venezuela was (behalve zijn bysides daar)..

 5. @neffie,alias Gerrit de Raaf,kijk eerst ff in je eigen NARSISTISCHE zakken,en oordeel daarna over een ander,bijde- trek -hand.Wij weten allemaal dat TI ook onder het onderdeel zakkenvullers met slimme handel zich al jaren weet te verrijken door corruptici die zich willen en laten schoon praten met hun onzin onderzoeken.Elke regering die TI een onderzoek naar corruptie in eigen land laat doen is bij voorbaat al verdacht.heeft Curaçao meer als een miljoen Naf gekost en wat zie je er voor terug, JAAA Gerrit weer aan de macht?.

 6. Niet te vroeg juichen. Curacao is Noord Amerika, maar misschien maken we daarbij nog kans op de #1 positie.

 7. @erwin,

  nou, zelfs nu denk ik dat we niet ver boven de 30 punten zitten.
  want er is hier bijna niets transparant bij de corruptici!!!

 8. Gezien alle commentaren van de (nl) mensen die altijd hun gal spuien over alles en iedere YDK en het belerende vingertje van Ned zou je denken dat NL boven Denemarken en N Zeeland zou staan maar zie daar 83 punten van de 100 en niet zo ver van Uruguay 73 en Chili 71 pntn volgens jullie bananen republieken dus wat maakt het Ned dan?

 9. Goed dat we niet meer door de MFK geregeerd worden, anders waren wij nummer 1 geweest.