• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Andre Bosman ThumbCURAÇAO – Het VVD-voorstel om aparte paspoorten in te voeren voor inwoners van de Koninkrijkslanden moet volgens André Bosman vooral een discussie over de paspoorten in het Koninkrijk mogelijk maken. Hij heeft nog niet onderzocht of het wettelijk mogelijk is. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Bosman: “Dat is eventueel aan de minister”. Hij zegt open te staan voor andere meningen over zijn voorstel om aparte paspoorten in te voeren. Wel past het bij zijn initiatiefwetsvoorstel om vestigingseisen te stellen aan immigranten uit de Koninkrijkslanden, de zogeheten Bosmanwet.

Weinig steun
In de Tweede Kamer krijgt hij voorlopig weinig steun van andere partijen. D66, PvdA, CDA en ChristenUnie hadden veel moeite met het voorstel. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg kon het idee niet serieus nemen. Hoewel het debat waarin dit ter sprake kwam donderdag verder gaat, heeft minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties al laten weten niks te zien in het idee. “We hebben één nationaliteit, één paspoort”, zei hij na afloop van het debat vandaag.

15 reacties op “Bosman: ‘Paspoortvoorstel moet leiden tot discussie’”

 1. Die PVV-ers zijn gewoon Nationalisten.

 2. Z, put your money where your mouth is, of moeten we wachten tot je van je luie reet komt en eindelijk iets gaat doen ? Dat telefoontje gaat één van je kinds kinderen misschien ooit eens plegen, of toch niet ?

 3. @Henki;

  “..Zelfs Helmin heeft gezegd, onafhankelijkheid pas wanneer we er klaar voor zijn”

  Dat is een lastige zaak, want impliciet zeggen we dus dat we daarbij nog jaren Nederland nodig zullen hebben en er helemaal van afhankelijk zijn. Dat maakt het ongeloofwaardig. We kunnen best zelfstandig worden zonder Nederland. De VN en vele anderen zullen daarbij helpen en genereuzer dan Nederland zal doen, want daar is de kraan dicht.

  We zitten nu tussen wal en schip en horen nergens bij. Nog niet bij de Regio en niet meer bij Nederland. Erg lastig.

  Citaatje uit NL regeerakkoord VVD-PvdA

  “Op basis van criteria zoals de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten zelf hanteren
  (onder meer toets op strafblad en inkomen) komen we met een voorstel tot regulering
  van de vestiging van inwoners uit die landen in Nederland.”

  “Ook bij gezinshereniging en gezinsvorming waarborgen we integratie door eisen te
  stellen. In een andere vorm doen we dat ook bij immigranten uit de drie andere landen
  van het Koninkrijk.”

  De trein dendert door ben ik bang.

 4. inplaats dat we goed reageren op de bosman voorstellen, hebben we een Kade Wilsoe die op de bonte zaterdag avond van de PS wild staat te verkondigen over de onafhankelijkheid.

  wat bosman doet voor de ontevreden kiezers in Nederland , doet Kade hier op ons eiland.
  Gelukkig kan Nederland ons niet uit het Koninkrijk gooien en gelukkig kan de PS alleen ons de onafhankelijkheid op dringen.

  Zelf Helmin heeft gezegd, onafhankelijkheid pas wanneer we er klaar voor zijn.
  Inderdaad kan de PSP( ps en pais maar goed pais doet wat de PS wil dus noem ik het maa r
  PSP) het onafhankelijkheid streven versnellen door linkse ideeën in te voeren op ons eiland waardoor onze middenstand, hoog opgeleiden ons eiland zullen verlaten door de lasten die worden opgelegd.
  waardoor ons volk zelf de conclusie zal trekken en massaal ons land zal verlaten , dan blijft er alleen nog over het volk dat geloofd in een heilstaat , maar die van binnen hol is en alleen aan de buitenkant blinkt. Maar niet alles wat blinkt is van goud, waardoor we straks 1 van de vele eilanden in dit gebied zijn waar vriendjes politiek en lid van de juiste politieke groep alleen vooruitzicht geeft voor een betere toekomst.

 5. Goed idee, maar niet radikaal genoeg! Het moet verder gaan dan dit slappe voorstel. Ik stel voor:

  Een individueel paspoort voor iedere burger. Iedereen mag zijn eigen nationaliteit, en paspoortkleur bepalen. Democratie ten top.

  Iedereen mag zijn eigen paspoort uitgeven. Dit is geen taak van de overheid. Overheid: schaam je, je komt aan onze rechten om te bepalen wie wij zijn en hoe wij onszelf zien.

  Kom je uit Flevoland, maar had je altijd al graag een Sabaan willen zijn? Mooi! Dat kan dan zonder probleem: maak je eigen paspoort. Wil je liever als Curacaoenaar een Laplander wezen? Ook goed! PVV: partij van de VRIJHEID toch???

 6. Je mag jouw paspoort houden. En dat telefoontje om onafhankelijk te worden gaat komen.
  Discussie gesloten.

 7. Heeft hij het over verdekte onafhankelijkheid, en wie gaat voor de Ambassades betalen die samengaan met de eigen paspoort. Wat zijn we weer slim!

 8. zo zie dat niet alleen op Curacao zulke mensen zitten.
  Dat moemen we de Bosman kop.

 9. VVD verdoolt en raakt uit de koers van eigen beginselen.

  Het Liberalisme van de huidige VVD en Andre Bos, wijkt zodanig af van de beginselen, dat men rustig kan spreken van een afdeinzende anomalie. Anders gezegd, van een afwijkende gezindte, een sekte! Waar is het Liberalisme van Prof. Mr. P.J. Oud en tijdgenoten zoals Prof. D. Simons, Prof. J. Witteveen, Mr. Van Riel en H. Toxopeus?
  Mensen die toen durfden te beweren: Moderne Liberalisme is een oud beginsel in een nieuwe vorm en dat het Liberale beginsel in zijn uitgangspunt onveranderlijk is en een veerkracht bezit om zich telkens weer aan de tijd aan te passen. Het uitgangspunt van het beginsel van de vrije ontwikkelingsmogelijkheid van ieder mens, zonder uitzondering, en de bevordering van de zelfstandige kracht in de maatschappij en verdraagzaamheid.
  Opvattingen van de huidige VVD-voorstel en mensen zoals Andre Bosman beleven kennelijk een geheel andere Liberalisme dat weg doolt van eigen beginselen en principes. Een Liberalisme, die berust op discriminatie, verachting en ‘gekleurde paspoorten’.
  Waar is Prof Oud, Prof D. Simons en Witteveen, van Riel en Toxopeus met hun fascinerende
  vooruitstrevend Liberalisme, dat het standsvoorrecht wel was afgeschaft en de inmiddels opgetrokken muur tussen de ‘bezitters en bezitslozen”, gesloopt dient te worden. Waar blijft de tijd toen Prof. Oud beweerde, dat de Liberale beginselen onveranderlijk zijn en enkel een oud beginsel is in een nieuwe vorm? Zal de huidige VVD of Andre Bosman het weten? Denk van niet. Hun Liberalisme is van een geheel andere orde, opportunisme, discriminatie, verachting en egoïsme!

 10. ja, het gaat eigenlijk om criminele antillianen te weren. hoe amders lost men het probleem dan op ? men heeft al langere tijd een oplossing geprobeerd te vinden. Nederland heeft heel veel criminalitei uit alle Oostbloklanden, practisch uit heel Europa. misschien begint men eerst de antilliaanse criminelen aan te pakken en daarna de rest

 11. Goedkope politiek van dhr. Bosman om de aandacht op een serieus probleem te richten; de toelating van ‘wederzijdse’ onderdanen in onderdelen van een in hoge mate kunstmatig in stand gehouden koninkrijk.
  Waarom durft dhr. Bosman niet luid en duidelijk te wijzen op het zeer discriminatoire karkakter van de toelatingsregelingen van de diverse ‘autonome’ eilanden? Waarom worden de ‘autonome’ partners niet gewezen op het reciprociteitsbeginsel zoals dat tussen gelijkwaardige partners geldt?

 12. Bosman wil gewoon een beetje opvallen, hij wil hogerop maar weet niet goed hoe….

 13. Bosman heeft zijn toelatingswet in de pijplijn.
  Nu doet hij er een schepje bovenop, dan nog een, en nog een.
  Uiteindelijk wordt de toelatingswet aangenomen, als hij al die andere zaken maar inslikt.
  Gaat hij dan doen. Missie geslaagd.

  Goeie onderhandelaar, die Bosman. Zijn wet komt er wel.
  Nog een paar chagrijnige reacties uit Curacao, die helpen hem een handje.

 14. Een nieuw initiatief van Bosman om de zieltjes die overlopen naar de PVV terug te winnnen. Populistische maatregelen die goed in de markt liggen van het onwetende kiezersvolk , de verrechtsing van de Nederlandse politiek. Een tendens die je bij meerdere politieke partijen ziet.!
  Is de volgende stap een grote C op je shirt als je Nederland wilt binnenkomen ? De C van crimineel en Curacao ?
  Gelukkig hebben de coalitiepartner en enkele andere politieke partijen meteen afstand genomen van dit discriminatoire voorstel.

  Peerketa

 15. Wat een aandachtstrekker is het toch. Het houdt maar niet op.