• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

andre bosman thumbCURAÇAO – De PvdA wil niets weten van het voorstel van coalitiegenoot VVD om inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een aangepast paspoort te geven. Het plan is discriminerend, vindt PvdA-Kamerlid Roelf van Laar. Volgens Van Laar is het plan van André Bosman in strijd met artikel 1 van de grondwet.

“Ons lijkt het discriminatie”, zei Van Laar dinsdag in de Tweede Kamer.

Ronald Plasterk
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) ziet ook niets in het plan. “We hebben één nationaliteit en daarbij hoort één paspoort. Het past niet om daarbij onderscheid te maken”, zei Plasterk voor de camera van de NOS. Ook D66 uitte kritiek op het plan.

Ongepast
Volgens Bosman moeten inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een andere kleur paspoort krijgen, zodat meteen duidelijk is dat zij uit een ander deel van het koninkrijk komen. Bosman bestreed dat zijn plan discriminerend is. “Het gaat over alle paspoorten binnen het koninkrijk. Het woord discriminatie vind ik ongepast.”

© Novum

15 reacties op “PvdA vindt VVD-voorstel discriminerend”

 1. @ Br,

  En jij denkt werkelijk dat het werkschuwe tuig, dat ook hier in de criminaliteit zit, naar Nederland is gegaan om te werken ?????

  In welke wereld leef jij ?

  De enige reden dat ze naar Nederland zijn gegaan is omdat de politie (en justitie) daar veel softer zijn. Ze kunnen doen en laten wat ze willen, niemand zal ze dwars zitten, terwijl dat op Curacao toch een heel ander verhaal is.

  Wanneer jij nog steeds denkt dat de criminelen liever zouden werken dan moet ik je echt aanraden om eens in de echte wereld te gaan kijken.

  Het minimum loon instellen is overigens niet om uitbuiting te voorkomen, want de Polen praten in het geheel niet over uitbuiting. In Oost-Europa is 300 – 400 euro per maand een vermogen, dat is meer dat het gemiddeld inkomen. Ik heb bijna 8 jaar in het voormalig oost-blok gewoond en 1000 euro per maand is alleen voor de top laag bestemd, de rest zit op een derde daarvan. Men praat dus absoluut niet over uitbuiting, men praat over gratis geld en daar komt iedereen wel voor.
  Het instellen van het minimum loon is alleen bedoeld ter voorkoming dat werkgevers voor goedkope werknemers gaan oftewel dat ze Polen verkiezen boven Nederlanders. Dat heeft dus ook weinig met uitbuiting te maken.

 2. @Edgar wat jij schrijft is de erfenis van vorige regeringen van zo’n 20 jaar geleden. De jongeren die in de criminaliteit zitten zijn in die periode geboren en opgegroeid.
  PS werkt er hard aan door voor het eerst een vacaturebank op te richten zodat alle werklozen hier geregistreerd worden en opgeroepen kunnen worden voor werk.
  Daarnaast gaat men weer met de LTS-opleidingen starten.
  Het LTS is op Curaçao jaren geleden afgeschaft zoals in Nederland. En zie nu wat er aan de hand is, werknemers moeten uit Polen gehaald worden om LTS-werk te doen, en op Curaçao uit de regio.

  Dit soort toestanden krijgt men als men klakkeloos alles overneemt zonder verder na te denken. In Nederland gaat men weer met de LTS-scholen beginnen.
  Verder doet Nederland nu ook waar Curaçao al mee bezig is. Buitenlanders mogen niet meer onderbetaald worden. Op uitbuiting van (buitenlandse) werknemers staat een boete van 9000 euro in Nederland. Niemand mag meer onder het minimumloon betaald worden in Nederland, de Polen ook niet! (Ned. nieuws).

 3. Sommigen alhier hebben EN een heel kort lontje EN hebben de afgelopen dagen niet de krant gelezen.

  M.a.w. hier op Curacao hebben we, VOLGENS DE REGERING, dus ook een zeer groot probleem met de criminele jeugd, bendes (hij noemt dat georganiseerde misdaad) etc.

  Nederland gaat al jaren gebukt onder EXACT HETZELFDE probleem en komt met het voorstel om die raddraaiers maar gewoon naar huis te sturen.
  Normaal gesproken stuurt men de kinderen van anderen altijd naar huis wanneer die bij jou de boel op stelten zetten. Dan bel je de ouders op en vraagt hen het kroost weer op te komen halen.

  Hier heeft men de mentaliteit van: ‘Het zijn onze kinderen, maar je mag ze houden, wij willen er niet voor verantwoordelijk zijn !’

  Typsiche YDK mentaliteit………………we willen nergens voor verantwoordelijk zijn en wanneer we ons probleem op Nederland of een ander af kunnen wentelen dan zijn wij er mooi vanaf.

  Wanneer gaan we nu eens leren dat de criminaliteit het gevolg is van ons eigen falen ?
  Wanneer gaan we nu eens leren dat de criminaliteit het gevolg is van ons falen in het opvoeden van kinderen ?
  Wanneer gaan we nu eens leren dat we geen kinderen moeten krijgen / nemen wanneer we niet in staat zijn hen normaal op te voeden ?

 4. Beste vrienden van Curacao, zoals jullie met Zwarte Piet zien, De chinees grap van Gordon en het niet aannemen van een jongen omdat hij een N. is.. toont aan dat Nederland het meest racistische land is ter wereld.. Het lijkt me dus goed dat Curacao onafhankelijk zal worden zodat ze niets meer te maken hebben met de kolonialen en uitvinders van de apartheid! Het zal jullie goed gaan en succes!

 5. Typisch voorbeeld van symbool politiek van de VVD, ze zijn bang stemmen te verliezen aan de PVV, die van de eilanden af wil. Een gevoel dat ook bij een deel van de VVD kiezers leeft.

  Door dit soort voorstellen te opperen laat de VVD zien dat ze iets willen doen aan de overlast van de Antillianen op een niet haalbare manier (Bosman weet allang dat dit voorstel er niet door komt) en als het er door komt maakt het per saldo niet uit, alleen de kleur van de kaft veranderd, niet de rechten van de dragers van de paspoorten.

  Van de drie voorstellen krijgt dit voorstel de eerste publiciteit en dat is precies wat de VVD wil. Zij laten zien iets te willen doen aan de overlast van Antillianen in Nederland en de eilanden moeten hun Eigen boontjes doppen.

  Echt ingrijpend is dit niet, maar de stemmer moet het gevoel krijgen dat naast de PVV ook de VVD van de Eilanden af wil, of in ieder geval zelfstandig moeten zijn en er geen geld meer naar de Eilanden gaat. In het werkelijke beleid van de VVD is dit geen issue, daarom is ook een totaal onbelangrijk persoon binnen de VVD naar voren geschoven om deze voorstellen in te dienen. Als dit echt een issue was zou de fractie voorzitter of een prominent Kamerlid van de VVD dit plan hebben geopperd.

  D 66 en PvDA reageren ook in de lijn die hun kiezers willen; politiek correct en verwijzen naar de vrijheden van de burger en de gelijkheid van een ieder in het Koninkrijk. Pechtold zal nog wel een keer verwijzen naar de Jodenster en daarna is het door met de orde van de dag. Zolang er geen geld van Nederland naar de Eilanden hoeft maakt het in Nederland niet veel uit en hebben de heren politici wel belangrijkere zaken aan hun hooft.

 6. Dave laat iemand jou mijn reactie eens uitleggen en vertellen waar ik het over Antillianen heb. Ik heb het over criminelen en ja dat daar volgens jou Antillianen onder zitten, kan ik dus niets aan doen. En dat je mijn denken/schrijven niet onder vrije meningsuiting laat vallen is dus duidelijk meten met twee maten, omdat het je niet welgevallig is ?

 7. Natuurlijk was het een fout een discussie te beginnen precies nu in deze tijden over zwarte piet een eeuwenoude traditie in Holland en voorheen uitspraken van politici tegen nederlanders, over de slavernij, enz. enz. alles wakkert racisme aan….vernunftig is wat H vd Broek schrijft

 8. VVD verdoolt en raakt uit de koers van eigen beginselen.

  Het Liberalisme van de huidige VVD en Andre Bos, wijkt zodanig af van de beginselen, dat men rustig kan spreken van een afdeinzende anomalie. Anders gezegd, van een afwijkende gezindte, een sekte! Waar is het Liberalisme van Prof. Mr. P.J. Oud en tijdgenoten zoals Prof. D. Simons, Prof. J. Witteveen, Mr. Van Riel en H. Toxopeus?
  Mensen die toen durfden te beweren: Moderne Liberalisme is een oud beginsel in een nieuwe vorm en dat het Liberale beginsel in zijn uitgangspunt onveranderlijk is en een veerkracht bezit om zich telkens weer aan de tijd aan te passen. Het uitgangspunt van het beginsel van de vrije ontwikkelingsmogelijkheid van ieder mens, zonder uitzondering, en de bevordering van de zelfstandige kracht in de maatschappij en verdraagzaamheid.
  Opvattingen van de huidige VVD-voorstel en mensen zoals Andre Bosman beleven kennelijk een geheel andere Liberalisme dat weg doolt van eigen beginselen en principes. Een Liberalisme, die berust op discriminatie, verachting en ‘gekleurde paspoorten’.
  Waar is Prof Oud, Prof D. Simons en Witteveen, van Riel en Toxopeus met hun fascinerende
  vooruitstrevend Liberalisme, dat het standsvoorrecht wel was afgeschaft en de inmiddels opgetrokken muur tussen de ‘bezitters en bezitslozen”, gesloopt dient te worden. Waar blijft de tijd toen Prof. Oud beweerde, dat de Liberale beginselen onveranderlijk zijn en enkel een oud beginsel is in een nieuwe vorm? Zal de huidige VVD of Andre Bosman het weten? Denk van niet. Hun Liberalisme is van een geheel andere orde, opportunisme, discriminatie, verachting en egoïsme!

 9. Beste Dave, heb zelf mijn reactie nog eens herlezen en heb niet kunnen lezen dat ik het woord Antillianen gebruikt heb. Maar schijnbaar weet jij dus precies welke groep voor de genoemde overlast/criminaliteit verantwoordelijk is en nu begrijp ik het artikel ook beter want ik dacht dat ALLE geboefte bedoeld werd. Zoals jullie zeggen, masha danki voor je uitleg.

 10. @Makamba, niet lullen. Hoezo gevoel van veiligheid geven? Het zijn niet de Antillianen die de sfeer verpesten. Als jij het nieuws volgt dan moet je weten dat het mensen uit alle culturen zijn, autochtonen en allochtonen.
  Verder lijkt het tegenwoordig normaal om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten om zetels te winnen.
  De sfeer in Nederland is sinds deze mensen aan de macht zijn verrot. Allochtonen worden dagelijks getreiterd, bespot en vernederd om hun huidskleur.
  Je hebt zeker niet gelezen hoe agressief men op Anouck (zwarte kinderen) en Quinsy gereageerd had he? Deze twee personen werden met de dood bedreigd alleen maar om hun vrije mening.
  Wie beschermd ze? Wat voor kleur paspoort geeft ze het gevoel van veiligheid in Nederland?

 11. ben in de war.
  dat is wat ze toch willen. van die makambas af toch??? ze willen niet geassocieerd worden met die makambas toch?

 12. VVD didn’t you get the memo??? Please get over it!!!

 13. Het is de plicht van onze volksvertegenwoordiging om de bevolking van ons land weer een gevoel van veiligheid te geven en alle personen die proberen om ons te bedreigen, beroven, bestelen etc. in welke vorm dan ook, moeten als daar mogelijkheden voor zijn het land worden uitgezet. Het is dus de plicht van deze zelfde volksvertegenwoordiging om alle wegen te bewandelen om deze doelstellingen te realiseren dat is volgens mij ook een “eis” van een zeer groot deel van de Nederlandse bevolking.

 14. Het voorstel voor een ander paspoort voor de Caraïbische landen van het koninkrijk was wellicht wel even schrikken maar er is voorlopig geen draagvlak voor in de Nederlandse politiek.
  Wat het wel aantoont is dat de sympathie voor de Caribische Nederlanders aan het afbrokkelen is. De meeste Nederlanders weten zo goed als niets van Curaçao en nog minder van Sint Maarten en Aruba. Wat men wel ervaart is de overlast door Antillianen in Nederland, de als onaangenaam ervaren Zwarte Piet discussie, de constante beschuldigingen massaal racistisch te zijn en ook de hetze van Helmin Wiels tegen makamba’s is niet echt in goede aarde gevallen.
  Aparte paspoorten zullen er voorlopig niet komen, maar er moet wel hard gewerkt worden aan betere relaties tussen de koninkrijksdelen en een beter imago in Nederland. De band met Nederland is belangrijk en waardevol voor de Caraïbische eilanden en ook voor de Nederlanders is de band met de Caraïben iets heel speciaals. Het zou jammer zijn als dat door onnadenkende acties zoals deze verloren zou gaan. We moeten niet verder uit elkaar groeien maar juist dichter tot elkaar komen.

 15. Daar gaan we weer!