• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Henk Pasman gaat vandaag in op de praktische bijkomstigheden van de verklaring van rechtswege toegelaten en niet van toepassing.

In het land Curaçao zijn toegelaten alle ingezetenen, toeristen en vreemdelingen op basis van een vergunning of van rechtswege toegelaten. Hoe moet de politie dit controleren: door te vragen naar paspoort of identiteitsbewijs (sédula) en als daarop staat ‘geboren op Curaçao’ dan is het ok, en zo niet dan komt de volgende vraag: “laat me uw vergunning of van rechtswege toegelaten zien”. Nu zijn deze papieren, een simpel A4-tje, niet gemaakt om die altijd bij je te hebben. Sommige zijn tientallen jaren oud.

Voor de kinderen van op Curaçao geboren ingezetenen die elders zijn geboren, is er een verklaring van niet van toepassing nodig om aan te tonen dat die dezelfde status hebben als de ouders. Ook dit is weer hetzelfde simpele A4-tje. Waarom is dit allemaal zo geregeld? Omdat in de vreemdelingenwet van Curaçao staat dat die niet van toepassing is op hier geboren Nederlanders en hun kinderen elders ter wereld geboren. Iedere ander is dus vreemdeling. Hierdoor kan de controle of iemand geen vreemdeling is alleen uitgevoerd worden op basis van een ‘sédula – hier geboren’ of een ‘sédula – elders geboren’ met verklaring niet van toepassing. Ieder ander is dus vreemdeling en moet zijn verblijf kunnen aantonen.

Stel, een echtpaar is hier geboren en één kind is hier geboren en een ander kind bijvoorbeeld in Nederland. Beide kinderen zijn volwassen en ouders en kinderen zijn allen hier woonachtig. De ouders en één kind hebben een sédula met daarop hier geboren en één volwassene een sédula met geboren in Nederland. Deze laatste heeft dan zijn verdere leven een verklaring niet van toepassing nodig.

Een praktijkvoorbeeld: onze minister-president Ivar Asjes is geboren in Rotterdam en behoort een verklaring niet van toepassing op zak te hebben. Heeft hij die niet, dan kan hij theoretisch opgepakt worden door de politie en opgesloten worden in de vreemdelingenbarak in afwachting van zijn verklaring niet van toepassing. Als Asjes zijn sédula moet vernieuwen dan moet hij aan Kranshi zijn verklaring niet van toepassing laten zien. Mijn advies is dan ook om dit te veranderen en als eerste de vergunning van rechtswege toegelaten en niet van toepassing op te nemen in de sédula. Tweede advies is om in de toekomst de staatsregeling te wijzigen en daarin vast te leggen ‘Curaçaoënaar’. Dan zijn er dus alleen maar Curaçaoënaars en vreemdelingen.

10 reacties op “Ingezonden: ‘Breidt sedula uit met verblijfsstatus’”

 1. @henki

  je redenatie klopt niet.
  Iedere nederlander hier woonachtig heeft stemrecht en kan gekozen worden als statenlid of minister.
  Voorwaarde is dus hier woonachtig.
  Je mag aannemen dat bv Asjes zich hier de laatste keer heeft laten inschrijven na zijn studie.
  Daarvoor zal hij als kind door zijn ouders zijn ingeschreven.
  In Nederland is hij bij zijn geboorte ingeschreven en is daar weer uitgeschreven toen hij naar Curaçao vertrok en hier weer ingeschreven op basis van het uitgeschreven verklaring en zijn paspoort of als kind bijgeschreven in het paspoort van de ouders.

  dus of hij nu wel of niet een nvt verkalring heeft is verder niet relevant hierop en heeft geen enkele invloed op zijn status als minister.
  Als hij niet ingeschreven stond (bv door een fout van Kranshi) dan was dat al veel eerder boven water gekomen, bv omdat hij dan geen stembiljet krijgt enz.
  Wanneer heb je wel “last” van de verklaring nvt of van rechtswege toegelaten daar waar de autoriteiten erom vragen, een goed voorbeeld is bij de immigratie bij binnenkomst na een reis.

  Ons land heeft daarvoor een vreemde uitzondering als je ouders……..
  Is helemaal niet vreemd, aangezien men bepaald heeft dat de Curaçaoënaar is de nederlander hier geboren en tevens de daaruit geboren kinderen waar ook ter wereld geboren.
  Voor de nederlandse nationaliteit geld precies hetzelfde, maar dan is het de nederlander geboren in het koninkrijk der nederlanden uit nederlanders daar geboren en hun kinderen waar ter wereld ook geboren.

  Wat er vreemd aan is dat ook kinderen hier geboren uit europese nederlanders die hier bv maar een paar jaar verblijven volgens dit geboorterecht Curaçaoënaar zijn en niet hun broer of zus die bv geboren zijn in nederland!.
  Daarnaast kan bv een europese nederlander die getrouwd is met een Curaçaoënaar en hier kinderen hebben gekregen en hier hun gezin hebben gesticht niet de status van Curaçaoënaar krijgen, aangezien dat alleen maar gekoppeld is aan geboorte.
  Zelfde situatie bv in Nederland met een Amerikaans staatsburger getrouwd heeft wel de keus om zich te naturaliseren.

 2. zoals aangeven door de Minister van de Horst zijn er zo 30.000 personen op ons eiland die niet correct te boek lopen.
  Nu het land sinds 2010 een eigen bestuurslaag heeft en niet meer de Nederlandse Antillen is moeten we nu alles in kaart brengen.

  we hebben verschillende groepen, 1 zo.n groep is de NVT zoals onze Minister President de Hr Asjes. Hij geboren in Rotterdam en staat in Nederland dus te boek als Nederlander.
  Geen enkele ambtenaar in Nederland zal hem hebben ingedeeld als iemand van curacao.

  Ons land heeft daarvoor een vreemde uitzondering als je ouders heb van het ons land geboren op curacao dan word het kind dat geboren is automatisch landskind.
  tenminste als je ouders een verklaring van NVT heeft gehaald. Nu het personen bestand word opgeschoond kan het zomaar zijn als je ouders geen verklaring hebben gehaald dat je gewoon in het geval van de Hr Asjes je een Rotterdammer bent.
  Dus dat je een verklaring moet hebben van toelating op grond van rechtswege, heeft hij die ook niet dan hebben wij als land een probleem, immers hij had niet mogen stemmen, niet als lid van de eilandsraad mogen dienen en al helemaal geen MP zijn.
  Ook alle wetten die mede door de Hr Asjes zijn aangenomen of besluiten en verorderingen zijn niet rechts geldig.
  wat heeft dit voor gevolgen voor ons land, waarschijnlijk dat de Nederlandse Antillen nog bestaan. De 80-20 % regeling niet van toepassing is enz en etc

 3. Een sédula dient voor het identificeren bij allerlei instantie’s.
  Wat moet daar dus opstaan alles om je te identificeren bij deze instantie’s.
  Een nederlander hier geboren is Curaçaoënaar en hoeft alleen maar te identificeren met naam en geboortegegevens
  Een nederlander niet hier geboren maar uit Curaçaose ouders heeft extra nodig dit gegeven, dus verklaring van nvt.
  Overige nederlanders kunnen zijn toerist of toegelaten met vergunning of van rechtswege toegelaten, aan allen zijn voorwaarden verbonden.
  Een toerist heeft alleen een paspoort nodig.
  De overigen het gegeven van toelaten, alleen sédula zonder deze gegevens is niet voldoende aangezien dan de controlerende instantie’s niet beschikken over de voorwaarden en dus niet meteen daarop kunnen controleren.
  Staan de gegevens dus niet op de sédula dan zal je dus moeten laten zien de papieren waar dit wel op staat.
  Het alleen maar hebben in de huidige situatie van een sédula is dus onvoldoende, ook al kan die alleen maar uitgegeven zijn als je op dat moment aan de voorwaarden hebt voldaan. Vandaar mijn betoog stop zoveel mogelijk al dit soort gegevens in de sédula en kun je volstaan met deze ene kaart
  Bijvoorbeeld bij vergunning komt er extra bij toegelaten onder vergunning met einddatum
  Bij nvt dat geboortedatum anders mag zijn als Curaçao.
  Bij van rechtswege toegelaten dat gecontroleerd kan worden op de voorwaarden, zoals kan je in je eigen onderhoud voorzien?

 4. @Yvon, Het merendeel van de nederlanders heeft geen ID kaart bij zich.. maar gewoon zijn rijbewijs dus die logica gaat niet op.. zowiezo in europa kan je zelfs zonder paspoort reizen en in een ander land vestigen zonder veel problemen..
  En een sedula is niet zo makkelijk te kopieren.. Daarnaast als ik een illegale sedula zou hebben dan zou ik tegen de lamp lopen als ik die zou verlengen bij kranshi toch?

 5. Al die “registratie” items / onderwerpen zijn allemaal flauwekul.
  Wasse neus.

  Kloppende registratie is niet gewenst op dit eiland.
  Nergens.

  Je kan het hele kransi op een modern laptopje proppen.
  Met de belasting dienst, Sehos en SVB en noem maar op erbij.
  Zelfs alle toeristen.

  Afkomst herkomst.
  Op je cedula en in je paspoort staat je geboorteplaats.
  Op het Nederlandse paspoort is dat ook digitaal in de chip verwerkt met kleur en al.
  In die chip staat ook burgerservice nummer etc.
  Die Cedula heeft ook een digitaal leesbare strip.
  Maar daar wordt nu nog niks mee gedaan. Kan wel maar tja.

  Zoniet dan zou je voor alles hier op het eiland dat ding kunnen swipen.

  Niks pons kaartje bij het sehos.
  Gewoon swipe.
  Funmiles. (kooyman) hoppa swipe.
  MCB RBC Giro etc..
  One swipe for all.

  ICT technisch is een eilandje met minder dan 200.000 inwoners een makkie om centraal te regelen.
  Kan zelfs mooier dan waar dan ook omdat echte privacy regels zijn er ook niet hier.
  Alles Alles.
  Stelt echt niks voor.

  En die flauwekul bij immigratie is helemaal een ICT giller.

  Maar ja.
  Bewust niet gewenst.
  Toch..
  Want dan kan je niet meer rommelen.

 6. Mensen toch. Waarom denken jullie dat je in Nederland ook je identiteitskaart bij je dient te hebben?
  En de vraag…….. waarom dient iemand die van rechtswege is toegelaten zijn verklaring met hem mee te nemen? Immers hoe kan je een sedula krijgen? Deze kan je alleen krijgen van Kranshi en als je daar ingeschreven staat. ………

  Ik denk dat zelfs een paspoort onderhevig was aan vervalsing en dat Nederland daarom aanpassingen gedaan heeft aan zijn paspoorten toch?

  En @ grappig Je bent zo grappig.

 7. Als je maar weet hoeveel vreemdelingen er hier zijn zonder de juiste papieren en ook de zogenaamde uitheemse Curaçaönaren.

 8. Grappig, volgens mij zijn juist de Curaçaoënaars de vreemdelingen

 9. Waarom dient iemand die van rechtswege is troegelaten zijn verklaring met hem mee te nemen? Immers hoe kan je een sedula krijgen? Deze kan je alleen krijgen van Kranshi en als je daar ingeschreven staat. Dit zal Kranshi alleen doen indien de persoon een verklaring van rechtswege heeft gekregen van immigratie en deze heeft overlegt aan kranshi die er een copie van maakt.. Dus er zijn twee instanties die bewijs hebben dat de persoon een legale inwoner is van Curacao (ter vergelijking bv een belg die voor 1 jaar hier komt werken krijgt een sedula die geldig is voor 1 jaar). Het is dus belachelijk dat je naast je sedula (het bewijs van legaal zijn) ook nog je verklaring van rechtswege dient over te leggen..

 10. Beste Henk,

  leuke oplossing maar gaat niet op, de sedula is al het bewijs dat je gerechtigd bent om op ons eiland te zijn. Immers je moet je laten registeren bij Kranchi met je bewijs van toelating of NVT.
  Geen Sedula geen telefoon, geen paspoort geen alles. Gelukkig bestaat iemand van Curacao niet, ja wel als volk maar niet als curacao, gelukkig zie ik je denken ja want we zijn allemaal Nederlanders. Zo gauw je deze drempel weg haalt heeft Bosman zijn zin.

  Nu even het geval van onze MP, wettelijk is hij natuurlijk een NVT, maar heeft hij deze verklaring ook en sinds wanneer dan?

  want als hij geen verklaring heeft , is hij nooit geregisterd, wil zeggen officieel niet gerechtigd om op ons eiland te zijn.

  Staatsrechtelijk heeft dit ook gevolgen want hij heeft in de eilandsraad gezeten, is statenlid geweest en nu zelfs onze MP.

  Mocht het zo zijn,( wat helemaal niet zo vreemd is) dat hij geen verklaring heeft. Of pas laten we zeggen de afgelopen maand heeft gehaald dan hebben we een groot probleem voor wat betreft de rechtmatigheid van de afgelopen 10 jaar genomen besluiten en wetten waar onze MinisterPresident over heeft gestemd.

  Niet voor niks geeft de huidige Minister die Kranchi onder zijn beheer heeft om de persoon gegevens op te schonen. Ons Land heeft een gat van ongeveer 30.000 personen waar we niet van weten of ze op ons eiland zijn, waar ze wonen en of ze belasting betalen.

  uit diverse bronnen hoor ik, dat in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw het bon ton was om te vertrekken of terug te keren zonder de martelgang te doen bij Kranchi.
  Nederland schreef gewoon de betrokken vertrekkers van curacao of andere eilanden in zonder een verklaring van uitschrijving. De zachte en sociale behandeling in Nederland was toen nog heel gewoon.

  Het zal toch een stunt zijn als het blijkt te zijn dat we straks een Minister President hebben die helemaal geen Minister President mag zijnomdat hij zijn NVT verklaring niet heeft gekregen en heeft opgehaald en illegaal op ons eiland is.