• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Het nieuwe voorstel om andere paspoorten voor inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten maakt discussie los. Henk Pasman reageert.

Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten moeten een aangepast Nederlands paspoort krijgen. Aan de buitenkant van de pas moet duidelijk worden, bijvoorbeeld door de kleur van de kaft, uit welk land binnen het Koninkrijk de bezitter afkomstig is. VVD-Kamerlid André Bosman gaat dat vandaag voorstellen in de Tweede Kamer.

Hij wil daarmee bereiken dat meteen duidelijk is dat iemand afkomstig is uit Aruba, Curaçao of Sint Maarten, wat zelfstandige landen zijn binnen het Koninkrijk. Dat past in het verlengde van de nieuwe wet die beoogt om kansarme Antillianen uit Nederland te weren. Die wet stelt strenge voorwaarden aan vestiging in Nederland voor inwoners van de drie andere Koninkrijkslanden.

Ik ben het principieel niet eens met Bosman. Binnen het Koninkrijk der Nederlanden hebben we één nationaliteit en één paspoort en dat is het paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden en dat paspoort heeft één kleur. Binnen dat paspoort kan je de verschillende gegevens van iemand opnemen zoals naam, geboortedatum, geboorteplaats en nieuw daarin zou kunnen worden opgenomen het land binnen het Koninkrijk waartoe men behoort.

Dit kan alleen als alle landen binnen het Koninkrijk in de Rijksministerrraad hiermee akkoord gaan (zie statuut artikel 3.1) en vervolgens eerst vastleggen wie de bewoners zijn van die individuele landen binnen het Koninkrijk. Vervolgens moet je een gezamenlijke afspraak maken over toelating en uitzetting voor alle bewoners van alle landen binnen het Koninkrijk. Als we dit nu eens principieel vastleggen dan zijn we goed bezig zonder discriminatie en kan het huidige voorstel van Bosman over toelating van kansarme jongeren de prullebak in.

22 reacties op “Ingezonden: ‘Eén paspoort, één kleur’”

 1. @Dosie
  …….Iemand stelde eens, dat de beledigde, degene is die zich met hand en tand verzet en ontkent racist te zijn. Je kleur en je afkomst maken je geen oppermens hoor. Ook aan jullie zitten foutjes. Menselijke foutjes zou ik zeggen. en ik moet zeggen: Nee discriminatie is niet voorbehouden aan de nederlander, want iedereen kan er wat van. ………..

  Je moet echt leren lezen. Anto stòp di hunga payaso anto papia payasada.

 2. Philippe.
  Aha je hebt gekeken nietwaar.
  Exact. Er staat keihard waar iemand vandaan komt.
  Dus dat kleur gedoe is onzin.
  Want het staat er al.

  Dus je weet nu precies wat ik bedoel nietwaar.

  En made ligt ook in nederland en ook in honkong.
  Grapje.

 3. @Yvon, Jullie zijn de mensen die beweren altijd het slachtoffer te zijn.. en de makambas zijn de racisten.. Als ik zie hoe jullie elkaar behandelen en andere groepen racistisch benaderen dan is het eenmaal zo dat jullie geen haar beter zijn. Tevens hebben jullie een probleem met perceptie.. jullie snappen niet het verschil tussen iemand afkatten en racisme. Ook snappen jullie niet de perceptie van bv een sinterklaasfeest.. En ironisch dat ik juist op Curacao hoor dat jullie geen racisten zijn.,. tja ydk en makambas lijken meer op elkaar dan je zou denken!

 4. @Yukamba. Willemstad is Nederland. Zie toch echt Curacao staan als geboorteplaats.

 5. Koetje Boe ga toch ergens anders onzin loeien

 6. Andere paspoort met een andere kleur.
  Open deur.
  Dat is helemaal niet nodig.

  Er is al lang geregistreerd waar je vandaan komt.
  En met de nieuwe paspoorten kan je ook nog zien welke en hoeveel kleur iemand heeft.

  Op paspoort en Cecudula staat geboorteplaats vermeld.
  Beide hebben een foto

  Voor het paspoort moet je een goede scherpe kleuren foto aanleveren.
  Die zie je in zwart wit maar die foto is iook aanwezig in de chip.

  Geboorteplaats… zegt voldoende niet.
  Staat daar Willemstad of bijvoorbeeld Rotterdam dan zegt dat genoeg nietwaar.

  Bij het verwerken op fotos is huidskleur een technische weergave van laten we zeggen het wel of niet voor komen van kleur pixels.
  In de grafische industrie hebben kleuren een vastgelegde meetwaarde. en digital voor fotos is dat meestal een 12 bits getal per pixel.
  Met andere woorden laten we zeggen een moedervlek in je gezicht is een technisch vast gedefineerde hoeveelheid bits met een bepaalde waarde op een bepaalde plek.

  Computers kunnen dat elke keer perfect flitsend uitrekeken.

  En dat kan ook voor haar type kleur ogen etc.

  Dus die kleur van het paspoort aan de buiten kant. is volslagen onzin.

  Dat is totaal niet nodig want als je met je nederlandse paspoort in de buurt van het check point komt weten geeft dat ding als draadloos door wi je bent hoe je er uit ziet en waar je geboren bent.
  En die digitale camera boven de boot.. die legt je ook nog een keer effe vast.
  In de VS moet je je vinger afdrukken er steeds bij doen.
  Maar die staan ook al in je paspoort.

  Dus Yu Korsow of andere eilandbewoner in het koninkrijk of niet ligt keihard vast.
  En kleur.. Een technisch getal in bitjes.

 7. Dan ga ik de volgende keer in de rij van residents staan wanneer ik op HATO aankom. Oh nee…. als Nederlander ben je een makamba en hoor je niet in de rij van Residents….

 8. Doet me denken aan de wijze waarop de Joden toen werden afgevoerd.
  Eerst een stuk gekleurd stof op de kleding dat het een Jood betrof en vervolgens wordt er een nummer aan de mouw gevestigd.
  Dit heeft een gekke man allemaal bedacht.

  Wij ‘de Caribische Nederlanders’ krijgen eerst een gekleurd paspoort en vervolgens……………
  Weer te maken met een gekke man?

 9. @Luis en @ Dosie

  Luis de vraag zou ook kunnen zijn: is al het geld van Nederlanders waarmee ze zogenaamd ons economie komen opvijzelen, allemaal “legaal” verdiend?

  En Dosie
  ……….. Het enige land dat momenteel discrimatoire en racistische regels heeft is curacao zelf! ….en mbt WO II de politie op Curacao is zeer goed in het houden van razzias mbt illegalen! daar kan de SD en SS nog wat van leren!……………

  Dosie ook in Nederland controleert de politie liever en vaker een groep kleurlingen , dan een groep blanken.
  Het blijkt dat racist genoemd worden veel erger is dan een nazi genoemd worden. Moet je luisteren. Racisme zit in iedereen. Dus ook in de Nederlander.Het zit in de genen van een ieder om de afwijkende in een ander te weren. Nederklachters zijn niet uniek hoor. Erkenning is wat werkelijk tot verandering van de rasist kan leiden. De nederlander is geen racist. Nee, rasisme zit tussen de oren van de ander: De beledigde gediscrimineerde.
  Iemand stelde eens, dat de beledigde, degene is die zich met hand en tand verzet en ontkent racist te zijn. Je kleur en je afkomst maken je geen oppermens hoor. Ook aan jullie zitten foutjes. Menselijke foutjes zou ik zeggen. en ik moet zeggen: Nee discriminatie is niet voorbehouden aan de nederlander, want iedereen kan er wat van.
  Maar als jullie zelfs je eigen mensen die getrouwd zijn met kleurlingen voor” nigger bitch” en of “negerhoer” uitmaken,omdat ze een ander mening dan jullie zijn toegedaan, wat moeten wij, als kleurlingen, dan van jullie verwachten.
  Nee hoor, dat zijn geen racistische trekjes, dat noemen jullie “grapjes” die wij niet goed begrepen hebben toch?

 10. @Enid

  Tja, de vraag is natuurlijk wat beter is : Curacao dat overlopen zou worden door vele Nederlanders met ruime middelen van bestaan die de consumptie en dus de economie zouden verhogen of Nederland dat bovenmatig te maken heeft met Antilliaanse criminaliteit en gigantische stijging van de uitgaven van de sociale voorzieningen?

 11. @Enid, op Curacao vergelijken jullie graag alles met Nederland.. calimero effect? Als jullie je zorgen maken om illegalen dan dien je ook geen illegalen te gebruiken als tuinman of schoonmaakster want dat doen jullie massaal! En iemand die ter rechtswege is toegelaten kan niet illegaal zijn! Trouwens er is nog plaats genoeg op het eiland en meerdere economisten hebben al gezegd dat het juist goed is om meer mensen op curacao te hebben.. meer mensen zorgen voor meer werk! En de MP dient geen racistische razzias te houden waar vooral op ras kenmerken mensen worden aangehouden.. als dat in NL gebeurt hebben jullie het meteen over racisme en apartheid…

 12. @ Dosie
  of je bent ingnorant of je bent dom. Om Nederland met Curacao te vergelijken. Weet je als iedereen zo vrij was zich hier te vestigen zonder verblijfsvergunning zouden we hier onder de voeten gelopen worden. Op zo’n klein eilandje Moeten we wel maatregelen nemen om ons tegen ” illegalen” te beschermen. En vind je dat de MP niet op illegalen moet jagen?
  Onze werkgelegenheid, onze woonerven, akkers enz. Het is al zo dat Nederland voor de Nedelander geroepen wordt. Maar ook het buitenland voor de Nederlander? Waar moet de YdK dan gaan wonen.
  En nog een vraag: onder de mom van een andere paspoort kleur( eigen identiteit) proberen ze probleem-Antilianen terug te sturen. Welk kleur paspoort krijgen de Marokanen en andere nationaliteiten met nederlandse paspoorten, die in Nederland wonen en voor overlast zorgen?

 13. @Carlos Kort, Het enige land dat momenteel discrimatoire en racistische regels heeft is curacao zelf! Waar een onderdaan van het Koninkrijk aan heel veel eisen dient te voldoen om zich te vestigen en dan dient hij zijn verklaring van rechtswege altijd bij zich te hebben! Jij als YDK heeft helemaal geen enkele regel als je je in Nederland wil vestigen!
  en mbt WO II de politie op Curacao is zeer goed in het houden van razzias mbt illegalen! daar kan de SD en SS nog wat van leren!

 14. Super bon idea! Den e Commonwealth Britanico, ya e ta asna, probando cu e pueblonan di e islanan ingles ta mucho mas emancipa cu nos, y ta orguyoso di por mustra nan propio identidad nacional riba nan pasaporte!.E unico pregunta cu tin aki, ta: tur stranhero cu a naturaliza hulandes si mester keda cu e pasaporte hulandes original, no?

 15. VVD VERDOOLT EN RAAKT UIT DE KOERS VAN EIGEN BEGINSELEN.
  R.Willems 28 november 2013.

  Drie nieuwe Haagse plannen voor Antillianen.
  Een Paspoort, één kleur.
  Paspoorten voorstel moeten leiden tot discussie.
  Dit waren de kreten van de laatste dagen.
  Het Liberalisme van de huidige VVD en Andre Bos, wijkt zodanig af van de beginselen, dat men rustig kan spreken van een afdeinzende anomalie. Anders gezegd, van een afwijkende gezindte, een sekte! Waar is het Liberalisme van Prof. Mr. P.J. Oud en tijdgenoten zoals Prof. D. Simons, Prof. J. Witteveen, Mr. Van Riel en H. Toxopeus?
  Mensen die toen durfden te beweren: Moderne Liberalisme is een oud beginsel in een nieuwe vorm en dat het Liberale beginsel in zijn uitgangspunt onveranderlijk is en een veerkracht bezit om zich telkens weer aan de tijd aan te passen. Het uitgangspunt van het beginsel van de vrije ontwikkelingsmogelijkheid van ieder mens, zonder uitzondering, en de bevordering van de zelfstandige kracht in de maatschappij en verdraagzaamheid.
  Opvattingen van de huidige VVD-voorstel en mensen zoals Andre Bosman beleven kennelijk een geheel andere Liberalisme dat weg doolt van eigen beginselen en principes. Een Liberalisme, die berust op discriminatie, verachting en ‘gekleurde paspoorten’.
  Waar is Prof Oud, Prof D. Simons en Witteveen, van Riel en Toxopeus met hun fascinerende
  vooruitstrevend Liberalisme, dat het standsvoorrecht wel was afgeschaft en de inmiddels opgetrokken muur tussen de ‘bezitters en bezitslozen”, gesloopt dient te worden. Waar blijft de tijd toen Prof. Oud beweerde, dat de Liberale beginselen onveranderlijk zijn en enkel een oud beginsel is in een nieuwe vorm? Zal de huidige VVD of Andre Bosman het weten? Denk van niet. Hun Liberalisme is van een geheel andere orde, opportunisme, discriminatie, verachting en egoïsme!

 16. Welke druk.

  Druk aleen voor zij zonder prsessie.

 17. Verschillende kleuren passporten binnen het koninkrijk, …nou nou..zo dat het gelijk herkenbaar is voor Politie of emigratie van waar deze persoon afkomstig is, en de passende behandeling volgens het boekje al op hem staat te wachten. Waarom niet gelijk de huidskleur van de persoon als zijn passport kleur te kiezen, daar komt het tenslotte toch op neer, slaat nergens op. Nou zeg het herinnert wel heel sterk aan de joden vervolging in 1934, en de joden ster uit de tweede wereld oorlog, zo dat de SS veel sneller en efektiver te werk kon gaan. Ik vond wel altijd dat de lijn tussen Hitlers ideologie en de Europese Nederlander veel dunner is als men wil toegeven. Als we even aan Anton Mussert en Wim Heneicke, die 9000 joden op zijn geweten heeft, herinneren. Het doelt alleen maar op een punt de Antillianen legaal uit het land te kunnen zetten. Nou zeg na zo een gruwelijk verleden van de Europese Nederlander nog het lef te hebben zulke wetten proberen door te zetten. Ja natuurlijk, het draait om de criminele Antillianen die het land uit gezet moeten worden. Maar van 100 Antillianen hoeveel zijn er crimineel…???. En daar tegenover van de 100 Europese Nederlander hoeveel zijn racistisch…??? Maar ook de Europese Nederlander heeft een heel crimineel verleden dat tot vandaag nog niet is opgelost, wat gebeurd daarmee…?? En hoe zal men op Curaçao zich tegenover een rood gekleurde passport moeten opstellen, gelden daar ook de zelfde kansen en behandelingen…?? Kan een Europese Nederlander ook voorgoed terug gestuurd worden naar Nederland alleen op het feit dat hij de Curaçaosche taal niet beheerst en niet wil beheersen….??? Wie in een glas huis zit gooit normaal gezien eigenlijk niet met stenen. De op Curaçao vermoorde parlementarier Helmin Wiels had gelijk, de Europese Nederlander was nooit een deel van de Oplossing maar maakte deel uit van het probleem. Zo ziet men wij hebben allemaal problemen.

 18. als het om de criminele activiteiten gaat van de antillianen, dan moet men NU DIRECT de een of andere oplossing zoeken in Nederland tegen criminaliteit van de antillianen ook, als het gaat om onze EXCELLENTE paspoort te laten onderscheiden door een ander kleur te geven, en indien niet, stel dan op Curacao voor, een doeltreffend maatregel om de criminele antilliaan uit nederland te weren – bovendien men vond het toch leuk dat een aantal politici steeds tegen inmenging van Nederland in antilliaanse aangelegenheden was dus nu….

 19. @ Henk,

  hartelijk dank voor de uitleg.

  Nu maar hopen dat hij zijn NVT heeft, immers uit je vorige uitleg blijkt dat immigratie zijn zaakjes niet in orde heeft. zoniet woont hij hier dan? Want uit diverse hoeken hoor ik dat zelfs mensen die 30 jaar geleden hier op ons eiland zijn hun bewijs van toelating moeten laten zien bij Kranchi of zich moeten laten registeren.
  Maar stel hij is zo nooit geregisteerd officieel, zijn dan wetten, besluiten waaraan hij deel heeft genomen rechtsgeldig? Want we weten allemaal dat voor lands kinderen andere regels gelden dan voor mensen die geen landskind zijn.
  Hoorde laatst van een europese nederlander die hier een jaar of 10 had gewoont en weer terug ging naar Nederland dat uitschrijven via de politie, belastingdienst etc moest en het proces van dit alles duurde 6 a 8 weken , maar een landskind hoefde alleen maar via kranchi te gaan zeggen mi ta bai holanda en kreeg zijn bewijs van uitschrijving a la minute mee.

 20. @ henki
  voor minister is de eis nederlander zijn en hier woonachtig.
  bij kranshi behoort hij geregistreerd te zijn als kind van hier geboren ouders
  bij immigratie krijgt hij de verklaring nvt
  hij kan alleen maar een sédula gekregen hebben als hij deze verklaring heeft laten zien, hoeft in principe maar één keer bij binnenkomst op het eiland
  daarnaast zal in zijn geval natuurlijk niemand bv een poltieagent vragen om deze verklaring

 21. Zou me er niet druk over maken, dit paspoort gedoe gaat niet lukken.

  Triest is wel dat dit zoals zovele malen eerder de kop op blijft steken, en dat hebben we te danken aan ons eilandelijk export artikel nummer 1: De criminele landgenoot, die oververtegenwoordigd is als het op asociaal gedrag, overlast en misdaad aan komt.

 22. Inderdaad Henk, dit kan niet , neem nu de NVT die op ons eiland zijn krijgen die dan een half rode half blauwe pas.( geboren in Nederland maar tenminste 1 ouder van curacao)
  trouwens hoe zit het met onze MP heeft deze inderdaad een NVT- papiertje gekregen toen zijn ouders terug zijn gekomen op het eiland of is dat nooit gebeurt.
  Henk kun jij ons vertellen wat de gevolgen zijn als onze MP nooit het papiertje NVT heeft gehaald of heeft gekregen als onze huidige regeringen wel rechtsgeldig zijn geweest.