ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag roept Joseph ‘Jopi’ Hart de bevolking van Curaçao op om samen de criminaliteit tegen te gaan door preventief te handelen.

Het is gemakkelijk de politie en de overheid te bekritiseren voor de golf van misdaad. Maar we moeten wel rekening houden met de financiële beperkingen, gebrek aan personeel en wijziging in mentaliteit. Laten we eerlijk zijn tegenover onszelf.

Elke misdadiger heeft of had een moeder – en misschien ook een vader – die hem een of andere vorm van opvoeding moet hebben gegeven. Want de misdadiger wordt niet geboren; hij wordt een misdadiger gemaakt. Het probleem begint thuis, wanneer het kind geen aandacht krijgt óf negatieve aandacht: mishandeling, misbruik, slecht voorbeeld. Wanneer het kind geen liefde krijgt tussen 0 en 2 jaar, niet wordt geknuffeld en opgroeit tot een emotioneel onevenwichtig persoon, die geen empathie heeft voor zijn medemens.

En wat kun je verwachten van een tienermeisje dat zwanger raakt en niet weet hoe, noch de middelen heeft om het kind op te voeden. Vaak willen deze meisjes bewust zwanger raken, in hun wanhoop om aandacht te krijgen, om liefde te geven en te krijgen. Dit denken ze via een baby te realiseren.

En u, ouder, heeft u uw kind vandaag omhelsd? Heeft u hem/haar geliefkoosd voordat hij/zij naar school ging? Of weet u niet of hij/zij wel naar school gaat? Weet u wat uw kind doet wanneer u niet thuis bent? Of wat het uitspookt met zijn/haar vrienden wanneer ze uitgaan? Weet u hoe hij/zij aan die gouden ketting is gekomen waarmee hij/zij loopt te pronken? Heeft u haar/hem gevraagd waar hij/zij is geweest wanneer hij/zij in de vroege ochtend thuis komt, net wanneer u opstaat om naar werk te gaan? Heeft u tijd gemaakt om met uw dochter over seksualiteit te praten, of vindt u aan dat dit ook tot de taken van de school behoort? Heeft u ooit een intiem gesprek met uw dochter gehad – vrouw tot vrouw – om haar problemen te begrijpen en pijn te voelen?

En u, vader, bent u thuis om de moeder te helpen met de opvoeding van het kind dat u mede ter wereld heeft gebracht? Of gaat u door met kinderen her en der te ‘planten’ en u daardoor telkens meer ‘macho’ te voelen? Pas op dat u geen ‘stuk speelgoed’ wordt wanneer de vrouwen u niet meer lusten en uw kinderen niet weten wie u bent. Wanneer uw moeder haar ogen sluit, blijft u alleen achter tussen al die ‘macho jongens’ van weleer, die nu bespot worden, zonder ‘mai’, zonder vrouw, zonder kind!

En u, politicus/gezagdrager, bent u zich bewust van de betreurenswaardige situatie in de wijken? Van de ‘één ouder’ gezinnen (meer dan 40%), die zich uitsloven om hun kind op te voeden onder erbarmelijke omstandigheden? Weet u hoeveel gezinnen sociale, opvoedkundige en psychologische steun nodig hebben? Bent u zich bewust van het alarmerende percentage van armoede op ons eiland? Bezoek onze wijken, praat met de bewoners om hun pijn te voelen. En laat deze emotie u aangeven wat de hoogste prioriteit heeft.

Wat ik hierboven heb beschreven is geen fantasie. Dit is de oorzaak van de ongevoelige en meedogenloze misdadiger, zonder enig sociale vaardigheid, omdat hij geen evenwichtige opvoeding heeft gekend. Wij hebben zelf onze misdadiger geschapen. En samen moeten we dit probleem oplossen door preventief te handelen, door elkaar te steunen, door samen de politie en de overheid te helpen. Organiseer een surveillance systeem in uw straat en uw buurt en handel pro-actief.

U weet wie in uw straat en wijk zich geen auto kan veroorloven of met een dure gouden ketting kan lopen pronken. U weet wie gestolen goederen opkoopt. Met andere woorden: u weet wie de misdadigers zijn. De minister en de politie weten dat niet. Jullie – het volk – weten dat wel. Aanvaard jullie verantwoordelijkheid en help de overheid ons probleem op te lossen!

25 reacties op “Ingezonden: ‘Curaçao, laten we eerlijk zijn tegen onszelf’”

 1. @R.Willems, Als je werk wilt moet je studeren en niet op pleintjes rondhangen! ook niet naar je sollicitatie gaan met een pet op.. en als je werk hebt kom op tijd!
  Jullie slachtoffer rol zal je niet ver komen.. vraag je af waarom ander gekleurde allochtonen wel aan een baan komen? Zelfkritiek kom je wel ver mee!

 2. Is het geen buitenlander, dan is het wel een blanke onderstandtrekker…

  en zo blijven de superieuren zich onderscheiden van landgenoten..

  Link was niet toegevoegd, maar het ging overigens om een blanke jonge man die een Iphone5 van een 11 jarig meisje had afgepakt en wegrende..

 3. Hoe kan het dan toch zo zijn, dat het aantal onderstandstrekkers daalt?

 4. @ A. Trako,

  Kijk eens even naar de afgelopen opsporings verzocht…
  Het zijn ook altijd dezelfde!

 5. Geachte Aleid,

  Verstaat mij niet verkeerd. Ik wens de bron te weten, die mijn persoon als non-grata had verklaard, alleen maar om te bedanken. Ik ben wel zeer bewust van mijn rechten als Curaçaoënaar, echter voor mij maakt het absoluut niets meer uit grata of non-grata. Het eiland leeft zijn leven en ik het mijne of het grata of non-grata is, voor mij is het van geen betekenis. Indien jij bedoelt, dat dit een amen en uit is, let it be so! Het zij zo, beste Aleid zo staan wij niet meer in elkaars weg, ondanks mijn rechten, die ik jou graag, indien nodig, zou willen schenken en wensen dat het jou goed zal gaan!

 6. Aleid,
  Puur speculatie! Ik kom uit Otrobanda waar mijn navelstreng begraven ligt, mocht je het niet weten! Kom op met jouw bron waar dit fabeltje vandaan komt dan zal jij gauw merken waar de waarheid zit. Overigens, iedere Curaçaose “vrije burger” zoals ik, is non-grata voor de geïmporteerde parasitische onderkruipers. Ik weet méér over de Curaçaose toestanden, dat jij durft veronderstellen. Meldt jouw bron indien je een Heer bent om te weten te komen hoe de vork in de steel zit, mocht jij de guts hebben.

  Bosma,
  Zeg dat het onwaar is: Iedereen die geen macamba is in Nederland en zeker gekleurd is worden hun gangen in het geheim na gegaan en gedocumenteerd en verder stevig in het vizier gehouden, totdat men iets kan vinden om de strop voor de dag te halen. Geen wonder wie altijd opgepakt worden. In verband hiermede, welke groep heeft geen werk en moet rondkomen met een leefloon als aalmoes? Ik zal maar zwijgen over discriminatie, maar weet na dertig jaar ervaring wat ik zeg. Neem Andre Bosman vb. dat zal jou niets zeggen, omdat jij deel van het geheel uitmaakt!

  Frans,
  Weet wat jij beweert! Wil jij vertellen, waar veel slachtoffers hier op Curaçao met leven echte ervaring, dat er in Nederland niet gekeken wordt naar ras, afkomst en kleur? Ik weet niet of godsdienst nog een rol speelt, maar ik zat heel toevallig als RK op een gereformeerde school in Den Haag, waar een raar latijntje onderling gesproken werd wanneer men in de buurt is. Weet wat jij beweert of zwijg!

 7. @Frans
  Om juist deze reden mijn vraag:
  Welke groep Nederlanders gaat naar Curacao?
  Welke groep Curacaoenaars gaat naar Nederland?

  Stel dat je de Nederlandse bevolking zou indelen op armoedeschaal.
  Hoeveel procent van de allerarmsten zullen ooit in aanmerking zijn gekomen met justitie?
  Stel dat nou net die groep naar Curacao zou komen, hoe zou de verdeling dan in
  de gevangenis zijn?

  Mensen houden ervan om het nieuws na te praten zonder ergens over na te denken…Maar wel conclusies trekken!

 8. R. Willems beweert dat er zo weinig macambas in Bon Futuro zitten omdat zij een kleine minderheid op Curacao zijn.

  Dat klopt, maar de Curacaoenaars zijn een kleine minderheid in Nederland en daar is 60% van de gevangenen wel Antilliaan of Marokkaan!

 9. moet natuurlijk 78.000 zijn…. ging even iets fout

 10. @ Bosma
  Daar gaan we weer:
  “De gevangenissen zitten in Nederland vol met allochtonen”
  waarop basseer je dit? Zeker weer gehoord van iemand die het heeft gehoord van iemand die het heeft gehoord van iemand die het heeft gehoord van iemand enz.

  Nou in ieder geval hier de cijfers:
  CBS (2012)
  1% van de Nederlandse bevolking was verdacht.
  3,8% van niet-Westerse allochtonen was verdacht.

  Nederland heeft ongeveer 17 miljoen inwoners, waarbij 12% niet-westers allochtoon (en 10% westers Allochtoon).

  Klein berekeningetje geeft je dan ongeveer:
  13 miljoen Nederlanders waarvan 1% verdacht = 130.000 personen
  2 miljoen Niet-westerse Allochtonen waarvan 3,8% verdacht = 60.000 personen

  Toegegeven percentueel gezien zijn er meer allochtone criminelen dan autochtone, maar ik denk dat het verschil hem niet zit in het gedachtegoed dat allochtonen simpelweg geweldadiger zijn.

  Ik denk dat het erg interessant wordt als armoede allochtonen vs armoede autochtonen naast criminaliteit allochtonen vs criminaliteit autochtonen wordt gezet….

 11. @ R Willems

  Voorzover ik weet bent u een persona non grata op Curacao
  Hoe weet u dan de situatie in Bon Futuro ?

 12. @R.WIllems, Dat verklaart nog steeds niet waarom de gevangenissen in NL vol zitten met niet autochtonen

 13. Geachte A.Trako,
  Indien er méér Makambas op het Eiland waren dan landskinderen, dan zouden er ook méér criminele Makambas zijn geweest dan landskinderen! Jij bent even of zelfs meer éénzijdig en selectief als jouw Nederlands programma “Opsporing gezocht”! Wat zij jou ook behoren te laten zien, waar geen Papiaments gesproken wordt tijdens de actie, laten ze jou verstandig genoeg niet zien en zo blijft jouw lijst blijkbaar schoon!
  Vergis je niet A. Trako, er zijn méér halve, kwart en onbekende eiland kinderen, dan dat jij je kan permitteren te veronderstellen: alles wat gekleurd en Papiaments spreekt is kennelijk Curaçaos land kind. Ga maar in Bon Futuro neuzen, jij zal achterover vallen wat er allemaal daar zit!

 14. R. Willems, natuurlijk zijn de criminelen voornamelijk (ei)landskinderen. Ooit een macamba in Bon Futuro of op de voorpagina van de Vigilante gezien?

  Criminaliteit is zelfs Curacaos grootste export produkt. Kijk eens naar het Nederlandse tv programma Opsporing Verzocht: alle gezochte criminelen spraken Papiamentu tijdens hun overvallen.

 15. Waarom zouden wij niet eerlijk tegenover ons zelf zijn?
  Ik ben de mening toegedaan, dat Jopie zelf, op grond van zijn analyse alsof het uitsluitend landskinderen de misdadigers zijn, beter dan wie dan ook, in staat moet zijn, de overheid te kunnen inlichten met kennis van zaken.
  Dat er onder de boeven, landskinderen zijn, dat is zeer zeker, echter een grote gedeelte van deze harde boeven moeten geïmporteerde “profs” zijn op grond van hun lef en werkwijze. De z.g. “strontvliegen”, die in hun eigen land zich als “kerkratten” ophouden en daarom zich verplaatsen naar daar, waar er wel iets te ratsen valt.

 16. Waarom zouden wij niet eerlijk tegenover ons zelf zijn?
  Ik ben de mening toegedaan, dat Jopie zelf, op grond van zijn analyse alsof het uitsluitend landskinderen de misdadigers zijn, beter dan wie dan ook, in staat moet zijn, de overheid te kunnen inlichten met kennis van zaken.
  Dat er onder de boeven, landskinderen zijn, dat is zeer zeker, echter een grote gedeelte van deze harde boeven moeten geïmporteerde “profs” zijn op grond van hun lef en meedogenloze werkwijze. De z.g. “strontvliegen”, die in hun eigen land zich als “kerkratten” ophouden en daarom zich verplaatsen naar daar, waar er wel iets te ratsen valt.

 17. Het probleem is dat we teksten als deze verwachten van onze leidende politici. Die doen dat niet. Zie hoe ze klungelen met Marvelyne Wiels, geen lef, wel vriendjespolitiek.

  Als de politiek leiders van PS en PAIS samen teksten van Jopi Hart uit zouden spreken en herhalen, en er naar handelen… dan zou er een positieve wind gaan waaien over het eiland.

  Als het van een goedwillende particulier komt, denk ik ook “dream on”..

 18. Mooie woorden, maar niet van toepassing op het Versgeperst publiek met uitzondering van Bomboklad.

 19. Eindelijk iemand die het hele gebeuren tot in de ditails heeft geanaliseert .
  Jopi for president . I

 20. Prima. Goed gezegd.

 21. Beter nog vertel deze boodschap bij de volgende MFK bijeenkomst

 22. precies, leuk verhaal.
  Maar bijna niemand op versgeperst is de doelgroep.
  Tuna heeft gelijk, zorg dat dit stuk in de papiamentse kranten komt!!!

 23. Horen, zien en zwijgen:

  De drie aapjes van confucius:
  Ik heb niets gezien.
  Ik heb niets gehoord.
  Ik zwijg, want zwijgen is goud.

  Dus: Mi no sa nada.

 24. Goed stuk en zo waar. Maar Tuna heeft wel een punt en met alleen een nederlandstalig stuk op versgeperst bereik je niet wat je zou willen beogen. Misschien moet het stuk vertaald worden en in alle kranten worden geplaatst?

 25. Beste Jopi, komt dit alleen op versgeperst te staan of ook elders, wordt ook de taal aangepast, een groot deel van hen die zich aangesproken zouden kunnen voelen komt niet op versgeperst voor nieuwsgaring, noch zijn `ze` over het algemeen geïnteresseerd in Nederlandstalige epistels.