• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Statenvoorzitter Ivar AsjesCURAÇAO – Het gezamenlijk monetarair stelsel moet goed functioneren en beide landen moeten tevreden zijn over dat functioneren. Of beide landen moeten in overleg gaan om te kijken hoe het verbeterd kan worden of er kan gesproken worden over een eventueel opzeggen van de monetaire unie”, dat zegt premier Ivar Asjes tegen Radio Hoyer 2.

De premier zei dit naar aanleiding van het advies van de Sociaal Economische Raad, de SER. Hij haalt hiermee aan wat er in het regeerakkoord staat over de monetaire unie.

Advies
In het advies van de SER staat dat het de regering van St. Maarten aanspoort om onmiddellijk de nodige stappen te ondernemen voor de planning en voorbereiding voor een overstap naar ‘de US dollar als de enige munt voor Sint Maarten’. Daarmee adviseert de SER dat de monetaire unie met Curaçao zo snel mogelijk wordt opgebroken.

Oppassen
Asjes benadrukt dat hij het advies nog niet gelezen heeft en het alleen nog uit de media heeft vernomen. De premier vindt het aan de ministers van Financiën van beide landen om het reilen en zeilen van de monetaire unie in de gaten te houden. Volgens Asjes zegt minister van Financiën José Jardim dat we moeten oppassen met het opzeggen van de monetaire unie, met name nu we tekorten hebben op onze begroting.

5 reacties op “‘Oppassen met opzeggen monetaire unie’”

 1. Sint Maarten heeft gelijk, ziende al die Amerikaanse toeristen daar en trouwens beter Amerika in zijn geheel van Groenland tot Argentina. Niks Europa, Europa is allen problemen.

 2. Dit houd in Helmin twee????gaaaaaaaaaaaaaaaaaaa zo doooooooooooooor een bericht van ?

 3. Is Asjes dadelijk MP van het enige land met Nederlands Antilliaanse Florins. Micky Mouse money dus want de Nederlandse Antillen bestaan niet meer. Als st maarten overgaat op dollars, is de monetaire uni vanzelf ten einde. Dat betekent waardeloze NAF, hyperinflatie en grote tekorten en geen partner meer waar je de schuld aan kan geven.
  Asjas kan nog van een koude kermis thuis komen, als bij begrijpet waar het over gaat.
  Venezolaanse financiele toestanden op Curacao. Au !

 4. Begrijp Asjes wel.
  We hebben niets met St Maarten, maar zolang ze meebetalen is het ok.
  Asjes en de PS hebben ook niets met Nederland, maar zolang ze meebetalen is het ok.
  St Maarten wil af van Curacaose bedilzucht, en ik begrijp dat.
  Als St Maarten eruit stapt is devaluatie van de gulden te verwachten.(30% wed ik)

  De vakbonden houden vast aan alle banen bij UTS en Aqualectra, de ambtenaren willen apart verzekerd blijven en de bijna hoogst betaalden blijven. Niet vol te houden.

  De enige uitweg is devaluatie. Dan gaat er niemand nominaal op achteruit, maar de import stijgt met tientallen procenten. Levensonderhoud flink duurder, maar Euro en Dollar inkomsten helpen ons verder.

  Gelukkig zijn de leningen met Nederland niet in Euro maar in ANG gssteld. Dus Nederland schenkt ons impliciet 30% kwijt… Fijn voor ons.

  Gewoon dus opschieten met het onfmantelen van de muntunie. Die is er alleen maar gekomen omdat sommige partijen te lang voor 10-10 het proces hebben lopen vertragen.
  Wij wilden toen van St Maarten af. Nu even doorbijten

 5. De reactie van de premier duidt op een zeer hoog gehalte van struisvogelpolitiek. Vooral niet duiden op de zeer ernstige monetaire situatie (als we de SER van St. Maarten mogen geloven) en doen alsof er niets aan de hand is. Monetaire tekorten hebben als karakteristiek dat deze zeer moeilijk weg te werken zijn, zeker als de tekorten meer dan 25% van het bnp bedragen. Een verder verslechterende monetaire situatie kan leiden tot hyperinflatie en uiteindelijk tot devaluatie (al dan niet officieel). Degene die het meest onder een dergelijke situatie zullen lijden zijn helaas de gewone man en vrouw; ‘morituri te salutant’