• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

 VBCCURAÇAO – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) heeft bedenkingen bij de nieuw op te richten mededingingsautoriteit. Volgens de vereniging is er sprake van weeffouten in deze fair trade authority (FTA). De autoriteit is bijvoorbeeld niet politiek onafhankelijk, vindt de vereniging.

Minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling is volgens de huidige constructie verantwoordelijk voor de strategische zaken. Dat houdt in dat de minister bevoegdheden invult door middel van beleidsregels. “Hier wordt de deur wagenwijd opengezet voor beïnvloeding van de FTA door de minister en daarmee ondermijning van de onafhankelijkheid van dit instituut”, vindt de VBC. “Deze constructie moet derhalve ten sterkste worden afgeraden”. De FTA heeft wel de status van zelfstandig bestuursorgaan en een eigen rechtspersoonlijkheid.

Landsbesluit
Een ander onderdeel dat van groot belang is om onafhankelijkheid van de FTA te waarborgen, is de samenstelling van de raad FTA. De drie leden worden door de regering geselecteerd en per landsbesluit benoemd, geschorst en ontslagen. VBC: “Deze constructie biedt veel ruimte om politiek te marchanderen”. Ook wil de vereniging dat kandidaten worden beoordeeld aan de hand van een profielschets. Ze moeten ze eerst gescreend worden.

Andere knelpunten
De VBC is verder van mening dat behalve concurrentie ook andere knelpunten die investeringen belemmeren aangepakt moeten worden, zoals bureaucratie, hoge costs of doing business, inflexibele arbeidsmarkt en lage arbeidsproductiviteit.

www.versgeperst.com