paspoortCURAÇAO – Drie Nederlandse politieke partijen lanceren vandaag een voorstel dat te maken heeft met rechten en plichten van Antillianen en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De VVD wil een ander paspoort voor burgers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

De VVD wil dat Arubanen, Curaçaoënaars en Sint Maartenaren een aangepast paspoort krijgen om kansarme Antillianen makkelijker te kunnen weren. De PVV wil van de eilanden af en heeft plannen voor een wetsvoorstel dat het uitzetten van criminele Curaçaoenaars, Arubanen en Sint Maartenaren mogelijk maakt. De ChristenUnie stelt voor om een 151ste zetel in de Tweede Kamer in te stellen, bedoeld voor een vertegenwoordiger namens de openbare lichamen van Nederland: Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

VVD-voorstel
Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zouden volgens de VVD een aangepast Nederlands paspoort moeten krijgen. Aan de buitenkant van de pas moet duidelijk worden, bijvoorbeeld door de kleur van de kaft, uit welk land binnen het Koninkrijk de bezitter afkomstig is. VVD-Kamerlid André Bosman gaat dat vandaag voorstellen in de Tweede Kamer bij het debat over de begroting Koninkrijksrelaties.

Duidelijkheid
Hij wil daarmee bereiken dat meteen duidelijk is dat iemand afkomstig is uit Aruba, Curaçao of Sint Maarten, wat zelfstandige landen zijn binnen het Koninkrijk. Dat past in het verlengde van zijn initiatiefwetsvoorstel, ‘de Bosmanwet’, die kansarme Antillianen uit Nederland wil weren. Die wet stelt voorwaarden aan vestiging in Nederland voor inwoners van de drie andere Koninkrijkslanden. Curaçao zou bijvoorbeeld een paspoort kunnen krijgen dat aan de buitenkant donkerblauw is, in plaats van het donkerrood van Nederland. Aruba kan een lichtblauwe pas krijgen, net als de vlag van het land. In de kleurstelling moet de eigen identiteit herkenbaar zijn, aldus Bosman.

Eigen identiteit
Willen de landen per se het Nederlandse paspoort behouden, dan is dat voer voor een debat over de eigen identiteit die de Caribische landen binnen het Koninkrijk nu wel opeisen, aldus Bosman. Het andere paspoort dat hij voorstelt, geeft overigens dezelfde rechten als een ‘gewoon’ Nederlands paspoort.

D66: ‘ongepast’
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft geen goed woord over voor het VVD-voorstel om mensen uit de Caribische delen van het Koninkrijk een aangepast paspoort te geven. In een speech op een congres in Den Haag in het kader van 200 jaar Koninkrijk noemde Pechtold het VVD-plan om binnen ons Koninkrijk onderscheid te maken tussen Nederlanders ‘ongepast’.

‘Liberaal?’
Pechtold: “Waar is de liberale VVD gebleven? Sinds wanneer kijkt de VVD zelfs binnen ons eigen Koninkrijk naar iemands afkomst in plaats van naar de kansen van ieder individu? Het voorstel van de VVD is pijnlijk. Een aangepast paspoort voor mensen uit de autonome landen binnen ons Koninkrijk is foute symboliek. Dit voorstel mag wat mij betreft meteen in de papierversnipperaar”. D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi zal Bosman vragen welk doel zijn plan dient. Hachchi: “Mensen binnen ons Koninkrijk zijn allemaal Nederlander. De VVD bereikt niets met dit plan, behalve verdeeldheid zaaien. Ik ga Bosman oproepen zijn voorstel meteen terug te nemen.”

PVV-idee
De PVV is al jaren van mening dat Nederland alle banden met de Caribische Koninkrijksdelen zou moeten verbreken. Dit idee zal vandaag opnieuw op de agenda worden gezet door Sietse Fritsma. Daarbij wil hij dat het mogelijk moet worden criminele Antillianen en Arubanen in Nederland terug te sturen naar Curaçao, Aruba of Sint Maarten. Fritsma werkt aan een wetsvoorstel hiervoor. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Rita Verdonk
Het voorstel sluit aan bij een plan van voormalig VVD-minister Rita Verdonk (Integratie) uit 2007. Dat beperkte zich echter alleen tot jongere Antillianen en Arubanen. Volgens het plan van Fritsma moet iedereen uit de Antillen of Aruba uitgezet kunnen worden, dus niet alleen jongeren. Hoe korter iemand in Nederland verblijft, hoe kleiner de strafmaat die volstaat om hem of haar te kunnen terugsturen, is de bedoeling. Juridisch is dit mogelijk, zegt het PVV-Kamerlid. Volgens Fritsma veroorzaken criminele Antillianen grote problemen in Nederland.

‘Meer zeggenschap’
De ChristenUnie pleit vandaag juist voor meer zeggenschap voor de 22.000 inwoners van Caribisch Nederland. Hij wil voorstellen om een extra zetel in de Tweede Kamer in te richten voor een afgevaardigde namens deze drie eilanden. Gert-Jan Segers zei vanmorgen in radioprogramma Goedemorgen Nederland dat hij het eerlijk zou vinden als de eilanden ook een stem hebben in de Kamer. Hij hoopt dat zoiets op langere termijn mogelijk zal zijn.

40 reacties op “Drie nieuwe Haagse plannen voor Antillianen”

 1. EN VROEGER DAN DIE SEDULA MET EEN GROEN OF GOUDEN RANDJE, WAT WAS DAT DAN ????

 2. @ Cpffie. Dit voorstel van Nederlandse politieke partij (pvv /vvd ) zaaid meer verdeeldheid.

  Dat komt omdat wij dat toestaan en er ja zelfs aan meewerken met onze reacties. Als we die Bosman nu eens doodzwijgen en hem in zijn vet gaar laten koken. Het ontbreekt nog aan een waardeloze motie zoals Schotte daartoe het parlement kon verleiden als olie op het vuur. Dom, dom en nog eens dom en Bosman maar lachen.

 3. Jullie haten makambas en Nederland.. waarom niet gewoon onafhankelijk worden?

  Toen de PS de verkiezingen won hoorde ik van alle kanten dat Curacao snel onafhankelijk zou worden… ik hoor er niets meer over

 4. VVD VERDOOLT EN RAAKT UIT DE KOERS VAN EIGEN BEGINSELEN.
  R.Willems 28 november 2013.

  Drie nieuwe Haagse plannen voor Antillianen.
  Een Paspoort, één kleur.
  Paspoorten voorstel moeten leiden tot discussie.
  Dit waren de kreten van de laatste dagen.
  Het Liberalisme van de huidige VVD en Andre Bos, wijkt zodanig af van de beginselen, dat men rustig kan spreken van een afdeinzende anomalie. Anders gezegd, van een afwijkende gezindte, een sekte! Waar is het Liberalisme van Prof. Mr. P.J. Oud en tijdgenoten zoals Prof. D. Simons, Prof. J. Witteveen, Mr. Van Riel en H. Toxopeus?
  Mensen die toen durfden te beweren: Moderne Liberalisme is een oud beginsel in een nieuwe vorm en dat het Liberale beginsel in zijn uitgangspunt onveranderlijk is en een veerkracht bezit om zich telkens weer aan de tijd aan te passen. Het uitgangspunt van het beginsel van de vrije ontwikkelingsmogelijkheid van ieder mens, zonder uitzondering, en de bevordering van de zelfstandige kracht in de maatschappij en verdraagzaamheid.
  Opvattingen van de huidige VVD-voorstel en mensen zoals Andre Bosman beleven kennelijk een geheel andere Liberalisme dat weg doolt van eigen beginselen en principes. Een Liberalisme, die berust op discriminatie, verachting en ‘gekleurde paspoorten’.
  Waar is Prof Oud, Prof D. Simons en Witteveen, van Riel en Toxopeus met hun fascinerende
  vooruitstrevend Liberalisme, dat het standsvoorrecht wel was afgeschaft en de inmiddels opgetrokken muur tussen de ‘bezitters en bezitslozen”, gesloopt dient te worden. Waar blijft de tijd toen Prof. Oud beweerde, dat de Liberale beginselen onveranderlijk zijn en enkel een oud beginsel is in een nieuwe vorm? Zal de huidige VVD of Andre Bosman het weten? Denk van niet. Hun Liberalisme is van een geheel andere orde, opportunisme, discriminatie, verachting en egoïsme!

 5. Dit voorstel van Nederlandse politieke partij (pvv /vvd ) zaaid meer verdeeldheid. Een land waar nog feitelijk nog steeds sprake is van veel verdeelheid op omgaan vorming op werkvloer, school, binnen het koningsrijk enz. Nederland kan een voorbeeld nemen op Amerika USA waar mensen uit o.a. Puerto Rico, Hawai en US virgen eilanden gast vrij wordt ontvangen zelf als ze analfabeth zijn omdat ze allemal dezelfde rechten hebben net als Americanen van het vaste land ze hebben zijn gewoon Americaans burgers en hebben Amerikaans pasport. Waarom politiek Nerderland zogenaamd bang hier moet zijn voor 1 % foute eiland bewoners die hier dit jongens /puber hebben 1 hulpvtaag ze willen ook bijhoren help ons, begeleid ons naar werk, opleiding, huis, tuin en boompje. stoppen met dit uitsluiting cultuur

 6. Beste Chris, je commentaar over over residents en non residents is wel heel naïef. Te pas en te onpas en ook weer in deze discussie vinden (en dragen dat ook uit) Curaçaoënaars dat zij Curaçaoënaars zijn en geen Nederlanders, maar owé als het voor één of andere reden niet goed uitpakt. Dan zijn het plotseling allemaal Nederlanders en het verschil tussen residents en nonresidents is plotseling nonexistant.
  En waar maken jullie je nou zo druk om, zeer recentelijk was (nadruk op was) er een Curaçaoese politicus die zijn Nederlandse paspoort in de sushibak gooide (heeft het later er wel weer uitgehaald) want ja hij moest toch wat hè, jullie noemen dat geloof ik “smoel so”.

 7. MAKAMBA en NEGER, Zowel een kleurling kan zich als een Makamba gedragen of een Europese Nederlander kan als Neger benoemd worden, het is niet van de kleur bepalend. Het is een levens instelling en een bepaalde sociaal gedrag. Er bestaat er nog zo min een Makamba land al een Neger land. Ik las van het oude stokpaardje als over de slavernij gesproken word. Probeer eens het zelfde een jood bij te brengen en dan zal je de reactie wel zien. Als het om genocide gaat moet men heel gevoelig en voorzichtig te werk gaan en zijn woorden met respect kiezen. Het als een gezeur af te stempelen, is gewoon dom, dus dat betekend heeft nooit gelezen, en verstopt zich achter zijn eigen domheid, dus geeft toe dom te zijn. Dat de Nederlander tijdens de tweede wereld oorlog bloemen bollen gegeten had ik nooit als een gezeur afgedaan.Tussen 1500 en 1900 werden er 11.863.000 mensen uit Africa gestolen en tot slaaf gemaakt, ongeveer tussen 9.600.000 en 10.800.000 zijn levend aan gekomen, en hier word er over gezeur gesproken…Zijn jullie nog goed snik…??? Wat voor een slag mensen zijn jullie eigenlijk. Maar iets als een Bodybag word wel aangekaart en heel groot opgebouwd, terwijl er geen sprake van een bodybag was. Wel luister, wij donker kleurigen mensen zijn in een bodybags geboren ons leven was in het slaven verleden niets waard, heeft de Nederlander dat ooit opgeknapt….?? Nee hij heeft zijn hoed gepakt en is gewoon opgestapt zonder consequenties. Nu gaat het daar over, die criminelen weer terug te sturen naar het eiland waar ze vandaan komen. Vergeten jullie dat wij gestolen zijn geworden en naar deze werelddeel gebracht. Hoeveel Nederlanders op Curaçao kunnen papiaments praten…?? Van 100 misschien net 10, ook zij behoren zich aan te passen. Als alle Antilliaanse criminelen die in Nederland wonen en er uit gezet mogen worden omdat ze crimineel zijn, dan hoe kunnen er zoveel Nederlanders op Curaçao leven met dat Crimineel slaven verleden…?? Er wonen ca 80.000 Antillianen in Nederland onder een volk van 17 Miljoen, waaronder ik schat maar, een goeie 10.000 Antillianen crimineel zijn. Hoeveel Criminelen Nederlanders kunnen wij verwachten onder een 17 Miljoenen volk…?? Ik vind het achterbaks en achterlijk te geloven dat als je Curaçao op het vliegveld binnen komt dat er een rij voor Makambas is en een voor Antillianen bestaat. Hoe wil je weten als je niet daardoor bevoordeelt word, en dan hoor ik niets meer van jullie. Ja Jochem die brengt het wel op het punt, De Nederlander wil gewoon niet inzien hoe zeer hij Hitlers zijn system na doet en meer en meer op hem lijkt. Dat gezeur van Non recidents of kranchi vind ik heel huichelachtig, het gaat de Makamba alleen maar daar om dat het hem stoort dat alle wetten voor alle mensen gelijk zijn en daar kan hij niet mee leven. Ik heb jullie verergerde gezichten gezien bij Kranchi en de Emigratie omdat jullie net al alle anderen op jullie beurt moesten wachten. Zo zeer zijn jullie verwent met voorkeurende behandelingen. Nu worden jullie als alle anderen mensen behandelt en dat doet pijn. Ik woon al zo vele jaren in het buitenland Zwitserland en weet niet eens wat een BSN Nummer is. Bij mij is er wel een plaatsje voor een personen Nr. maar het is leeg, ik zal mij daar omtrent informeren.
  Ik zou graag willen weten of Mr Bosman een jood is, en of hij zich ook nog zo fijn zou voorkomen als men op zijn jas een gele Jodenster aan naait. Ik geloof Hitler zou echt tevreden zijn met jullie Nederlanders. Als ik alles zo lees zou Hitler in Nederland wel heel erg bemind moeten zijn, maar het toe geven is wat anders. Als Zuid Afrika volgens de Nederlandse wensen al deze Criminele racistische Nederlanders het land gewoon hadden uitgezet was er groot een geschreeuw en een opstand gekomen….??? De Nederlander toont in de laatste jaren een heel ander gezicht, als wel voor 20 jaar geleden. Kan het wel aan de slechte economische situatie liggen…??? Zo zie je als de spoeling dun word dan reageren de mensen en laten hun tanden zien. Waarom op Pechtold stemmen misschien is hij wel goed, maar kies toch liever op een Antilliaan. Waarom hebben de Antillianen geen politieke vertegenwoordiger een stem in het parlament net als in Zwitserland. Hier wonen er veel minder donkerkleurige mensen als in Nederland maar toch hebben de zogenaamde alochtonen (Afrikanen, Halfbloed zoals mijn kinderen, Albanezen, Turken Srilankezen, Chinezen, Latinos,) zich samen gedaan en hebben een vertegenwoordiger Ricardo Lumengo uit Angola in het Bundeshaus in Bern gekozen. Moet toch in Nederland ook mogelijk zijn…??? De Zwitser is zich allang bewust dat het een zwakte van het blanke ras is, zich altijd net een traditie de donkerkleurige mens te benadelen en te discrimineren, hindernissen in zijn weg te leggen, alleen dat de Nederlander zich er boven kan heffen. Dat is Zwak, en het draait zich alleen maar om macht en opressie, zo lang de blanke man de macht in handen heeft kan hij ons onderdrukken, en zolang hij ons onderdrukt behoud hij de macht in handen.
  De Zwitser zou zich schamen zich op deze manier bloot te stellen, zich op dat niveau te begeven, en gaan veel beschaafder met dit probleem om. In Zwitserland zou niemand het wagen mij als Neger te betitelen, het zou een groot schandaal zijn en ik zou hem aanklagen en voor de wet winnen.
  Nederigland word wakker die tijden zijn allang voorbij en ze komen ook niet terug. Niet in Zuid Afrika, Niet in Indonesien, niet in Suriname, niet op Curaçao, en niet in Nederland………Knoop dit nou eindelijk in jullie schedel ALLE MENSEN ZIJN GELIJK….!!!!!

 8. Zolang Curacao blijft weigeren mee te werken aan het hoofdpijndossier van criminele Antillianen en de ongelijke rechten bij immigratie in Nederland versus de eilanden Curacao, SXM en Aruba zullen figuren als Bosman ballonnetjes blijven oplaten. In plaats van onze lange tenen uit te schuiven zouden we beter naar de realiteit kunnen kijken en die is, dat alleen VVD en PVV iets willen en dat is ruim onvoldoende om iets te kunnen doen. Of all suckers moet Wilsoe ook weer z’n mond open doen, dat Nederland (=PVV+VVD??) ons niet wil en dat we onafhankelijkheid blijven willen en Rutte wacht maar op dat telefoontje. Nooit is besproken, dat we dan wel door andere (belangrijke) landen erkend moeten worden, want anders komen we net als Noord-Cyprus economisch en politiek in een isolement. Wilsoe heeft ook al niet zijn leeftijd en verleden mee dus laat die maar kletsen.

 9. ik moet lachen, waarom ? is men nu geschrokken, ik moet lachen

 10. @ expats

  Dat is geen segregatie beter gezegd geen racistische segregatie dat gebeurt over de hele wererld . Mensen die hier zijn ingeschreven in de ene rij en toeristen en tijdelijke bewoners in de andere rij dat heeft niks met segregatie te maken.

  En over vestigingseisen zijn zelf door De Nederlanders die hier kwamen bedacht en dat is zo omdat Curacao een klein eiland is en als half NL hier wil komen emigregen dan wordt het een hele troep . Geen klein eiland kan een massa emigratie toestaan het eiland stort helemaal in elkaar.

 11. Dit heeft niets te maken met racisme o.i.d. Te maken. Dit is een reactie op Caracao welk op eigen benen wil staan. DUS OOK EEN EIGEN PASPOORT ! maar dan komt alles snel dichtbij en kan men niet meer terug; tja , beste is waarschijnlijk economisch gezien om bij Nederland te blijven horen !

 12. @ Jochem
  Als je tussen de lokale bevolking woont en je jezelf 1 voelt met de inheemse bevolking,
  dan ben je geen MAKAMBA. Bo ta un di nos. Wij zijn allemaal Nederlanders
  ondanks onze nuances.
  De Hoeken en de Kabeljauwen waren allemaal Hollanders, al hebben ze elkaar bijna afgeslacht tijdens hun twisten.
  Iemand die geboren is in Banda Bou is een Jiu di Korsou evenals een Otrabandista.

 13. @chris

  Goed opgemerkt. Bravo. Maar doet niets af aan mijn betoog over de segregatie tussen Curaçaoënaars en Makamba’s op Hato. Daarop gaarne je commentaar.

 14. Chako het is jullie eigen Wiels geweest die het idee van die ster heeft gelanceerd. Zie de protest manifestatie indertijd bij het WTC. Leg dat gegeven nu niet bij de Makambas en laten wij niet vergeten (wij vergeten het zeker niet) dat deze zelfde man ons gedreigd heeft met zijn bodybags die hij na het realiseren van zijn stupiditeit kinderachtig trachtte te veranderen in de zak van Sinterklaas. Nee Chako het is leuk geprobeerd, maar erg naïef.

 15. Wil niet steeds in herhaling treden maar als je de zaak vanuit de positie van Nederland eens gaat bekijken is het toch logisch dat sommige partijen daar steeds terugkomen op dezelfde afgezaagde retoriek!
  Wij doen het steeds onszelf aan door constant dat onderscheidt te maken tussen de ”antilliaan” en de ”makamba”.
  Keer op keer verzanden we wederom in ”zij tegen ons” of wordt wederom het oude stokpaardje de slavernij tevoorschijn gehaald als we ”onze zin” niet krijgen, keer op keer willen we ” onze eigen boontjes doppen” en bereiken we wederom niks.

  Logisch dat men in Nederland dat gezeur weer eens beu zijn en terugkomen met allerlei regels en voorstellen, nu dus de paspoorten en het eeuwige ”de crimineel” terug sturen naar het eiland waar ze vandaan komen.
  Laten we nou eens een keer aan beide zijden van de oceaan als volwassen mensen met elkaar omgaan en laten we van beide zijden eens van elkaar gaan leren ipv elkaar steeds af te vallen.
  Laten we eens een keer accepteren vanuit de ”Antillen” dat we het niet alleen kunnen en de hulp die aangeboden wordt eens aan gaan wenden om iets goeds te doen en onze lange tenen eens te krommen als het nodig is.

  Want wees eens eerlijk, wat hebben we in de loop der jaren gedaan om POSITIEF over te komen bij de Nederlanders en te laten zien dat we WEL als volwassenen met hen willen omgaan en zowel als politici en volk bezig zijn onze landen op te bouwen?

 16. Zie je..
  Weer brult iedereen racisme.
  Maar dit heeft niks met racisme te maken.
  Welk ras is een antilliaan, mijn kinderen zijn ook yukorsow.

  Het heeft te maken met gedrag.

 17. Zeker weten dat de Antillianen die vooraanstaand in Nederland .
  Blijven wel met de Nederlandse Paspoort .
  Want volgens mijn je moet met hart en ziel contribueren in Nederland ,anders worden je niet geregistreerd als een Nederlanders

 18. “Expat, op 27-11-2013 om 12:40 schreef:
  Als je Curaçao binnenkomt is er rij voor de Curaçaoënaars en eentje voor de Makamba”s.”

  dat is helemaal niet waar , er is een rij voor Residents en Nier Residents want amerikanen en venezolanen en colombianen en alle andere landen in het wereld zijn geen makambas en die gaan in die rij

 19. Het is de plicht van onze volksvertegenwoordiging om de bevolking van ons land weer een gevoel van veiligheid te geven en alle personen die proberen om ons te bedreigen, beroven, bestelen etc. in welke vorm dan ook, moeten als daar mogelijkheden voor zijn het land worden uitgezet. Het is dus de plicht van deze zelfde volksvertegenwoordiging om alle wegen te bewandelen om deze doelstellingen te realiseren dat is volgens mij ook een “eis” van een zeer groot deel van de Nederlandse bevolking.

 20. Hierna een Antillanenster? Zal de geschiedenis zich herhalen?

 21. Ik moet altijd lachen als ik de reacties hier zie op zulk nieuws ;D

  Deze proefballonnen zijn al eerder afgeschoten door Staten en Europa……..dus iedereen die meedoet met het geschreeuw laat zich eerder kennen. Ik ben het voor een keer wel eens met dhr Maaskant.

 22. Als je Curaçao binnenkomt is er rij voor de Curaçaoënaars en eentje voor de Makamba”s.
  Dus daar begint het onderscheid al door Curaçao tussen rijksgenoten!
  Curaçao discrimineert ( ook).Vergeet ook de verschillen in vestigingseisen niet die Nederland en Curaçao aan elkaars inwoners stellen. Herinneren we mijnheer Wiels nog? Die kon er ook wat van.(en hij niet alleen). Boontje, loontje
  Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!.

 23. Oeps, de gezaghebber van Bonaire moet opstappen omdat ze niet aan het zwarte Pietenfeest wenst deel te nemen. Mevr. mocht haar eigen mening niet geven. Kan het nog gekker?
  Verder heeft men het ook nog over haar ”gedrag”. Nou deze dame straalt een en al rust uit.

 24. @Henki, kwestie van tijd…

  De paspoortwet (Rijkswet) is onlangs aangepast. Het burgerservicenummer (voorheen SOFI nummer) komt ook op de NL paspoorten van Nederlandera in het buitenland…Ik heb zo het vermoeden dat iedereen die ooit in Nederland is ingeschreven geweest ook op Curacao het dus in zijn paspoort krijgt. Omdat in NL veel geautomatiseerde systemen zijn gekoppeld, denk ik dat dit heel fijn is voor de controles op Schiphol en de uitwisseling van fiscale en justitie gegevens.

  Wie dus straks geen BSN nummer heeft in zijn op Curacao uitgegeven paspoort, die is kandidaat om als echte YDK getypeerd te worden. Daar kunnen ze dus straks even op letten.

  De voorbereidingen zijn subtiel en stil aan de gang…

 25. Tja zo voel ik me ook als ik bij Hato sta bij residents en dan moet ik paspoort laten zien, sedula en zelfs verklaring van rechtswege.. en nu bij Kranshi moest ik bij verlengen van cedula ineens met mijn originele copie van verklaring van rechtswege komen…

 26. Pure racisme. Straks gekleurde ster erop met Antilliaan? Als Wilders aan de macht komt wordt het nog veel erger. Het 4e reich? Ben makamba en woon tussen de lokale bevolking. Voel me 1 met hen,.
  Dan zeuren over de mentaliteit hier.De mentaliteit van Nederland is aan het afglijden naar ultra rechts. Wordt maar weer eens bewezen met het afwijzen van een sollicitant omdat hij een neger is. Ik schijt op Nederland en schaam me om Nederlander te zijn.

 27. volgens mij zijn ze echt gek geworden hier op Nederland. wel al die oostblokkers binnen halen die frauderen voor miljoenen. en dan je eigen mensen (want zo zie ik Antilianen) willen weren. en dan nog wat, hier in Nederland staat je bsn nummer in je paspoort en op curaçao enzo niet. war gaat het heen met Nederland?!?!?!?!

 28. Terwijl uitsluiting op de arbeidsmarkt schering en inslag is.

 29. What’s next van die Bosman? Een herkenningsteken op je jas om die buitenlanders, Antillianen te herkennen op straat?

 30. straks zal er een PVV wind gaan waaien in NL,lang leven de PVV.

 31. Koekie van eigen deeg noemen ze dit.?of niet dan,Asjes,Wilsoe,Monk,weilen Wiels PS Gerrit de Raaf & co,MFK,Cooper & co,MAN,Cova,Godett,Nelson en nog een steletje van die meelopende losers en voorstanders van NO.

 32. De door dhr. Bosman voorgestelde aparte kleur (zonder andere consequenties) van het paspoort doet erg veel denken aan de gele jodenster van de nazi’s. Als het aan dhr Bosman ligt krijgen we nu dus een ‘caribisch kleurtje’ om ons te onderscheiden van de echte Nederlanders vrij van ‘buitenlandse smetten’.

 33. Nederlanders die landgenoten terug in de tijd willen hebben… blijkbaar is er een tijdmachine in Den Haag, op naar de tijd voor 10-10-10,
  Ben benieuwd naar het speciale Nederlanders paspoort, heeft vast een zwarte buitenzijde…

 34. Toen ik dit las kreeg ik gelijk een gevoel van weerstand. Dit kan toch niet? Dit is toch mensen profileren op basis van afkomst?

  Ik dacht er iets verder over na….volgens mij ligt de situatie iets anders. Volgens mij is het al deels zo? We hebben toch ook een andere ID kaart? en een ander rijbewijs?
  Ik weet niet wat ik erover moet denken.

  Men zou ook kunnen zeggen, als je niks verkeerds doet heb je niks te vrezen?

  Alleen waar ik bang voor ben is dat dit onderscheid wordt misbruikt…dat op basis van je paspoort je op schiphol altijd eruit wordt gepikt, of ook bij het aanvragen van een visum voor het buitenland moeite gaat krijgen….

  Wat denken jullie?
  ik weet het niet…

 35. Willen ze met dit soort gedachtegang zaken doen met onze regio???
  Alsof onze regio openstaat voor een land met zulke apartheidsgedachten binnen een koninkrijk. Onderschat onze regio (Zuid Amerika) niet !

  Ik zie dit gedoe als een de zoveelste chantage. ”Word gemeente en je mag jouw rode NL Paspoort behouden.” Net zo’n neppe worst als met Bonaire destijds die nu een bijzondere gemeente is binnen het koninkrijk.
  Daar trappen wij niet in, u mag uw paspoort HOUDEN!!!!!!

  Bepaalde (zieke) figuren in de Ned. politiek doen niets anders dan haat en nijd zaaien in binnen en buitenland. En wie moet de plooien steeds glad strijken in het buitenland?
  De Nederlandse economie zit in een neerwaartse spiraal sinds bepaalde typetjes het voor het zeggen hebben. De kruik gaat zo lang te water tot ze barst.

 36. Bij de laatste verkiezingen heb ik gestemd op Pechthold en ik raad iedereen op de Antillen aan hetzelfde te doen bij de eerst volgende verkiezingen. Hij is de enige die altijd zijn nek voor ons uit steekt.

 37. En maar volhouden dat er geen sprake is van racisme is Nederland. Het kleuren van paspoorten als middel om afkomst te herkennen. Doet me denken aan de gele ster die de Joden niet zo lang geleden moesten dragen om ze makkelijker te herkennen met alle gevolgen van dien.

 38. Toen Wiels nog luid tekeer ging tegen kolonialisme en racisme van Nederland en Schotte nog riep dat er en staatsgreep door Nederland werd gepleegd en Venezuela te hulp riep.
  Toen Wilsoe fijn het OM dacht te passeren om Dos Santos aan zijn geld te helpen.
  Toen de Koningin van de PS nog een onafhankelijkheidsverklaring uitgereikt kreeg..

  Toen… was het een stuk makkelijker in Nederland om anti- Caribische maatregelen te bespreken en er door te krijgen.

  Hoewel vrijwel alle mensen uit die conflictueuze tijd, Asjes, Schotte, Wilsoe, Constancia etc nog steeds politiek actief zijn, bakken ze nu zoete broodjes met Nederland. Onze Minister President loopt achter de Koning aan, kijkt poeslief naar Maxima en de regering vraagt Nederland weer om hulp. Curaçao is weer terug bij af…Hoezo onafhankelijkheid? Laat maar.. Sommigen hopen zelfs een (UPG) EU land te worden.

  We hadden eerst de Bodybags van Wiels. Nu is de Zwarte Pieten discussie weer achter de rug, Het is weer rustiger. dus tijd voor olie op het vuur. Anders (zo denken de NL politici) gaat het er niet van komen en blijven we nog jaren wachten op het bekende Telefoontje aan Rutte dat we zelfstandig willen worden…

  Bedoeling is duidelijk: Reactie uit Curaçao oproepen, zodat de zaak in de pers blijft en in NL steeds weer op “het probleem” kan worden gewezen. Een kaft om een paspoort heeft wettelijk geen impact. Mijn voorstel zou zijn: Niet tegenin gaan, maar vragen of de omslag zwart kan worden en dan trots daarop zijn.

 39. We hebben over belangstelling in Den Haag niet te klagen 🙂

 40. onze paspoorten zijn al anders immers het burgerservice nummer staat er niet in, want die hebben we niet hier op ons eiland.