• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Openbaar ministerieCURAÇAO – Het Gerecht heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak-Bènchi Leon. De 87-jarige bejaarde man werd 7 juli ernstig mishandeld op de Santa Rosaweg door de 15-jarige A.P. en 23-jarige C.M. De twee jongens reden de bewuste dag tegen de pick-up van de bejaarde man waarna ze het slachtoffer mishandelde.

Na de botsing zijn A.P. en C.M. uit hun auto gestapt en hebben Leon uit de pick-up gesleurd. Vervolgens hebben ze de bejaarde man net zo lang geslagen totdat hij het bewustzijn verloor. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 30 oktober acht jaar cel tegen C.M. en twee jaar jeugddetentie tegen A.P. Twee jaar jeugddetentie is de maximale straf voor minderjarigen. De officier van justitie kwalificeerde de daden van de twee jongens als poging tot moord en openlijke geweldpleging. Ook werd er door de familie van Leon 29.170 gulden schadevergoeding geëist.

Uitspraak
De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan en heeft A.P. veroordeeld tot twee jaar plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel). Dit is jeugddetentie met intensieve behandeling en begeleiding. C.M. is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Daarnaast moeten de daders 27.558,53 gulden schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Verlenging
Gezien de ernst van de zaak heeft het OM de mogelijkheid om voor A.P. na twee jaar, verlenging van de PIJ-maatregelen te eisen. Ook adviseert het Gerecht om hem te plaatsen op een zogenaamde bijzondere afdeling van het Sentro di Detension i Korekshon (SDKK) als een geschikte plaats in een jeugdinrichting ontbreekt. De verdachte is namelijk al eens eerder ontsnapt terwijl hij in detentie zat. Ook de 23-jarige C.M. is geen onbekende bij justitie. Hij werd in 2009 al veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, wegens diefstal met geweldpleging.

7 reacties op “Acht jaar celstraf en jeugddetentie in zaak-Bènchi Leon”

 1. @observator, zolang Schotte nog steeds vrij rondloopt en Nelson DS 3 voudig moordenaar ook nog niet in de cel zit.. faalt het justitieel systeem inderdaad!

 2. Terechte straf voor dit tuig.

  Desalniettemin is het weggedrag van bejaarden vaak uiterst irritant en is een 87 jarige op de weg een gevaar voor zichzelf en anderen.

  Maar om hem daarop te wijzen hebben we de claxon en in Koraal Specht de middelvinger, een dergelijke mishandeling is natuurlijk uit den boze.

 3. @observator
  Hoe heeft het systeem gefaald?
  Ik ken het gehele verhaal, noch de jurispridentie niet, maar mishandeling met zwaar lichamelijk letsel heeft conform artikel 300 van het wetboek van strafrecht een maximale straf van 4 jaar. Waarschijnlijk heeft hij extra straf gekregen doordat hij een veelpleger is of omdat hij tijdens zijn voorwaardelijke periode een strafbaar feit heeft gepleegd.

  Ik zie niet hoe het systeem heeft gefaald, of vind je dat het systeem maar moet worden aangepast?

 4. Het justitieel systeem heeft volledig gefaald bij de bescherming van de samenleving tegen de schijnbaar pathologische geweldenaar C.M., in 2009 heeft deze crimineel reeds een geweldsdelict op zijn naam staan en amper 4 jaar later loopt hij vrij rond en blijkt het van kwaad tot erger te gaan. C.M. moet niet acht jaar opgeborgen worden maar bij voorkeur tot hij niet meer in staat is dergelijke gruweldaden te begaan. Als dat levenslang moet duren dan maar levenslang opleggen aan deze crimineel.

 5. Hopi bon! Ik sta mijn plaatsje in Bon Futuro graag af aan deze gasten.

 6. Om deze reden zeggen nog steeds de meeste Amerikanen tegen de pogingen van Obama om strengere eisen aan vuurwapenbezit te stellen:

  You can take my arms..

  FROM MY COLD DEAD HANDS!

 7. Justicia !!!