• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Koningshuis: Willem-AlexanderCURAÇAO – Het koninklijk bezoek aan Venezuela komt op een uiterst gevoelig moment. President Nicolas Maduro schudt Willem Alexander vandaag de hand. Op een paar honderd meter protesteren tienduizenden tegenstanders van het regime tegen de regering en haar economisch beleid.

Maduro heeft precies 35 minuten uitgetrokken om de koninkrijksdelegatie van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten te ontvangen. Aansluitend kan er bij de receptie nog even doorgepraat worden, maar veel meer dan het uitwisselen van beleefdheden wordt het niet. Veel Venezolanen vragen zich af, wat het Nederlandse bezoek komt doen in Caracas. Maduro heeft afgelopen week toestemming gekregen van het parlement om een jaar lang per decreet te regeren. Het parlement heeft zichzelf daarmee buitenspel gezet. Capriles zegt dat Nederland met het bezoek van de koning een president steunt, die het niet zo nauw neemt met de democratie en de mensenrechten.

Koninklijk bezoek
Ook aanhangers van Maduro stellen vragen. In de veertien jaar dat Hugo Chavez het land regeerde, is er nog nooit een monarch op bezoek geweest. De voormalige leider was een uitgesproken tegenstander van staatshoofden die door erfopvolging aan het hoofd van een regering staan.

Lokale verkiezingen
Maar Maduro kan baat hebben bij dit eerste bezoek van een mogendheid uit Europa. Het land valt in sneltreinvaart in een economische afgrond. Dat gaat ook ten koste van Maduro’s populariteit onder zijn eigen aanhang. Op 8 december zijn er lokale verkiezingen. Het is voor Maduro belangrijk om te laten zien dat het volk hem nog steunt. Hoog bezoek uit Europa is in Caracas een signaal dat Venezuela internationaal nog steeds meedoet.

Economische problemen
Het volk van Venezuela heeft wel andere zaken aan zijn hoofd dan een koninklijk bezoek. Bijvoorbeeld de strijd tegen de enorme inflatie van meer dan vijftig procent en schaarste aan goederen in de winkels. Sommige winkeliers moesten met lede ogen toezien hoe hun winkels vorige week werden geplunderd in opdracht van Maduro zelf. Die neemt het de ondernemers kwalijk met goedkope regeringsdollars inkopen te doen, maar hun spulletjes te verkopen tegen de waarde van de Amerikaanse munt op de zwarte markt.

Samenwerking
Voor Nederland tellen andere zaken. Na de ondertekening van een samenwerkingsprotocol in juni van dit jaar is minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) er alles aan gelegen om de relatie met de zuiderbuur te verstevigen. Niet in de laatste plaats voor Aruba en Curaçao, die met hun oude raffinaderijen in hun maag zitten. In Aruba is die al dicht, op Curaçao dreigt Venezuela haar olie-activiteiten in 2019 te staken. Een bezoek van de koning opent de voordeur voor alle landen in het koninkrijk en vooral voor de meest nabijgelegen eilanden.

© Novum

www.versgeperst.com