• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag staat Henk Pasman stil bij een Landsverordening die sinds 10-10-’10 ongeldig is en volgens hem nog altijd niet juridisch gerepareerd is.

De Landsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap (BOOBG) (A.B. 1980, no. 19 zoals gewijzigd) staat op de negatieve lijst van de Overgangsregeling Wetgeving en Bestuur beland (A.B. 2010, 87/102) en is dus formeel niet overgegaan naar nieuw land Curaçao. Er wordt al een tijdje hard gewerkt aan een nieuwe BOOBG regeling die – heb ik begrepen – ook een regeling terzake o.a propaganda voor politieke partijen in de periode voor verkiezingen zal bevatten. Hoe intussentijd een en ander opgepakt wordt, is voor mij niet duidelijk. Het ministerie van Justitie zou hierop een beter antwoord kunnen geven, aldus een medewerker wetgeving en juridische zaken.

Wat staat er in deze landsverordening: maatregelen ter bevordering van de openbare orde, rust, veiligheid en reinheid. Een greep:
-Openbare feesten, optochten, betogingen ed moeten aangevraagd worden
-Samenscholing opheffen na opdracht politie
-Geen prostitutie op de openbare weg (zie Scharloo)
-Geen inzameling geld op de openbare weg zonder vergunning
-Geen vuilnis storten op de openbare weg (zie elke dag opnieuw)
-Geen ruwe olie af te vloeien op de openbare weg of wateren rondom Curaçao (zie foto bij Jan Kok en Bullenbaai)
-Geen reclame aan te brengen op of langs de openbare weg of zichtbaar op onroerend goed (zie alle nieuwe reclameborden oa Salinja)
-Geen voertuigwrak op de openbare weg
-Verboden resten van etenswaren achter te laten op de openbare weg (zie elke dag opnieuw)
-Verboden faecaliën te storten behalve op de aangegeven plaats (zie foto voertuig bij Oostpunt)
-Openbaar zwemmen ed voegzaam gekleed
-Verboden vuurwapens of windbuksen af te schieten in de stad
-Vergunning nodig voor het houden van openbare feesten
-Binnen het bereik van een vastgelegde hond moet een schaduwrijke plek zijn ter beschutting tegen zon en regen
-Politieke propaganda aanbrengen op of langs de openbare weg alleen gedurende de periode van 60 dagen voor het stemmen

Conclusie: het land Curaçao is al drie jaar lang juridisch een free for all wat betreft openbare orde en bescherming van de gemeenschap waar de politie niet tegen kan optreden! Een schoon Curaçao kunnen we voorlopig dus wel vergeten. Als we dit al niet kunnen regelen, kunnen we dan wel criminaliteit indammen? De vraag is dus: wanneer kunnen we de nieuwe landsverordening verwachten, zodat de politie weer kan optreden?

1980 no.019(2)

1 reactie op “Ingezonden: ‘Curaçao een juridisch free for all’”

  1. Hr. Pasman, ik hoop dat schrijvers van dit soort kritische ingezonden stukken zich nog lang hiermee kunnen bezighouden. Het is zeer te betreuren dat een minister gewoonweg via de nieuwsmedia vertelt dat de overheid in bepaalde gevallen niet kan ingrijpen, omdat een bepaalde wet op de negatieve lijst staat. Er staan nog vele andere wetten op die negatieve lijst. Ik heb die lijst ergens gedownload, maar ik heb het nu niet bij de hand. Ik heb reeds in andere ingezonden stukken (zie ook op Versgeperst, ‘Overheid onvoldoende transparant’) mijn beklaag hierover gedaan. Is de overheid onrechtmatig bezig bij handhaving van wetgevingen die op de negatieve lijst staan? Even wachten totdat er een geval voor de rechter komt. Zitten wij nu echt in een ‘wild west’ situatie? De overheid en het parlement moeten snel uitleg komen geven ten aanzien van deze onderhavige problematiek.
    mvg