burney el hage en ramoncito booiCURAÇAO – Advocaat Geert-Jan Knoops heeft op de regiezitting van de Zambezi-zaak beargumenteerd waarom de rechtszaak tegen zijn cliënten Ramoncito Booi, Burney El Hage en diens vrouw, onwettig en onrechtmatig zou zijn. Het OM én het Hof hebben veel fout gedaan, vindt hij. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Knoops spreekt van ‘smetonderzoek’. Hij vraagt de rechtbank het OM niet-ontvankelijk te verklaren en vindt dat de inhoudelijke behandeling van het proces niet mag plaatsvinden: “Het OM heeft geen opsporingsbevoegdheid meer gehad nadat de zaak in 2011 was geseponeerd”, aldus Knoops in zijn betoog. “Er is sprake van onbevoegde opsporingsdaden.”

Redelijk tijdsbestek
De advocaat heeft de duur van het onderzoek uitgebreid aan de orde gesteld. “We hebben vastgesteld dat het OM het onderzoek niet binnen een redelijk tijdsbestek heeft laten plaatsvinden”, aldus Knoops. Ook het Hof krijgt stevig kritiek. “Het Hof had geen nadere opsporing mogen toestaan. Tevens zijn er door het Hof geen termijnen gesteld waarin het gerechtelijk onderzoek had moeten gebeuren.”

Procesgeschiedenis
Knoops ging tweëenhalf uur lang de gehele procesgeschiedenis van de Zambezi-zaak na. “Het OM overschrijdt eerdere termijnen en het Hof grijpt niet in”, aldus Knoops. Door de mediabelangstelling hebben de verdahten kwalijke gevolgen ondervonden in hun privéleven en hun maatschappelijke positie. Tevens waren ze verstoken van informatie. Pas dit jaar hebben de verdachten en hun raadslieden het strafdossier goed kunnen inzien, terwijl de media dat al hun in bezit hadden.

Meer fouten
Nog een hele reeks van andere punten zijn fout gegaan in de Zambezi-zaak, vindt Knoops: in de dagvaarding staan meer feiten die mijn cliënten ten laste worden gelegd en dan waarvoor er toestemming is gegeven voor vervolging. De feiten vallen niet ‘binnen vervolgingsreikwijdte, aldus Knoops. De verdachten zijn volgens hem bovendien suggestief verhoord door de rijksrecherche.

Meer tijd
Knoops. “Het recht moet op de juiste wijze worden toegepast. Het hele onderzoek en de bewijzen kunnen niet worden herbruikt tegen Booi, El Hage en zijn vrouw. Officier van Justie Leomar Angela moet nog aan het woord komen om verweer te voeren tegen de stellingen van Knoops. Ook het Hof moet antwoorden. Dat gebeurt pas in een later stadium. Er is al aangegeven dat er meer tijd nodig is om deze antwoorden te kunnen formuleren.

17 reacties op “Knoops: Zambezi-zaak onrechtmatig en onwettig”

 1. Juny@, het alternatief is een politiestaat met bijbehorende repressie waarbij de staat of het OM almachtig is. Willen we dat? Zo niet hebben we te accepteren dat advocaten hun werk doen, en dat is: verdachten zo goed mogelijk verdedigen. Wees blij dat er mensen zoals Knoops zijn, hij kon mensen die jarenlang onschuldig vast zaten vrij krijgen.

 2. @Guy, Bewijs is bewijs. Een een vormfoutje zou er niet voor mogen zorgen dat een moordenaar gewoon vrij rondloopt.. Resultaat van mensen vrijsproken om kleine dingen zal zijn dat mensen recht in eigen hand gaan nemen! Dat zien we ook in andere landen.. is dat de kant dat jij opwilt?

 3. Sander@, ook ok wat jij wel. Ga je ook op je gevoel af als je een ernstig medisch probleem hebt? Naar de voodoo dokter?

 4. @guy,

  wat jij wil…..
  jij bent waarschijnlijk iemand van het OM of een of andere jurist en heeft er voor gestudeerd.
  ik ga op mijn gevoel af.
  foute mensen moeten aangepakt worden kosten wat het kost.

 5. Sander@, je speculeert er lustig op los en daar hoef ik niet op in te gaan. Dat mensen door vormfouten of ongeldig bewijsmateriaal vrijgesproken kunnen worden, is zeker goed te praten. Zo zit ons rechtssysteem in elkaar. Ik weet trouwens niet of een dure advocaat wel zoveel invloed heeft. Kijk het rijtje van veroordeelde hoogwaardigheidsbekleders er maar op na. Maar inderdaad, het systeem werkt niet perfect. Dat is nog geen reden om het kind met het badwater weg te gooien en over te stappen naar Russische, Venezolaanse of Amerikaanse toestanden.

 6. @Guy, dus jij vindt het oké, dat mensen met gestoleen geld de beste advokaten kunnen inhuren en dat het arme deel van de bevolking met veel minder moeten doen.
  dat lijkt me toch echt een vorm van rechtsongelijkheid.
  dus het recht in onze landen is op zijn minst dubieus.
  En dat mensen door vorm fouten of ongeldig bewijsmateriaal vrijgesproken kunnen worden, is toch ook niet goed te praten…..
  want daders horen gestraft te worden, dan is mijn gevoel van rechtvaardiging een beetje geholpen.
  maar in onze landen is het nu eenmaal zo dat de mensen met geld meer recht krijgen dan mensen zonder geld.

 7. Sander@, misschien is het tijd dat ze je ergens van verdenken en je een poosje opsluiten. Hoezo advocaat? Nergens voor nodig! Rechterlijke dwaling? Nee, hoor, komt bij ons nooit voor.
  Of ga eens op vakantie naar landen waar geen onafhankelijk advocatuur bestaat. Keus te over, van Venezuela tot Rusland. Alvast goede reis en veel plezier.

 8. mensen als Knoops vinden het rechtvaardig om misdadigers vrij te pleiten op porcedure fouten.
  ik vind dit te ziek voor woorden.
  criminelen horen hun straf te krijgen dat is rechtvaardig.
  Knoops en andere rat advocaten zijn in mijn ogen ook misdadigers.

 9. @ Abraham Mossel. ,geduld dient de mens.

  Mag het ook zijn “gemak dient de mens” of “geduld is een schone zaak” of “geduld overwint alles” of “geduld overwint alles” of ” geduld is een goed kruid, maar het wast niet in alle hoven”.

 10. Ik zou het wel leuk vinden, als advocaat Knoops een keer aan het kortste eind zal trekken. Jammer voor zijn clienten, die een vermogen voor zijn diensten hebben moeten betalen, maar aan een boom zo vol geladen missen zij 1 of 2 pruimpjes niet.

 11. @Sander,ik zal je ff blij maken de door jouw genoemde politieke maffia figuren komen allemaal aan de beurt,duurt ff maar het gebeurt met De Raaf voorop,geduld dient de mens.

 12. Als er zoveel fouten zijn gemaakt en niemand (ook de lokale advocaten) had dat in de gaten, dan zegt dat wel wat over de parate kennis van het justitiële apparaat.

  Had al vaker gehoord dat advocaten op Curacao aan 1 stuk door blunderen, de jurisprudentie niet kennen, ook niet weten hoe en waar ze die moeten zoeken, maar ondertussen fenomenale uurtarieven opstrijken.
  Misschien een idee om eens wat bijlessen te gaan geven en te verplichten dat iedereen aanwezig is ?

 13. Het is wrang dat Knoops zich laat betalen door zijn cliënten met van het volk gestolen geld.
  Dus mogelijk financiert het gedupeerde volk uiteindelijk ook nog vrijspraak van de verdachten.
  Rechtsgang is soms krom.

 14. Wanneer de advocaat het niet heeft om de feiten maar enkel over procedure fouten dan is de verdachtige zeer schuldig.. Eigenlijk moeten ze dit veranderen dat je geen vrijspraak kan krijgen met een procedure fout.. alleen een strafvermindering.

 15. @Nardy,

  gelukkig ben ik niet somber, maar ik wordt altijd wel een beetje misselijk van het feit dat witte boorden criminelen, bijna altijd goed wegkomen.
  kijk naar Dos Santos, kijk naar Jamooladin, kijk naar Gerrit Schotte, kijk naar Wilsoe, kijk naar Asjes ik kan het lijstje voortzetten….
  allemaal worden ze niet door het OM aangepakt,
  Daar word ik misselijk van, maar ga wel gewoon lijk verder met mijn leven hier, zonder echt somber te worden.
  Alleen de oneerlijkheid is wel heel frustrerend.
  maar ik geloof in Karma en dit soort mensen komen hun noodlot nog tegen!!

 16. @Sander niet zo somber.
  Doorgaans, als een advocaat de mediakaart speelt, staat de zaak er vaak slecht voor en is er inhoudelijk veel te verliezen. Dan kun je alleen nog maar druk proberen te zetten via de publieke opinie en proberen het ‘slachtofferimago’ uit te buiten.

  Het OM kan deze kaart niet spelen en dus niet in de openbaarheid komen met de feiten. Het blijft echter de rechter die bepaald of eventuele procedurefouten dusdanig zwaarder wegen dan gerechtigheid. Gewoon geduldig afwachten dus.

 17. met gestolen geld kan je een rat advokaat inhuren.
  dan kan je de straf ontlopen en verder genieten van het gestolen geld.
  ook het OM zal ook wel coorupt zijn, dus dezen witte boorden criminelen zitten straks in een van hun dure huizen te genieten van hun geld.
  het is en blijft een schande……