• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

BonaireCURAÇAO – De AIVD heeft tussen 2005 en 2010 politici op Bonaire bespioneerd die met het Nederlandse kabinet onderhandelden over aansluiting bij Nederland. De illegale operatie werd verborgen gehouden voor het toenmalige Antilliaanse kabinet. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van onderzoek.

De informatie die de inlichtingendienst vergaarde wees uit dat de politici zich schuldig maakten aan grootschalig machtsmisbruik en mogelijk corrupt waren. Het gaat om Ramonsito Booi, partijleider van de christendemocratische UPB en sterke man op het eiland, en zijn rechterhand, gedeputeerde Burney El Hage. De top van het ministerie van Koninkrijksrelaties was op de hoogte van de AIVD-informatie, bevestigen bronnen binnen het departement aan de krant.

Onderzoek
De onderhandelingen met de betreffende politici gingen overigens gewoon door. Maar toen in 2008 alle handtekeningen waren gezet, stelde het Openbaar Ministerie in 2009 een onderzoek in naar beide politici. Ze moeten zich maandag voor de rechtbank op Bonaire verantwoorden voor corruptie, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte.

Toestemming premier
De AIVD mocht op Antilliaans grondgebied alleen actief zijn met toestemming van de minister-president van de Antillen of het hoofd van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen. Toenmalig minister-president Emily de Jongh-Elhage zegt tegen de krant niets van de spionage af te weten. “Ik schrik hier van.”

© Novum

11 reacties op “‘AIVD bespioneerde politici Bonaire’”

 1. @ E. bubbels

  Hero Brinkman kan van een corrupt boevennest praten, want hij gaat uit van zijn stam en zo te zien komen wij allen uit een boevennest. Stilaan weten we ook wie de corrupten zijn hier en in Nederland. Alleen moet het kwartje nog in Nederland vallen. Trouwens hier maakt iedereen er een ophef van onder leiding van de mensen met een vooroordeel zoals jij, maar daar is het oke. als het daar gebeurt is jou gedachte zeker “Het kan gebeuren”.
  En trouwens heb je de strafbladen van de Paljassenkabinet gezien. Dien jíj dan een aanklacht tegen hen in, met bewijsvoering en redenatie
  Is het nu de beurt voor de Bonerianen? Lukt het niet meer als vroeger tegen de YDK.
  Niemand wordt door de UFO in de regering gezet, niet hier en ook niet in Nederland.
  Doe eens normaal. Je bent je roeping mislopen.( Letterlijk) mieren neuken

  @S. Vasseli en ikke
  nee je kunt niet legaal bespioneren en ook niet legaal stelen en ook zo niet legaal vreemdgaan toch?
  Waarom denken jullie dat ze er zo’n heisa maken over de afluisterpraktijken in O.A Duitsland en Amerika? omdat ze ilegaal zijn of omdat ze tegen het fatsoensnorm indruisen?

 2. Aron Faans, op 22-11-2013 om 12:31 schreef:

  Knoops is een peperdure advocaat, die de gewone burger niet kan betalen. Iemand die zich door Knoops laat verdedigen heeft dus crimineel verkregen geld en levert daarmee het bewijs van zijn schuld.

  Case closed

  En daarom ben ik blij dat we onafhankelijke rechters hebben i.p.v. Aaron Faansen.

 3. Knoops is een peperdure advocaat, die de gewone burger niet kan betalen. Iemand die zich door Knoops laat verdedigen heeft dus crimineel verkregen geld en levert daarmee het bewijs van zijn schuld.

  Case closed.

 4. Het is heus geen toeval dat dit pas nu, nu de verdachten voor de rechter moeten verschijnen, openbaar gemaakt wordt. Gehaaide advocaat die Knoops.

 5. Met andere woorden, als Emily El Hage het niet wist, wist het toenmalige VNA ervan. Dan is dat mooi stilgehouden. Netchi.

 6. Er wordt geschreven dat e.e.a. illegaal was.
  Maar kun je dan ook legaal spioneren? Vertel !
  Zo ja, dan zal ik dat doorgeven aan de CIA,,Mossad,MI5,MI6,opvolger van de KGB en zo nog een paar. Weten ze dat voortaan ook.
  (eerst toestemming vragen aan de personen die je op de korrel hebt? Ik zal het eens navragen bij de NSA, die hebben tenslotte een heleboel ervaring zoals onlangs is gebleken).

 7. Op Bonaire hebben die organisatie niks te bespioneerde .
  Want op Bonaire moeten de mensen ondersteund worden .
  Om in een kring van samenwerking te functioneren

 8. Wat maakt het uit de hele wereld luisterd elkaar af. Als je een schoon geweten hebt is dit toch geen enkele probleem. Maja daar zit nu net de bottelnek voor mensen die wat te verbergen hebben.

 9. Ik verbaas me over de verbazing. Waar heb je anders een Inlichtingendienst voor, bijvoorbeeld om:(citaat van AIVD website)

  “… onderzoek doen naar organisaties en personen, als we denken dat zij gevaarlijk zijn voor:
  – onze democratische rechtsorde;
  – de veiligheid van onze staat;
  – andere belangrijke staatsbelangen.”

  Bovendien: Curacao wilde uit de Antillen, dus wie keek er naar Bonaire?

 10. @E.Lubbers, Ze hadden geen alternatief.. Jopie Abrahamz is nog een stap erger

 11. Aangezien de regering van Curacao zich het best laat typeren door een corrupt boevennest, zoals Hero Brinkman het ooit noemde, zeker ten tijde van het paljassenkabinmet Schotte waarvan de strafbladen langer waren dan hun CV’s, heb ik er alle begrip voor dat deze regering destijds niet geinformeerd is.

  En in plaats van continu te schoppen tegen Nederland zouden de Bonairianen eens in de spiegel moeten kijken en de hand in eigen boezem moeten steken: Booi en el Hage zijn niet door een UFO in de regering gekomen, nee, de Bonairianen hebben er zelf op gestemd.