Foto Novum/AP: Nicolas MaduroCURAÇAO – De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft gisteren twee decreten uitgevaardigd die de inflatie moeten beteugelen. Zo stelde hij beperkingen in voor de winsten die bedrijven kunnen maken zodat consumenten niet teveel betalen. Daarnaast vergrootte hij de controle van de regering over de invoer.

Zo wordt de slinkende dollarreserves van het Zuid-Amerikaanse land niet verspild.

Nieuwe bevoegdheden
In beide gevallen maakte Maduro gebruik van de nieuwe bevoegdheden die hem dinsdag door het parlement zijn verleend. Op grond van de machtigingswet mag hij een jaar lang besluiten nemen zonder voorafgaande goedkeuring door de volksvertegenwoordiging. Beide economische maatregelen had hij voorafgaand aan het parlementsbesluit in het vooruitzicht gesteld, maar het is onbekend hoe hij zijn mandaat verder zal gebruiken. Politieke tegenstanders zien in het besluit een nauwelijks verholen machtsgreep die de democratie in Venezuela na vijftien jaar socialistisch bestuur verder zal uithollen.

Prijsverlaging
De president verordonneerde eerder deze maand al een verlaging van de prijzen van huishoudelijke apparaten om zijn populariteit niet verder te laten dalen. De Venezolaanse bevolking gaat gebukt onder een inflatie van 54 procent en toenemende schaarste.

© Novum

7 reacties op “Maduro zet twee decreten in tegen inflatie”

 1. @ Henki je brengt mij op een idee,had ik zelf nog niet aan gedacht,zal ff gouw een paar ton in mijn oude sok toevoegen.

 2. In Venezuela bestaat er een socialistische nomenklatoera bestaande uit Marxistische filosofen, leraren, journalisten, ingenieurs, religieuzen en militairen. Ze vormen een elite binnen het Chavisme en bepalen de grondsagen van het nieuwe regime . Zij beschikken over een sub-economie : dure woningen, peperdure reizen vaak op staatskosten, inkoopcentrales enz. Dit allemaal gefinacierd door de olie-inkomsten en de schatkist.
  Zo komen ook gemakkelijk aan dollars, euro’s en andere harde valutas. Nu proberen ze de werkelijke economie te beinvloeden mbv decreten e.d. machts-
  middelen. Helaas gaat dit allemaal gapaard met corruptie, inefficiency , onvoldoende produktiviteiet, slecht beheer van de geldmiddelen. Allemaal geldige oorzaken van de ondergang van een economie, L’histoire se repite.

 3. gouden tijden voor Curacao, immers we kunnen nu weer smokkelen richting het land van deze buschauffeur.
  hoelang zal het nog duren voordat daar de revolutie uit breekt.

 4. Er is niets mis mee om winst te maken.. En wat is er mis met invoer?

 5. De Venezuelaanse buschauffeur president maakt hiermee een begin met het formeel aan banden leggen van de private sector in zijn land. Het failliesement van deze voor een land zo belangrijke sector zal helaas niet lang op zich laten wachten. De gevolgen van het economische beleid dat zich nu aftekent in Venezuela kunnen op termijn ook voor de nodige problemen op Curacao volgen; zie de olie- en luchtvaartsector.Ook een toename van economische vluchtelingen naar Curacao kan verwacht worden bij ongewijzigd beleid van de chavistas.

 6. leuk. winsten zullen zeker niet gemaakt worden omdat niemand meer goederen gaan importeren als je weet dat ze legaal gestolen worden.

 7. Hoe lang zal het nog duren dat de dag komt dat Jasjes of Gerrit de Raaf decreten gaan uitvaardigen met het laffe houding van het parlement van de laaste 3 jaar zal dat geen moeite kosten.