• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

geert-jan knoopsAdvocaat Geert-Jan Knoops gaat maandag de spionagepraktijken op Bonaire voorleggen aan het gerecht tijdens de regiezitting tegen zijn cliënten Ramoncito Booi en Burney El Hage. Knoops: “Het zou de rechtmatigheid van het onderzoek kunnen raken. Dat blijkt uit Nederlandse rechtspraak”, schrijft Caribisch Netwerk.

Knoops is voorzichtig in zijn bewoordingen en vindt het nog te vroeg om te stellen dat de spionage van de AIVD de rechtszaak tegen Booi en El Hage onderuit kan halen. “Het zou in een ultiem scenario mogelijk kunnen zijn”, zei hij tegen BNR Radio.

Gerechtvaardigd
De voorbereidingen voor het begin van de Zambezi-zaak aanstaande maandag waren al rond. De onthullingen komen als een verrassing voor Knoops. “We zullen de komende dagen met het materiaal in handen ons eigen onderzoek moeten bijstellen. Hoe we dat precies gaan doen is nog niet duidelijk. Maar dat het voor de strafzaak tegen deze mensen relevant kan zijn, lijkt ons evident.” Knoops vraagt zich af of de AIVD gerechtvaardigd was om te bespioneren en of de operatie rechtvaardig is gebeurd. Booi en El Hage en zijn vrouw verschijnen voor het eerst in de rechtszaal als verdachten van onder andere corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. NRC Handelsblad publiceerde gisteren dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD de twee politici jaren illegaal heeft bespioneerd.

Kamervragen
Intussen heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een reeks Kamervragen gekregen over de kwestie. De Kamerleden Roelof Van Laar en Jeroen Recourt (beiden PvdA) willen weten of het waar is dat Booi en El Hage tussen 2005 en 1010 bespioneerd werden door de AIVD en ook of de operatie legaal was of illegaal. Ook willen ze weten of de minister op de hoogte was van de spionage-praktijken en wie de opdrachtgever was. Plasterk moet ook een antwoord gaan formuleren over de reden van de AIVD-operatie en waarom het illegaal is gebeurd.

Onderhandelingen
NRC Handelsblad meldde dat de spionage plaatsvond ten tijde van de onderhandelingen voor een nieuwe staatkundige structuur voor de Nederlandse Antillen. Van Laar en Recourt willen weten wat de AIVD operatie heeft opgeleverd en of het de onderhandelingen heeft beïnvloed.

7 reacties op “‘Spionage zou rechtmatigheid Zambezi-zaak kunnen raken””

 1. Eigenlijk een rare taak die Knoops heef in deze zaak: mensen die en heel volk hebben bestolen proberen vrijgesproken te krijgen van vervolging. Al was het maar op basis van vormfouten bijvoorbeeld, in de gerechtelijke stukken stond en punt in plaats van een komma .(ik chargeer).
  Waarom houdt hij zich niet alleen bezig met zaken zoals “Spelonk”?
  Daar kan hij respect verdienen.
  De aanstaande rechtszaak is meer (zou iets geweest zijn) iets voor Moszkowicz en dergelijken maar past niet bij de uitmundende.reputatie van Knoops

 2. Laat Booi maar eens verklaren hoe hij als ongeschoolde Bonariaan uit een familie die in de mondi leefde een miljoenenbezit heft kunnen vergaren.

 3. @Abraham mossel
  Zie ik niet hier een rovers trekje? Een plunderaars mentaliteit? Voordat het te laat is mossel, kruip terug in je schelp. Want je lokt uit dat ze je gaan slurpen.

 4. ik heb geen bewijs gezien van afluisteren.
  De NRC kan zoveel schrijven, maar is het de waarheid?

 5. Vroeger werden alle corrupte of veroordeelde politici ziek, zodat ze naar het ziekenhuis konden gaan, om zo hun straf te ontlopen.
  Tegenwoordig beginnen ze reeds van te voren met hun plannen om de rechtsgang te verstoren, door op heel overtuigende wijze de rest van de wereld wijs te maken dat ze illegaal zijn afgeluisterd. (Gerrit de Raaf en die anderen op Bonaire)
  Hopelijk dat deze nieuwe afleidingsmanoeuvres geen succes zullen hebben.

 6. Booii is schatrijk en bezit huizen overal ter wereld. De vraag is hoe komt zo’n man (politicus) aan zoveel geld?

 7. Ik denk van niet Knoops,zowel ! , is het een currupt zooitje tot in het OM cq AVID toe geslagen,met andere woorden Gerrit & Co komt ook niet aan de beurt,en de zaken moord H.Wiels en M.Wiels gaan allemaal de doofpot in,lang leven Curaçao,we moeten gouw over stappen naar iemand die de macht pakt met geweld met dictorale trekjes, ( of hebben wij die al) ,we kunnen volop kiezen uit diverse losers hier op het eiland.