lokale vissers cnCURAÇAO – De tweede dag van het koninklijk bezoek aan Curaçao begint bij de visserspier bij Playa Westpunt aan de noordwestkant van het eiland. Het is de uitvalsbasis voor vissers die zich bezighouden met traditionele visserij. Maar de beroepsvissers op Curaçao hebben het moeilijk. Dat meldt Caribisch Netwerk.

De vissers zien hun collega’s massaal kiezen voor een ander beroep. De benzine voor de boot is onbetaalbaar geworden en er is steeds minder vis te vinden op het eiland. “De jeugd heeft geen interesse meer in het vissen”, vertelt beroepsvisser Edwin ‘Makambi’ Flameling. “Ze moeten vroeg op en krijgen er weinig voor terug. Je kunt het ze niet kwalijk nemen.”

Wereldwijde schaarste
Vanwege de wereldwijde schaarste aan vis, voeren sommige landen ‘no fishing’ zones in. Volgens Flameling is dit overbodig op Curaçao. “Het probleem zijn grote boten die met netten honderden vissen vangen. Op Curaçao vissen wij op een duurzame, ouderwetse manier. Het invoeren van zulke zones is onzin.”

Eenheid vormen
Edwin Koense, voorzitter van Piskadó Profeshonal en hobbyvisser, wil meer hulp van de overheid. “We moeten meer eenheid gaan vormen en de overheid moet hierop toezien. Samenwerking en meer controle moet er komen.

Elisa Koek maakte er een reportage over

13 reacties op “Lokale vissers in het nauw”

 1. Get a Life:
  @ Kansloos,als de kustwacht volgens jou moet gaan optreden omdat vissers ankers gebruiken,sluit dan ook de stranden voor de snorkelaars.Ik zie hoe vooral de laatste 10 jaar de onderwaterwereld v bijv Lagun is vernield door de snorkelaars.Maar als ik de reacties op Versgeperst lees is de makamba/toerist heilig,die doen niks verkeerd.Het zijn altijd de lokalen die verantwoordelijk zijn voor vervuiling en vernieling.

  Get a life, het stuk ging over vissers, niet over macamba’s of toeristen, ik ben met je eens dat dat ook een onderwerp kan zijn. Het is ook niet erg dat vissers ankers gebruiken maar niet alleen zijn er verschillende typen ankers, het hoeft niet perse op het koraal gegooid te worden, kan ook op zand (even kijken als je je anker of blok steen overboord gooit). De absolute onverschilligheid hiervoor is stuitend. Uiteraard geld dit ook voor ankers van toeristen en macamba’s. Nogmaals, het artikel ging over vissers, mijn reactie ook.

 2. @What a shame: goed erg domme opmerking natuurlijk dat ik onze onderzee fauna wil behouden.. Sorry lokale vissers.. ga maar metselen!
  Veel vissers zijn al te oud om een ander beroep uit te oefenen,zij hebben in veel gevallen ook geen pensioen omdat ze al hun hele leven vissen.Het vissersleven sterft al langzaam uit.
  @ Kansloos,als de kustwacht volgens jou moet gaan optreden omdat vissers ankers gebruiken,sluit dan ook de stranden voor de snorkelaars.Ik zie hoe vooral de laatste 10 jaar de onderwaterwereld v bijv Lagun is vernield door de snorkelaars.Maar als ik de reacties op Versgeperst lees is de makamba/toerist heilig,die doen niks verkeerd.Het zijn altijd de lokalen die verantwoordelijk zijn voor vervuiling en vernieling.

 3. heeft Errol Cova jaren geleden niet eens triomfantelijk Venezolanen het recht gegeven om in onze wateren te vissen? Goh, daar heb ik Koense niet over gehoord.

 4. @Visser, vijsvijvers in binnenwateren die afgesloten zijn van de grote zee. Ze zijn er wel op curacao.

 5. nadeel van visvijvers is dat de meeste gewoon gefokt worden.. de visvijvers worden niet goed schoongehouden waardoor er veel bactieren en ziektes zijn. Ook krijgen de vissen veevoer te eten terwijl ze in de zee ander voedsel hebben. visvijvers is op zich een goed idee maar de meeste kweekvis is zeer ongezond voor de vis

 6. Japanners vissen al tientallen jaren op tonijn uit onze zeeën en betalen Nederland hiervoor, vergunning.
  Het wordt tijd dat ze aan ons zelf betalen. Het gaat om miljoenen.

 7. Visvijvers is de oplossing. In Nederland wordt meer dan 60% van de vis in visvijvers gekweekt.

 8. Of het “echte”vissers zijn weet ik niet maar de vissersbootjes, die ik regelmatig zie, gebruiken een Blok 4 als anker. Die gooien ze bovenop het koraal en blijven vervolgens een poosje liggen vissen. Het blok steen vernield, door golven en stroming, in dit proces, een gebied met koraal. Dit herhaald zich vervolgens een stuk verderop. Het rif in het algemeen en koraal in het bijzonder is de kraamkamer van de zee. Als je het koraal vernield heb je dus minder vissen. Misschien kan (Kustwacht?) hier eens tegen worden opgetreden.

 9. In theorie , is het wel mogelijk om “brood op de plank te krijgen” door middel van Lionfish vissen/jagen/schieten. Deze vis is een lekkernij, verkoop aan lokale restaurants en eventueel export zijn mischien mogelijk.

 10. En de populatie onder de duim houden met een paar duikers die het doen.. Dat vind ik een domme opmerking.. Deze vissen leggen om de paar dagen honderduizenden eitjes, zonder natural predators om het in toom te houden.

  In Cayman islands er dergelijke zijn er wel overheidsinstanties die zich bezig houden met het uitroeien van deze vis.. Ze delen t-shirts uit en propaganda materiaal om de lokale bevolking te stimuleren om deze vis meer te gaan eten.

 11. Bloempje.. Er is geen vis genoeg in de zee.. Wat wilde je dan doen vissen importeren, vrijlaten en dan gaan vissen met z’n allen??

  Obviously moeten we er dan naartoe werken om onze lokale visserij aan te pakken. We hebben nu een probleem met lion fish.. Lionfish hoort niet in onze wateren, zijn vrij gelaten door prive eigenaren van zoutwater aquaria. Ze eten al ons lokale vis op, omdat die niet biologisch zijn ingesteld op de gevaren van deze vis. Met andere woorden ze zijn er niet bang van, derhalve zijn onze vissen een makkelijke prooi.

  Maar goed erg domme opmerking natuurlijk dat ik onze onderzee fauna wil behouden.. Sorry lokale vissers.. ga maar metselen!

 12. What a shame Ik neem aan dat je reactie niet serieus is toch?? Heb jij ooit een lionfish gevangen met een hengeltje en een haakje???? inderdaad!! haha
  Lionfish worden geschoten met speer of gun vanuit het water tijdens het duiken.
  Lijkt me niet echt een professie waar je winst op maakt en waarmee lokale vissers brood op de plank krijgen. beetje domme opmerking. Maar het schieten van lionfish blijft voor de duikers onder ons wel een leuke bezigheid als hobby tijdens het duiken.. zo houden we de populatie ook onder de duim..

 13. Een idee om dan op lionfish te concentreren?? Daar is er zat van en het hoort niet thuis in onze wateren..
  Eat them to beat them!!