Koninkrijk nieuwe stijlCURAÇAO – Premiers, prinsen, ministers, gouverneurs, bekende en minder bekende Nederlanders en zelfs koning Willem-Alexander staan kris-kras door elkaar in de foyer van het Circustheater. Caribisch Netwerk was aanwezig en maakte een sfeerverslag.

Een krioelende massa van vooral bestuurders en prominenten uit alle delen van het Koninkrijk na afloop van het Koninkrijksconcert ter ere van de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk.

Lydia Emerencia
Gezaghebber Lydia Emerencia van Bonaire, die een dag eerder haar ontslag heeft ingediend bij minister Ronald Plasterk, praat bij met Gilbert Wawoe. Even verderop staat rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte in gesprek met partijgenoot en minister Maxime Verhagen. Premier Sarah Wescot-Williams en Statenvoorzitter Gracita Arrindell van Sint Maarten, gekleed in fraaie galajurken, groeten Herman Tjeenk Willink.

Caribisch tintje
De Caribische delen van het Koninkrijk zijn niet alleen vertegenwoordigd door premiers, gouverneurs en gezaghebbers, maar ook –zoals gebruikelijk –bij het Koninkrijksconcert zelf. Daar zorgt de Caribische noot die klinkt in de muziek van Levi Silvanie, Datapanik, Caro Emerald en Izaline Calister voor de nodige swing.

Zwarte Piet
Bij het officiële gedeelte eerder op de dag in de Ridderzaal worden in een historische schets – tot opluchting van velen – niet alleen de hoogtepunten in de ontwikkeling van het Koninkrijk genoemd, maar ook de slavernijgeschiedenis. Er is zelfs ruimte voor verwijzingen naar de actualiteit. Zowel zanger Typhoon als cabaretier Paul van Vliet refereren aan de discussie over Zwarte Piet, die dit jaar veel stof doet opwaaien in Nederland.

Boodschap
Natuurlijk is er ook een boodschap voor de toekomst, die onder woorden wordt gebracht door sprekers als premier Mark Rutte en Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. En die boodschap is dat gelijke rechten en plichten voor iedereen nog steeds nagestreefd moeten worden. En eigenlijk zei Typhoon precies dat en nog veel meer, maar dan creatief verpakt in een liedtekst: Van de regen naar de zon.

4 reacties op “200 Jaar Koninkrijk gevierd in Den Haag”

  1. @ Mossel.Het is maar goed dat de MP van Curaçao niet tussen de Koning en Koningin in zat.dan hadden zij allebei nada gezien,alleen him (Asjes) zelf constant in beeld,zoals altijd,dat hoopt hij teminsten te doen voor zijn PS volk maar de normaal denkende YDK ziet hem niet staan.Hoe lang gaat het nog duren met deze Clown van de zinkende roeiboot Cura.

  2. @Zorro. Waarschijnlijk omdat Kraayenhof ook in het Nederlands speelde. En ze hebben waarschijnlijk ook allebei een Nederlands paspoort. Problemen ?

  3. Het openings feest was wel om aan te zien.Kan alleen niet begrijpen dat onze afgekeurde en in de zeik genomen “door Gerrit de Raaf” ex minister van binnenlandse zaken Ank Bijleveld daar een leiding gevende rol moest spelen,wat een aanfluiting,eerst proberen het handje van onze koning vast te pakken,en daarna bij het muziekspel met haar rug naar onze koningin te gaan zitten. ze was duidelijk weer eens van de leg.

  4. Waarom Izaline Calister in het Nederlands zong is mij een raadsel. Zal toch niet een opdracht van het Comite zijn geweest?