• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

foto vissersbootCURAÇAO – De illegale visserij moet worden aangepakt op Curaçao. Het eiland heeft een gele kaart gehad van de Europese Commissie en loopt het risico dat er handelsrestricties worden opgelegd. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

De lokale beroepsvissers zijn verbaasd. “Er wordt niet illegaal gevist en we exporteren onze vissen niet naar Europa”, zegt Edwin ‘Makambi’ Flameling. Speervissen is de enige ‘verboden’ manier waarop wordt gevist door lokale vissers. Speervissen is een methode die steeds vaker wordt gebruikt door beroepsvissers om benzinekosten te besparen.

Curaçaose vlag
De vissers denken niet dat de gele kaart is uitgedeeld vanwege speervissen. Hun vis wordt namelijk helemaal niet verhandeld naar het buitenland. De boten waar het om gaat zijn boten die onder de vlag van Curaçao mogen varen, maar niet afkomstig zijn van het eiland. “Het zijn boten die ons internationale quotum mogen vangen via offshore-constructies”, gaat Flameling verder. “Ik denk dat er mensen heel veel geld hieraan verdienen. Wij zien het in ieder geval niet terug.”

Geen antwoord
Flameling heeft de overheid eerder benaderd met vragen hierover, maar geen antwoord gehad. Minister van Milieu en Natuur Ben Whiteman is niet bereikbaar voor commentaar.

5 reacties op “‘Lokale vissers niks te maken met illegale visserij’”

 1. Die speeren die zijn uit gegeven waren en zijn om Lion Fish tegen te gaan. Daar schiet je niet mee op een normale size vis.

  Iedereen denkt dat speer vissen iets heel gevaarlijk en hier boven word het gezien als illegale (want dat is het) maar ook een soort massa visserijk, Ik heb jaren met een speer gejaagt op vissen in Florida (waar het legaal is) en dit is ALLES behalve massa visserij. Speer vissen mag hier niet want dan maakt men het koraal kappot, maar elk klein kind en sjaak de amateur met een duik fles op zijn rug mag wel met zijn kleine speertje op lion fish schieten die ook vaak mis gaat en ook dus ook koraal raakt. En dan hebben we het nog niet eens over de scholen kleine visjes, die geen kans hebben want er ligt weer eens een groot net om heen voor de verkoop,zoals nu op Carracasbaai.

  Laat de lokale vissers hier hun ding doen, stop met die scholen sardine,masbangu te vangen en gooi een stuk op de noord kant open voor speer vissen (zonder tank)

 2. Curacao verdient er WEL wat aan; o.a. “registration fees” , etc. De Curacaosche scheepvaart inspecteurs vliegen continu van hot naar her, om aldaar de onder Curacaosche vlag varende schepen te inspecteren, keuren en certificeren (business class & 4/5 *hotels, weliswaar betaald door de rederijen)

 3. Natuurlijk doen de lokale beroepsvisser niet aan illegale visserij?.Zij zijn blij als zij een droog stuk brood te vreten hebben,je moet bij de jarenlange zakkenvullers, regeringen en ambtenaren zijn, die de buitenlanders vergunnnigen geven om onder onze vlag de boel kunnen leeg roven,maar ja dat zijn we wel gewent sinds 10-10-10. of niet dan Gerrit de Raaf????.

 4. Misschien is het tijd om ex-minister Constancia op het matje te reopen om ons te vertellen wie haar speren heft en wat zij er allemaal mee doen.

  iedere dag wordt er illegal met speeren gevist. En dat zijn de speren van mevrouw Constancia.

  Tipisch weer van Curacao, invoeren maar niet de regels hanteren of handhaven. Dit had iedereen al zien aankomen behalve de dome politiciens.
  YWN

 5. “Het zijn boten die ons internationale quotum mogen vangen via offshore-constructies”, gaat Flameling verder. “Ik denk dat er mensen heel veel geld hieraan verdienen.

  Zo is dat, als ik het niet dacht. Is er niemand die deze zaak gaat uitzoeken?