• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex RosariaCURAÇAO – PAIS-leider Alex Rosaria en zijn ministers willen dat de benoemingen in het Curaçaohuis alsnog getoetst worden. Gisteren is daar tijdens de Raad van Ministers over gesproken. Eerder veroorzaakte de zaak veel ophef. Versgeperst.com sprak vandaag met Rosaria.

“De Raad van Ministers moet zorgvuldig zijn en kijken of een benoeming volgens de principes van goed bestuur zijn verlopen”, aldus Rosaria. “Er zijn twee mogelijkheden. In het eerste geval gaat het om procedurele fouten, in het tweede om iemand die onbekwaam is. Dan is er wel een vacature, maar zit meneer Piet daar. Dat is een groot verschil. Bij procedurele fouten zit er een bekwaam persoon op de juiste plek. Het is anders als er door een foute beslissing iemand op een verkeerde positie gekomen is. Dat zijn grove fouten en die moeten teruggedraaid worden. In dat geval moeten we natuurlijk wel goed kijken naar de juridische aspecten daarvan.”

Prematuur
Stel dat er verwijtbare fouten gemaakt zijn, zijn er dan eventuele gevolgen voor Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels? Rosaria: “Ik vind het prematuur om daarover te praten. Ik denk niet dat het de fout van een persoon is, maar van meerderen. Daarom gaan we eerst kijken naar de zaak en trekken we pas daarna conclusies.”

Goed bestuur
Rosaria benadrukt dat de goedkeuring, achteraf of niet, meer is dan een formaliteit. “Het gaat om de principes van goed bestuur, nog los van de financiële aanwijzing. Het gaat om meer dan een zoet kind voor het College financieel toezicht (Cft) te zijn. We doen dit niet voor hen, maar voor ons eigen belang. Daarom is in de Raad van Ministers de toetsing alsnog begonnen.”

Naleving procedures
“De procedures zijn er en als ik het rapport van Transparency International mag geloven zijn er voldoende goede wetten. Maar we moeten meer doen qua controle. Misschien moet bijvoorbeeld een bureau integriteit onderdeel van het proces worden”. De partijleider voegt daaraan toe dat de recente wetsvoorstellen over aansprakelijkheid van bestuurders en partijfinanciering onderdeel zijn van een pakket aan wetsvoorstellen ter verbetering van de naleving op regelgeving.

21 reacties op “Rosaria: ‘Toetsen benoemingen Wiels in ons belang’”

 1. Forsa PAIS!

 2. Eens met @Nardy en @Ik zie ik zie wat jij niet ziet en @K. Curiel.

  PAIS durft tenminste het debat aan, dat is een goed begin. Durven ze echter ook de benoeming van Marvelyne Wiels zelf aan de kaak te stellen? Lijkt mij voldoende reden om ook hier eens goed naar te kijken, hoezeer Ivar Asjes dit ook zal proberen te mijden.

  We doorzien Asjes’ Statendictator truukjes inmiddels wel. Daar hoeft Rosario geen angst meer voor te hebben.

  Marvelyne Wiels zelf toetsen lijkt mij dus ook in ons belang.

 3. @Ik zie ik zie wat jij niet ziet: klasse verwoord!

 4. Geachte heer Rosaria,

  Dank voor de nieuwe toesting van de benoemingen.
  Een toetsing van de benoeming van Wiels zelf is in ons belang. Wilt u deze benoeming hieraan toevoegen?

  Hoogachtend,
  K. Curiel.

 5. PAIS: de benoeming van onze liegende en bedriegende ‘topambtenaar’ in Den Haag zou evenzo goed moeten worden getoetst.

 6. PAIS zakte met het reisje van Palm al door het ijs, maar inmiddels is PAIS begonnen met graven !

  Het is onvoorstelbaar dat een partij zulke beloftes maakt en ze meteen laat varen wanneer het hen uitkomt. Opportunisme van de bovenste plank.

 7. Ook al vind ik PAIS vaak halfslachtig, ik ben in ieder geval dankbaar dat de benoemingen getoetst wordt. En nu maar duimen dat de Ministerraad besluiten geopenbaard worden. We zijn er qua transparantie nog lang niet.

  En het blijft apart dat Wiels zelf niet wordt getoetst op ministers-capaciteiten, cv-fraude, corrupties, bedrog en leugens (vriendjesbenoemingen SOAB, AIVD screening) en het spelen van de emo-kaart (na Helmin willen ze mij politie vermoorden”) en de rassenkaart.

 8. Natuurlijk zegt Rosaria dat er meer mensen betrokken zijn bij aannames. Immers, als hij alleen Minister Wiels verantwoordelijk houdt, dan kan PS ertegen in gooien dat ook alleen Navarro verantwoordelijk is voor alles wat er onder hem gebeurt. Maar Rosaria moet inzien dat Wiels aan het hoofd staat van een kleine, overzichtelijke organisatie, en dat alles dus onder haar verantwoordelijkheid valt. En als de iron lady daarbij arrogant genoeg is om haar toko op eigen houtje te managen en pas achteraf toestemming vraagt voor aannames, dan is dat niet ‘met terugwerkende kracht’, maar gewoon keihard bewijs dat zij de regels en procedures niet kent of nog erger: er lak aan heeft. Zij komt qua bodylanguage en uitspraken over als iemand die de regie kwijt is. PAIS is nu godzijdank goed bezig door dit probleem aan de kaak te stellen. Een adviseur W&S die in dec. 2012 nog persvoorlichter was lijkt mij een typisch voorbeeld van ‘Piet’, die zomaar op een plekkie gaat zitten. Dapper dat PAIS de vragen stelt, iemand moet het doen. De combinatie PS PAIS was natuurlijk een doodgeboren kind, en het is het beste als de autopsie wordt uitgevoerd door degene die mede verantwoordelijk is. Het leek een ‘zachte overname’ op 7 juni 2013 toen veel ministers aanbleven en er slechts een paar nieuwe politieke gezichten bijkwamen nadat het zakenkabinet overging in een politiek kabinet. Maar nu moet de coalitie bewijzen dat men beslissingen durft te nemen die niet op (vrienden)politiek zijn gebaseerd, maar op feiten en procedures. En dat verhaal van dat de ambtenaren niet goed functioneren zijn wij als lezer denk ik nu een beetje zat. De politicus zet de toon, cq geeft het goede voorbeeld, dan reflecteert dit zeker op het ambtelijke apparaat.

 9. PAIS zal dus niet over Marvelyne Wiels zelf beginnen. Was te verwachten. Laf.

  Het (door haar vooraf gecontroleerde) interview van Mw Wiels in de Amigoe van 13 november 2013 maakt haar situatie nog erger dan het al was. Lachen hoor.

  “Vermeldenswaardig is dat het tijdelijk contract voor deze drie medewerkers niet in strijd was met de aanwijzing door de Rijksministerraad, waar een vacaturestop deel van uitmaakt. Er geldt immers een uitzondering voor situaties waarin het functioneren van de overheid in gevaar komt.

  Als het Curacaohuis niet optimaal meer functioneert komt het land inderdaad in gevaar..? Dan storten de noodzakelijke diensten waar het Curacaose volk op mag rekenen in elkaar? Toch? Marvelyne.., zoooo belangrijk ben je ook weer niet…

  “De dochter van Wiels heeft inderdaad in de zomer zes weken op het Curaçaohuis gewerkt, maar het betrof een vakantiebaantje met bijhorende vakantievergoeding. “Ze heeft de dossiers van werving, selectie en human resources geordend”

  Ze liep daar al rond te hangen he? Natuurlijk lopen kinderen in en uit, dus geef ze wat te doen. Het is een familiebedrijf, geen overheidskantoor he? Personeelsgegevens zijn niet zo vertrouweljk. Daar kun je best een onervaren vakantiekracht aanzetten., zeker als het je dochter is. Ziet ze wat er verdiend wordt en zo. Nuttig voor later.

  “Het Curaçaohuis telt 22 fulltime functies, waarvan er nu 12,5 zijn gevuld.

  Wiels is een echte vertegenwoordiger van Curacao. Alles wat ze bij ABN AMRO in haar top functie met “captains of industry” heeft geleerd mag worden vergeten als je voor Curacao werkt.

 10. Wat een draaikont is die meneer van Pais, had deze meneer en zijn partij hoog geschat nav zijn uitspraken voordat hij de partij had gevormd en zijn juiste waarnemingen over wat er in de politiek speelde toentertijd.
  Nu hij zelf op de stoel zit en daadwerkelijk veranderingen kan bewerkstelligen zit hij op een draaistoel zo te lezen.
  Pais en de gehele Oppositie hebben met zijn allen de mogelijkheid om te onderzoeken wat er werkelijk mis ? is gegaan met de benoeming van M Wiels, als het inderdaad niet conform de regels is gegaan moet men stappen ondernemen en niet de zaak nu op de lange baan schuiven.
  Men veroorzaakt alleen maar schade aan het al ”desastreuze” beeld dat mensen van Curaçao hebben.
  Snelle actie is gewenst, of die Mevr. kan blijven waar ze nu is of niet, geen ja maar en geen gedraai.
  .

 11. Beste Tuna, sorry hoor maar volgens mij zijn al die leugens al in druk verschenen, het wachten is, op haar bewijzen dat diegenen die haar niet geloven, het bij het verkeerde end hebben but zoals ik al eerder zei, don’t hold your breath.

 12. Het is niet zo moeilijk. Het ging om 6 medewerkers:

  1) Directeur (kritieke functie) – Melvin Statia (vriend Marvelyne Wiels, half jaar contract va medio mei jl, zou openbare sollicitatie worden gehouden per medio november, niet gebeurd)
  2) Werving en Selectie – Gilanne Pieterneel (dochter Marvelyne Wiels)
  3) ICT – Andrew Wilsoe (zoon van ex-minister Elmer Wilsoe)
  4) Financieel medewerker – Mylene Gerards (vriendin Marvelyne Wiels)
  5) Persvoorlichter – Jassir de Windt
  6) Freelance (ZZP) – Linda Tonkes (vriendin Marvelyne Wiels)

  Allemaal binnen 3 maanden na MW’s aanstelling. De organisatie is ca 20 mensen. Daarna gebeurde het volgende: Journalist Dick Drayer stuurde zijn vragen naar het Curaçaohuis op 25 oktober. Op zaterdag 26 oktober stuurt MW een brief aan de ministerraad. Op 8 november keurt Ministerraad 3 ‘vacatures’ goed, waarvan 2 onder de Aanwijzing niet eerder werden vervuld. Er was nog een 3e, Hoofd Juridische Zaken, maar die dame zit er al jaren.

  De andere 2 zijn formatieve functies, vermoedelijk is nav de krtische zaken flink geschoven met de aanstellingen:
  – Adviseur Werving & Selectie – nu vermoedelijk Jassir de Windt
  – Medewerker Financiën – Mylene Gerards
  – Over Gillanne Pieternelle en Andrew Wilsoe (geen formatieve functies) wordt inmiddels in alle talen gezwegen. Van Gilanne is bekend dat ze NA haar zomerwerk wel degelijk 2 dagen pw was aangesteld.

  Wordt ongetwijfeld vervolgt 🙂

 13. hoe zit het met de belastingen, premie’s zijn deze allemaal wel betaald.
  trouwens hebben we dat geld van Asjes al terug?
  nee over rook verbod moeten we hebben, en de ISLA maar door laten roken.
  maar goed als er banen waren bij het curacaohuis, waarom weten wij er dan niks vanaf.
  waar hebben deze vacature’s gestaan, wat zijn de eisen, moet daarvoor familie zijn of PS.

 14. Volgens mij wordt dit ” het paard achter de kar spannen” genoemd.

  ikke krijg steeds meer het gevoel dat Pais/Rosaria wel anders willen. Maar op dit moment 7 kleuren bagger schijten dat de regering zal vallen en MFK als grootste partij uit de verkiezingen komt metalle gevolgen van dien. Ik vermoedt dat ze daarom de kaken stijf op elkaar houden en al het gewauwel en acties van de PS met tegen zin steunen.

  ennne nee ik ben geen fan (meer) van Pais/Rosaria

 15. En weer lacht iedereen zich een bult om het gestuntel van Curaçao, zijn politici, het niveau, de eeuwigdurende vriendjespolitiek en het elkaar afdekken, kortom de volledige incompetentie van de hele politieke porkeria waar niet al teveel uitzonderingen tussen zitten.

  Zo lang men hier dit soort zaken zoals er nu rondom onze “ambassadeur” Wiels, die liegt dat het gedrukt staat blijft accepteren dan schieten we niets op. De hoeveelheid energie besteedt aan dit soort “afdek praktijken” overstijgt die van waar wel aandacht naar uit zou moeten gaan.

  En zolang dit niveau van zaken doen binnen de politiek niet wordt aangepakt dan wel afgestraft, dan blijven de nette opgeleide en wel kundige mensen buiten die arena, want ongewild zou je besmeurt worden. We blijven dus zitten met mavo klantjes die frauderen, winkeldiefstaal en meineed plegende figuren, ongeschoolden, en zichzelf de hemel inschrijvende “ambassadeurs”.

 16. Las in een AD van deze week trouwens een vaag verhaal over een stichting op het huisadres van Marvelyne Wiels die tekent met de initialen van haar en haar dochter en fakturen voor niet geleverd advieswerk uitstuurt. Kan de journalist die de CV fraude van Wiels onthuld heeft daar ook eens induiken?

  En kan bij ABN AMRO iemand eens uitleggen waarom zij daar op staande voet weg moest?

  Dan hebben we toch genoeg redenen om Marvelous Marvelyne, van wiens naam en faam niets meer over is, naar huis te sturen? En nee, dan bedoelen we niet het Curacaohuis.

  Maar Marvelous Marvelyne hoeft niet te wanhopen. Een andere dame van haar kaliber, Tilly Pikerie, is als ik het mij goed herinner veroordeeld voor fraude maar vult nog steeds gewoon haar zakken als diensthoofd van een of andere nuttleoze overheidsdienst.

 17. Rosaria draait zich weer in alle bochten. Het zullen wel procedurefouten worden. Alle partijen weer tevreden Dacht je echt dat hij Asjes tegen de haren in gaat strijken. Vergeet het maar.En hij weet nu al dat als er al fouten zijn gemaakt die nu nog onbekende fouten door meerdere personen zijn gemaakt !!! Rosaria is geknipt voor de politiek. PAIS/Rosaria:
  mislukte partij.

 18. Je kan regels hebben en toetsen wat je wil, als de overheids dienaren zich er niet aan houden schiet je er nog niets mee op.
  Ik dacht gelezen te hebben dat er voor deze benoemingen een negatief advies van zowel Financiel als ook Personeelszaken ligt.
  Net zoals ook het negatieve advies omtrend Mw. Asjes aan de kant geschoven werd.

  Die adviezen zijn er niet voor niets!

 19. Van Rosaria hoef je geen harde actie te verwachten, want het gaat om mevrouw Wiels die volstrekt onbekwaam maar wel van een coalitiepartner is. En Rosaria weet goed dat PAIS de grootste teleurstelling van na de verkiezingen is, zijn partij heeft werkelijk niets gepresteerd en zal daar bij niewe verkiezingen keihard op worden afgerekend. Dus zal Rosaria alles doen om de coalitie in stand te houden, ook al betekent dat het gelieg, het gedraai en de vriendjespolitiek van mevrouw Wiels gedogen.

  En ergens ben ik daar wel blij om, want wat is het alternatief, de terugkeer van de MFK? Dios spar nos, dan verkies ik toch het zwakke Pais boven de ongeschoolde fraudeurs van de MFK.

  Al kan mevrouw Wiels daardoor nog een van haar dochters of nog een kleinkind van Wilsoe benoemen.

 20. En zo praten we alles wat krom is weer recht

 21. Wordt de benoeming van Wiels zelf ook onderzocht?

  Ik heb begrepen dat ze aangesteld is en daarom de hele discussie over CV onzinnig is. ALs het een sollicitatie was geweest waarbij ze gefraudeerd zou hebben, was het een ander verhaal geweest. De kern, de benoeming zelf, was al fout.

  Ben benieuwd of PAIS consequent achter haar eigen woorden gaat staan, of toch voor het pluche gaat.. Eigenlijk weten we het antwoord al…