• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Stichting Dierenhulp CuraçaoCURAÇAO – Juristen, politici en deskundigen hebben drie jaar lang gewerkt aan wetgeving ter bescherming van dieren in het Koninkrijk. Op Curaçao worden de eerste stappen gezet om nieuwe wetgeving in te voeren. Versgeperst.com sprak met Mark Erwin Vos, de initiatiefnemer van de Stichting Dierenhulp.

“Onverteerbaar is het. Hoe wij op vragen aan de verantwoordelijke minister en staatssecretarissen telkens weer te horen krijgen dat Nederland zich niet bezighoudt met wetgeving voor bescherming van dieren in het Koninkrijk. Gerda Verburg, Ank Bijleveld-Schouten, Henk Bleeker (allen CDA) en de huidige staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) schoven dierenwelzijn voor zich uit. Waarmee dieren simpelweg worden gediscrimineerd door Nederland. Want hoe leg je uit dat dieren in Nederland meer rechten hebben dan de dieren die op de voormalige Nederlandse Antillen leven? Dit valt niet uit te leggen en daarom zijn wij aan de slag gegaan om ook deze dieren te beschermen via eerlijke wetgeving”, aldus Vos.

Aruba
In Nederland mag er dan ontwijkend gereageerd worden op de voorstellen. Op Aruba is de wetgeving al deels ingevoerd. Regeringspartij AVP, van minister-president Mike Eman, is zeer positief. Het is met name de Arubaanse Volkspartij die het belang van de relatie tussen mens en dier inziet, vindt de stichting.

Curaçao
Ook op ons eiland is er veel animo voor dierenwetgeving. Vos: “Uit de eerste gesprekken met politieke fracties is het duidelijk dat er ook op Curaçao een breed draagvlak bestaat. De verwachting is dat het kabinet binnen korte tijd deze wet- en regelgeving voor dieren zal presenteren. De basisrechten van kettinghonden dienen vastgelegd te worden. Het gaat hier onder andere om water en schaduw binnen loopbereik, normale halsbanden en voldoende halsruimte. Daarnaast betreft het ook het bijbrengen van verantwoordelijkheid aan de hondeneigenaar en het invoeren van een chipsysteem. Honden moeten ook geregistreerd worden. Het is een langzaam proces, maar ik ben positief.”

4 reacties op “Wetgeving dierenbescherming in Koninkrijk in de maak”

 1. ‘Basisrechten voor kettinghonden’??? Doe normaal!!! Dan duurt het nog langer voordat die arme beesten uit hun lijden worden verlost.

 2. Nu nog een milieu-wet… met normale boetes (geen 5000 gulden voor isla per overtreding maar een miljoen!).

 3. Over POSITIEVE ontwikkelingen gesproken 🙂

 4. Ik vind het geweldig dat er eindelijk een wet in de maak is, maar nu nog de naleving van die wet.
  Als dat ook nog er aan komt, dan zijn we er.
  Maar goed, laten we blij zijn met de eerste stap.