• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – Consultancybedrijf KPMG en Refineria di Kòrsou (RdK) zijn een verbintenis aangegaan over de advisering over de toekomst van de raffinaderij. De KPMG’ers maken delen uit van het multidisciplinaire team dat door de Curacaose overheid is aangesteld. Dit team stelt een actieplan op over de toekomst van de RdK.

De eerste taak van het team is om een strategische partner te vinden die bereid is om te investeren in de oude Isla-raffinaderij. Daarmee zou de huidige uitstoot en bijkomende milieu- en gezondheidsschade ingedamd kunnen worden. In 2019 loopt het leasecontract met de Venezolaanse staatsmaatschappij PdVSA af. Een contractverlenging had eigenlijk al eerder plaats moeten vinden, maar tot nu toe is er niet onderhandeld. Als er geen investeerder gevonden wordt, wordt de raffinaderij gesloten, het gebied afgebouwd en opnieuw ontwikkeld.

Strategie
KPMG is vorige maand na een aanbestedingstraject aangewezen door de RdK om dit project als expert te begeleiden bij de diverse plannen die uitgewerkt moeten worden. KPMG doet diverse studies ter voorbereiding op ‘best business case’-scenario voor de raffinaderij. Ook stelt KPMG de beste strategie voor om te hanteren tijdens de onderhandelingen. Het onderhandelingsteam wordt ook door het consultancybureau bijgestaan tijdens het onderhandelingsproces.

7 reacties op “KPMG adviseert Isla-raffinaderij over toekomst”

 1. Hoge hoed!!! Een van de meest incompetente organisaties gaat Isla beoordelen. Als oud medewerker van de raffinaderij met vele jaren ervaring in de olie industrie (upstream en downstream) kan ik alleen maar zeggen, dat geen enkele organisatie ( niet PDVSA, niet Gobiernu di Korsow, niet Petrobras, etc.) tussen de 5 en 8 miljard USDollar zal uittrekken om een schroothoop tot leven te wekken. Ja, KPMG strijkt een aardige duit op voor advies, dat voor het oprapen ligt: sluit de tent.

 2. Wiens brood men eet……..
  Het valt mij wel op dat er plotsklaps dus wel sprake is van negatieve milieueffecten en bijkomende gezondheidsschade.

 3. Beste regering, even alles op een rij voor jullie:
  1- PDVSA is failliet en Venezuela ook, Niemand van die kant gaat zich branden om geld te steken in een raffinaderij die nog niets eens van hun is. Zij huren het gewoon en de huisbaas (RDK) moet er voor zorgen dat het deugt. Zoals je een huis huurt, als het niet goed onderhouden wordt, dan ga je naar de huisbaas (RDK) en zo niet huur je ergens anders. Omdat RDK gee onderhoudt heeft gepleegd en al het geld weggeroofd heeft, kan je deze stinkbak niet meer verhuren binnenkort.

  2- Het feit dat niemand uit de regering van Venezuela op hoog nieveau wilt praten met de regering van Curacao en of vakbonden, laat al zien hoe serieus zij Curacao nemen. Het intereseerd ze niet omdat het niet hun raffinaderij is.

  3- Volgend jaar, 2014, voldoen de producten van de Isla niet meer aan de nieuwe internationale milieueisen die gesteld gaan worden voor olie-derivaten, dus hoeft de regering van Curacao niet tot 2019 te wachten met sluiting.

  4- Venezuela is zijn eigen raffinaderijen aan het bouwen en zo ook komt er een reusachtige in China, dat maakt Isla overbodig.

  5- De regering weet dat het 1 voor 12 is, maar durft zich niet te branden aan unpopulaire maatregelen zoals de sluiting van de raffinaderij. Dus laten zij het laangzaam uitsterven en zullen zij de schuld proberen te leggen bij Venezuela of Nederland. laten we het papier zetten dat de regering Schotte en Asjes de schuld hebben door geen besslising te nemen, samen met hun poppen uit de ministerie van natuur en Milieu, Constancia en Whiteman.

  6- De raffinaderij vervuild ons milieu iedere dag en is een schande voor Curacao. Alleen de mensen die geld ontvangen van de Isla en RDK willen graag dit feit door de fingers zien uit eigen belang, niet denkend aan het belang van het wereld milieu en het milieu op nos korsow.

  7- De regering doet nog steeds niets aan omscholing van het personeel omdat dat zou betekenen dat zij weten dat het gaat sluiten. Maar men en de vakbonden kunnen beter daar wel mee beginnen, anders zitten er honderden mensen zonder baan in 2014 of 2019.

  8- De regering liegt als zij zeggen dat de raffinaderij toedraagt aan 10% van het nationale inkomen, dat is alleen 4.5% (Ecorys rapport). Dus verwaarloosbaar in vergelijking tot wat dit gebeid zou kunnen betekenen voor het toerisme en werkgelegenheid mits het goed wordt ontwikkeld (dus zonder politieke graaierij).

  9- De vakbonden liegen als zij zeggen dat de raffinaderij werk geeft aan duizenden mensen, het zijn er maar 800 (Ecorys rapport) en velen kunnen de komende jaren met pensioen. de rest zijn illegalen of importarbeiders die niet voldoen aan de 80/20 regeling.

  10- Stop met het volk voor te liegen en neem het besluit om het te sluiten asap. Stop met het milieu te vervuilen en ga de wereld proberen te redden. Global warming is een feit en deels veroorzaakt door de Isla.

  YWN

 4. Agelopen week in het nieuws: “CASHFLOW RDK NEGATIEF”

  Dat betekent dus dat er door ons land meer geld in de rafinaderij gestoken wordt dan dat er aan huur uit de rafinaderij ontvangen wordt!!!!

  En nu weer een miljoenen onderzoek.

  Dat is toch te belachelijk voor woorden.

 5. De uitslag is: Of je laat de pvdsa een upgrade doen, of je doet hetzelf en kijkt of het dan nog te verhuren is, of je sluit de tent.

  Mag ik effe vangen?

 6. Het ziet er naar uit dat KPMG geen peperdure nietszeggende rapporten meer kan schrijven bij UTS, maar gelukkig hebben ze nu de Isla.

  Wanneer wordt er eens onderzoek gedaan naar de tientallen zo niet honderden miljoenen die KPMG in het verleden heeft gedeclareerd bij APNA en SVB?

 7. Dat zal een dure opdracht zijn…