dolfijnCURAÇAO – Onderzoekers van IMARES Wageningen UR hebben deze maand zeedieren geteld vanuit een vliegtuig. Het onderzoek in de wateren van Aruba, Bonaire en Curaçao richtte zich vooral op soorten en verspreiding. Opvallend waren vooral de vondst van de zeldzame snaveldolfijn en de reuzenhaai.

Het onderzoeksteam registreerde ook zeeschildpadden, roggen en zeevogels. Qua zeezoogdieren kwam de eindscore uit op vier met de bultrug, tuimelaar, gevlekte/slanke dolfijn (beide soorten zijn vanuit een vliegtuig moeilijk te onderscheiden) en de snaveldolfijn. De eerste drie soorten komen vaker voor, de snaveldolfijn is een stuk zeldzamer. Ten noorden van het eiland is ook de reuzenhaai gespot. Ook dat dier is zeldzaam in de regio.

7 reacties op “Ook zeldzame soorten dolfijn en haai rond Curaçao”

 1. Reuzenhaai :

  http://www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=11

  Walvishaai :

  http://www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=6

  Bron : WNF

 2. Ik denk dat ze met een reuzenhaai een ‘walvishaai’ bedoelen. Die zwom een keer onder mijn boot en dan schrik je wel even. Komt hier regelmatig voor, dacht ik.

 3. @ Cureye. Natuurlijk, maar die reuzenhaai van Google leeft voornamelijk in kouder water, rond Ierland onder meer. Ten Noorden van Curacao zal het water toch niet kouder zijn ?
  Verder eet die Reuzenhaai plankton. Vandaar dat ik benieuwd was of de Great White wellicht ook reuzenhaai wordt genoemd, zoals in sommige documentaires het geval is.
  Overigens is Google niet anders bedoeld dan een indexering van het internet. Zie de echtheidswaarde van wikipedia, waar alles waar is, zolang een ander niet het tegendeel beweert.

 4. Beste Pukkie,
  Een great white shark heet in het Nederlands een Mensenhaai of Wittehaai. Een Reuzenhaai heet in het engels een Baskingshark. Dit type haai is niet gevaarlijk voor de mensen aangezien het plankton eet. Het is na de walvishaai het tweede grootste haaiensoort. Het is dus een zeer bijzondere haai

 5. @Pukkie: Er is een fantastische uitvinding. Het heet Google! Reuzehaai Intikken en op “I feel lucky” drukken. (Of de nederlandse variant).

 6. Reuzenhaai. Is dat wat in Australië, the Great White Shark wordt genoemd ?

 7. Ik heb ze zelf gezien toen ik aan het snorkelen was bij marie pampoen?,mag ik nu ook mee delen in die dikke vette subsidie pot.