ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Arthur Donker maakt zich vandaag druk om verschillende dubbele standaarden.

Het gelijkheidsbeginsel klopt voor geen meter op Curaçao. Volgens de wet zijn alle burgers gelijk, al geloven de bijbelzwaaiers niet dat homo’s en lesbienes gelijk zijn aan de rest, maar dat is de eerste regel van onze grondwet: wij zijn allemaal gelijk ongeacht ras, kleur, geloof, haarkleur of formaat pruik. Althans dat dacht ik ook, later blijkt het niet zo te zijn. Als je soms ziet wat er allemaal hier gebeurt dan denk je: waarom hebben we de moeite genomen om wetten te maken?

Simpel voorbeeld: St. Tropez draait zonder bouwvergunning, horecavergunning, hotelvergunning, heeft illegaal land gewonnen en de kustlijn veranderd, noem maar op. Minister Balborda weet hiervan, DROV weet hier van, de Ombudsman weet hier van en niemand doet er wat aan. Waarom mogen zij wél zonder de nodige vergunningen draaien terwijl ik allerlei instanties af moet lopen om de nodige vergunningen bij elkaar te bedelen, want dat doe je hier als ondernemer, bedelen om alsjeblieft de nodige vergunningen te krijgen om een bedrijf te beginnen zodat je mensen in dienst kan nemen. Je moet letterlijk bedelen om te krijgen waar je recht op hebt. Mensen jatten hele straten in de stad, iedereen weet dat en niemand doet er wat aan. Maar oh wee als ik een afdakje wil bouwen om mijn auto onder te parkeren moet ik allerlei tekeningen en afmetingen en briefjes schrijven om te bedelen om dat te mogen bouwen.

Ik word aangehouden en krijg een bekeuring omdat ik zonder veiligheidsriem heb gereden. Taxi’s, AC-busjes, ABC-bussen rijden dagelijks duizenden mensen heen en weer en heeft iemand ooit een keer een passagier een riem om zien doen? Waarom krijg ik dan wel een bekeuring en al die duizenden mensen niet?

Is het u ook opgevallen dat er langs de Schottegatweg-Zuid als je van Albert Heijn weg rijdt allemaal nieuwe reclameborden langs de weg staan? Waarom is er opeens zo’n tsunami aan reclameborden langs de wegen? Omdat die jojo’s sinds 10-10-’10 te druk waren met reizen over de hele wereld en geen tijd hadden om de precariorechten van de Nederlandse Antillen te veranderen in land Curaçao met het gevolg dat nu iedereen maar van alles langs de weg mag plaatsen zonder vergunning en zonder de nodige precariorechten te betalen! Dat zijn inkomsten die wij mislopen vanwege nalatigheid van onze regeerders. Dus plaats maar wat je wilt langs de weg, geen hond die jou wat zegt of doet!

Als ze je auto hebben gestolen (wat hier de normaalste zaak is geworden) en je gaat (alléén tijdens kantooruren) aangife doen, krijg je van de politie een lijst met adressen waar ze gestolen autos strippen om zelf te gaan kijken of jij je auto kan vinden en mocht je die toevallig daar tegenkomen moet je ze dan bellen. Als ze al de telefoon oppakken.

Vanwege de besparingen sluiten ze de politieposten vroeg en houden ze kantooruren aan. Ondertussen wil minister Navarro beweren dat de georganiseerde misdaad al die atrako’s pleegt en bijvoorbeeld een mevrouw van 83 haar kunstgebit steelt! Ja hoor, daar moet je bij de georganiseerde misdaad zitten om zoiets te kunnen doen.

Soms vraag je je af of deze mensen, die hopelijk een hogere opleiding hebben gehad en niet hun cv’s hebben opgeleukt, serieus menen wat ze zeggen en dat zelf ook geloven. Soms zitten ze zulke idioterie uit te kramen dat je gelijk Caprileskliniek wil bellen om ze te komen halen. En dan nog trots roepen dat wij Nederland niet nodig hebben want ‘Nos mes por’!

Ik blijf lachen op deze klip want elke dag als ik langs die dode palmbomen laan rijd, denk ik: wij kunnen die bomen niet eens water geven, laat staan de boel hier op een normale manier regelen! Er zijn alweer 55 bomen weg en een paar honderd kussentje op de weg ook en niemand die wat zegt of doet. ‘Nos mes por’, toch?

14 reacties op “Ingezonden: ‘Gelijkheid op Curaçao?’”

 1. Arturo, sinds 10-10-10 zijn alle directie en vestigingsvergunningen die worden verstrekt NIETIG.. NULL and VOID. Ik heb al meerdere malen contact opgenomen met DEZ..
  Guess what, het verstrekken van deze vergunningen gaat gewoon door.
  Het is echt niet zo moeilijk, simpelweg de “template” aanpassen en je bent klaar, maar goed wie ben ik, dat ik het DEZ op hun fouten wijs.. Ik zou me moeten schamen.

 2. Hoe kunnen we zo dom zijn om te denken dat het ooit goed gaat komen zonder leiders ?
  Ik heb dit al tig keer gezegt ; kijk maar eens naar de postuur van al die ministers ,met uitzondering van 2% ,zijn ze allemaal dikke varkens die alleen maar in hun bord kijken wat erop ligt .Er is maar een oplossing,en dat is deze mensen 1 op 1 hun baan afnemen dan kunnen ze in een chinees restaurant gaan zitten totdat ze barsten want dat is alles wat ze doen eten van het volk opmaken .OF DAN MOETER EEN SOORT 20mei komen ,maar dan grijpt Nederland wel in . Of is dat juist de bedoeling? Wachten totdat wij naar Curacao gaan om de boel op te ruimen en dan wel de nacht klok in zetten ? De hele rafinadrij op blazen samen met alle criminele ministers en echt op nieuw beginnen?Als men alles zomaar laten gebeuren en zelfs tegengas geven , dan hoeven we niet te zeggen ” nos mes por ,dat moeten we zo snel mogelijk doen zodat de volende die zal komen wel zal moeten weten waar hij /zij voor staat. Net als bij de bootcamp moeten we die mensen slopen en opnieuw op bouwen als nette eerlijke mensen.

 3. Arthur Donker, je hebt helemaal gelijk. Je hebt het bovendien ook nog beschaafde gehouden; de lijst kan veeeeeeeel langer gemaakt worden… Een ding wil ik er toch aan toevoegen: de Curaçaose jeugd wordt opgevoed door ongeschoolde alleenstaande moeders. ‘De jeugd heeft de toekomst’ is een maar al te waar gezegde. Er is geen toekomst voor Curaçao en de segregatie tussen Makambas en YDK zal alleen maar erger worden. Waarom? Omdat Makambas hun kinderen wel opvoeden en wel een arbeidsethos bezitten. Ik ben weg: ik zit in Colombia 😀

 4. Arthur Donker: Een ding is duidelijk, de overheid is het probleem en niet de oplossing. Ik ben het met je eens dat we alle wetten over gelijkheid en anti-discriminatie rustig kunnen afschaffen. Je zal er in de praktijk niets van merken. Ongelijke mensen gelijk proberen te maken met wetten is trouwens de grootste onrechtvaardigheid de er bestaat. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn en daarmee anders, dus ongelijk te zijn aan iemand anders. Niks mis mee.

 5. Het is niet alleen op Curaçao ,maar wereldwijd .
  Leider die is gekozen door de volk ,zijn altijd geestelijk zwak .
  En die kan gemakkelijk in fout gaan .
  Maar Leider die is gekozen is door God , zijn altijd geestelijk sterk .
  Maar toch gaan sommige van hun in fout ,door twijfelachtig .Dus in fout gaan kan iedereen .
  Zelf de Geestelijk Leider ( een Priester , Dominee of Paus ) gaan in fout

 6. zolang de maffia over de politici heersen, zal er niets veranderen.
  onze corruptici zitten er bijna allemaal om er zelf beter van te worden.
  de paar goeden uitgezondert, helaas krijgen deze goeden nooit een meerderheid.
  Het volk blijft geloven in types als Schotte en Cooper.
  de goeden houden het ook niet uit in de slangenkuil.
  dus kortom het zal zo blijven!!

 7. @Arthur,en bevolking van Jasjes cq Gerrit de Raaf ?,jullie denken toch niet! of hebben nog eenige hoop, dat dit eiland te reden is.Ja je blijft inderdaad huilen op deze klip,het lachen doen de heren politici wel voor ons met bolle zakken vol gestolen geld.Of niet dan Gerrit de Raaf & co 10-10-10 t/m mooie tijd hé?

 8. Het is inderdaad wel triest als je dit leest en weet dat de lijst nog veel langer is en kan.

  @ Yukamba, www.curacaonaardeklote.com is nog vrij !

 9. Je kunt hier lang en breed over spreken, maar een samenleving zonder normen en waarden is reddeloos verloren. Sorry, Jopie Hart.

  We onthalen een ongeschoolde ministerpresident (Godett) als een held als hij de gevangenis verlaat na een jaar cel wegens corruptie.

  Dan krijgen we een nog lager geschoolde ministerpresident (Schotte) de een CV heeft met daarop creditcardfraudes, verzekeringsfraudes, doodrijden, een reeks MOTmeldingen en een nog langere reeks bysides.

 10. Is toch allang bekend..

 11. Leuke titel. Voor de rest is het maar ongefundeerd geklaag, soms niet eens over gelijkheid.
  Veiligheidsgordel in de bus? Is dit verplicht? Zie dit in NL ook niet hoor.

  Auto wordt gestolen? Wat wilt u? Het hele rechercheteam op de zaak?

  Tot slot: probleemgerichtdenken, i.p.v. oplossingsgericht. “Zij doen niks eraan”….maar wacht eens even. “Ik” ben ook deel van de groep….en “Ik” doe ook niks. “wij” doen niks, dus gebeurt er niks.

 12. Ik vrees dat je gelijk hebt…
  Wel onwijs jammer dat het zo moet,maar dit probleem is niet met een dag werk verholpen.
  Dit speelt al jaren en het zit ook verankert in de cultuur.
  Ik denk dat het jaren duurt voordat het allemaal anders wordt, als het al anders wordt.

 13. Duidelijk stuk. Jammer alleen dat politici hier nooit inhoudelijk op reageren en Statenleden het ook niet doen. Dat ondermijnt het vertrouwen in de politiek hier.

 14. Triest maar waar

  En de lijst kan nog veel langer ook.
  Misschien moeten we er eens een website voor opzetten…