• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Kustwacht illegale visserijCURAÇAO – Curaçao heeft een waarschuwing gekregen van de Europese Commissie. Curaçao doet volgens de commissie te weinig aan het tegengaan van illegale visserij. Dat heeft eurocommissaris Maria Damanaki vandaag in Brussel laten weten. Naast Curaçao krijgen ook Zuid-Korea en Ghana een berisping van de commissie.

De drie landen doen volgens Damanaki te weinig aan controle en toezicht op vissersschepen die onder hun vlag varen. De eurocommissaris wil dat Curaçao, Zuid-Korea en Ghana meer tijd en aandacht gaan besteden aan het bestrijden van illegale visserij. Doen ze dat niet, dan vraagt Damanaki de 28 EU-lidstaten om de visimport uit die landen te stoppen.

Gele kaart
De Europese Commissie houdt Curaçao, Zuid-Korea en Ghana al langere tijd in de gaten omdat ze te weinig doen aan het tegengaan van illegale visserij. Aangezien de landen na ‘jaren van informeel overleg’ nog steeds te weinig maatregelen hebben genomen, krijgen zij nu een ‘gele kaart’. Over zes maanden controleert Brussel opnieuw welke maatregelen zijn getroffen.

Structurele problemen
Vorig jaar kreeg een handvol landen ook al een waarschuwing van Brussel omdat ze te weinig deden om illegaal vissen tegen te gaan. Enkele daarvan – Belize, Cambodja en Guinee – hebben sindsdien onvoldoende gedaan om de ‘structurele problemen’ aan te pakken. De eurocommissaris heeft EU-landen daarom gevraagd de visimport uit die landen terug te schroeven.

Export
Curaçao exporteerde in 2011 in totaal 33 duizend kilo aan vis en aanverwante producten, zo blijkt uit een overzicht van het Curaçaose Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoeveel daarvan naar landen van de Europese Unie ging is onbekend.

© Novum

10 reacties op “Curaçao krijgt viswaarschuwing van EU”

 1. @Irving, daar valt het ook onder.

 2. Hoe kan curacao nu een waarschuwing krijgen terwijl niemand weet wat er aan de hand is? Gaat niemand vragen stellen aan onze bestuurders?
  Wie, wat, waar, wanneer?

 3. Hoort bescherming van Curacaose wateren niet onder Buitenlandse Zaken?

 4. VI, Je moet ophouden met stemmingmakerij en liegen. Visrechten en vergunningen zijn door de commissie van de NA uitgegeven waar de eilanden aanwezig waren. Niet Nederland. De dealts met buitenlandse schepen zijn aangegaan door de eilanden zelf en niet Nederland!

 5. @Edgar, ik heb dat ook op Tv gezien. Helaas werd er maar slechts een deel van het verhaal verteld. Nederland laat Japanners al tig jaren onze zeeën leegvissen tegen betaling aan Nederland. Vanaf de benedenwindse eilanden tot aan de bovenwindse eilanden is/lijkt het domein van Japanse vissersboten.
  Publiek geheim dus.

 6. Hij is wel apart hoor Edgar : “Stadions die roesten als sneeuw voor de zon”. Waar is de tijd, dat sneeuw nog gewoon smolt. Overigens een rake bijdrage van je.

 7. Compleet machtsmisbruik.
  Hoe kan een kleine Eiland zoals Curaçao zo een probleem aanpakken .
  Het is Bijvoorbeeld een gevecht tussen een Eiland Curaçao en grote landen ( Venezuela , Dominicaanse Republiek enzovoort .
  In deze geval moet de Koninglijkmacht van Nederland iets doen voor Curaçao .
  Want Bezoek en Bezoek achter elkaar zonder Curaçao wereldwijd te beschermen ,hebben er geen invloed

 8. Het is bekend dat in Ghana de Chinezen en Denen de zee met oude (vaak volledig verroestte) boten leegvissen. De Chinezen doen dat met netten welke ruim illegaal zijn (lees: te klein) en dan ook nog eens d.m.v. tandem vissen oftewel net tussen 2 boten en dan maar leegharken.

  Gevolg is dan weer dat de lokale vissers niets meer kunnen vangen en veel langer op zee moeten blijven dan dat mogelijk is met hun bootjes. Kortom, zij nagenoeg geen vangst, de familie verhongert en het achterland van Ghana al helemaal. Gevolg daarvan ?
  De Ghanezen jagen op alles wat los en vast zit, waardoor het wildbestand drastisch is afgenomen.

  Waarom kregen de Chinezen de concessies ?
  Omdat de Chinezen weer heel goedkoop konden bouwen (oa stadions voor de Afrika cup) door gebruik te maken van Chinese gevangenen, die voor het gemak maar even naar Ghana waren overgebracht.
  De stadions zijn echter ook zeer slecht ontworpen en gebouwd, dus roesten als sneeuw voor de zon. Maar ja, daar was niets over afgesproken in agreement, dus Ghana ziet nu met lede ogen toe hoe de vis uit de zee wordt geharkt.

  De denen doen het op dezelfde manier. Boten, welke niet meer in Europa gebruikt mogen worden, varen nu vanuit Sekondi Takoradi (de rest van de kust heeft al geen vis meer) om daar nog wat vis te vangen. Die wordt dan geëxporteerd naar Europa.
  En dat is wel even wat meer dan 33.000 kg.

  Hier bestaat wel een exclusieve economische zone, maar helaas zijn er geen middelen die te handhaven. Gevolg ?
  Iedereen die maar zin heeft komt gezellig vissen, zonder concessie of wat dan ook.
  Zelfs fotograferen etc heeft weinig zin wanneer er geen follow up kan zijn.

  Wil de EU Curacao dus dwingen te gaan handhaven dan zullen ze middelen ter beschikking moeten gaan stellen.

 9. @Kors, Curacao verdiend er zelf niets mee. Bepaalde politici wel.. Do your math!

 10. Curaçao exporteerde in 2011 in totaal 33 duizend kilo aan vis en aanverwante producten,

  Huh?
  Curaçao, of degenen die onze zeeën laat leegvissen?
  Hoeveel geld heeft Curaçao dan zelf aan verdiend?
  Naar welke landen is dit dan geëxporteerd?